Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема 48

• 46 414
  • 740
  •   1
Отговори
# 630
Не може ли да не ходим никога на прегледи и да си живеем просто така без този стрес Sad една приятелка при моята АГ е 1 гр, но ще й правят лийп превантивно, защото има огромна раничка, която сега е 1, но не се знае до година-две какво може да се захване там. Така й е обяснено и тя си решава дали да се подложи или не. От друга страна има фалшиви 3д, 3а , 3-z 😆 които са просто възпаления от бактерии и само шашкат. Според мен колпоскопията е по-достоверна.

# 631
Розова магнолия ,  мисля че има грешка в някой от двата резултата, като клоня към този с 5-та група. Да, възможно е да се покачи групата, особено при бременност, но чак толкова- не. Ако резултата е в теб , би ли написала подробно , какво гласи?  Моя много добра приятелка и при двете ѝ бременности я изкарваха от 4-та група нагоре, но тя е медицински работник и знаеше , че не е притеснително при нейното състояние. Спокойствие от твоя страна и имай предвид, че течно базираната няма да е съвсем точна, защото , както вече ти обясниха, е взета много скоро след предишната и няма да има достатъчно клетки за цитоанализ.

пейдж, имала съм усещанията, които описваш. Не е било индикация за нищо специално. Но ми прави впечатление, че цитонамазката ти е била ограничена поради левкоцити и е препоръчано следваща контрола след 6 месеца. Лекува ли се с нещо ? Хормоните как са?

Уейв, за жалост, повечето от тук пишещите сме минали през тези притеснения, биопсия и дори конизация или някаква друга процедура. Опитай се да се успокоиш и да приемаш прочетеното в интернет само информативно, а биопсията - диагностично. Тя е най-точния метод за определяне на състоянието на шийката и за това, какво е най-добре да последва след това- лечение или по-инвазивна процедура.

# 632
Marsia_K, благодаря за отговора! Благодаря, винаги след твой отговор чувствам успокоение, все едно ми казваш да потуша малко емоциите и да се опитам да мисля разумно. Не говоря за конкретния случай само, а по принцип. Благодаря!
Относно цитонамазката, коментирах я с двама лекари. Първо ми се обадиха от екипа на д-р Димитров, от Щерев и казаха, че няма нищо притеснително, на контрола след година. След това я коментирах и със самият д-р Димитров. Той каза същото, не вижда проблем, контрола след година. След тази цитонамазка обаче от кр. на лятото се случиха доста аномалии при мен. Първо три месеца не ми идва, после ми дойде и не искаше да спре близо месец. Видяха киста, пих прогестерон 2 седмици. Със следващият цикъл кистата беше изчезнала. Оказа се, че съм и със Хашимото и леко завишено TSH. От тогава пия хормон. Уж цикълът ми се нормализира, но ето този месец пак го няма, 36 ден ми е вече. Отделно забелязвам, че постоянно имам някакви пъпки по брадичката, като акне, понякога малки по много, друг път излизат и по-големи подкожни. Чудех се дали може да има нещо с хормоните. Отделно имам и голяма раничка, покриваща почти цялата шийка. За нея доктора каза, че не вижда проблеми, единствено може да секретира повече, но засега и това не е така. Въобще имам чувството, че от 4-5 години се въртя във някакъв кошмарен кръг и сигурно вече ще полудея. Лошото е, че като усетя нещо по различно, като тези бодежи примерно, а и ако взема да прочета нещо,  веднага най-лошото ми е главата и се сривам тотално за отрицателно време.
Marsia_k, имаш нещо предвид ли, че ме питаш за хормоните?

Последна редакция: нд, 14 апр 2019, 13:43 от пейдж

# 633
Здравейте момичета,стискам палци всичко при вас да се нареди съвсем скоро и притесненията ви да са били напразни.
Аз утре съм на лекар, толкова много ме е страх,че немога да ви опиша.
Надявам се да не съм закъсняла много 😒Все още нямам цикъл и от време на време изтича нещо което мога само да определя като вода.
Хубав ден.Поздрави 💐

# 634
пейдж, заради отбелязаната ектопия питах за хормоните Simple Smile
И аз съм в същия омагьосан кръг. И много други предполагам.

