Хайде, Пролет, идвай вече, чакаме с нетъпрение АПРИЛското човече – ТЕМА 5

• 57 854
  • 738
  •   1
Отговори
# 300
Аспирин протект е само при доказана прееклампсия или съмнения. Той се изписва преди още да започне да се вдига кръвното.140/100 не е страшно ако си била хипертоничка преди да забременееш. Какви ти бяха стойностите преди бременноста?
Канелата се пие с прясно мляко. Има позволени хапчета за кръвно при бременност, но тях трябва кардиолог да ги изпише.
Аз съм хипертоник на 4×1допегид съм и  при кръвно над 160/110 половинка холфазолин. Казвам това с уговорката, че за мен нормално кръвно е 130/80. За всеки стойностите и лечението е строго индивидуално.  Важно  е с колко по-високо ти е спрямо нормалното за теб кръвно.

# 301
За сваляне на кръвното също:
 1 ч.ч.кисело мляко с 1ч.л.канела

# 302
  • София
syrnichka77 аз пия Ацетизал Кардио, което е вид аспирин от 12 г.с., но не съм хипертоник. За мен нормално кръвно е до 120/80. Присъединявам се към въпроса на другите момичета - колко ти е по принцип? Ако си с ниско като по-голямата част от женската популация и сега поддържаш 130/90 - 140/100 при няколко замервания в рамките на деня, трябва да постъпиш в болница. Ще те налеят с магнезий най-вероятно и може да преценят да предпишат малка доза лекарство за кръвно за като се върнеш вкъщи. Иначе на мен ми помага и чесън - по половин скилидка в няколко поредни вечери ми смъква кръвното с 5-10 и от двете стойности.

Обаче, в тези срокове на бременността става все по опасно. Премери си го още няколко пъти, ако не е изолиран случай, отиди в спешното. Никой няма да ти се смее, може даже да ти се накарат, че не си отишла веднага. Не искам да те плаша, а да те накарам да го възприемеш сериозно - прееклампсията е една от основните причини за смъртност на новороденото и майката. Почти всички смъртни случаи в днешни дни са при подценяване/ незнание за проблема. Има бременни, които не си следят кръвното, не се и чувстват много зле и отиват твърде късно в болница. Ако сега му обърнеш сериозно внимание, ще овладеете нещата с лекарите. Успех!

# 303
  • София
Сърничка, какво стана с теб? Изчетох коментарите за високото кръвно и се притесних за теб... Ходи ли в болница? Свалихте ли го?

# 304
Здравейте, аз също съм с риск от приеклампсия.  Знам го още от началото. Моят съвет също е да не се подценява високото кръвно. Сега при последния ми преглед беше високо, може би повече от притеснение. Но и вкъщи забелязах че долната ми граница се вдига и затова ми изписаха и хапчета за кръвното. АГ то ми каза че е по добре да съм с ниско, отколкото с високо. При мен има и изменение на кръвоносните съдове на матката и затова така ги следим нещата.

# 305
Следенето на високо кръвно, върви ръка за ръка и с редовното следене на кръвопока на артериите на пъпната връв,  т.е доплер. От Аг-то си знам, че при прееклмсия, кръвопотока е първото, което се влошава.
Има и друг момент, че с напредване на бременността, малко или много, на всички ни се покачват стойностите на кръвното, поради това, че плода притиска артериите все повече.
Не трябва и да се изпада в паники, защото и другата крайност не е ок. От опит знам, че при леко завишение и прекалено често мерене, нещата съвсем излизат извън контрол, поради притеснение. Кардиолога ми е забранил прекалено често мерене и даже в моя случай ми препоръчва, ако се чувствам ок, да го меря  през ден, през два, само контролно.
Споделям това, защото може и за някого да е полезно инфо, като пак кавам, че такива препоръки, може да даде единствено личният ви кардиолог и то конкретно само за вас.

# 306
Полежах цял следобед и го премерих пак- все толкова си беше. Обадих се на АГ, каза да изпия 1 Допегит и ако не спадне до 3 часа, още 1. Утре в 9:30 ще ме чака да ме погледне.
Относно питането ви- преди да забременея бях с ниско - 100/80. Сега при прегледите ми го измерват 130 и все набляга, че е височко. Ще видим утре какво ще каже, паникьосах се малко като се зачетох колко може да е опасно. Дано всичко е само в главата ми.

# 307
При нормално за теб 100, 130 си е височко. Кръвоносните съдове са свикнали на едно налягане и като цяло не е ОК да е нито много по-високо, нито по-ниско.  Измери си го и на двете ръце. Аз имам разлика от 10 между лява и дясна ръка.

# 308
  • София
Сърничка, а откъде имаш Допегит? Доколкото знам е с рецепта. Имала ли си проблеми с кръвното преди или сега по време на бременността? Стискам палци утре да се е понижило. Хубаво е, че АГ е в течение, той ще ти даде най-точните съвети Simple Smile

# 309
В София го продават в аптеките и без рецепта. Моята рецепта е от септември и никога не са ми я искали.
Освен АГ според мен задължително и на кардиолог със съответно кардиограма и ехография на сърцето.

# 310
Купих си го от аптека, без рецепта. Наистина има значение ръката, на която се мери- на лявата ми показва повече. Flushed

# 311
И при мен лявата ръка е с по-високо кръвно. Кардиолога ме е предупредил, като тръгна да раждам да им кажа в болницата за да не ги шашкам излишно.
Какви са ти стойностите на двете ръце?

# 312
  • София, България
И при мен лявата е с по-високо, нищо, че като цяло не ми е високо кръвното Simple Smile аз винаги на лявата си го меря. Всъщност от малка си спомням, че и нашите все на лявата го мереха. А сестрата, дето мери кръвното при АГ-то все ми казва "няма значение, която дадеш" Thinking

Сърничка, успех, пиши утре след прегледа! Heart

# 313
Здравейте, прибрах се от прегледа. Нещата са наред, мерихме няколко пъти кръвното- около 120-130 /70. АГ каза за мое спокойствие да пия по половин хапче сутрин и вечер. Иначе ми пусна за 1ви път запис на тонове, каза че всичко е наред, стойностите бяха около 140, няма контракции . В четвъртък пак ще ходя за тонове. Каза да махна изцяло солта.. не знам вече как да готвя и какво да ям. Confused

Иначе на бебка не й харесаха тея жици, дето ме накачи, като почна да рита в устройството (Нз как се казва 😁), викам си: "край, счупи го, ще трябва да плащам апаратурата" Grinning .

А за разликата между двете ръце го питах, каза че е нормално до 10 единици разлика да отчете.

# 314
И при мен има разлика на двете ръце, но обратното на вас - на дясната винаги е по-високо. Като има такава разлика, то кое се гледа? Средното, по-високото, по-ниското? 10 единици не е никак малка разлика все пак, най-вече щом считат 120/80 за ок а при 130/90 е хубаво да отидеш до болницата.

Общи условия

Активация на акаунт