Консултации с адвокат

• 83 325
  • 1 341
  •   1
Отговори
# 855
  • Далечният изток
Да, което пак не е много ясно... Хем в интерес на детето, хем пък не, ако не е в негов интерес. И тъпото е, че гонят всички от залата, включително и адвокатите.

# 856
  • оттам, откъдето започва България
Не мисля че е тъпо.
Детето трябва да не се притеснява от ничие присъствие, когато отговаря на въпросите на съда.

# 857
  • Далечният изток
Една единствена съдийка ме остави в залата като адвокат. Всички други дела съм била отвън.
Казах тъпо е, в смисъл, че все някой следва да защитава интересите на детето. Като в никакъв случай не искам да кажа, че съдът не съблюдава за неговите интереси.

# 858
Здравейте, имам въпрос относно издръжката. Бащата е осъден на издръжка и има право децата да са при него 1 месец през лятото. През този месец когато са при него трябва ли пак да си превежда месечната издръжка или не?тъй като в решението никъде не е упоменато? Той ми твърди че щом 1то дете е било при него, ще ми плати само половината издръжка.

# 859
Трябва да си плати цялата издръжка, независимо, че детето е при него.

# 860
Здравейте, имам въпрос! Колко време след като се входира исковата молба се стига до дело? Май месец занесох първите документи и доказателства на адвокатката. После тя се присещаше за още и още и аз събирах и носих. Средата на юни каза, че върнали молбата, защото не сме приложили моя банкова сметка. В началото на юли се чухме- още не я беше внесла в съда...Иначе целият хонорар го поиска, бележка насреща не съм получила. Освен това ми каза да очаквам обаждане от социалните, относно социален доклад( било стандартна практика). Токова обаждане няма, поне засега. Притесняваме, че информацията, която ми казва е противоречива. Веднъж каза- хватката е един път да вземе призовката(БМ), после казва- той може да откаже да я вземе...Едва ли не, ако не я вземе, дело няма да има.

# 861
  • Далечният изток
Според мен исковата ви молба още не е внесена.
И също според мен съдът не би върнал ИМ само заради това, че не сте приложили банкова сметка. Но дори и да е върната, то е върната, за да се отстранят нередовностите, за което има кратък срок - едноседмичен. Така че от средата на юни до началото на юли срокът е бил изтекъл. Съответно вече би трябвало да са отстранени нередовностите.
Дори и да приемем, че ИМ е била нередовна и е върната, то няма пречка да се подаде нова.
Относно адвокатския хонорар, принципът е, че се заплаща предварително в целия дължим размер. Бележки адвокатите не издават, сключили сте договор за правна защита и съдействие, където е посочена сумата и самият договор се счита за разписка за платения хонорар.
Обаждане от социалните, тоест проверка на социалните за изготвяне на социален доклад, ще има, когато книжата са разменени, ответникът е получил исковата молба, подал е отговор в едномесечен срок /дори и да не е подал, се изчаква едномесечния срок да изтече/ и когато с определение бъде насрочено делото, в същото определение съдът изисква от социалните да изготвят социален доклад до определен срок, най-често до 1 седмица преди делото.
Относно призовката до ответника, да, "хватката" е ответникът да си получи книжата. Ако бъде открит на адреса си от призовкаря и откаже да получи книжата, в съобщението се отбелязва, че е отказал, но се счита, че е получил книжата. Тогава е без значение за делото, то така или иначе ще се гледа, дори и ответникът да не се яви.  Ако изобщо не бъде намерен на адреса, за да си получи книжата, тогава съдът ще му назначи особен представител за ваша сметка. Дело при всички положения ще има. Но във втория случай вие ще трябва да платите възнаграждението на назначения му адвокат.

# 862
Но във втория случай вие ще трябва да платите възнаграждението на назначения му адвокат.
А възможно ли е да бъда освободена от заплащане на това възнаграждение по някакви причини? Има ли как да бъдат присъдени на неявилия се?

# 863
  • Далечният изток
Но във втория случай вие ще трябва да платите възнаграждението на назначения му адвокат.
А възможно ли е да бъда освободена от заплащане на това възнаграждение по някакви причини? Има ли как да бъдат присъдени на неявилия се?
На първия въпрос - да. Ако докажете, че нямате възможност да плащате такси и разноски и го поискате от съда.
На втория въпрос - има. Ако вие заплатите възнаграждението на особения представител, след това си искате от отсрещната страна да ви заплати сторените разноски, където се посочват всички платени разноски - за държавна такса, адвокатския хонорар и т.н. Все пак да го поискате от съда - да бъде осъден ответника да ви плати.

