Американски колеж - четиринадесета тема

• 56 128
  • 762
  •   1
Отговори
# 210
Разбирам Ежко, че дете с добра подготовка няма нужда от специална за колежа на 100%. Само че тези деца са доста малко, повечето са от математически гимназии и т.н., изобщо синът ми не е от тях.
Никъде не съм писал такова нещо, Луна. Примери за приети деца, вкл. "енергоспестяващи", от съвсем обикновени училища от цялата страна - много (вкл. във форума).
Изпитът в АК има твърде малко изисквания към запомнените факти, детайлите в уроците или стриктното придържане към преподадените похвати.
Бих Ви посъветвал да не се поддавате на паника и в никакъв случай да не я предавате към сина Ви.
Следвайте указанията за подготовка, които ще получите от колежа и също така помнете, че официалната позиция на колежа е, че уроци НЕ СА НУЖНИ. По мой досегашен опит, никога не са лъгали или подвеждали.

Последна редакция: ср, 13 фев 2019, 14:40 от Ezhko

# 211
"Как се справят с логистиката и ставането родителите, които не живеят близко до АК?"

Аз ставам около час след него:) Никога не сме го водили или прибирали от АК. Не ни е на път.  Чувам, че телефонът му звъни в 6.30, но той си се оправя сам. Вкъщи не закусва. Ходи с автобус до училището, някъде половин час му е. На обратния път взима метро за разнообразие, защото и двете му вършат работа, но такава схема си е изработил.

# 212
Пълна луна, не искам да ме разбират погрешно. Никъде не казвам, че децата не трябва да се готвят за АК. Вероятно ако искахме целенасочено да влезе там, щяхме и да се готвим, най-малкото на един-два пробни изпита щеше да отиде. Имаме познати деца, които не ходиха на уроци, нито курсове за НВО, защото бяха в математически гимназии или детето много добре се спраяше с нещата. Е, моето дете без курсовете на които ходи, не знам какво щеше да направи на НВО-то. Така че разбирам тази позиция, че за изпит трябва подготовка.   Но има и нещо друго, в нашия случай резултата от изпита в АК показа много точно реалните му възможности  и по литература, и по математика. На есето имаше около 13- 14%, на теста беше 30% (само).

# 213
  • София

... и предпоследната (процесите по кандидатстване за Америка като се създава и една не много приятна атмосфера на директна конкуренция и фаворитизъм ).

Това не го разбирам. Кой фаворитизира - учители и съветници при писане на препоръките ли?  Това се прави, когато кандидатите са с равни други условия - дипломи, тестове, извънкласни дейности?
По колко ученици на випуск по твое време са кандидатсвали в САЩ?
Сега по колко кандидатстват?

# 214
Бих Ви посъветвал да не се поддавате на паника и в никакъв случай да не я предавате към сина Ви.
О да, пред него го играя непукист. Засега Wink

Рипъл, не ти, това е мнение на Ежко, казвам го тук, защото той неколкократно го е писал. Изобщо не споря по въпроса, пределно ми е ясно, че има деца, на които не им е нужна допълнителна подготовка и такива, на които е нужна много. Самата аз все пак преди 20 и кусур години участвах в процеса.

Така, аз доста мислих тези дни и при проследяването на решаването на задачите му установих, че изобщо не чете условията, пише "еди какво си е три пъти по-голямо от друго нещо", той пише x=2y. И това е на 2 задачи от 3 /математика/ или даже на 3 от 4.
Скрит текст:
Преполагам, че и на другите раздели е същото. /Добре се е представил на логическите въпроси, има някаква интуиция там и съм го забелязала, че ги надушва./
Mи - какъв резултат да изкара. Някой имал ли е такъв проблем?
Скрит текст:
Започвам да работя интензивно по съсредоточаването и внимателното изчитане на това какво е дадено и какво се пита. Истината е, че той винаги е имал проблем с концентрацията, сигурна съм, че ако се бях пробвала с психолози и др. специалисти, щяха да го диагностицират с хиперактивност и дефицит на концентрация.

