Мнения за неелитни училища след седми клас в София

• 72 743
  • 797
  •   1
Отговори
# 315
  • София
За добри у-ща с руски аз се сещам само "Пушкин" - 133-то.
Синът ми е в 105-то, 6 клас. Не мога да кажа дали съм доволна. По-скоро да, въпреки че има проблеми в неговия клас. Той не иска да остава там да учи. Имам позната в италианската паралелка след 7 клас и е доста доволна. Вярно зависи много от детето, но смятам, че ако иска да научи италиански ще го направи там. Междудругото езикът никак не е лесен и по-точно граматиката. Учителите по итал. са доста добри. Имат и сключен договор с университет в Италия и явно ползват някакви преференции там при кандидатстване.

# 316
  • София
Руски език - 133, 32, 35 - не бих могла да кажа нищо от опит. За 133 имам негативен споделен опит, но до 7 клас, от руски възпитаник.
С информационни технологии има много. Трудно е и да се каже какво е този профил за някои директори, така че бих под ходила внимателно с него. За някои ползването на офис пакета на МС е висш пилотаж в ИТ. Та горе долу това като подредба (пак като страничен наблюдател):
1.НПМГ, СМГ или ТУЕС
2. Джон Атанасов, тук май има и още няколко други технически училища... може би тук и Софт Унито, но съм с големи резерви, заради комбинацията от създателите - и към "двамата".
3. С още по-големи резерви съм към този профил в СУта. В бившето ни училище има такъв профил, в който щяло да има  "нещо като реклама...".
Бившият кандидат гимназиист не проявява интерес към тази област,
Скрит текст:
а има и кой да го научи и къде да твори, има и усет към езиците, но на сила не става... и книгите си стоят неотворени.

За следващият ще видим Joy,
Скрит текст:
тя е по-матенатически/технически настроена, но има време за интересите и "книги" за четене
Аз съм от недоволните от 105 - НВО7...
Скрит текст:

Мисля, че в тази тема бяха публикувани резултати от 2012 г. на НВО7. Точно вчера споделих с мъж ми, че ако "гледаме тази статистика (2012), сме се ориентирали правилно, но ръководството е сътворило "чудеса" за няколко години (НВО7 2017/2018)", като нашето дете няма пръст в това... 12-15% (15 е оптимистично число) от децата попаднаха в 1 ешалон гимназии.

ИтЕ в 105 и той е на завидно ниво, ако се гледа статистиката от Олимпиадата.

# 317
  • София
Както бях писала напред из темата и моя син се е спрял на руски и английски.Обмисляме като варианти 133-то, 119-то, 12-то.
Събирам мнения всякакви засега и положителни и отрицателни, но определено не ми с иска да е училище,до което ще пътува половин ден. Не смятам,че в гимназията трябва да се натоварват прекалено, все пак ще се наблегне на самоподготовката в университета. Деца са още...не ми се иска да загуби интерес от ученето на нещо,което не му е на сърце и да ходи на училище с нежелание.

# 318
Здравейте, включвам се и аз в темата. Ще се радвам ако някой изрази мнение за ПГ по Телекомуникации. Имам познати завършили там и само положителни мнения. Но дали все още стоят нещата така?
1.ТУЕС
2. ПГ по телекомуникации
3. Джон Атанасов
Последните две се чудя,кое е по-, по-

# 319
Руски има в 133-то; 119-то, руското училище към посолството. В Лозенец имаше едно, но не си спимням как се води. Ако някой се сеща да добави.
Прочетох по - горе- за 12-то, но там няма руски. Евентуално като втори език и то ако се сформира група от желаещи.

Последна редакция: вт, 09 апр 2019, 20:06 от Elea Lea

# 320
  • София
Elea Lea, 35 e това в Лозенец.
Руското училище към посолството едва ли става за неучили езика деца. За първоклансиците има доста изисквания, кой знае как е за по-големите деца.

# 321
  • София
Аз за 119 имам положителни отзиви и това е бил избора за детето на уважаван човек. За съжаление не зная в подробности мотивите на избора след 7 клас, (освен, разбира се, ‘че желанието е руски език), но си заслужава да се проучи.

П.с
Струва ми се чудно, че в т. нар. първи ешалон гимназии не присъства езикова такава с руски 🙄
Според мен има нужда от такава.

# 322
Руското училище към посолството едва ли става за неучили езика деца. За първоклансиците има доста изисквания, кой знае как е за по-големите деца.

