Американски колеж - четиринадесета тема

• 55 340
  • 762
  •   1
Отговори
# 105
На мен друго ми е интересно.
Колко от родителите с повече от едно дете в семейството са избрали колежа и за второто си дете? /сещам се само за Стефан и Ежко от темата/. Шарки, извинявай, за теб не помня какво си споделяла за  №1 и  №2?
И колко от децата ви с по-малки брат или сестра са изразили мнение, че те също обезателно трябва да учат там?
СтефанБ е споделял, че голямата му дъщеря в никакъв случай не препоръчвала колежа за сестра си.
Моята девойка също е категорична за брат си: Не, в никакъв случай! (не ме питайте за причините, не желая да ги споделя нито публично, нито на ЛС).
Или в крайна сметка, родител, който е минал един път през АК, го избира и втори път. /Из двух зол выбирают меньшее./ Мецане, и аз знам руски, но съм завършила гимназия в далечен Казахстан.
На мен самата ми е любопитен моя избор след години, ако въобще имам такъв.

П.П. Помня, че SofiaV /но тя не пише вече тук/ с девойка, завършила АК също искаше и синът й да учи в колежа, но избраха НЕГ. Мисля, че те нямаха избор, понеже не беше приет.

Последна редакция: пн, 11 фев 2019, 18:02 от Фран

# 106
Аз не избирах гимназия. Само финансирах изборите.

# 107
  • София
Една от мамите, които само ни четат, а не пишат (има много такива), и която познавам лично, в момента има 9токласничка, която ѝ е третата поред "колежанка". 3/3. Отделно, имам съученичка, от моя клас в гимназията, която е с момчета и при нея е 2/2. А, да не забравя, татко, пак от моята гимназия, по случайност е шеф на Миленита, при него е 2/2 - със синове.

# 108
  • София
И Milenita и тя. При нас е особено комично, защото част от вас знаят колко рев изрева Диването колко му е зор в Колежа, колко по-лесен живот щял да живее, ако си беше останал в СМГ и т.н., да не се повтарям за 3 567-ми път. Вчера пак получих от него в снапчат една показателна снимка: Острандър сниман, отбелязан часът (1:18 през нощта) и caption "Носталгията по Колежа ми идва в повече". (Не ми се коментира колко му е акълът да ходи по нощите да съзерцава Колежа...) Rolling EyesИ макар гимназията да е дооооста далече от сестра му, съм убедена, че фанатично ще защитава тезата, че тя задължително трябва да учи там.

# 109
За теб знаем.
Кажи тогава по-големият какви съвети дава/ше/ на по-малкия? /ако желаеш, де/

П.П. Брей, 10 нерегистрирани четат тази тема. Голям интерес. Гледам/чета дори, че някои бивши активно пишещи в темата, ползват идеи за публикациите си във фейсбук от тук.

Последна редакция: пн, 11 фев 2019, 17:52 от Фран

# 110
Кажи тогава по-големият какви съвети дава/ше/ на по-малкия? /ако желаеш, де/

Мога даже да цитирам негово интервю: "Стисках му палци да влезе в най-доброто за него училище и искрено се радвам, че избра Американския колеж. Възможно е да съм повлиял в някаква степен с разказите си или с отношението ми към колежа, но исках да реши самостоятелно. За него това беше далеч по-труден избор отколкото за мене, тъй като той имаше възможност да продължи и след седми клас в предишното си училище, Софийската математическа гимназия, заедно с любимата му учителка и приятелите от класа."

Споделям напълно.

# 111
Колко от родителите с повече от едно дете в семейството са избрали колежа и за второто си дете? /сещам се само за Стефан и Ежко от темата/. Шарки, извинявай, за теб не помня какво си споделяла за  №1 и  №2?
И колко от децата ви с по-малки брат или сестра са изразили мнение, че те също обезателно трябва да учат там?
СтефанБ е споделял, че голямата му дъщеря в никакъв случай не препоръчвала колежа за сестра си.
Моята девойка също е категорична за брат си: Не, в никакъв случай! (не ме питайте за причините, няма да ги споделя публично).
Ще помоля за причините на лични.
Повдигнах темата за дрогата преди седмица - две: казаха ми, като влезете, ще се срещнем, ще говорим. Аз обаче търся информация, която да ми помогне да взема решение Преди да влезем. Т.е. преди да се запишем, ако влезем, и дали изобщо да се пънем за изпита, защото е различен, изисква съвсем различна подготовка от тази за НВО, синът ми е зле с математиката, не го влече изобщо и т.н. - имам си причини да се колебая.
Ще съм благодарна за едно ЛС.
Ще добавя, както писах и по-рано, че детето също не е уверено какво иска. Не ми казвайте, че на 13/14 години знаят какво искат 100%.
Аз лично не финансирам всяка прищявка на сина си. Не казвам, че Колежът е прищявка, просто се опитвам да илюстрирам, че не всичко, което той реши, ще му бъде платено.

# 112
  • София
Повечето деца от СС, които имат братя/сестри, които учат/са учили в Колежа, избират Колежа.

# 113
"Инспектори от Министерството на образованието, изразиха желание за разговор с родители на колежани.."

Желаещи (може и на лични)?
С удоволствие бих се включила. Макар опита ми е да е само един срок.

