Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 ян. 2019, 22:50 ч.

Оплождане на котка

 • 2 950
 • 84
 •   1
Отговори
# 45
 • Azeroth
 • Мнения: 2 716
За съжаление е така. Няма никакъв контрол върху стопаните.. Което не означава, че трябва някой да те проверява вкъщи, но поне да се обръща внимание на сигнали и да се наказват сурово проявите на жестокости.

Все пак единомислието в темата ми дава надежда, че нещата може би отиват в положителна насока и хората малко по малко започват да променят отношението си.

Е, винаги ще има и такива Геринцa, които ги дразни силно изразеното мнение на останалите, но идеята котка да ражда вкъщи с цел "някой лев", не ги притеснява по никакъв начин. Дано тези хора стават все по-малко.

# 46
 • Мнения: 137

От коя федерация е издадено родословието?

Търсете мъжки задължително с родословие. И не само, но така че характеристиките на Вашата котка да се допълват с неговите характеристики. Да има селекция. Да се постигне обогатяване на генофонда на породата.

На цената да, но по-важното е, че може да се отрази на здравето им, ако таткото е кой знае с какъв произход и носител на кой знае какви явни или скрити инфекциозни и генетични заболявания.  

Преди заполождане трябва да направите и на двете котки ЗАДЪЛЖИТЕЛНО:
- пресмятане на коефициент на близкородственост
- тест кръвни групи
- тест fiv-felv
- тест за генетични заболявания, характерни за породата.

Освен това, котенцата трябва да бъдат с майка си задължително ТРИ МЕСЕЦА след раждането. Ранното отделяне не се толерира и е смятано за нехуманно отношение към животните.

Това е да развъждаш породисти животни.

Другото е развъждачество, злоупотреба с животното и изкарване на един пари на гърба му.

Ако смятате, че не е по силите Ви да направите нещата така, както е редно да бъдат направени, то съветвам Ви да кастрирате животинката веднага след преминаване на разгонването. При кастрацята се премахват и матката, и яйчниците, така че след това няма как да страда от заболявания на тези органи.Благодаря за пълния отговор! От Националната Федерация по фелинология е издадено. Оказа се, че и майката, и бащата са от регистран развъдник и се свързах със собственика. Той ми обясни всичко. Simple Smile иначе и аз я взех когато беше на почти 4м точно заради кърменето Simple Smile

Последна редакция: вт, 29 яну 2019, 16:09 от mariangelova

# 47
 • Мнения: 3 250
От НФФе поне доскоро позволяваха първо  котило на котката без регистрация на развъдник. Консултирайте се с развъдниците, подберете заедно мъжки, направете необходимите изследвания. Подайте необходимите документи в срок към федерацията, за да може да малките да се издадат родословия. И след това преценете - ако Ви се занимава, регистрирайте развъдник. Ако не, кастрирайте.
Да, щом е от легитимен развъдник, никой не дава преди третия месец, две ваксини, чип и паспорт. Това е и което ще трябва и Вие да направите за бебетата, живот и здраве.

# 48
 • Paris, France
 • Мнения: 4 249
Извинявам се, че се намесвам. Стана ми интересно каква порода е котката.

Бих кастрирала домашна котка, по възможност, още преди да се разгони. Всяко разгонване увеличава рисковете от рак с 10-25%. Котката се нуждае от копулация за да овулира и без копулация фоликулите стават на кисти.

А на колко години е? Зная, че само котета от 2-5 годишни котки са признати, така да се каже, на пазара на котешка плът.

Не бих развъждала котки. Достатъчно е да отидете в някой приют за изоставени и нежелани котки малко след Коледа и ще се нагледа те на мъка и мизерия. Повечето никога не са осиновени отново,
дори с паспорт и родословно дърво, защото хората предпочитат малки котенца.

Офф - много харесвам бирманки Сийл Пойнт, но по семейна традиция осиновяване само улични и едва ли някога ще ме огрее.

# 49
 • Мнения: 357
Колко лошо настроени хора има тук, не мога да повярвам.
"Трябвало да се защитават интересите на котката", кажете ми кастрацията естествен акт ли е или пък евтаназията?
Животното се разгонва защото му е биологично заложено, природата така го е създала. Да се смята, че е нещо толкова смъртоносно и опасно за животното е смешно - просто природа. Да кастрацията е по-удобното справяне с "проблема" на разгонването, раждането и последващите грижи.

# 50
 • Варна
 • Мнения: 15 279
Аз пък се изумявам от невежеството, което все още явно се шири. Природата така го е създала, защото в природата има естествен подбор. За теб ОК ли е да се раждат два пъти годишно по 3-4 котета? Какво ще ги правиш тези котета после? Ще ги изриташ на улицата да ги размазват колите и да ги трепят хората ли? Проблемът не са грижите по раждането и бебетата, а че на тези бебета трябва да се осигури дом след това. Улиците са пълни с нежелани животни. А честото разгонване ДОКАЗАНО увеличава риска от рак, защото това е хормонална бомба, която спохожда животното на всеки 3-4 седмици. И това не го казваме ние, а специалистите.

# 51
 • София
 • Мнения: 7 729
Котката в работата, понеже не искаха да я кастрират докато кърми или е бременна, успя да роди три пъти за една година. По пет котета.

А иначе, Мейси ще остави нейната да си се разгонва и ражда естествено, после съвсем естествено ще изхвърля котетатат на улицата, където още по-природно и естествено ще ги газят, тровят и убиват. Ама нейната ще е гледана естествено.
А когато, не ако, а когато, получи пиометра, ще е естествено да си умре животното, какво толкова, природа..

