Отговори
# 195
Не мислите ли, че е по-добре да се учи до 11 клас
Не, не мисля. Нито на сина, нито на мен е било излишно. И по наше време се учеше 12 класа  в езиковите гимназии с 0-левата подготвителна година - без нея трудно ще научиш език, и нея и сега си я има, само че не се казва 0-лева. Няма излишно учене, ако учиш, а не се размотаваш из коридорите на училището с надеждата нещо само да влезе в главата ти.
Другото е, чисто формално, че няма да могат да кандидастват в Западна Европа така, заради изискванията за 12 класа.  Като цяло образванието в ЕС се хармонизира, за да е взаимно признато и заменяемо.

Последна редакция: чт, 14 фев 2019, 10:48 от Анонимен

# 196
  • София
Зависи, Лейка, как е уплътнен 12 клас...Но ако нещата се вършат като хората, полза има.Ако се върнем за малко на дискутираното миналата седмица, а именно липсващия фундамент за части от математиката при старт в университети навън, ще трябва да признаем, че без 12 клас с по 6- 7 часа седмично  тези липси биха били още по-осезаеми...

# 197
  • София
Както и други по-горе казаха, мислите на всички са другаде и с нетърпение чакат да свършат.
Не искам интересуващите се от АК да остават с впечатление, че 12-ти клас в колежа е много по-различен.

Май че това не е толкова лошо - кандидатстването с цялата дандания по проучване, есета, справки, препоръки, изпити и тестове, кореспонденции, пътувания извън страната за интервюта и посещения на дни на отворените врати + шофьорски курсове, бал и матури е доста по-различно от обичайния училищен ритъм. По-лежерен режим ми изглежда добре дошъл. Отстрани погледнато Simple Smile

# 198
Лежерен? А дано, ама надали. Просто са свикнали да бъдат товарени.

# 199
  • София
По наше време имаше още по-безсмислен 12 клас (аз съм ЕГ, т.е. имахме 8 клас езиков) - УПК. Аз се бях записала в ТОХ, че да се науча да готвя. Научих се.

# 200
Да, разбрах те, ама просто споделих, че тоя кресльо от школата отсега подготвя почвата  с приказки за скъсването им..

Кажи им да не им пука, вероятността да ги скъсат е над 80%.
Влез на сайта  Автоинструктор.ком, там , поне миналата година за всеки ден публикуваха резултатите на проведените изпитив София. като цъкнеш на името на курсист, излизат датите на които се е явявал на изпит с изпитващия. Има хора, коитоо са късани по 8 (осем) пъти, не можех да повярвам... Масово взимат от поне третия път, единици са тези, които успяват от първия. От края на миналата година до днес не намерих статистика, сигурно има основателна причина да спрат да го оповестяват публично.
Така че, повече време предвидете, повече кормуване и по възможност вариант да се упражняват.
Моята, понеже, естествено, никой не я учеше да паркира, а първия път за това я скъсаха, я качвах на една поляна над лифта, (там патрулка няма как да се появи просто) оставях й джипа и по няколко часа тренираше паркирания. Като надобря, започна да влиза и излиза в гаража по 1000 пъти от улицата под различни ъгли.
Е, щеше да събори къщата веднъж, де, още стои без мазилка колоната.

Ако е досаден инструктора, можете да го смените, школата също, но е голяма разправия...

А книжка в чужбина... може, но пригответе от 1500 евро нагоре.

# 201
Принципно биха могли да оптимизрат годините за средно образование.
Не знам как е в Германия и Англия, но в САЩ и Холандия със сигурност в годината на завършване ( ако не си повтарял) навършваш 18години.
Да, води се , че учиш 12 години, даже гимназията в Холандия е 6 години, а училището започва от 4г.. Въпросът е кога започва броенето и че в първите години почти нищо не правят.

Ох, Стефан, разсмя ме с бутането на къщата.

# 202
Стефане, викаш след перфектни листовки, два курса кормуване, през две школи и на третия път има надежда...Smile
Айде дано се похваля следващата седмица.
Ами то сега не е като едно време. Аз карам кола откакто ми стигат краката до педалите. Баща ми ми връчваше москвича я по поляни, я по селски пътища и карам откакто се помня.А имам книжка от 31 години./OMG/
Иначе чакам с нетърпение да си вземе изпита най-сетне и да понатрупа стаж я с мен, я с баща си преди да замине.

# 203
  • София
Вече не помня дъщеря ми от кой път си взе изпита, но много добре помня как с ММ 3 месеца "караха заедно", докато тя се престраши да тръгне сама, без придружител, из София. Ярисът после една година беше през седмица на боя, заради драскотини. Откак е със следващата кола, с парктроници, влиза на боя веднъж годишно. 

# 204
Фран, има, определено. Дано случи и с изпитващ и с маршрут и с време - пътна обстановка. Стискам палци.
Но, колкото и курсове да изкарат, София е "пекло" за хора с опит, камо ли за зайци. Само практика е изхода.
Девойката беше като камикадзе. Въпросният джип - терминатор - един Галопер (на рама) с три врати, набор й е, с ръчни скорости, друсащ - падат ти пломбите, естествено без парктроници, системи, само АБС има, с двойно и понижаващи предавки, бит от градушка, ама яко, бях го купил да си карам материали по строежа и като почна сагата с книжката го стегнах, купих му едни гуми (само те струваха повече от цената на която можех да го продам) и й казах, че като го овладее, тогава ще се качи на друго. Сега дума не дава да се каже да го махам, кара си го с кеф и отказва да вземе моята или на майка си кола и казва, че масово бягат от нея наглите пеУнишки гоУфове по Борис, като я видят надвесена над тях.
Та, дето има една приказка -"на зло куче зъл прът"  На нагли тарикати - боен танк с теглич, хак да им е.

# 205
Вероятно въпросът ми е глупав, но ще съм благодарна ако някой успее да ми разясни какво точно представлява този 12 клас? Завършила съм езикова гимназия едно време, когато имаше подготвителен клас и след това 8-11, като на практика се получаваха 12 класа, само че единият междинен/нулев. Сега, доколкото разбирам, няма подготвителен, а направо 8-ми. Обаче материалът за този 8 клас няма как да е същият когато има интензивна езикова година - значи децата в езиковите гимназии изостават с година в материала ли? Или учат 13 години?

# 206
Не, просто 8-ми е както препа в ЕГ преди 100 години. По 3-4 часа дневно език, останалото основните предмети.
Всъщност за същото време като години  в езиковите гимназии се взимат повече часове по език, натоварването е просто по-голямо. Не се учи допълнителна година, нито пък в ЕГ имат по-малко часове от други предмети, има преливания между избираемите, за някои е език, за други-друго.

# 207
  • София
Дъщеря ми взе кормуването от първия път, но това е по-скоро изключение /късмет е извадила/. Масово късат, за да се върнеш да си "докормуваш". Smirk

# 208
Не, просто 8-ми е както препа в ЕГ преди 100 години. По 3-4 часа дневно език, останалото основните предмети.

Тоест разказвателните за 8 клас се взимат в 9ти? А в 12 се учи материала за 11 клас?

# 209
Скрит текст:

Тоест разказвателните за 8 клас се взимат в 9ти? А в 12 се учи материала за 11 клас?
В 8 клас няма разказвателни (дребни изкючения), а имат предимно език, както е написал Стефан. Малко математика, български и физическо.
Другите часове и програма са разпределени в 9-10-11-12 кл

Общи условия

Активация на акаунт