Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема 48

• 46 444
  • 740
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Всички те ми отговориха едно и също: За да са сигурни, че една ваксина действа, трябва да минат 24-25г, в които да се изследва и следи на кого, в каква възраст, реакция, заболеваемост, обремененост... имат ваксинираните. На
Извинявай, ама докато минат 24-25 г. дъщеря ми вече ще мисли дали да ваксинира своята дъщеря. В Щатите ваксината е задължителна (въпреки, че щатите по принцип не са ми за пример лично на мен Wink ). Племенницата ми е ваксинирана преди 5-6 г.

Коя избра ти? Колко години е действието им?
Абе да ти кажа май избрах Церварикс. Имам записана в картона й. Посъветвах се с близък фармацевт и мнението беше, че тази ваксина дава кръстосан имунитет (май така се наричаше). Когато създава известен имунитет и срещу други щамове. Тя е за 16 и 18 щам. Не съм се интересувала колко е действието.

Последна редакция: пн, 08 апр 2019, 19:57 от Vache

# 526
И аз ще сложа на моята щерка живот и здраве.

# 527
Ваксината не е задължителна почти никъде в Щатите: http://www.ncsl.org/research/health/hpv-vaccine-state-legislatio … utes.aspx#2017-18
Само в три малки щата не може да се посещава училище без нея, като може да бъде отказана по религиозни причини, лични убеждения, след запознаване с разни материали за вируса и подпис.
"Three jurisdictions currently require HPV vaccines for school attendance: Rhode Island, Virginia, and District of Columbia."
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5230814/
Скрит текст:
Although all 3 jurisdictions require the HPV vaccination for school entry, they also have broad exemptions to the requirements, which could temper their impact. Virginia Governor Timothy Kaine’s amendment to Virginia’s legislation (later approved by the General Assembly) allows parents to exempt their child from the vaccination requirement after merely reviewing educational materials about the virus and signing a waiver.22,28,29Virginia’s law does not require documentation of the vaccination, unlike with other vaccines; rather, parents and guardians are encouraged to provide such documentation upon their child’s entry to school.28

In the District of Columbia, the Committee on Health amended its bill to add 3 exceptions to the HPV vaccination requirement: (1) when the parent or guardian objected in good faith, in writing, asserting that the vaccine would violate his or her religious beliefs; (2) when the child’s physician certified in writing that the vaccination would be medically inadvisable; and (3) when the parent or guardian opted out for any reason by signing a document stating that the parent or guardian was informed of the vaccination requirement and chose not to participate.30,31

Rhode Island’s HPV vaccination requirement is subject to the state’s exclusion, waiting period, and exemption rules.23,32,33 Accordingly, students are exempt from the vaccine only if they have a medical exemption signed by certain health practitioners (e.g., physician, physician assistant, registered nurse practitioner) or if the parent or guardian attests that the immunization conflicts with his or her religious beliefs.33 However, a spokeswoman for the Rhode Island Department of Health suggested that it will not prohibit schoolchildren who are not vaccinated against HPV from entering school, asserting that “no one’s child is being forced to be vaccinated against HPV,” and that parents can exempt their child “if they feel a deep conviction that HPV vaccination is not right for their child.”

# 528
Случайно попаднах на дневник на студентка по медицина в Плевен. Точната дата не си спомням, но през 1912г пишеше: „След дълги опити разбрахме защо космите на белите мишки са бели. Липсва им вещество, наречено меланин и ние успяхме да го изолираме. То дава цвят на косъма.Сигурно някога ще можем да се боядисваме...” Сто години по-късно влизаме в магазина и се почва един избор- с/без амоняк, с/без мат, с/без олио от..., а не,не- по-добре къна...

Надявам се, нашите деца да имат такъв избор с ваксините.

# 529
Аз пък се надявам да няма нужда да се ваксинират децата ни. Нито по тв да текат само реклами за лекарства и хранителни добавки, нито да е такава навалица пред лекарски кабинети, отделения и аптеки...  Искам децата ни да са здрави.
Аз имам син. Не съм се замисляла да го ваксинирам, но скоро ще трябва доста да поговорим за сексуалното поведение и културата.

Когато бях студентка ни предлагаха да ни ваксинират безплатно, но никой не го направи от нашият курс. Факт.

Ето за продължителността на действие на ваксината от 2016 г.

Скрит текст:
Разрешените в България две HPV ваксини - бивалентна (HPV- 16/18) и
квадривалентна (HPV- 6/11/16/18) - са високо ефективни за превенция на инфекциите,
причинени от високорисковите типове 16 и 18, които са отговорни за около 70% от
случаите на цервикален и анален карцином.
 HPV ваксините съдържат вирусно-подобни частици (VLP) които не са инфекциозни,
тъй като нямат ДНК (използван е рекомбинантен L1 капсиден протеин на HPV). Тези
частици могат, обаче, да стимулират продукцията на анти-HPV специфични антитела,
които да осигурят протекция срещу целите вируси при бъдещ контакт с тях и по този
начин да предпазват от появата на персистиращи инфекции в продължение на поне девет
години след тяхното приложение (това е максималното време, за което има данни от
наблюдения до момента.
Доколко ваксините могат да осигуряват още по-дълга протекция,
ще покажат по-нататъшните наблюдения. Ваксините не могат да елиминират
съществуваща инфекция с HPV.
Необходими ли са бустерни дози от двете ваксини не е
известно на настоящия етап[

ПП: само дето на мен нещо математически ми се губят нещата. Ваксината поставяме на 12-13 до 15 г. плюс 9 години доказано действие прави само 21-25 г. възраст. А след това?

