Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Sofia
  • Мнения: 524
Здравейте, дъщеря ми става февруари на 3 години и отказва категорично да ходи по голяма нужда на гърне/тоалетна. Дневният памперс й е махнат още миналата година през лятото. Няма проблем с пишкането, но с акането е нещо страшно. Вече 9 месеца е така... Изпробвах всичко - с добро, с лошо, играем театър, с кукли, обяснявам, показвам, поощрявам, заплашвам, нищо не се получава. Дори стигнах до крайност като я накарах сама да се събува и да си пере изцапаните гащички, нищо не става...Не иска да ака в памперс, както някой деца правят, иска да го махна, да свърши работата в гащите и после вече е спокойна и да я измия. Стои на гърне, на тоалетна, но ако й се ака задължително трябва да е обута, отива някъде до прозореца, в ъгъла и хоп в гащите...Опитвала съм и в този момент да я слагам на гърне - отказва, пищи, бяга, нищо не става. Незнам какво да правя и затова пиша тук с молба за информация какво да правя?
Според мен е някакъв психологически проблем. С голямата дъщеря не съм имала никакви проблеми, махнахме много бързо дневен, нощен памперс, но с малката не става. Тя все още след обяд и през нощта спи с памперс, защото иначе се напикава, пълен е памреса, не може да стиска.
Ходи на детска градина, там след обяд спи с памперс, говорила съм с госпожите да й слагат. В детската градина не иска да ака, вкъщи само, което все пак е ОК, защото не си представям госпожите да се занимават и с това.
Ще бъда безкрайно благодарна за каквато и да е инфомация и съдействие!

# 1
  • София
  • Мнения: 536
Здравейте!

Поздравявам Ви за смелостта да споделите и да търсите информация.
Няколко неща ми правят силно впечатление от написаното: първото е, че сте майка и на по-голяма дъщеря и ролята на родител Ви е позната и близка. Особено е, че описаният проблем с малката Ви дъщеря е свързан  с ходенето само по голяма нужда, а също и че отказва да ака в детската градина.

Децата не разполагат с опита и възможността да вербализират проблемите и страховете си по начина, по който го правят възрастните. Затова те изразяват трудностите си през плача, тръшкането, отказа да правят нещо (например да ходят на градина, да играят с другите деца на площадката, напишкването и др.), мълчанието. Това е техният начин да покажат, че нещо не е наред.
В тези ситуации е важно да се търсят причините за това поведение. В конкретния случай – какво довежда до отказа на детето да ползва гърнето и да се стиска в градината (специално обръщам внимание на този момент, защото казвате, че проявлението е различно у дома и в детската). Кое е това, което всъщност стои зад и „подкрепя“ наакването? В този смисъл – акцентът да се постави не само върху действието, но и върху причината. Ако разберете какво тревожи/притеснява/плаши дъщеря Ви, проблемът следва да отшуми.

Ако ситуацията продължава да е актуална, бихте могли да се обърнете и към психолог, защото както и сама сте усетили, проблемът лежи върху емоционалното, а не върху физиологичното.

Поздрави,
Славея Дънева - психотерапевт

# 2
  • Sofia
  • Мнения: 524
Здравейте и много благодаря за отговора. За съжаление проблема си е все още актуален. Дъщеря ми се опитваше да ходи на тоалетна/гърне, стои понякога по 30 минути и нищо не се случва, защото не може да се отпусне и накрая през рев и защото много й се ходи едва ли не "иска разрешение" и отива до прозореца и го свършва в гащите....После е спокойна и доволна естествено и иска да я измия и оправя. В детската градина и ако сме навън никога не й се ака, само вкъщи. В детската градина се чувства много добре, там няма проблем с госпожи, деца и т.н. Вкъщи също си е ок, тя е много активна, играе, забавлява се. Не мога да разбера какво я притеснява, решила съм да изчакам още малко и ако нищо не стане да потърся помощ от психолог, както и Вие ме съветвате.

Общи условия

Активация на акаунт