# 114
  • София
Шарки, извинявай, за теб не помня какво си споделяла за  №1 и  №2?
№1 и  №2 не успяха да влязат.
На умничкото ми изявено литераторче №1, дъщерята,  не ѝ отвориха есето, явно на другите 4 дяла не се е представила добре, беше някъде след 200, когато кандидатстваха по 700,  а приемаха по 50 момчета и 50 момичета. №2 (мъжко) беше 2ра или 3та резерва - засипете ме с камъни, но не помня точно - т.е. 52-53, и щеше да плаща $4,500.00, пълна такса, е, аз тогава направих астрономическа феминистка глупост по американски образец: казах БНД да му плати половината от пълната такса. Е, БНД каза, че има да ремонтира вила, и младежът отиде, по собствено желание, в 32ро. Ще прозвучи като оправдание, но през 2005 доходите ми не бяха като сегашните и не бях толкова уверена в себе си, че да гарантирам, че ще издържа сама финансово на плащанията 5 г. Урока си го научих, след това всички такси на всички деца, включително МВА на същия този №2 в Щатите  ги плащам аз, сама.

# 115
Колко от родителите с повече от едно дете в семейството са избрали колежа и за второто си дете? /сещам се само за Стефан и Ежко от темата/. Шарки, извинявай, за теб не помня какво си споделяла за  №1 и  №2?
Моята девойка също е категорична за брат си: Не, в никакъв случай! (не ме питайте за причините, няма да ги споделя публично).
Ще помоля за причините на лични.
Повдигнах темата за дрогата преди седмица - две: казаха ми, като влезете, ще се срещнем, ще говорим. Аз обаче търся информация, която да ми помогне да взема решение Преди да влезем. Т.е. преди да се запишем, ако влезем, и дали изобщо да се пънем за изпита, защото е различен, изисква съвсем различна подготовка от тази за НВО, синът ми е зле с математиката, не го влече изобщо и т.н. - имам си причини да се колебая.
Ще съм благодарна за едно ЛС.
Ще добавя, както писах и по-рано, че детето също не е уверено какво иска. Не ми казвайте, че на 13/14 години знаят какво искат 100%.
Аз лично не финансирам всяка прищявка на сина си. Не казвам, че Колежът е прищявка, просто се опитвам да илюстрирам, че не всичко, което той реши, ще му бъде платено.

Ako разбирам правилно, въпросът е към мен.

Няма нищо общо с дрога. Не че тогава АК е бил остров, както не е и сега. Но този въпрос е възпитание и живот с проблемите на тийновете, за всички родители е трудно в един момент да комуникират с тях, но някои си остават с проблема(на комуникация), други намират начин.
В крайна сметка всеки си има глава на раменете, а ако не си се погрижил да поналееш нещо там до колежанската възраст, после нещата загрубяват.

Не, други бяха причините, ето поста ми тогава, преди 100 години:
https://www.bg-mamma.com/?topic=684012.780

# 116
Бих казал, че строгостта на колежа е едновременно подценявана и преекспонирана.
Също е трудно да се обясни на външни за колежа хора, как при (долу-горе) същото ниво на отделно взетия учител се получава драстично по-добро ниво на преподаването като цяло.

# 117
  • София
Имаше въпрос за медицина. В списъка с elective - ите за втори срок има:
INTRODUCTION TO EXPERIMENTAL BIOTECHNOLOGY AND MOLECULAR MEDICINE - предлага се за 9-12 клас
Има и AP Biology Preparation, но той се предлага за 11 и 12 клас.

Много сложно с тези  elective - и - има страхотни възможности, как да се ограничи човек до един или два на година Sad

Последна редакция: пн, 11 фев 2019, 22:38 от Prizma

# 118
По въпроса за братята и сестрите на колежаните Simple Smile
Големият ми син е в АК.
Малкият е в СС и иска да е там, където е избрал брат му, без да си дава ясна сметка за пригодността на училището към неговите личностни нагласи. От друга страна всички знаем, че много деца от СС избират априори АК и това също му влияе...Добре, че кандидатстването предстои през 2020-та Wink

# 119
  • София
Гледам, че нашият случай се отличава от общия Wink Големият син завърши АК, а малкият дори не кандидатства там, тъй като предварително бяхме преценили, че не е подходящото място за него, тъй като той е не просто "енергоспестяващ", а си е пълен бохем по душа, лежерен, артистичен, с чувство за хумор и хедонистична нагласа. Преценихме, че неговото непостоянство по отношение на академичния процес би могло сериозно да затрудни изкласяването с нормални резултати и не си го причинихме. За големия от друга страна, всяко друго училище в София, освен АК, би се явило като благодатна среда за естествения за човека мързел, който в АК не е в състояние да се развива на спокойствие, постоянно има нещо, което предизвиква реакция.

С две думи - ние с мъжа ми харесваме АК като цяло, но смятаме, че дали е подходящо училище за определено дете е въпрос на индивидуална преценка. Някои хора виждат смисъл И в това там да попадне дете, което непрекъснато е на ръба, на постоянни пробации и в постоянна борба дали остава или договорът няма да бъде подновен. Имам наблюдения в момента върху едно такова дете, чийто успех този срок отново е под 4.50, пак ще трябва да се бори за оставане в Колежа през следващия срок. Но всеки сам преценява плюсовете и минусите за себе си.

Общи условия

Активация на акаунт