Последна редакция: ср, 13 фев 2019, 16:23 от Анонимен

# 215
Преди 24 години кандидатства сестра ми.   С никаква подготовка от никъде, излизаща от 39 единно-средно, с нищо незабележително училище. Енергоспестяваща на макс. Приета над средата.

# 216

... и предпоследната (процесите по кандидатстване за Америка като се създава и една не много приятна атмосфера на директна конкуренция и фаворитизъм ).

Това не го разбирам. Кой фаворитизира - учители и съветници при писане на препоръките ли?  Това се прави, когато кандидатите са с равни други условия - дипломи, тестове, извънкласни дейности?
По колко ученици на випуск по твое време са кандидатсвали в САЩ?
Сега по колко кандидатстват?

80% някъде за САЩ.  Сега не знам.  АК прави кадри почти изцяло за чужбина и АУБГ, съмнявам се това да се е променило през годините.  Другите детайли по-добре ги обсъдете с настоящи родители минали скоро през 11-12 клас, тъй като моята информация е стара и мога да подведа.

# 217
[
80% някъде за САЩ.  Сега не знам.  АК прави кадри почти изцяло за чужбина и АУБГ, съмнявам се това да се е променило през годините.  Другите детайли по-добре ги обсъдете с настоящи родители минали скоро през 11-12 клас, тъй като моята информация е стара и мога да подведа.

След влизане на България в ЕС, в САЩ не гледат на нас като страна от третия свят ( или както са ни възприемали), а сме част от ЕС , наравно с всички останали от ЕС. Тоест възможностите за стипендии силно се орязват. Дали по тези причини или САЩ навлезе в криза, или цените в Европа станаха напълно достъпни за учене, но този процент от 80% се обръща в полза на Европа. Около 80% от випуските отиват да учат основно на Острова ( Англия, Шотландия). Покрай суматохата за Брекзит, се ориентират и към други държави от ЕС

# 218
От последния випуск, без да съм сигурен в инфото, има 1 дете в АУБГ.

# 219
  • София
опитах се да сложа датите в календар, инфо за ДГ взех от тук https://mamaninja.bg/%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0/%D0%BE%D0%B1%D1%80 … naete-za-maturite
Ако още някоя важна информация се сещате, кажете:

# 220
  • София
Миналата година срокът за записване на приетите беше до първо класиране в ДГ /03.07./. На 04.07. поканиха първите резерви.

# 221
С около седмица (или 2-3 дни беше...) се разминава срока за записване с кандидатстване за финансиране и без такова. Със сигурност имаше няколко дни разлика от информацията ни за финансиране, първо класиране в ДГ и срока за записване в АК. Първите покани за запсиване на резерви са след изтичане на този срок (това са първите "освободени" места). Преди 2 година датата на "редовно" записване беше ден след второ класиране, а преди 6 години беше в деня на второ класиране за ДГ.

# 222
През 2017  крайният срок за записване бе 27 юни /за всички- за такива с финансова помощ и без/, в същия ден излизаше класирането за ДГ. Доколкото помня, през същата година не поканиха резерви.

# 223
  • София
спомням си на отворените врати тази година казаха, че няма да има напрежение по отношение срокове, т.е. ще вземем информирано решение - дали ДГ или АК. Сега като научавам подробностите изглежда, че не е 100% така - за ДГ ще може да се изчака само 1-во класиране, но тогава се записват най-голямата част, което е ок.
Със сигурност имаше няколко дни разлика от информацията ни за финансиране, първо класиране в ДГ и срока за записване в АК.
Това е в хронологичен ред, нали? 1/ инфо за финансиране, после  2/ 1-во класиране ДГ; 3/ срок за записване АК (но преди 2-ро класиране ДГ).
Номерата за записване са стигнали до 160

# 224
Да, това е реда. При големия ми син даже май излезе второ класиране за ДГ по обяд, а записването за Колежа беше до 16ч Wink
Бройте си го, че ви е налично първо класиране за ДГ в момента за записване в АК Hands V

Общи условия

Активация на акаунт