Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? ТЕМА 14

• 43 471
  • 761
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Отдавна навлезе тоя стандарт за двустайните, защото в НС едностайния е еднопространствен. Спрях отдавна да се чудя аз...

# 406
Искам да кажа, че хората се правят, че не са наясно.
А това, което ти си гледала, по стар стил е гарсониера - кухня и стая.
Търсете си старо строителство, панелка. Най-малкото квадратурата отговаря. Не като тези артистични студия от 30 квадрата, а като идеш - миниспалня, едвам събрала легло, гардеробче и бюро.

# 407
Аз си мисля че при това положение добре поддържаният панел ще задържи стабилно цена, наистина там площта е доста повече реално.

# 408
Намирането на квартира се оказва много трудна задача и си е стрес. Преди години имахме апартамент, който давахме под наем, голямо напрежение беше докато намерим квартиранти, да са коректни, да са дългосрочно, да ги намерим по бързо за да не стои празно жилището и т.н. Сега съм от другата страна и ми е дваж по - трудно. Да намеря жилище в нормално състояние, да попадна на брокер, който не лъже, да е поносим наема, да е свестен хазяина ..... Много трудно!

# 409
  • София
Намирането на квартира се оказва много трудна задача и си е стрес. Преди години имахме апартамент, който давахме под наем, голямо напрежение беше докато намерим квартиранти, да са коректни, да са дългосрочно, да ги намерим по бързо за да не стои празно жилището и т.н. Сега съм от другата страна и ми е дваж по - трудно. Да намеря жилище в нормално състояние, да попадна на брокер, който не лъже, да е поносим наема, да е свестен хазяина ..... Много трудно!

Така е. Ние сме чрез фирма
Скрит текст:

# 410
И доволни ли сте от нея? Може и на лични ако предпочитате

# 411
Някои наемодатели са се взели много насериозно.
Тяхно право си е. Както е ваше право да си купите жилище и да го наричате както ви харесва.
Това е пазар, доста активен и динамичен при това.
На скоро моя близка ми призна, че парите не и стигат (под наем в София е), а работи на доста добра заплата. Търсенето е голямо, точно да двустайни ...

# 412
Здравейте! Не знам дали въпроса ми е за тук, но виждам, че вие сте доста запознати с темата. От декември отдавам апартамент под наем. Въпросът ми е свързан с подаването на декларация за данъка върху дохода от наема. Звънях вече 2 пъти в НАП, но въобще не ме ориентираха. Дали трябва да подам сега само годишна данъчна декларация или освен нея, трябва да подам и авансова за тримесечието? Моля за помощ! Благодаря ви за вниманието и лек ден Simple Smile Съжалявам за тъпия въпрос!

# 413
  • In the land of Never Never
Здравейте! Не знам дали въпроса ми е за тук, но виждам, че вие сте доста запознати с темата. От декември отдавам апартамент под наем. Въпросът ми е свързан с подаването на декларация за данъка върху дохода от наема. Звънях вече 2 пъти в НАП, но въобще не ме ориентираха. Дали трябва да подам сега само годишна данъчна декларация или освен нея, трябва да подам и авансова за тримесечието? Моля за помощ! Благодаря ви за вниманието и лек ден Simple Smile Съжалявам за тъпия въпрос!
До 30 април 2019 е срока за предходната година, подава се приложение 4 и Декларация за Данък общ доход. Тъй като имате само за декември миналата година, отчитате само този месец за 2018 година. Полученото за тази година ще платите в началото на 2020.
10 процента от получения наем се приспадат като необходими разходи, и от останалото се изчислява 10% данък. Попълнете формулярите, занесете в общината, помолете да проверят, те могат да поправят, ако нещо не е точно. После го завеждат и с получения номер плащате по банков път или на място в общината, в моята има клон на банка, не знам дали навсякъде е така.

# 414
До 30 април 2019 е срока за предходната година, подава се приложение 4 и Декларация за Данък общ доход. Тъй като имате само за декември миналата година, отчитате само този месец за 2018 година. Полученото за тази година ще платите в началото на 2020.
10 процента от получения наем се приспадат като необходими разходи, и от останалото се изчислява 10% данък. Попълнете формулярите, занесете в общината, помолете да проверят, те могат да поправят, ако нещо не е точно. После го завеждат и с получения номер плащате по банков път или на място в общината, в моята има клон на банка, не знам дали навсякъде е така.

Доста сложно се оказа за нас попълването на декларацията и ползвахме помощ от един счетоводител.

# 415
  • София
Попълнете формулярите, занесете в общината,

Не се носи в общината, а в клона на НАП по местоживеене.
Ако имате ПИК код може да се попълни и изпрати онлайн. Там е по-лесно, самия сайт подсказва кое къде да се въведе.

# 416
Попълнете формулярите, занесете в общината,

Не се носи в общината, а в клона на НАП по местоживеене.
Ако имате ПИК код може да се попълни и изпрати онлайн. Там е по-лесно, самия сайт подсказва кое къде да се въведе.
Тъй де, при нас са в една сграда, извинявам се.

# 417
Много благодаря за инфомацията! Тогава авансовата декларация за тримесечието не е задължителна, така ли?

# 418
Много благодаря за инфомацията! Тогава авансовата декларация за тримесечието не е задължителна, така ли?
Ами ако сте частно лице, данъка се плаща за предходната календарна година. Не знам как е за  фирми, ако давате под наем като фирма.
Полученото за тази година ще платите в началото на 2020.

# 419
  • Варна
Здравейте! Някой дали има подготвен хубав договор или да ме насочите къде да търся бланка и евентуално коригирам.
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт