Американски колеж - четиринадесета тема

• 55 309
  • 762
  •   1
Отговори
# 225
Евентуално и второто, ако не кандидатствате за стипендия, поне по наше време като че ли беше така,  Пенева горе го е казалали, но все пак това беше преди 6 години, вече ми е далечен спомен.

# 226
  • гр. София
На мен друго ми е интересно.
Колко от родителите с повече от едно дете в семейството са избрали колежа и за второто си дете?

№ 1 – завърши Колежа през далечната 2009 г., № 2 – завършва Колежа 2019 г.

# 227
  • гр. София
Някой получил ли е имейла за тази анкета на Инспектората която трябва да попълним?Може ли да ми пуснете линк,ако сте я получили?

Моя имейл го открих днес в спамовете..... проверете там!

"Понякога автоматично генерираните съобщения директно отиват в JUNK папките на имейлите. Ако не получите съобщението с линка в папката с входящите си съобщения, моля проверете и другите папки."

# 228
  • В офиса
... Просто това , което съм чела от нея, ме е оставяло с идеята, че  не се учи и  ей така измежду другото да се пишат високи резултати...Ми не е вярно! Учи се! Но наистина, прав си, много е различно!Много!

Грешно си ме прочела. Конкретно на голямото ми дете й беше лесно и нямаше предизвикателства, с изключение на едно - да спази дедлайна. Но оценки никога не са подарявани. Има си критерии за оценяване и няма как да не ги изпълниш и да получиш висока оценка. Мен училището не ме изненада с различност, с това че часовете имат смисъл, с това че преподавателите са добри и че децата се подтикват да защитават аргументирано позицията си. Да, това е така, но аз друго не съм очаквала, нали за това го избрахме това училище, както и предното. 
Идваме от начално училище, където всичко това го има, под някаква форма, училище с високо вдигната летва и сме с изключително високи очаквания. Малко по малко се трупаха неща в АК, които не ми допадаха, които мислех, че може и трябва да се случват по-добре.
Е, ако администрацията на Колежа не беше решила, че сме от най-богатите хора в тази държава, още щяхме да сме там. Което за мен е големият парадокс - да имаш 4 деца, на които се опитваш да дадеш най-доброто за твоите разбирания образование, видимо това да ти е голяма житейска ценност (кой със средни доходи плаща 4 такси за частно образование, по дяволите), единият партньор да работи на майната си, очевидно за да изкара достатъчно, за да покрие тези разходи, другият партньор също да работи (с 4 деца!), доста изискваща и натоварваща работа, детето ти да е отличник в АК, семейството да живее скромен живот с минимално необходимите материални придобивки, без фенси неща и екстри и те да ти кажат в лицето - не, вашите доходи са твърде високи, за да продължим да ви даваме тази стипендия. Това беше нещото, което превърна натрупаното недоволство в нещо повече.
И сега се чувствам прогледнала. Винаги съм си мислела, че в ДУ не се учи, че спят в часовете, че си губят времето, че не ги учат да мислят, че не са съвременни, че оценки се подаряват..... И други разни такива. Е, в нашето училище не е така. Сигурно и в други също не е.
И между другото, седейки на темата за оценките, в сегашното училище успехът е по-нисък. Пак е над 5.5, но е доста по-нисък от в АК.

# 229
  • На топло в неговото сърце.
Къде учи детето ти сега Тинкърбел?Може и на ЛС?

# 230
Къде учи детето ти сега Тинкърбел?Може и на ЛС?
ЛС? Той целият форум знае.
Между другото много се радвам за СМГ. Има надежда. Дано за внуците ми съвсем се подобрят нещата там, защото нямам нерви да ги пробвам втори път в гимназиален етап.

# 231
Тинкърбел, поздравления и уважение за броя деца и това, което правите за тях и тяхното образование.  Напълно разбирам и решението за преместване от АК в СМГ.  Тъжно е, че сте получили студено отношение от администрациятя в АК.  Не знам годините на другите ви деца, но може АК да е правилното място за някое от тях и дано опита с дъщеря ви да не е пречка. 

# 232
Между другото много се радвам за СМГ. Има надежда. Дано за внуците ми съвсем се подобрят нещата там, защото нямам нерви да ги пробвам втори път ...

#MeToo

# 233
На колко дни има право да отсъства дете по семейни причини и по болест?
Някъде съм го чела, или ни го казаха на родителската среща, но сега не го намирам.

# 234
погледни в правилника

# 235
На колко дни има право да отсъства дете по семейни причини и по болест?
57 уч. часа на срок?
Като, ако например ученик отсъства 5 дни поради болест, то първите 3 от тях се броят така: Броят на дните/3/ умножено по брой часове. А следващите два дни се броят като 2 отсъствия.
Т.е. ако ученик отсъства от понеделник до петък и първите три дни има по 8 часа, то отсъствията му за седмицата ще бъдат 3.8 + 2= 26
Без да съм 100% сигурна.

Последна редакция: чт, 14 фев 2019, 17:36 от Фран

# 236
Здравейте, родители на настоящи, бивши и бъдещи ученици на АК! Чета от известно време темите за колежа. Моето дете ще се яви на изпита през март, но идеята за това се зароди през декември. Много въпроси имах и на повечето намерих отгорорите. Едно нещо обаче ме шокира, а именно процента на отпадащите деца: 20%. Според мен това е УЖАСНО висок %. Какво се случва след това с обучението, къде продължават да учат децата? Вероятно изборът е силно ограничен. Ще ми бъде интересно, ако някой сподели опит. Благодаря!

# 237
Чак 20% не мисля че е. По-скоро 10-15. И не всички отпадат, някои заминават за чужбина например.
Отиват на различни места. Ако не е в чужбина, втора английска или СМГ или ...

Последна редакция: пт, 15 фев 2019, 06:59 от Ezhko

# 238
  • София
И при доста от тях е по желание на самите ученици и/или родители, за да изкарат по-висока диплома накрая. Т.е. съвсем си осъзнато решение. За мен, да си подчертая за мен, това е малодушие. Ако ще и да коства на детето приема в желаното уни, което, така или иначе, не заслужава. Защото в общия случай Колежът не се завършва трудно. Иска се малко, ама наистина малко съвест, отговорност и една идея повече усилия от държавната гимназия (а даже, както някои споделят, при тях в Колежа е било по-лесно). На втората родителска среща в 12 клас (дет е е ся по тва време) една учителка ми показа списък с мисля девет имена на деца, които са постъпили точно по този начин. От випуск с около 170 към момента само тези са вече 5 процента. Та, в този смисъл и 20 процента да са (а не мисля, че бяха толкова, върти ми се, че завършиха около 150 и нещо деца), не са УЖАСНО много.

# 239
  • София
То все пак и този % трябва да се сравни към % от други училища, за да се заключи дали е МНОГО, МАЛКО или УЖАСНО. А такава информация от училищата не се изнася. Според мен 10% е напълно нормално "текучество" във всяко едно училище, било то и по различни причини (все едно по 2 деца на паралелка, което виждам, че се случва в нашето редово училище - Бастилията). Имайки предвид, че АК е по-различен от останалите ДГ сигурно е нормално"текучеството" да е двойно от останалите, т.е. 20%, а и причините може да са най-различни. Най-интересното би било, ако си водят статистика като при добрите фирми, да се видят причините по категории % на  напусналите, но това и да го има едва ли имаме достъп до тази информация.
Но интересен въпрос да се зададе например на бъдещи отворени врати 😀

Общи условия

Активация на акаунт