За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 47 195
  • 739
  •   1
Отговори
# 330
Ще пека сватбена торта след няколко седмици, по желание с марципаново покритие. Досега съм работила главно с фондан. Оформяне добре, не е проблем, това ми иде отръки,  но ме притеснява какъв крем се слага под марципаново покритие, за да не се "размърда" и "отлепи", а да е стабилно и стегнато, че и вкусно? Още един проблем - булката не може да яде сметана поради здравословни причини. Масло и други млечни не е проблем. Само сметаната.
Ще се радвам да ми дадете съвет  и малко опит за хубав крем който става за марципанова покривка.

# 331
Mam4e Bandit,  ако вече не си го направила, отбий се и в тая темичка.

# 332
До сега не съм правила Брауни. Дни назад бяхте дали рецепта и коментирахте резултата на една от вас. Оказа се, че нямам подходящ съд. Даден е размер 20/30. Та въпросът ми е кое е по-удачно да използвам-малко по-малка или малко по-голяма тава.

Браунитата по принцип не се "надуват" кой знае колко. С някои даже почти хич. Ако вземеш по голяма тавичка просто ще е още по плоско и вероятно по-сухо. Лично аз бих взела малко по- малка тава, понеже би ме било страх да не изсъхне прекалено много в голямата.  Така в малката остава по- мокричко вътре, което е един от особеностите на браунито.Така мисля аз, да ме поправят момичетата (и момчета) ако бъркам.

# 333
Mam4e Bandit,  ако вече не си го направила, отбий се и в тая темичка.

Ще поогледам по-обстойно, Лабрекс, дано намеря нещо за марципан точно. Погледах снощи набързо, но по диагоналната система u не намерих крем за марципан.. Марципановата покривка май не е много често ползвана по принцип.
Скрит текст:
А иначе за въпросната сватбена торта мотивът за най-отгоре ми е зададен мъжко и женско мончичи!!!! ( Луди хора!!!!) Снощи си играх с фондан да пробвам дали ще ги издокарам тия маймунки- добре се получи, с малко повече игра ще стане. Но, ако случайнно на някой му попадне  някъде материал за правене на мончичита от фондан- приемам също с удоволствие! Какво ли не съм правила досега върху торта, ама мончичи върху сватбена торта.... Confounded

# 334
Е, не знам в кой свят живея, но таЗ думичка мончичи не я бях чувала! Та я научих заради теб, Mam4e Bandit! Joy
Не знак колко ще ти помогне, но на прима виста:

# 335
  • София
В Лидъл има канелони,но никога нищо не съм приготвяла с тях.Може ли някоя рецепта.Може би като лазаня се приготвят?И дали да не взема още една опаковка?Тази е 250гр.

# 336
Е, не знам в кой свят живея, но таЗ думичка мончичи не я бях чувала! Та я научих заради теб, Mam4e Bandit! Joy
Не знак колко ще ти помогне, но на прима виста:

Хаха Лабрекс, благодаря ти за бързата Реакция, чудесна си , както винаги! Flowers HibiscusКак ги откри толкова бързо ? Аз прерових сайтовете, намерих тук- таме по нещо, Но точно тези не.  А Мончичитата съм гледала като дете,, и после дъщеря ми имаше един такъв плюшен дзвер. Simple Smile

Магика,Горе-долу като лазаня канелоните. Пълня ги сурови и редя доматен и бял сос, ако са болонезе. Но много не ги обичаме... Simple Smile

Последна редакция: вт, 26 фев 2019, 12:16 от Mam4e Bandit

# 337
В Лидъл има канелони,но никога нищо не съм приготвяла с тях.Може ли някоя рецепта.Може би като лазаня се приготвят?И дали да не взема още една опаковка?Тази е 250гр.
Една опаковка ни стига на нас-вътре са около 25 броя,но не ползвам на Лидл.
Точно единият вариант е тип лазаня-бригатвяш си сос болонезе (гъст)и бешамел.Пълнят се с каймата(лъжичка или пош),отдолу на тавичката се слага бешамел,подреждат се и отгоре хубаво се заливат с бешамел .Пекат се (аз под фолио,че ми е силна фурната)и като са готови поръсвам кашкавал,пармезан,моцарела-каквото имам.

