Отговори
# 165
Скандинавските държави са доста различни. Приличат си само климата и езиците и то ако изключим Финландия (тя си има и други особености, не  е така "лъскава" като Норвегия и Дания).
С климата се свиква. Особено ако знаеш, че няма да е за цял живот.

# 166
  • София
Чак пък мазохисти,Мецане...Да, на места има по-осезаемо негативно отношение към бг граждани заради ромите, но не навсякъде.А това с квартирите е обяснимо все пак, кацва им пресен нов студент на хората и те нямат реално доказателство как последният ще се издържа, респективно ще си плаща наема.Година по- късно, ако същият студент потърси квартира, ще му е доста по-лесно. В Германия има документ, забравих му в момента името, в който се отразява, че нямаш задължения за наем, за Rundfungbeitrag, за данъци, към мобилни оператори..Това вече, комбинирано с удосъоверенито, че си редовен студент, внася успокоение у наемодателите.Извън този аспект не съм чула за подозрително отношение към бг студентите. Наемат ги на миниджобс позиции на същата ставка като немците, канят ги на тийм партита, комуникират си с тях на драго сърце..

# 167
.......Извън този аспект не съм чула за подозрително отношение към бг студентите. Наемат ги на миниджобс позиции на същата ставка като немците, канят ги на тийм партита, комуникират си с тях на драго сърце..
А за кой град в Германия? Ние в момента в Хайделберг имаме точно обратната ситуация. Пълна изолация, единствен той работи сам, а не в група с други студенти. Добре че има малко българи в другите специалности, че иначе не ми се мисли....
Може би зависи от факултета и самия човек, но дотук 2 опита в южна Германия не бяха блестящи.

# 168
Е, аз не следя кой кой набор е и преди да попитам нямах идея, че Мецан е учил по времето на соца. А и той самият няколко пъти е подчертал в поста си, че са две различни епохи. Въпреки това ми беше интересно да прочета какво е било.

Унижение  в университета няма и не е ставало въпрос за такова в темата, а за трудностите и дискриминацията при наемане на жилища от български студенти.
Между другото ако имате домашен любимец, много по-лесно ще си наемете жилище в Германия, отколкото ако имате деца.

# 169
  • София
Дъждец, как да не е ставало дума..Няколко поста по-нагоре потребителка споделя как синът й в Хайделберг е отлъчен от немците и винаги му се налага да работи сам.А знаеш, че в Германия има доста групови проекти. Питаше дамата откъде са моите обратни впечатления - от баварски град. Simple Smile Такова изолиране няма нищо общо с темата за търсене на жилище. Ако е налично такова отношение, то не може да се дължи на светлината, в която ни представят ромите, както е при жилищата.Дъщеря ми в групи е работила и с немци, и с азиатци, и с източноевропейци.

Последна редакция: вт, 12 фев 2019, 10:55 от пенсионирана русалка

# 170
Дъждец, в Австрия също.

# 171
Русалка, аз го прочетох, но го разбрах като учи сам, а не в група. Имам предвид, че това не е свързано с някакво задание от университета и преподавателите като проекти и др, за които той не може да си намери група.
 И така е много потискащо разбира се и дано нещата се променят.
Само немци ли са в конкретната специалност? Хайделберг е доста интернационален град. Може да пробва да сформира учебна група с други чужденци.

Дъждец, в Австрия също.
Какъв е изводът:) Не раждайте деца, а си вземете котка.
В кръга на шегата, но не съвсем.

# 172
  • София
Останах, Дъждец, с това впечатление, понеже жената поясни, че става дума за пълна изолация и недопускане на детето в група.

# 173
  • София
Цитатът е от друга тема, но ми е интересно как мислите, че новата  програма с профилиране в 11 и 12 клас ще се отрази на полезността или безполезността на 12 клас и съответно посещаемостта на училище от зрелостниците. Доколкото знам в момента почти навсякъде в 12 клас почти никой не ходи на училище, освен ако не е принуден с административни мерки.

Ако децата са отговорили честно, може да покаже някои неща.
Също така на тези от МОН може да им просветне, че 12-ти клас е безсмислен, дори и в колежа, даже и редовните часове по физика при Йънгс.
Знам, че ще разгневя някои с последното, но това е истината според някои колежани.

# 174
  • София
Мисля, че ако си в правилният профил, не само, че няма да е безполезно и ненужно , но ще ти бъде дори важно, да не изпускаш материал от профилиращата подготовка.
Ако не си си на мястото обаче, 11 и 12 клас биха могли да бъдат голямо мъчение, предвид нивото на материала за профи подготовка.

# 175
С уговорката, че не съм виждала резултатите от тази анкета, изпитвайки леко съмнение към достоверността по принцип на такава, доколкото според мен най-точни резултати биха могли да се получат с отговори от ученици, родители и учители, и представата, която имам само в главата си за новата програма, смятам, че съществена разлика в посещаемостта в училище в 12 клас няма да има.
Според мен трябва да бъде по-полезно обучението, тъй като всеки ученик ще избере профилиращи предмети, които го интересуват и са свързани по някакъв начин с бъдещето му, т.е. по презумпция трябва да положи повече усилия по тях.
Каква ще бъде съществената разлика между старата и новата програма тепърва ще видим. Голямата ми дъщеря завърши 12 клас миналата година по старата програма и освен двата чужди езика, БЕЛ и математика, учеше история /водещ се за профилиращ предмет в гимназията/, география /1 час седмично/, физика /1 ч. седмично/ и свят и личност /2 ч. седмично/. Имаха, разбира се, и ЗИП-ве и СИП-ве.
Малката ми дъщеря е от първия випуск по новата програма. Тоест при нея, ако избере профил история, ще отпаднат посочените 4 ч. география, физика и свят и личност и ще се заменят с профилиращи предмети. Но при 37 ч. седмично, изчислени по стария учебен план на училището, включващи ЗП, ЗИП и СИП, не смятам, че това е съществена разлика. Надявам се обаче да има качествена промяна в учебния материал.
Между другото, доста голяма беше посещаемостта в 12 клас.

# 176
Мисля, че ако няма промяна, таксата в колежа за 12 клас /а и в други частни гимназии/ трябва да бъде намалена поне с 50%.
Освен по БЕЛ, не виждам да тече някакъв смислен учебен процес.

# 177
  • София
Фран, по АЕ нищо ли не правят? В 9 клас часовете са много смислени. Кое пречи това да е така и в 12 клас? Четенето на книги и тяхното обсъждане няма как да бъде ненужно.
Или часовете по втори чужд език? Или тези по избрания профил?
За математиката разбирам - там който няма да държи матура или да я учи по-натам, ясно, че съвсем ще я зареже, особено ако оценката не го касае или лесно я получава.

# 178
Например вчера по информатика учителката се чудила какво да правят и ги питала.
На тях нали се сещаш, че вече нищо не им се прави, или поне на тези, с които си контактува детето ми.
Съответно децата не предлагат да се прави нещо. Госпожата казва, че в такъв случай ще си седят докато свърши часът.
По физика първия срок в болшинството от часовете са гледали филми, хапвали и говорили неща от живота...Без думи...
По английски ще питам...

# 179
  • София
Повечето деца от 12 клас в АК  вече знаят къде са приети. Целия 12 клас "захранва" българските матури. А за излишността му можете да прочетете и даже в What Belongs to You  от Garth Greenwell, който е преподавал в Колежа допреди 4-5 години.

Общи условия

Активация на акаунт