Iskrenna84, да не е някоя късна овулация и затова да е забавянето на цикъла респективно пак да намекна за киста.  Ето и нещо от интернет за твоите припадъци :

Тъй като яйчниците са орган, който притежава известна подвижност, формациите от яйчников произход също могат да се движат ограничено в пространството на малкия таз. Това създава възможност за торзио около т.нар. „опорак” или „краче” (мястото през което навлизат кръвоносните съдове на яйчника), при което се нарушава остро кръвоснабдяването на органа. Характерни за това състояние са остра, внезапна, режеща болка, гадене, повръщане и понякога краткотрайна загуба на съзнание.

# 635
пейдж, заради отбелязаната ектопия питах за хормоните Simple Smile
И аз съм в същия омагьосан кръг. И много други предполагам.

Iskrenna84, да не е някоя късна овулация и затова да е забавянето на цикъла респективно пак да намекна за киста.  Ето и нещо от интернет за твоите припадъци :

Тъй като яйчниците са орган, който притежава известна подвижност, формациите от яйчников произход също могат да се движат ограничено в пространството на малкия таз. Това създава възможност за торзио около т.нар. „опорак” или „краче” (мястото през което навлизат кръвоносните съдове на яйчника), при което се нарушава остро кръвоснабдяването на органа. Характерни за това състояние са остра, внезапна, режеща болка, гадене, повръщане и понякога краткотрайна загуба на съзнание.

Знам ли Марсиа,утре ще стане ясно как стоят нещата.
Благодаря за отговора 🤗 Утре ще пиша как е минало.Лека вечер 🌷

# 636
Успех и стискам палци всичко да е наред !

# 637
  • София
Гвендолин, нищо не видях да рисува. Нямам резултат в себе си, всичко остана при нея. Относно колпоскопа- аз защо си мисля, че не е препоръчително използването му при бременни, или греша, не знам. 
Марсия, както казах- нямам резултатите,  нищо не мога да цитирам.
Ще изчакам коментира на аг- то в петък и вече на база, на него ще се мисли.
Но, друг въпрос ми изниква сега- ако пак има висок риск, какво да правя? Ако тя настоява за някаква друга процедура- как действам, момичета?  Дали да не я отклоня и да ходя при друг специалист за мнение,  май това ще е най- разумното? 
Да не вземе да иска материал за биопсия, знам ли?

# 638
След като някой назначи процедура, аз лично бих търсила второ мнение.

Марсиа_К, благодаря за успокоението, само се чудя, ако търся мнение на втори лекар - при кого е най-добре да се отиде? Онкогинеколог ли (ако се открие нещо)?

# 639
  • София
Да, при онколог най-добре. Но може би не непременно от Онкологията, защото те обичат да режат. Това не е клише, презастраховат се дори когато пациентката е млада и нераждала.

# 640
Гвендолин, нищо не видях да рисува. Нямам резултат в себе си, всичко остана при нея. Относно колпоскопа- аз защо си мисля, че не е препоръчително използването му при бременни, или греша, не знам. 
Марсия, както казах- нямам резултатите,  нищо не мога да цитирам.
Ще изчакам коментира на аг- то в петък и вече на база, на него ще се мисли.
Но, друг въпрос ми изниква сега- ако пак има висок риск, какво да правя? Ако тя настоява за някаква друга процедура- как действам, момичета?  Дали да не я отклоня и да ходя при друг специалист за мнение,  май това ще е най- разумното? 
Да не вземе да иска материал за биопсия, знам ли?
Резултатите от цитонамазка не са "нисък" или "висок" риск - те са реална оценка на състоянието на шийката спрямо остърганите клетки взети с четчицата. На първа страница са описани групите и обозначенията, които могат да се получат като резултат и последващите стъпки, ако евентуално се наложат такива.
Според мен е изключително важно да си вземеш изследванията и да прочетеш какво точно пише, какви клетки е видял патолога. Да си искаш стъклата и да ги занесеш на друг за втора оценка.

Преди време имаше девойка, също бременна, която беше с ПАП 3А, гледаха я с колпоскоп и й взеха биопсия, резултатите й бяха ок и не последва нищо. При теб трябва да се прецени. Първото нещо, което ми прави впечатление е, че при колпоскопски атипизъм не са ти взели веднага биопсия, може би заради по-напредналата бременност (девойката тук преди бе в самото начало), а ти си по-напред вече и може би се притесняват да пипат шийката. Но коментирахте ли го това с АГ-то? Казаха ли ти защо не ти взимат материал? Второто нещо, което си мисля е за тази цитонамазка повторната - колко време след първата ти взеха материал? Когато материал се взема твърде често, има възможност за лъжливо добър резултат...