И да, може да преувеличаваме малко, но пък много животни живеят точно по този начин.

# 52
 • Azeroth
 • Мнения: 2 716
mey_si, котката докато роди и пак е разгонена. Ти готова ли си да гледаш и търсиш домове на 20 котета годишно + да рискуваш постоянно живота на животното?

Ако пък я оставиш просто да се разгонва, това си е мъчение и за нея и за стопаните, да не говорим, че шансовете за рак са огромни при тях.

Хубаво искаш да размахваш пръст, но в случаят явно нямаш представа за какво говориш.

# 53
 • Мнения: 2 667
Добре де, тези ваши котки къде си намират кавалери, че са все бременни? За улични котки ли става дума, дето ги качват котаците през 3 махали? Ако е за тях, кастрирайте ги.
Обожавам да слушам лекции за природата на 3 килца животинка, заобиколена от 20 еднотонни коли.

# 54
 • Paris, France
 • Мнения: 4 249
Колко лошо настроени хора има тук, не мога да повярвам.
"Трябвало да се защитават интересите на котката", кажете ми кастрацията естествен акт ли е или пък евтаназията?
Животното се разгонва защото му е биологично заложено, природата така го е създала. Да се смята, че е нещо толкова смъртоносно и опасно за животното е смешно - просто природа. Да кастрацията е по-удобното справяне с "проблема" на разгонването, раждането и последващите грижи.

Нито кастрацията, нито евтаназията са естествен акт. Опитомяването на котките също не е бил естествен акт. Нито това на кози, крави, овце. Котката е еволюирала с човека, но е най-адаптивното домашно животно и оцелява лесно навън ако се изхвърли. Бързо се размножава и при достатъчно храна от двойка некастрирани котки след десет години може да има поне 1000 живи котки навън. Само хиляда, защото много не оцеляват. Ако всички котета оцеляваха и се размножават за 10 години щеше да има 10 000 техни потомци навън, които активно се размножават.

Когато котката е навън и се разгони, има мъжки котараци, които да се съвкуплят с нея и да предизвикат овулация. Без полов акт овулация няма и фоликулите се събират по яйчниците и разболяват самата котка. Вече писах, че всяко разгонване без копулация увеличава риска от рак с 25%. Три четири разгонвания и рак е в кърпа вързан на котката.

Мъжките също трябва да се кастрират за да не се бият помежду си и да не разнасят котешки СПИН и още херпеси и куп други, силно заразни за котки болести.

И на мене ми е биологично заложено да забременявам и раждам, но си клъцнах тръбите за да не се тровя с хапчета и да не цвъкам повече от броя деца, които можем да отгледаме. Също за да намаля риска от рак на яйчниците.

За всеки вид животно си има подходящ вид противозачатъчни. Поровете не се кастрират, защото при тях тогава се увеличава риска от рак. На тях им слагат импланти. За котката кастрацията е вида перманентно противозачатъчни с най-много ползи и най-малко вреди.

Погледнете обявите за намиране на нов дом на породисти котки и ще видите, че има достатъчно, за всеки, който поиска такава. При нашият ветеринар има хиляди обяви със снимки. Даже си бях намерила два бирманеца, с родословно дърво, братя, но живееха в къща, а аз в апартамент и предпочетох да ги вземат хора с къща.

# 55
 • Terra incognita
 • Мнения: 3 538
Все ще се намери някой всезнайко, който е против прогреса и все дърпа назад към първобитно- общинния строй. Много неща са противоестествени, включително и хапчето против главоболие. Така ни е създала природата, да ни боли глава, защо тогава пиеш хапче?Природата ме е създала да родя естествено, но аз родих секцио, иначе можеше да станем жертва на естествения подбор. Същото важи и за ваксините, операциите, антибиотиците, летенето в космоса и въобще, почти всяко нещо, измислено и открито от човека и което сме приели за даденост в днешно време.
А това да оставиш една женска котка да се мъчи, разгонвайки се и да й причиниш рак с бездействието си в 21в не се нарича "природа", а безотговорност и нехуманност.

# 56
 • София
 • Мнения: 7 729
Гал, казах, не едкаха да кастрират докато е бременна или кърми.. А тя все правеше едно от двете. Накрая я заведох и казах, че няма да чакаме повече и я кастрират както е и край. И се свърши с новите и нови бебета. Тя вече две години си живее доволна и добре нахранена.

# 57
 • Мнения: 2 051
То съвсем природно е и всяка жена да ражда на две години, докато не умре, ама нещо не го спазваме.

# 58
 • Мнения: 1 888
Здравейте. Имаме една котка на пти две години женска, която се разгонва често и сега е бая разгонена. Мислехме си да я кастрираме, но някак ни се иска да роди първо и да ряздадем после котенцата(на нас точно така ни я подариха). Или трябва до 2-3 да намерим мъжки или да я кастрираме...
Чета тук, че майката може да отхвърли котенцата или да почине по време на раждането. Какъв е шанса това да се случи?

А като се кастрира ще стане ли заспала и неенергична? Сега котето е много мило с хората и в същото време енергично, не не се иска да го скопяваме хормонално...

# 59
 • Azeroth
 • Мнения: 2 716
А защо трябва да ражда и да раздавате котенцата? Каква е идеята зад това?

Общи условия

Активация на акаунт