# 864
  • Пловдив
Делото за издръжка ли е, или за друго (род. права, пътуване в чужбина...)?

# 865
Делото за издръжка ли е, или за друго (род. права, пътуване в чужбина...)?
За увеличаване на издръжката ще бъде делото,понеже детето ще бъде първокласник,а тя не е вдигана от пет години. Но бащата работи в чужбина и няма да получи документите,а аз съм втора година в майчинство с доход 380 лв.
А ако роднина на бащата или работодателят му, чието седалище е в България,получи документите,това брои ли се или трябва да е лично той?
И ако той се осигурява на минималната работна заплата за България или както ме заплашва, мине на граждански договор, съдът ще вземе ли предвид тази очевадна измама,при положение, че работи в Белгия?

Последна редакция: сб, 07 авг 2021, 14:26 от Desislava_SS

# 866
  • Далечният изток
Може роднина да получи книжата със задължението да ги предаде на ответника. Тогава се счита, че са получени лично от ответника.

Вие доказвайте увеличените нужди и потребности на детето, а не възможностите на другия родител. Това той да си доказва - че няма възможности да издържа детето си. Все пак ако имате доказателства за неговите доходи, още по-добре.

Последна редакция: сб, 07 авг 2021, 14:39 от AIDA_N

# 867
  • Пловдив
По дела за издръжка, вкл. за увеличаване, не внасяте депозит за особен представител. Съдът му плаща и си търси парите от ответника. Затова попитах.

Аида, ако се твърдят доходи на ответника над минималните, ищцовата страна ще трябва да ги докаже. При трудоспособен родител традиционно се приема, че той винаги може да получава поне минимална заплата, но ако се твърди, че че реално получава повече, това обикновено се доказва от ищеца.
Това, че се намира в Белгия и явно има с какво да се издържа там, също, разбира се, е знак в полза на наличие на някакъв доход (и то белгийски Wink).

Последна редакция: сб, 07 авг 2021, 15:50 от Магдена

# 868
  • Някъде в Европа...
Desislava_SS, моля вижте по назад в темата моите коментари около 20 -25 април и ще ви се изяснят доста неща (и преди това) Бях в аналогична ситуация...Ще видите поне при мен колко несправедливо (казвам несправедливо, защото на практика и съда знае, че не са така нещата, но борави с документи) бе решението на съда и реално се оказа, че е загуба на нерви, пари и спокойствие на детето с водене по социални грижи...
Магдена, за жалост нещата за съда не са точно така. Правомощията на нашия са до границата ни..всичко останало е по желание на бащата. Моят бивш работи в чужбина, в Бг се осигурява на минимална, с месеци е зад граница, даже не беше пратил отговор в законовия срок за това, но съдията ми каза - ясно е, че не са му такива доходите, но се работи с документи, а там пише мин.раб.заплста и наличие на друго дете, нищо че не го е виждал дори от години...и ми "вдигнаха" издръжката от 120 на 170 лв, при положение, че не е актуализирана от 9 г. и детето е на почти 15 г. Аз исках 280, т.е и по-голяма част от разноските са за моя сметка....Получи се така, че аз на шестия месец чак ще си избия това "увеличение" 😈, ако въобще я плаща, защото и това не прави....

Пиша това, не защото казвам, че ще се случи същото, а за да е подготвена и за такъв развой...
П.С. Мнение 750 и след него - 759

Последна редакция: сб, 07 авг 2021, 17:58 от AIR

# 869
  • Пловдив
Аир, аз също работя съд. Това не значи, че мога да предвидя какво ще реши съдът във всеки отделен случай - ни най-малко, но значи, че имам представа какво говоря, както, разбира се, имат и колегите в темата, които са адвокати и се явяват пред съда. Няма принципна пречка да се докаже със свидетели или по друг начин, че бащата работи примерно в Белгия, няма нужда от точни суми, за да се направи извод, че има някакъв белгийски доход. Разбира се, че свидетелите могат да лъжат или да не знаят със сигурност, въпрос на конкретен случай е дали съдът ще се довери на показанията им, но няма забрана за това. Може според случая да се случи да има и други документи, доказващи наличие на работа, без да доказват размер на доход. Отделно има процедури за събиране на доказателства в чужда държава (за ЕС има един общ регламент), но са сложни и рядко се използват. Документите са най-точни и сигурни, но съдът и страните не са ограничени само до тях.
Полезно е, разбира се, да се споделя личен опит, но от него не могат да се правят винаги общи изводи.

Последна редакция: сб, 07 авг 2021, 22:09 от Магдена

Общи условия

Активация на акаунт