Мнения за неелитни училища след седми клас в София

• 72 840
  • 797
  •   1
Отговори
# 285
Да, но този хаос пречи на подготовката.
Т.е. ако пресираш детето и го юркаш да учи по всичко /по 4те предмета, по които ще ходи на изпит/ - абе няма какво да теоритизираме, кошмар е. Доста нереално, а и дори детето да е супер-дупер гениално, аз съм против преработването и работохолизма, не искам робот, искам човек да имам срещу себе си.

# 286
  • София
Чак робот...
Юркане имаше само по БЕЛ и математика. Химия и Биология (и Физика не съвсем) си беше негов избор и подготовка на база интерес (каквото е учил за училище и прочел из нета) и стари тестове за запознаване с формата. Не е имало допълнителна подготовка. Само по Физика помагах за олимпиадата, но видяхме, че не е неговото.
Недостатък за сегашните седмокласници е изместването на НВОто и състезанието на НПМГ минава преди него.

# 287
  • София
Моя син също се яви на олимпиадите по физика и химия само с подготовката от училище. Резултатите по физика добре, но по химия се оказа, че са взели по малко материал, понеже първия срок имат само 1 час на седмица и съответно доста малко точки получи. От позната  учител по биология разбрах, че към паралелката с биология има голям интерес и деца, които ходят на подготовка през цялата година и по биология. Подготовката е за олимпиадата и за състезанието на НПМГ. За моя син биологията се оказа много труден предмет, защото трябва да се учи и запаметява много нова за него информация и се отказахме. По физика с добрата му подготовка по математика и малко логика се оказа доста по - лесно.

# 288
Ние с щерката след много мислене и лутане, към днешна дата решихме, че искаМЕ да учи в профилирана гимназия с първи език ФЕ или ИтЕ и втори профил АЕ, за да може да избере него за втората матура Simple Smile. Предпочитахме риче, но такива паралелки не открихме в плана за догодина на РУО София, та ще се примирим с ииче. Но срещнахме проблем. Искаме трети и четвърти профил или да не са зададени и тя да ги избере в 10ти клас, или ако са зададени сред тях да няма "разказвателни" предмети (история, география, химия, биология и физика), т.е. може да са: бел, мат, език или ит. И започнахме да гледаме оная огромна таблица на руо и на желанието ни отговарят 3 училища: ФЕГ, за която балът ще е висок и не зная с училищна подготовка дали ще успее там и по една паралелка в 12-то с фе и в 23-то с ит.е. (Има и една паралелка в училище в Люлин, но това няма как да си го причиня, дори да трябва да остане на домашно обучение, в Люлин няма да учи.)
Та моля за някакви отзиви за 12-то и 23-то.

# 289
НГДЕК от кои училища е, от тази тема ли е или от елитните? Имам доста познати завършили в далечните 80 и 90, но сега нямам пресни впечатления?
В момента имат прием и след 5ти клас, от кога е това?  Мерси.

# 290
А 35то защо не? За ФЕ обикновено е втори избор, след ФЕГ

# 291
А 35то защо не? За ФЕ обикновено е втори избор, след ФЕГ
35-то е с втори профил РЕ, няма опция АЕ. За съжаление в 32-ро й избиха желанието да учи руски, имаха една жена тотално ку-ку, коята насади в дъщеря ми ужасно отношение към този език. А аз мисля, че е добре човек да знае РЕ, но няма да се налагам в нейния избор, обещала съм си.

НГДЕК обявиха прием след завършен 4ти клас тази година. Септември ще посрещнат първите петокласници.

# 292
Аз мога да кажа за ФЕГ да не отписвате и втори език Испански. Учителят е много симпатичен, не ги напряга много, но пък езикът е лесен Simple Smile Мисля, и че за втора матура няма да имате проблеми с който и да е предмет, освен ако нямате нужда във връзка с някакво кандидатстване или нещо друго....във ФЕГ обикновено избират френски и си се справят много добре Simple Smile

# 293
Хепи, ти дете във Френската ли имаш?
Тя за 'неелитна' ли се брои?

# 294
Имам дете във френската, да Simple Smile Ми знам ли вече кое е елитно и кое не Joy
От други теми знам, че мария я обмисля и искаТ и затова си позволих да й дам съвет за ФЕГ Simple Smile

# 295
и балът за ФЕГ никак не е висок. Може да е висок в сравнение с някое забутано училище, но никак не е висок за деца, свикнали да учат - висок е балът за НЕГ и Испанската примерно. Ако някой и за ФЕГ не може да се класира, какви ли чужди езици смята да научи, като явно не е свикнал да учи.

Последна редакция: пн, 08 апр 2019, 19:25 от bubanka

# 296
Ей на, не е елитна ФЕГ Joy
Аз съм сигурна, че детето на мария ще изкара много повече от минимума за ФЕГ, но като всички отговорни родители проучва и се застрахова с варианти.
Аз пък се чудя за НТБГ и НФСГ, някакви минуси, недоволни?

# 297
По принцип всички езикови минават за елитни, но доколкото знам, от всички тях точно във ФЕГ се влиза с най-нисък бал.

# 298
Най-нисък е балът, но изобщо не е нисък. За момичета особено и там се влиза трудно.
Изобщо не бих го нарекла неелитно.

# 299
Имам дете във френската, да Simple Smile Ми знам ли вече кое е елитно и кое не Joy
От други теми знам, че мария я обмисля и искаТ и затова си позволих да й дам съвет за ФЕГ Simple Smile
И на мен ми се струва, че затам сме се запътили с пълна сила със синковеца.
До скоро не искаше френски, т.е. беше му на кантар, напоследък взе да си сменя мнението. Категорично не желае руски и немски. За испанската и английските може и да не успее, не е толкова напорист, за мен Френската е една идеална алтернатива. Но не мисля, че е неелитна, категорично. Абе думата 'елитна' не е мястото си, разбира се, но .. да речем смятам Френската за гимназия от първи ешалон, не втори.
Нейният бал и по наше време не беше от най-високите, но .. аз като човек, влязъл с много висок бал .. айде да кажа къде, да не помислите, че съм голословна - в СМГ - смятам, че цената не си заслужава за дете, което не е твърдо насочено нанякъде.
А пък ако е твърдо насочено към .. да речем СМГ, то ще му е удоволствие и изобщо няма да има напън и родителски истерии.

Последна редакция: пн, 08 апр 2019, 17:20 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт