Мнения за неелитни училища след седми клас в София

• 73 449
  • 797
  •   1
Отговори
# 540
Ти говориш за математическите гимназии като средство. Аз пък мисля, че можеш да научиш и математика без математическа гимназия /и майка ми, и баща ми/, и език без езикова гимназия /китайска филология имам приятелка/ и изобщо, мисля че станах ясна. Затова и не се спичам чак толкова много де. Реши ли да учи, ще намери начин. Гимназията за мен е по-амбициозна среда, която да дърпа и по-добри учители, които да развият интерес. И двете имат огромно значение за моя син. А и пак казвам - той изобщо не е ориентиран като област, изобщо не можеш да си представиш за какво става думи. Никаква ориентация, ама ни-как-ва.

# 541
  • София
Обучение в МГ меко казано няма особено общо със следване на Архитектура след това. Съвсем различно е естеството и на ученето и на практикуването на професията.
Иначе наистина техници по строителните специалности вече не са необходими. Високите технологии по същество ликвидираха това звено.

# 542
  • В царството на игрите:)
Като строителен инженер ще кажа, че не виждам никакво приложение на такава парарелка. На времето имаше "техници" и "чертожници", които бяха само с т.нар. техникум. Към днешна дата инженерите сами си чертаем чертежите, а техниците по обектите също са висшисти. Ако се реши да се продължи към висше също не е ок, защото за висшето се иска изпит по математика и след това мнооого изпити по висша математика в следването, за които трябва основа, т.е. е по-добре МГ да се учи, ако иска да е инженер или архитект. Отделно, че наученото в професионалната гимназия ще помогне съвсем малко на самото следване. Колегите ми, завършили строителния имаха леки познания по механика, но далеч не достатъчни, че да си вземат дори този изпит без допълнителни усилия.
Та специално за тази професионална гимназия и тази специалност съм доста резервирана.
Ами не знам кога сте завършила, но сега положението е много, много по - различно. Мой племенник влезе архитектура /или друга специалност - не съм сигурна/ с едно тестче по математика в строителния през март т.г. Имали някакво шевство с УАСГ и си търсят студенти от рано. Какви основи, какви изпити, какви 5 лв.? Знам как се влизаше навремето в университети, но нещата са тотално обезценени напоследък. Може би влизането след 7 клас е в пъти по - трудно и стресиращо. А и в чужбина като знам какви деца отидоха и за тамошното ниво не ми се мисли. Пълна девалвация на образоването.

# 543
  • някъде ... тук ...
То това е така. Само, че си говорим по-скоро за техникум, а не за университет.
Въпросът е как могат да се реализират след Строителния. Във УАСГ ще влязат, стига да искат Simple Smile

# 544
Само с гимназия, каквато и да е специалността или езика, е със спорна реализация. За мен водеща е средата. Не се бях замисляла за сгсаг, но според мен не е лошо училище. Аз засега замечтах за нпмг и нтбг за малкия. Но за мен са си елитни. Въпросът е ако не го приемат там, каквото да го правя.

# 545
Обикновено се набляга на мат и бел, а балообразуващите са ИИ и Ф. Ако имаш 6 по физика, би трябвало и по мат да е 6. Струва ми се, че по-лесно ще влезеш в СМГ, отколкото в строителния. Оценката по рисуване е също голяма въпросителна.

# 546
Аз да питам основен въпрос: каква е идеята на професионалните гимназии? Не е ли да получиш професия, с която да можеш да се реализираш и без да е нужно да следваш? Та какво можеш да работиш само със сгсаг?
Ако дете има амбиция да е добър инженер, без добра подготовка по математика няма как да стане.

# 547
Чукаш камъчки по Графа.

Единствено цветарската паралелка е с перспектива. Луди пари се дават за аранжиране и озеленяване на дворове по къщите над околовръстното.

# 548
Да, брокер и озеленител го разбирам. Но "техник" не го виждам.

# 549
Брокерите, ако са на ниво, също правят пари. Имат и пазарна ниша за развитие.

# 550
  • София
Само със СГСАГ можеш да си технически ръководител на строежи 4,5 категория, т.е еднофамилни къщи и малки блокчета. Отделно като реализация, ми това е само гимназия, после можеш каквото си искаш да станеш- лекар, философ, инженер, ит специалист  и всичко останало. Просто имаш едни допълнителни умения- да чертаеш, да мислиш пространствено, да създаваш, твориш.

Последна редакция: ср, 29 май 2019, 10:06 от Mamamuu

# 551
Моят син е шести клас.
И се интересувам от тази полезна тема.
Аз отсега съм се зачудила, къде ще продължи след 7 клас.
За елита трудно ще се преборим.
Споделете мнения за 2 СУ "Акад. Емилиян Станев" .

# 552
Какво ще кажете за 32 и 33 ЕГ в Света Троица? И двете предлагат паралелки с интензивно изучаване на английски. Не видях да имат native speakers. Все пак в езикова гимназия би трябвало да има.
За 32 прочетох мнения, че немският като втори чужде не се учи на ниво. Не прочтох добри неща за тези училища, а локацията ни е доста удобна.

На мен 35 ми звучи много добре. Намира се на много тихо и комуникативно място. Щеше да е супер втори чужда да беше английски, но и руският не е за пренебрегване. Малко мнения има за това училище. Нивото на научаване на немски добро ли е? Видях двама native speakers, което е добре.

Последна редакция: нд, 02 юни 2019, 08:36 от Petruna

# 553
Това 33 ЕГ от кога съществува? Навремето имаше едно 33-то, което беше в Люлин, а в тази сграда, която са написали на сайта си беше 2АЕГ. Мернах го, когато гледах план-приема и ми хареса опцията ФЕ+АЕ, но реших, че в Люлин не искам да учи детето и го задрасках, а то не било в Люлин, а сравнително близко до нас (добре, че писа, че е в Св.Троица Simple Smile ). Хареса ми сайта им Simple Smile, информацията, програма на блокове, ФЕ (вкл., че пише предмет на езика, т.е. наистина си е ЕГ, каквато му е абревиатурата). И аз съм заинтригувана.
В 32-ро учи дъщеря ми 1-4 клас. По навик още го следя. Огромно училище, местят се по стаите (кабинетна система) и в междучасията е хаос. Базата е хубава, ремонтирана. Локацията е удобна, но дворът е много малък и е на 2 оживени кръстовища, децата по фвс дишат всичките гадости. Организират им обмени, състезания по ае, екскурзии в чужбина.

# 554

На мен 35 ми звучи много добре. Намира се на много тихо и комуникативно място. Щеше да е супер втори чужда да имаше английски, но и руският не е за пренебрегване. Малко мнения има за това училище. Нивото на научаване на немски добро ли е? Видях двама native speakers, което е добре.
В 35-то има ДСД паралелка, така че немският се научава, ако детето иска да учи, иначе никъде не се научава. За втория език забравете, който и да е той, при този брой часове няма как да се научи. За 35-то мен си е много добро училище, но пак казвам, език се научава с учене, иначе където и да си, не се получава.

Общи условия

Активация на акаунт