# 530
  • Бургас
Не бих ваксинирала нито син, нито дъщеря. Имам си само синове. Едното ми момче гони 15години. Според мен е малък за секс, но пък говорим за секс, любов и предпазни мерки. Считам, че броя на партньорите и самото сексуално поведение са в пъти по - важни.
Наблягам на предпазните мерки и т.н. Обяснила съм многократно, че е момче и редица "болести" ще го подминат и просто ще ги разнася. И може и грубо да е било, но му казах, че освен СПИН, хепатит и баналните буби, следва да се пази и от ЧПВ. Не защото нещо ще му стане на него, а защото някой ден ще намери онази жена, с която ще иска да остарее и ако я зарази, тя може да си отиде от това. И 100 книжки да прочетат пак няма да им влезе в главите какво следва от болестите, които минават по терлици при тях - хламидия, ЧПВ и т.н. И до какво могат да доведат едно семейство. Та аз обяснявам. За мен е изключително важно момчетата да се научат на обща отговорност. Дори и да не е към всяка партньорка желанието им да бъдат отговорни, то поне да е с умисъл за онази, която ще намерят и ще я искат здрава и до тях.

# 531
  • Mediterraneo
Имам 2 дъщери. едната трябваше да я ваксинирам преди 2 години по тукашния календар. Не го направих, няма да сложа и на малката.
Превенция чрез отговорност и сексуална култура- задължително! От съвсем малки децата трябва да бъдат възпитавани в тази насока! За жалост, все още има семейства, в които разговорите по тези теми са табу.

# 532
Живот и здраве, ще ваксинирам децата си. Аз нося няколко високорискови, треперя всеки път по прегледи, изследвания... Винаги с едно на ум какви последствия може да имам един ден... Бих им го спестила на 100%. Възпитанието и говоренето е едно на ръка, но животът - друго. Едва ли могат да карат партньора си/партньорите си да се изследват и да бъдат сигурни в резултата, днес вируса спи, утре - не. Ами, ако човекът, с когото искат да създадат семейство, има някой тип? Трябва да го зачеркнат? В смисъл, не става само с възпитание според мен. Ако мога да ги предпазя някак - ще го направя.
Предлагам тази дискусия да се обособи в отделна тема, тъй като е важно и значимо нещо, а тук изместихме фокуса.

МиаЕлпида, излезе ли хистологията ти, мила, какво става?

# 533
Здравейте!
Бих искала да споделя резултатите си след направена течно-базирана цитология + HPV.
На 23год. съм и тъй като с приятеля ми желаем да започнем опити за бебе на първо време реших,че е добре да направя профилактични изследвания, за да бъда спокойна, че всичко е наред. Резултатите обаче хич не са розови, моля за съвети какво предстои от тук насетне, имам мнение от един лекар за криотерапия, бях на второ мнение при което се иска повторен преглед с колпоскоп и евентуална биопсия. Бил ли е някой в такава ситуация и много ли е зле положението?
Извинявам се ако нещо съм пропуснала.
Адекватност на материала: задоволителен, наличие на клетки от трансформационната зона,кръв.
ПАП 3А. Абнормални епителни клетки, плоски епителни клетки, нискостепенна плоскоепителна лезия ( LSIL) съдържаща: HPV/ лека дисплазия/ CIN1. HPV 16 - положителен.
Забележка: Хипоцелуларна проба, близка до незадоволителна-кръв, малко сквамозни и муцинозни клетки, единични койлоцити.

# 534
  • София
За себе си съм сигурна, че само със сексуална култура не може да се предпази човек. Поне аз не успях, ползвайки презервативи.
Bo3315, не ти е взета добре цитонамазката като за начало. Не е зле положението, почти всички тук са минали през това. Какъв беше резултата от колпоскопа? От микробиология? Онкогинеколог посети ли? Ако не си, отиди на такъв за мнение, вероятно ако има изменени клетки видими на колпоскоп, ще последва МБ първо, после биопсия и след това третиране според резултата (крио/горене или само имуностимуланти).

# 535
Как разбра, Грей....за цитото. И защо не знаят тези лекари как да го вземат? Ходиш на лекар и все не можеш да си сигурен, че всичко е ОК. А тези щамове на ЧПВ не мутират ли, като грипните примерно.

# 536
  • София
Хипоцелуларна проба, близка до незадоволителна означава, че са твърде малко клетки, по които не може да се направи преценка за резултата.
Понякога просто не се взимат добре с четката, не се задържат върху стъклото. Не е нещо фатално, отбелязва се в резултата и се прави нова ако е необходимо.
Не мутират, доколкото е известно на науката към момента.

# 537
Аз чакам 12-ти ден цито....в 21 век, нервички не ми останаха. Докато излязат ще изуча цялата терминология

# 538
На прегледа с колпоскоп се видя папилом на шийката от там последва ДНК пробата за да разберем, кой точно HPV нося. Резултатите от микробиологията са добри, поне така ми казаха и двамата лекари, при които ходих. Решението ми да посетя лекар за второ мнение е продиктувано от това,че първият директно ми каза да се подготвя за криотерапия, не е ли по правилно първо да има биопсия и след това да се назначи каквото и да е лечение било то крио,горене или имуностимуланти. Онкогинеколог не съм посещавала.

# 539
  • София
Не във всички случаи се налага биопсия, ако е само папилом без атипизъм... Но аз бих посетила специалист преди да реша.

Общи условия

Активация на акаунт