Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? ТЕМА 14

• 43 455
  • 761
  •   1
Отговори
# 420
Много благодаря за инфомацията! Тогава авансовата декларация за тримесечието не е задължителна, така ли?
До 30-ти април трябва да подадете Годишната данъчна декларация за 2018 г. При вас ще бъде само за прихода от м.12. Попълва се Приложение 4. Но, ако имате например застраховка живот или други данъчни облекчения трябва да се попълни и Приложение 10.

Също така, до 30 април се подава и Декларация по чл. 55 и се внася авансов данък за тримесечието в размер на 10%. След това до 30 юли се подава същата декларация за 2-ро тримесечие и до 30 октомври - за 3-то.

# 421
  • София
Здравейте! Някой дали има подготвен хубав договор или да ме насочите къде да търся бланка и евентуално коригирам.
Благодаря!
Ще ти изпратя нашият. Преподписвахме в началото на февруари.

# 422
Може ли и на мен да го пратиш, моля?

# 423
  • София
Тъкмо се засилих да си трия мнението, защото съм изтрила файла Flushed

Договор за наем на недвижим имот - BGKantora

Единствено приемо-предавателен протокол не съм писала.

# 424
  • Варна
Никъде в договорите не пише, че при прекратяване преди изтичане не се възстановява депозита, а тук пишете, че е така. Как се урежда това?

Извинявам се за втория пост!

# 425
  • София
Благодаря!
Никъде в договорите не пише, че при прекратяване преди изтичане не се възстановява депозита, а тук пишете, че е така. Как се урежда това?

И при нас има възможност за прекратяване преди изтичане с предизвестие, но също не е упоменато, че се връща депозита.
Ще следя и аз това, тъй като ме засяга за да знам как да действам след като си подам предизвестие до края на месеца.

# 426

Извинявам се за втория пост!

Вписваш го в договора като условие за наемане.
Ако не им изнася - да си търсят друго.

# 427
  • Варна
Разбирам, че ако не е изрично вписано няма законово основание да им се задържи депозита?

# 428
  • София
Да, това е важно, аз го "изпуснах" един път, щото нали уж са познати тези които щяха да живеят и щото нали нямах лоши чувства към тях. А те са се нанесли с идеята скоро да се изнасят. И случайно го научих аз това нещо. Хубаво , живи и здрави да са. Ама сега , през 9 месеца аз да правя почистване, дребни ремонти и да търся нови наематели? Тъпо е. Та даже накрая се опитаха да ми се карат , че не съм върнала някакви си 100тина лева разлика, след като платих сметките им за 2 месеца ... и изчаквах всичко да излеза, да се отчете и да мине, Новите да се настанят, да се видят точно ако има щети и т,н. аз всеки уред няма как да ползвам там с дни та да видя, или друго....
И ми се караха едва ли не, а уж бяхме приятели.... Та задължително 1 година минимум, ако  искат.

# 429
щото нали уж са познати тези които щяха да живеят и щото нали нямах лоши чувства към тях.

След множество подобни споделени случаи се налага изводът да не правя бизнес с познати и приятели.

И да, в договора можете да впишете каквито клаузи се сетите, стига да са подписани и от двете страни. За краткосрочни наеми има разни платформи. Не предлагаме хотелски услуги, нали?

Последна редакция: чт, 11 апр 2019, 23:22 от :::

# 430
Ох, аз предлагам напълно обзаведено жилище, обаче сега пък в едната стая където е детска/кабинет искат спалня да слагам. В другата има спалня и аз отказах. Мебелите са правени по поръчка, единичното легло с библиотека и гардероб е закрепено и ако се сложи спалня всъщност трябва да се изхвърли единичното легло. След три месеца ако се изнесат, другият пък ще иска детска стая/ кабинет и хайде на ново упражненията. Нещо не съм фен да обзавеждам по изисквания на всеки няколко месеца.

# 431
Друго нещо, което пише в моя договор "Апартаментът се предлага с обзавеждането както е в момента на подписването. Мебели не могат да бъдат изнасяни от жилището." Разни дребни неща могат да си добавят, но моите не могат да изнасят. Да мислят при огледа. Ако не, да заповядат следващите.

milittana, колко души ще живеят в това жилище? На общежите ли ще го обърнат? По този повод в договора ми са изброени всички лица с имена, ЕГН и данни от паспорта, които имат право да живеят в моето жилище. Това да го обърнат на разграден двор, за да си делят наема с друга двойка, приятели и пр. - не става!

# 432
Двама уж щели да живеят, но искали в спалня и двамата. Абе няма да го бъде да изхвърлям леглото, то е част от цялостната мебелировка и съм дала луди пари за нея. И е чисто ново при това. Ако наистина двама души искат да живеят - има единично легло във втората спалня. Ако не - сори. И моят апартамент е обзаведен за семейство с едно дете най-много и това с общежитието няма да им се получи.

# 433
  • София
и съм дала луди пари за нея. И е чисто ново при това.

това ти е грешката.
Имот за под наем никога не обзавеждам за луди пари.
По-скромно и по-евтино ми е достатъчно за средни приходи.
Ама не им харесва - ми да се махат, имоти и кандидати много.

# 434
Ми то нямаше никакви мебели в апартамента и като избирах, исках да е като за мен си направено /може и на старини там да отидем/, по моя вкус и т.н. Та да не е конфекция, поръчкови мебели бая скъпички, макар и не масив де, но така са направени, че няма как да се разместват и отделят легла - всичко си е в един комплект.

Общи условия

Активация на акаунт