# 641
Аз съм тази девойка и наистина беше така, на мен ми взеха биопсия, защото имам типизация на HPV и съм с високорисковите типове, това беше в ранна бременност и нямаше никакъв проблем. Резултата от биопсията показа, че нямам CIN,а някакво възпаление, бях PAP 3a Simple Smile сега на следващия ми преглед на 8-ми май, лекарят иска отново да ми вземе цитонамазка, защото иска да види дали действа бързо този вирус или не... въпреки, че аз също се чудя... дори и да съм увеличила групата ( което въобще не ми се иска) какво лечение може да ми направи сега, по време на бременност?
Той каза, че след раждането ще ми назначи лечение за HPV.
Но наистина най- голямото успокоение е биопсията, но все пак незнам вече в напреднала бременност, дали е желателна. Дишай спокойно Simple Smile)) и кураж, за мен също е нереално от 3гр да отидеш чак в 5 и то за толкова малко време.

# 642
Момичета първо здравейте!
Желая на всички ви здраве и по-малко време , да прекарвате в такива форуми .
Назад в темата някои дами влязоха в лека конфронтация дали е нужна конизация или изчакване!
Бих искала и аз да споделя личен опит.  
На всеки три месеца си правех ПАП-а заради течение . Последните 3-4 ( вече не помня) бяха 3Д [ в България се изписва 3А , дефакто няма разлика , все е инфекциозен период засегнал и поразил участък(ци) ] .  
Както казах , повече от половин година следях развитието на вируса (ЧПВ 16) и се надявах,  да изчезне от само себе си.  
Да ..ама.. не мърдаше гадината ! Нямам деца , но се доверих изцяло на лекаря си.  
Направих конизация и абразио , хистологията показа - ЦИН 3 ( не 1-2 ) .
Така , че ..да не влизам и аз в полемики.. Всеки случай е индивидуален и не може , да се сравнява .
Сега всичко е наред със здравето ми ( психически и физически) . Прегледи на 6 месеца .
Аз за себе си благодаря всеки ден на страхотния лекар който имам..и на това,  че бях на точното място в точното време!  
Затова мили дами , нека всяка една от нас намери душевното си спокойствие и има късмет ( ако се случи,  да се бори за здраве ) то да е при съвестен и компетентен лекар!
Хубава и спокойна вечер. 

# 643
Момичета първо здравейте!
Желая на всички ви здраве и по-малко време , да прекарвате в такива форуми .
Назад в темата някои дами влязоха в лека конфронтация дали е нужна конизация или изчакване!
Бих искала и аз да споделя личен опит.  
На всеки три месеца си правех ПАП-а заради течение . Последните 3-4 ( вече не помня) бяха 3Д [ в България се изписва 3А , дефакто няма разлика , все е инфекциозен период засегнал и поразил участък(ци) ] .  
Както казах , повече от половин година следях развитието на вируса (ЧПВ 16) и се надявах,  да изчезне от само себе си.  
Да ..ама.. не мърдаше гадината ! Нямам деца , но се доверих изцяло на лекаря си.  
Направих конизация и абразио , хистологията показа - ЦИН 3 ( не 1-2 ) .
Така , че ..да не влизам и аз в полемики.. Всеки случай е индивидуален и не може , да се сравнява .
Сега всичко е наред със здравето ми ( психически и физически) . Прегледи на 6 месеца .
Аз за себе си благодаря всеки ден на страхотния лекар който имам..и на това,  че бях на точното място в точното време!  
Затова мили дами , нека всяка една от нас намери душевното си спокойствие и има късмет ( ако се случи,  да се бори за здраве ) то да е при съвестен и компетентен лекар!
Хубава и спокойна вечер. 
Може ли координати на лекаря (на лични). Благодаря!

# 644
[[Може ли координати на лекаря (на лични). Благодаря! ]]

Здрасти Уейв , за съжаление не живея в България . Ако те интересува за Германия  с удоволствие,  ще ти дам координати.  
♡ Поздрави .

Общи условия

Активация на акаунт