35-то няма като първи език руски, има като втори език руски. Има немски и френски като 1-ви езици. Вторият език се учи малко часове и не стига да се достигне високо ниво на езика.
Руското училище изисква много високо ниво на руски език.
Аз за 119 имам положителни отзиви и това е бил избора за детето на уважаван човек. За съжаление не зная в подробности мотивите на избора след 7 клас, (освен, разбира се, ‘че желанието е руски език), но си заслужава да се проучи.

П.с
Струва ми се чудно, че в т. нар. първи ешалон гимназии не присъства езикова такава с руски 🙄
119-то с 1-ви език руски ли е?
Ако наистина имаше нужда от такава, училищата с паралелки с първи език руски (като 133-то) щяха да привличат деца с най-високи оценки на НВО, както сега тези от първия ешалон. След като не привличат, а децата с висок успех отиват в немски, френски и английски, и испански гимназии (т.е с първи език съответно), и математически,  значи, обективно няма нужда от такава. По мое мнение, руският се радва на засилен интерес, но като втори или трети език, не като първи. Искам да кажа, че тези гимназии са от първи ешалон, защото привличат деца с най-висок успех, а не обратното - да привличат деца с най-висок успех, защото са от 1 ешалон. Някога английската беше с най-висок успех, после френската, после немската. След това немската, всъщност и трите с немски изместиха английската просто защото търсенето за немски много се повиши. Ако руският надмине нивото на немския като търсен език, гимназиите с 1-ви руски ще станат от първи ешалон автоматично.

Последна редакция: вт, 09 апр 2019, 21:50 от Анонимен

# 323
  • София

35-то няма като първи език руски, има като втори език руски. Има немски и френски като 1-ви езици. Вторият език се учи малко часове и не стига да се достигне високо ниво на езика.
Руското училище изисква много високо ниво на руски език.

П.с
119-то с 1-ви език руски ли е?
Ако наистина имаше нужда от такава, училищата с паралелки с първи език руски (като 133-то) щяха да привличат деца с най-високи оценки на НВО, както сега тези от първия ешалон. След като не привличат, а децата с висок успех отиват в немски, френски и английски, и испански гимназии (т.е с първи език съответно), и математически,  значи, обективно няма нужда от такава. По мое мнение, руският се радва на засилен интерес, но като втори или трети език, не като първи. Искам да кажа, че тези гимназии са от първи ешалон, защото привличат деца с най-висок успех, а не обратното - да привличат деца с най-висок успех, защото са от 1 ешалон. Някога английската беше с най-висок успех, после френската, после немската. След това немската, всъщност и трите с немски изместиха английската просто защото търсенето за немски много се повиши. Ако руският надмине нивото на немския като търсен език, гимназиите с 1-ви руски ще станат от първи ешалон автоматично.

Всъщност, то е затворен кръг-децата с висок успех не отиват в 133, може би именно защото училището не е “първи ешалон” ?

# 324
Средата в 164, щатите и евентуално емиграция в Испания. Друго обяснение нямам. За 22-ро е "по течението" май. И мен този въпрос дълго време ме вълнуваше Simple Smile.

# 325
Има ли смисъл да се учи руски език? Кога, къде, защо, дискусията продължава в Говорилника. Laughing

# 326
Испанската гимназия дава стабилно образование, средата е добра, езика-лесен и говорим в голяма част на света. Което е моето обяснение за наплива за Испанската гимназия, и слабия наплив за второто училище с испански в София.
 Нещо е местено в другата тема ли, затова ли имам 685 нови отговора в тема, която никога дори не съм  отваряла? Сега трябва да търся начин да се отпиша...

# 327
  • В царството на игрите:)
Да, и аз искам да се отпиша и не знам кака попаднах в нея Simple Smile

# 328
На 48-ма страница на онази тема Фран ми е отговорила как да се отпиша. Не зная как да вмъкна цитат от друга тема с ползване на мобилна версия на бг мама.

# 329
Има ли смисъл да се учи руски език? Кога, къде, защо, дискусията продължава в Говорилника. Laughing
Къде е говорилникът, да видя и аз?

Къде да търся мнения за Джон Атанасов, имат ли тема? Моичкият се е заинтересувал, но категорично отказва ТУЕС.

Хепи, кажи повече за паралелката Френски с испански на 9 ФЕГ, нищо, че не е за темата. Светнаха му очичките като чу за готин учител по испански!

Последна редакция: чт, 11 апр 2019, 13:00 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт