Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Ако приятелят ми има запор на сметка, какво да прави, ако иска да открие нова сметка?
Какви права има ЧСИ при налагането на запор върху различни суми?
Как мога да защитя новата си сметка от запор?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Ако приятелят ми има запор на сметка, какво да прави, ако иска да открие нова сметка?
Ако приятелят ви иска да открие нова сметка, важно е първо да се консултира с адвокат или финансов съветник. Те могат да помогнат за разбирането на ситуацията и намирането на най-добрия начин за управление на запора. След това, ако решат да открият нова сметка, те трябва внимателно да изберат банка и тип сметка, която може по-добре да защити техните средства от запор.
-
Какви права има ЧСИ при налагането на запор върху различни суми?
ЧСИ има право да наложи запор върху всички секвестируеми суми, независимо от техния произход. Например, те могат да налагат запор върху средства от заплати, но има и несеквестируеми доходи като обезщетения за безработица или болнични. Важно е длъжникът да подаде молба за вдигане на запора, ако по сметката му постъпват несеквестируеми средства.
-
Как мога да защитя новата си сметка от запор?
Един от вариантите е да откриете нова сметка в деня на очакваното плащане и незабавно да изтеглите средствата. Това обаче е рисковано, тъй като трябва да сте сигурни в деня на получаване на средствата. ЧСИ може да наложи запор след извършеното плащане, ако до този момент не се е извършила проверка и нямате пари по сметката.
-
Какво да правя, ако имам множество запори от различни ЧСИ?
-
Какво да правя, ако не съм съгласен с наложения запор?