Консултации с адвокат

• 83 345
  • 1 341
  •   1
Отговори
# 885
  • София
Организираме документите за отказ от наследство на моя син, тъй като наследява от баща си, когото не е виждал с години... 100 хил. лева кредити. Пълен кошмар!

Някой има ли представа дали след като се откаже от наследството на баща си, след време ще има право да наследи по закон баба и дядо, които са родители на починалия баща?

# 886
  • Някъде в Европа...
Организираме документите за отказ от наследство на моя син, тъй като наследява от баща си, когото не е виждал с години... 100 хил. лева кредити. Пълен кошмар!

Някой има ли представа дали след като се откаже от наследството на баща си, след време ще има право да наследи по закон баба и дядо, които са родители на починалия баща?
Габи, ще следя с интерес какво ще ти отговорят. Бившият е жив, но недай си боже, стане нещо, ще съм в абсолютно същата ситуация (вкл.  и на мен дължи петцифрена сума)  и със същото питане..

# 887
  • Далечният изток

По най-бързия начин правете отказ от наследство, дано вече не е прието.
Ще има право да наследи бабата и дядото. Детето ще има самостоятелно право на наследяване, а не упражнява правата на починалия си баща по заместване.

# 888
  • Враца
Габи, ако детето е непълнолетно може да приеме наследство само по опис, което не е лош вариант и защитава интересите му.
Всъщност приемане по опис  може да извършват и пълнолетни лица.
В този случай се носи отговорност да размера на наследеното имущество- не повече и не с лично имущество.
Размишявам само- за да се предостави кредит, с размер 100 000 лева трябва да има някакво обезпечение, което да е с по-висока стойност от кредита. Така че в този случай приемане по опис е наистина разумен вариант.

За другият повдигнат въпрос- отказът от наследство на единия от наследниците увеличава делът на другите наследници.
Когато има живи деца и съпруг- те наследяват. В случай на 1 дете и отказ, родителите не стават наследници. Тоест ако няма съпруг и други деца, баба и дядото няма да наследят дълговете на сина си, респективно детето няма някой ден да наследи същия дълг, когато бабата и дядото си отидат.

Пети 123, въпросът и малко по-сложен и не е лошо да отидете на една консултация. Не е нито страшно, нито скъпо, но ще Ви изясни доста неща. Просто така да се опише в 1 пост е малко по-сложно и не е за форуми. Wink

Последна редакция: пн, 23 авг 2021, 13:26 от Трън в Очите

# 889
  • София
Много благодаря на всички за съветите и за приятелското рамо!

А какво се случва с движимите вещи при отказ от наследство, вкл. и с колата, която в момента се ползва от законната жена на БНД?

# 890
  • Далечният изток
Отказът е от цялото наследство, абсолютно всичко, което е притежавал като права и задължения.

# 891
  • София
Отказът е от цялото наследство, абсолютно всичко, което е притежавал като права и задължения.

Да, аз това го разбирам, но по какъв начин някой ще и вземе колата и движимите вещи, които ползва?

# 892
  • Далечният изток
Ще останат за останалите наследници. Отказът уголемява дяловете на останалите наследници.

# 893
  • Враца
Аз по друг начин разбрах питането.
Габи, може и да не ги вземат скоро.
Ти знаеш за задълженията, но не е ясно дали са изискуеми или не. Дали бащата е бил осъден, или не. Ако има задължение, примерно кредит, по който се плащат вноските- никой нищо няма да взима на този етап. Процедурата, по която се минава, докато се стигне до взимане на нещо, е дълга и бавна. Освен това има и несеквестируем минимум...
Въпросът ти е много общ, а не знам подробностите.
Но ако решите да направите отказ от наследство, а не наследство по опис, може после да се ядосвате, че нищо не е "взето", а всъщност да има достатъчно имущество за всички.
Проучете до където можете какво се дължи и на кого, и решете разумно, а не емоционално.
Успех!

# 894
  • Далечният изток
Аха, да се удовлетвори взискателя... По това време на деня вече съм изпушила Smiley

# 895
  • Пловдив
За другият повдигнат въпрос- отказът от наследство на единия от наследниците увеличава делът на другите наследници.
Когато има живи деца и съпруг- те наследяват. В случай на 1 дете и отказ, родителите не стават наследници. Тоест ако няма съпруг и други деца, баба и дядото няма да наследят дълговете на сина си, респективно детето няма някой ден да наследи същия дълг, когато бабата и дядото си отидат.
Трън в очите, не е така. "Увеличава дяловете на другите" се разбира в смисъл, че все едно отказалият се наследник никога не е бил наследник. Тоест при отказ на децата родителите на починалия наследяват заедно със съпруга. Ако пък и съпругът се откаже или ако няма такъв, стават единствени наследници, като могат, разбира се, също да се откажат. Нищо, че буквално "уголемява дяловете" не значи това. При отказ на всички наследници се призовава следващият ред, и така.

# 896
  • Враца
Хм, Магдена, това е нещо, което не знаех.
Ще се разровя да се образовам Wink
Всъщност по стечение на обстоятелствата, в практиката си съм имаЛа отказ само при наследици от 1 ред, които уголемяват дела на останалите, така че не съм го виждала приложението на това, което казваш. Но е важно и не се знае кога може да ми потрябва.

Във всеки случай, при Габи ситуацията не е такава.

Последна редакция: вт, 24 авг 2021, 20:31 от Трън в Очите

# 897
  • Пловдив
Ето от Гугъл например тук по-подробно (от сайта на някаква нотариуска):
https://notarystoykova.com/pub-004.php

# 898
Да, Магдена е права. При отказ на единствения или на всички наследници от даден наследствен ред, се преминава към следващия. Същото е както, ако няма изобщо наследници от даден наследстввн ред.

# 899
  • София
Момичета, много благодаря за ценните съвети!

Ние подготвихме документите за отказ от наследство, в близките дни ще го входирам в Районния съд в София и да се свършва вече с тая сага.

Общи условия

Активация на акаунт