Вторият вариант-със спанак.
Смесва се задушения спанак(може и чесън) със сирена -рикота,синьо,моцарела,пармезан.Отделно се приготвя пак бешамел.Пълнят се със спаначената смес,отново бешамел на дъното на тавата,подреждат се заливат се с бешамел и се пекат.На края се поръсват с кашкавал или по избор.

Това с фолиото не е задълженително-чела съм рецепти,в които направо след като залеят с бешамела,поръсват сирене отгоре и пекат,но в моята фута стават много сухи така.

# 338
  • На ръба..
Канелони съм правила само по тази рецепта, много сполучлива. Бяха от Лидл и една опаковка стига за 2 пъти Hug
http://www.vkusnoteka.bg/2011/07/blog-post_05.html

Аз имам бурата пак от Лидл, направо с домати като капрезе мисля да я направя, не се сещам за друг вариант. Някой с идеи?

# 339
  • Русе
Скрит текст:
Ще пека сватбена торта след няколко седмици, по желание с марципаново покритие. Досега съм работила главно с фондан. Оформяне добре, не е проблем, това ми иде отръки,  но ме притеснява какъв крем се слага под марципаново покритие, за да не се "размърда" и "отлепи", а да е стабилно и стегнато, че и вкусно? Още един проблем - булката не може да яде сметана поради здравословни причини. Масло и други млечни не е проблем. Само сметаната.
Ще се радвам да ми дадете съвет  и малко опит за хубав крем който става за марципанова покривка.

Mam4e Bandit, ако си на ти с английския мога да ти изпратя няколко книги за сватбени торти и декорация.

# 340
Пейч, дай ги насам, абсолютно никакъв проблем с английският! Simple Smile

Дано намеря нещо подходящо като крем за марципановата покривка...иначе ще се импровизира и това е. а може и да се наканя да опека една "пробна" едноетажна торта за да видя резултата... Simple Smile

Дидора,
може и пилешко филе да напълниш с  тях. резваш напряко филето на няколко места и по парченце от сиренцето вътре, после запичаш.. Може да ги удавиш в доматен сос, ако искаш, или да ги понамажеш и с песто, или просто с подправки и гарнитурка... Simple Smile

# 341
  • Русе
Пейч, дай ги насам, абсолютно никакъв проблем с английският! Simple Smile

.................................................................................

Напиши ми на лични някакъв адрес на ел. поща, за да мога да ти ги изпратя.

# 342
Искам да направя тесто от предната вечер за кифлички примерно или блат за пица, което да мога да ползвам на сутринта. Знаете ли някакво подобно и има ли някакви тънкости в активирането?

# 343
С домашен марципан съм покривала и веднъж с купен, бадемов. Под покритието измазвам с маслен крем по рецепта на Дими.
http://dimitranas.blogspot.com/2009/03/sweet-spring-cake.html
Виж в описанието за измазване на тортата масления крем. Като я измажеш я слагаш в хладилник. Кремът засъхва и стяга.
И още един крем съм ползвала, на Ивейн, само че тортата покривах с фондан.
http://ivaneivane.blogspot.com/2012/05/blog-post.html

И двата крема би следвало да са подходящи за измазване на торта под марципана.
Само тях съм ползвала, от самото начало, а първите си торти покривах предимно с домашен марципан и после с фондан, отново домашен.

# 344
Ще правя хот дог по рецептата на i_peych https://ipeychev9.blogspot.com/2014/07/blog-post_10.html. Дали ще стане, ако сложа лютеницата и кремвиршите при оформянето на питките, направо да се пекат заедно? Преди много време съм правила така и не беше лошо, но не по тази рецепта.

Общи условия

Активация на акаунт