Отговори
# 180
  • София
Информатика и физика в 12 клас от всички ли се учат по старата програма? Май в този смисъл новата програма е по-добра, защото който не иска, няма да учи тези предмети в 11 и 12 клас.
Но да - те вече са на вълна университети, балове, лято, шофьорски курсове… Вероятно в 12 клас концентрацията е другаде - първи срок върху кандидатстването за университет, а втори - върху приключването на гимназиалните години.

# 181
Както е тръгнала да се променя програмата, ми се струва, че скоро ще въведат повече от две матури.
( В Англия има А-левъли, в З Европа матури по всички важни/профилиращи предмети. Някъде имат и по 8 матури)
Тогава 12 клас няма да е хич лежерен.

# 182
Големия е очарован от Хънтър по английска литература (човека е завършил литературния еквивалент на Juilliard ). И аз с малкия споделяме.

# 183
  • София
 Голямата ми дъщеря в 12 клас наистина не ходеше много-много на училище от един момент нататък..Но малките сега си ходят от-до, вчера са правили пробен ДЗИ по немски и по мат са решавали задачи от обеми на сектор/сегмент в кълбо. Обикновено не питам какво са правили, но вчера го направих от любопитство , за да разбера дали нещо съществено е пропуснала едната, отивайки в Червения кръст заради шоф.книжка.

# 184
Моята два пъти я късаха на кормуването.
Откровено и умишлено заяждане, натискане на спирачка без причина от страна на изпитващия, неясни инструкции...
Може да не е имала късмет с инструктора, ама едва ли.
Мнението е, че късат поголовно с цел. Имайте го предвид.

# 185
  • София
Да, целта е една и съща и има паричен еквивалент. Минимум късания: 3. Ако съвсем я "заядат", твоята може да си вземе изпита в страната, където заминава наесен.

# 186
От моя опит 12 клас изобщо не е излишен, моя учеше здраво мат и български. О, да - и немски! Все пак ДаФ 4х4 си е висока летва.  
Освен другото, доколкото помня, за кандидатстването в Германия му искаха да покаже 5 години гимназиален етап, т.е. еквивалент на Abitur,  именно защото системите са различни и там, ако не си се запътил към университет, няма нужда да караш 12 класа. Да не излъжа, но май и в Холандия му искаха 5 години, но за Германия съм сигурна. И в Англия искат А-левъл, което пак е 5 класа в гимназиалния етап.   Тук МОН въвежда промени, които уеднаквяват системата у нас с тази в Германия (или Западна Европа като цяло, а и с Канада), с профилирането и с двете години над 10 клас.
Така че аз от моя опит мога само да приветствам промените на МОН, ще бъде по-лесно на децата за европейските университети. И 12 клас си беше нужен и преди, а сега с тези промени ще е още по-нужен за университет в Европа. В АК и за САЩ идея си нямам как е.

Последна редакция: ср, 13 фев 2019, 14:14 от Анонимен

# 187
В 9 клас часовете са много смислени. Кое пречи това да е така и в 12 клас? Четенето на книги и тяхното обсъждане няма как да бъде ненужно.
В девети, да.
В 12-ти вече им е писнало. Днес например 40 минути са чели пиеса /без обсъждане/ и още 40 са...рисували на дъската.
Кое пречи? Хубав въпрос. Може и от децата да зависи. Може такъв клас да е случила, ама едва ли. Може учителят да подтиква към дискусия, ама половината, ако дремят по чиновете, той какво да направи???
Както и други по-горе казаха, мислите на всички са другаде и с нетърпение чакат да свършат.
Не искам интересуващите се от АК да остават с впечатление, че 12-ти клас в колежа е много по-различен.
Като си помисля, че още един път ще го играя това с 12-ти клас, мъка...
Виж са седми клас, мисля да съм бетон!

Последна редакция: ср, 13 фев 2019, 14:54 от Фран

# 188
  • София
Нашето американче разказваше, че в  Щатите можело да кандидатстваш за колеж и след 11, и след 12 клас, било по избор. Де да беше и у нас така...

# 189
  • София
Моята два пъти я късаха на кормуването.
Откровено и умишлено заяждане, натискане на спирачка без причина от страна на изпитващия, неясни инструкции...
Може да не е имала късмет с инструктора, ама едва ли.
Мнението е, че късат поголовно с цел. Имайте го предвид.

Със сигурност и моите ги чака същото, инструкторът бил някакъв нервак и само крещял. Ако можех да върна времето  назад, щях да ги накарам другаде да се запишат.В тази фирма все се претендира, че инструкторите са много натоварени и затова назначават по едно каране на 10 дни..Иначе сега ги питах моите по повод нищоправенето в 12 клас, пак са си учили днес стабилно. Блиц тест по математика в групи по четирима - първия час 10 задачи със заграждане, втория - 4 за разписване.

# 190
Нашето американче разказваше, че в  Щатите можело да кандидатстваш за колеж и след 11, и след 12 клас, било по избор. Де да беше и у нас така...
В Канада, обаче, не може, и в Западна Европа не може. Изобщо там, където образованието е преобладаващо социална функция, а не преобладаващо бизнес за много пари (Канада повече прилича на Европа в това отношение, отколкото на САЩ), има регулации и изсквания на държавно ниво  А ние все пак не сме в Съединените американски щати, а сме в "съединените европейски щати", та ми се струва далеч по-логично и у нас да не може.

# 191
Русалка, аз имах предвид изпитващия, бил е кофти и незаслужено е скъсана.
Иначе девойката изкара два пъти курса с кормуването, по мое настояване. Е, изръсихме се с едни пари два пъти, но пък натрупа доста опит.
Казвам на лични втората школа от която сме много по-доволни, ако някой се интересува.

# 192
  • София
Играл го е "нервак", че да се сетиш...как не ги е срам.

# 193
  • София
Да, разбрах те, ама просто споделих, че тоя кресльо от школата отсега подготвя почвата  с приказки за скъсването им..

# 194
  • в страната на чудесата
Не мислите ли, че е по-добре да се учи до 11 клас. Както по наше време

Общи условия

Активация на акаунт