Отговори
# 150
  • Русе
Гугъл, разбира се. От где да го знам иначе Simple Smile Е вече ще знам де

# 151
  • в страната на чудесата
мисля, че от задачите за календар.

# 152
  • София
Искам само да благодаря на всички, които опитаха (и мисля успяха) да върнат темата в приемливо за четене русло, че иначе си беше нон-стоп скрол през километрични мнения, в които аз, подчератвам аз, мое мнение си е, виждах само болестотворна логорея. И беше станало мееега досадно :/

Не знам дали попаднахте на това: https://mamaninja.bg/%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0/%D0%BE%D0%B1%D1%80 … 6PTJKg_r-iQgF7zMI
В темата е дотолкова, доколкото илюстрира какво мракобесие може да цари в подопечните на някои инспекторати Sad и изобщо, както го определи една приятелка, е ужасно и ужасяващо, че се случва с малкото хора, които наистина са учители и просветители по душа, убеждение и призвание.

# 153
  • София
Фран, Joy викаш, темата позамря и да вземем да я посъбудим с някоя задача. Ама голяма беля направи с тази тема, да знаеш. Ей на, вече втори потребител ще си трие профила заради нея! Joy

# 154
Отново да ви отвлека в друга посока в опит да вляза в час...
Някакви мнения и отзиви за образование в скандинавски страни? Сравнение с Холандия и Великобритания?

сигурно си видял тази тема за Дания - https://www.bg-mamma.com/?topic=902710? ако не, прегледай я за бегла ориентация, въпреки че там са се обсъждали предимно битови детайли /квартири, цени, справяне с живота/ и не е много информативна за самия образователен аспект

както и в Холандия, извън немногобройните академични университети, и в Дания има повече висши учебни заведения, които не са точно университет в смисъла, който влагаме тук - в Холандия се наричат 'по приложни науки', в Дания са Академии, дават различни нива на образователни степени, което вероятно е обвързано със спецификите и на средното им образование /професионално, гимназия и тн/, така че добре трябва да се проучи кое какви перспективи предлага и дали отговаря на желанията и амбициите на кандидатите

https://ufm.dk/uddannelse/anerkendelse-og-dokumentation/dokument … rdbeskrivelse-pdf

иначе Фран като каза скандинавски филми, аз като почти приключила с четирите сезона на Bron/Broen /страхотен сериал сам по себе си, но разкриващ разни специфични дебри от живота там /Швеция-Дания/, стигнах до извода, че като турист нямам нищо против да се порадвам на красотите им за няколко дни, но нищо повече от това...

# 155
Ама голяма беля направи с тази тема, да знаеш. Ей на, вече втори потребител ще си трие профила заради нея! Joy

Голяма съм заспа и какво пак изтървах. Кой е другия потребител?

Швеция си заслужава да се проучи. Каролинска е топ място за обучение в медицината. Предполагам, че трябва да са добри в природните науки, а може би и не само.
 Там се гласува и за нобеловите награди. Силно се дотира образованието. Чула съм ( което много го мразя, когато някой го употребява), че там държавата ти плаща по 500 евро/месечно, ако учиш висше. Нооо повече не знам.

Миленита,
Видях я статията още сутринта. Дори ме е яд да коментирам. Това с коментиране не се оправя

Последна редакция: пт, 08 фев 2019, 18:51 от rosss

# 156
  • В офиса
Швеция би била интересна, да. Стига да се преживее местоположението. Това с липсата на слънце зимата лично мен ме убива. И на светлото в 1 през нощта през лятото не се кефя. Шведите са интелигентни, но студени. Едва ли се чува много често "браво" там, по-скоро трябва много да надскочиш очакванията, за да те похвалят.
Но едни норвежци да кажем аз никак не харесвам. Да, уредена страна, красива, зелена, за всичко е помислено да е удобно - паркове, спорт... Но хората според мен са силно посредствени, но с огромно самочувствие. Бивши рибари, забогатели случайно от това че са намерили петрол. Те нямат заслуга за парите си, освен че ги управляват добре и не ги крадат (толкова много). Законодателството им според мен има все повече биг брадърски елементи. Хората, с които аз си общувам са тарикати на дребно, непочтени и гледащи да отметнат, че работата е свършена, без да я свършат. Към всичко това добавям и всички минуси за Швеция. Така че Норвегия като вариант за обучение не бих погледнала. За разходка и да се нарадваш на красиво и подредено - да.
За Дания нищо не знам. В Копенхаген сменяме самолета за Норвегия и толкоз. Но от датчаните, които познавам, нямам лоши впечатления.

# 157
Много интересно, Тинки! Аз съм си формирал негативно мнение за Норвегия от многобройните случаи, за които съм чел, на отнемане на деца от родителите им по напълно нелепи поводи. А вие често ли ходите там, аз мисля, че и на екскурзия не бих отишъл.

# 158
  • София
Ако някой има досег с ТУ, може да потърси контакт с Божидар Стефанов относно Швеция.
https://www.researchgate.net/profile/Bozhidar_Stefanov

# 159
  • София
Някакви мнения и отзиви за образование в скандинавски страни?
Не мога да помогна с мнение, но моля, ако имаш желание, разкажи някой път повече за ПЧМГ в гимназиален етап/ в замяна мога да препоръчам добри скандинавски филми/.
Племенницата ми е с нагласата да продължи след 7. клас в ПЧМГ, така че и аз се присъединявам към молбата за информация относно обучението в гимназията. Очаквам мнението и на ЕлиГ.

# 160
  • София
В ТУ Гьотеборг от години преподава моя позната, българка, професор по мат. Отдавна не съм я виждала...Bярвам, че на мейл би отговорила на конкретно запитване. Разбираемо е, че бг преподавателите там не са нещо обичайно,  oще повече, когато са с важна позиция в мат. средите, та координатите й са лесно откриваеми.

# 161
Ааа, не съм те разбрала. Joy
За РУО - чета документите в оригинал. Да речем, че към момента нещата са Преоблякъл се Илия - пак в тия.

# 162
  • София
За мен е много шум за нищо - в класа на детето ми бяха 28 деца (стартираха 27 при прием 26, нямат близнаци), от 1 учебен ден на срок 2 има +1 при тях и +1 в другия клас (същия профил). Не знам как е в другите паралелки.

# 163
Не искам да съм лош пророк, но това няма да престане. Все ще пробият системата по друг начин.

Последна редакция: сб, 09 фев 2019, 11:32 от Анонимен

# 164
  • София
Скандинавските държави и за мен са в групата само на туристическите дестинации, въпреки наличието на добри университети, именно заради "специфичните дебри от живота" /хареса ми определението Wink /, манталитет, мироглед, които не са моите /безполовото възпитание в Швеция ми е от "любимите" в последно време Smirk /

Рос, Фран ме е изпреварила - за Аспарагус ставаше  въпрос, да. И аз не разбрах защо точно напусна. Май ни се обиди, че не е права. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт