Консултации с адвокат

• 83 280
  • 1 341
  •   1
Отговори
# 840
  • София
Молбата я представяш в копие, заедно с всички доказателствени към нея - ако има, и внасяш в съда с молба - уважаеми/а г-н/г-жо съдия, представям копие от ИМ
(ведно с представените по делото доказателства) за ответната страна.

# 841
  • Буркина Фасо
Здравейте, подадох искова молба за увеличаване на издръжката на 250 лв т.к.от 2015 е 100 лв. Предполагам че няма да ми я присъдят но при все че минималната е 162 лв и аз съм единственият родител който се грижи за детето / 13 г искам да опитам...Обаче Районния съд ми я върна с отбелязани нередности и искам да попитам : Какво значи "с нарочна молба с препис за ответника "?
предполагам, че не си използвала услугите на адвокат.
също така предполагам, че си написала молбата в 1 екземпляр. трябва да е в 2 - един за съда и един за ответника.

# 842
Представих от всичко ново 3 копия- така ми казаха на гишето- искова молба, копия акт раждане, съдебно решение от развода, служебна бележка за доходите ми, свидетели за завършен 7 клас на детето.Исковата молба сама си я написах без адвокат и има всички основания, просто на 2 места съм писала различни суми и не съм се разписала.Просто не разбирам - тази нарочна молба отделно ли да я съставям ?

# 843
  • Далечният изток
Да, всичко това го подайте с една молба, както по-нагоре писаха:
Уважаеми/а г-н/г-жо съдия, представям копие от ИМ, ведно с представените по делото доказателства, за ответната страна.

# 844
  • София
Представих от всичко ново 3 копия- така ми казаха на гишето- искова молба, копия акт раждане, съдебно решение от развода, служебна бележка за доходите ми, свидетели за завършен 7 клас на детето.Исковата молба сама си я написах без адвокат и има всички основания, просто на 2 места съм писала различни суми и не съм се разписала.Просто не разбирам - тази нарочна молба отделно ли да я съставям ?
Това, че си ги подала с копие, не значи, че те са ги видели...
Може всичко да е зашито по делото и никой да не е обърнал внимание, че са представени копия.
Затова - представи ги с "нарочна" молба - представям копия за ответника.

# 845
  • Някъде в Европа...
Здравейте отново!
Искам да попитам какво мога да направя...
Накратко пак...от мин. година ЧСИ е запорирало заплатата на бившия. Работодателят е внесал няколко вноски само до април. Април водих дело за актуализиране на издръжката и от 120 лв я вдигнаха на 170 (😈) (за 14 г. дете, при положение, че не беше актуализирана 11 г). Занесох документите при ЧСИ, той е изпратил до работодателя писмо с новия размер на издръжката, и до там - няма сума, превеждана от работодател. Вчера се чух с ЧСИ, каза ми, че са написали и изпратили и напомнително писмо. Не знам дали има значение, но бившият реално получава на ръка заплатата си и то наведнъж, доколкото знам, когато се завърне в Бг. (по 2-3 месеца е в чужбина, последно за 5 м). Няма банкови карти на негово име, по които да му превеждат пари, точно за да не мога аз да получавам. Казва, работодателят му да се оправя, той е в чужбина и не получава пари..
Та, питането ми е - има ли начин да се принуди работодателят да е изряден с плащането на мес. издръжка поне или зависи от благоволението му? И друго -  ЧСИ ми обясни, че понеже бил на минимална заплата, запор може да се направи само до размер на издръжката, а старите задължения си стоят (наближава 5 цифрена сума); мога ли да поискам удържането на по-голяма сума от издръжката?

# 846
  • Далечният изток
Работодателят е длъжен да изпълни това, което му е наредено от съдебния изпълнител. Има си закон, който го постановява, а не какво искал работодателят. Внася размера на издръжката всеки месец, тъй като трудовото възнаграждение е месечно, без значение как точно лицето си получава заплатата, два пъти, пет пъти или веднъж годишно.

По-голяма сума от месечния размер на издръжката няма как да поискате. Осъден е на определен размер и този размер се дължи. Във вашия случай е така, заради това, че по договор получава минимална заплата. Ако беше по-голяма, щеше да се превежда по малко и за миналия период.

# 847
  • Някъде в Европа...
AIDA_N, благодаря, но е факт, че от април няма постъпления. 😞...Затова и питам,  има ли какво да направя, знам ли, нещо да изискам ЧСИ да направи спрямо работодател...Съжалявам за лаишките изрази...
П.С. Даже преведената сума сприл ЧСИ я задържа за неговите разноски, защото години наред нямаше постъпления по това ИД...

# 848
При 2 или повече невнесени може да се търси наказателна отговорност - чл. 183 от НК. Тогава обикновено си плащат. 😉

# 849
Взима ли се под внимание в съда мнение на дете на 12 години за това при кого желае да живее? То е ясно,че ще бъде изслушано,но до каква степен мнението му има тежест за съдийското решение? Говоря за случай,в който детето може да предпочете едната страна единствено и само поради материален интерес,родителския капацитет там граничи с нула.Благодаря предварително.

# 850
  • Пловдив
Дай по-добре целия текст на разпореждането на съда. Щото май нередовността не се състои в това, че няма препис за ответника, а ти казват, че има друга нередовност и молбата за поправянето и трябва да е с препис, а не че не си представила дотук преписи. Различните посочени суми и неподписването са такива нередовности.

# 851
Дай по-добре целия текст на разпореждането на съда. Щото май нередовността не се състои в това, че няма препис за ответника, а ти казват, че има друга нередовност и молбата за поправянето и трябва да е с препис, а не че не си представила дотук преписи. Различните посочени суми и неподписването са такива нередовности.

# 852
MadameD, имате указания: да конкретизирате сумата, която претендирате; да подадете ИМ от ваше име, тъй като детето е малолетно и да я подпишете (с подпис) Това са нередовностите, които съдът Ви посочва и Ви указва да подадете отделна молба, с която отстранявате нередовностите заедно с препис за ответника. Затова за тези неща е най-добре да се ползват услугите на адвокат.

Мила, не е задължително детето да бъде изслушано. Дори е нежелателно, тъй като малолетно дете обикновено няма правилна и обективна преценка. Съдът ще вземе предвид желанието на детето, вероятно само ако и другите събрани доказателства сочат същото, т.е. че е в негов интерес да остане при родителя, при когото то иска. Никой тук не може да Ви даде точен отговор, тъй като не сме наясно с целия казус.

Последна редакция: ср, 04 авг 2021, 22:19 от Анонимен

# 853
  • Далечният изток
И според мен децата нямат място в съдебните зали. Но Закона за закрила на детето казва, че когато се засягат негови интереси и е навършило 10 г., детето задължително се изслушва в съдебното производство.
Съдът при всички случаи няма да се произнесе единствено воден от мнението на детето, а ще вземе предвид всички доказателства по делото.

# 854
Така е, но разпоредбата гласи, че може и да не се изслуша детето, ако това би навредило на неговия интерес.

Общи условия

Активация на акаунт