Отговори
# 225
Сори за оффтопика:
Скрит текст:
Че е за подкупа - за подкупа е. Аз обаче ползвах намалението да убедя големия син да вземе повече часове по кормуване навремето. Имайки предвид, че излиза на пътя, където много от шофьорите са с наистина купени книжки (нямам предвид форумните чада). С добавката, че с инструктора му сме приятели от 35 години и същия наистина го бива в работата му. Така че не се съмнявам, че не му губят времето.

Да му купя танк щеше да ми реши само половината проблеми - страх ме е не само, че някой ще го убие, страх ме е той да не претрепе някого. Да не се заблуждаваме - всички излизат с комбинация от бушуващи хормони и липса на опит зад волана. И се чувстват непогрешими след месец-два кормуване - до първата (да се надяваме лека) катастрофа.

Последна редакция: чт, 14 фев 2019, 10:59 от Ezhko

# 226
Напълно съм съгласна, Ежко!
Именно заради това девойката изкара два пъти кормуването в две различни школи.
Обаче си трябва промяна и тук, като тя да е повече часове задължителна практика.
Аз съм ЗА и да не се взима книжка преди диплома за средно образование. Защото някои 12-окласници си ходят с коли на училище. Сутринта един такъв 5 минути го чаках да паркира до 119-то СУ.

# 227
Напълно съм съгласна, Ежко!
Именно заради това девойката изкара два пъти кормуването в две различни школи.
Обаче си трябва промяна и тук, като тя да е повече часове задължителна практика.
Аз съм ЗА и да не се взима книжка преди диплома за средно образование. Защото някои 12-окласници си ходят с коли на училище. Сутринта един такъв 5 минути го чаках да паркира до 119-то СУ.
Принципно да, Фран. Но да не забравяме, че по новите веяния някои хора няма да получат средно образование, а ще си останат с 10-ти клас Sad
Аз съм още по-хард кор и младежите ще получат кола когато си я купят сами.

# 228
И аз се присъедниявам към Ежко и Фран (докъде стигнахме... Simple Smile) - мисля, че в 12 клас последното нещо, което трябва да ги вълнува, е книжката. Но явно най-много ги вълнува точно тя и  това е обяснимо.  У нас колата е фетиш, символ на престиж и просперитет. Сбъркана философия, за мен, ама децата не са виновни, а цялото общество, което е създало и толерира точно това разбиране.

# 229
И аз се присъедниявам към Ежко и Фран (докъде стигнахме... Simple Smile) - мисля, че в 12 клас последното нещо, което трябва да ги вълнува, е книжката. Но явно най-много ги вълнува точно тя и  това е обяснимо.  У нас колата е фетиш, символ на престиж и просперитет. Сбъркана философия, за мен, ама децата не са виновни, а цялото общество, което е създало и толерира точно това разбиране.
За заминаващи за Щатите книжката може да бъде необходимост.  А и за мен човек, който не може да плува, да кара колело и няма книжка не е съвсем грамотен (изкл. случаи на инвалидност).

# 230
Ежко, и майка ми и свекърва ми не МОГАТ да карат кола, като втората няма и книжка. И по-добре!
Има жени, които просто не стават. Притесняват се, нямат рефлекси, слаба ориентация, и т.н.
Шарки, в подкупи не участвам.

# 231
И аз се присъедниявам към Ежко и Фран (докъде стигнахме... Simple Smile) - мисля, че в 12 клас последното нещо, което трябва да ги вълнува, е книжката. Но явно най-много ги вълнува точно тя и  това е обяснимо.  У нас колата е фетиш, символ на престиж и просперитет. Сбъркана философия, за мен, ама децата не са виновни, а цялото общество, което е създало и толерира точно това разбиране.
За заминаващи за Щатите книжката може да бъде необходимост.  А и за мен човек, който не може да плува, да кара колело и няма книжка не е съвсем грамотен (изкл. случаи на инвалидност).

Плюс това и да кара ски, и да играе тенис  Wink Но докато плуването, ските и тенисът изискват по-дълга подготовка, книжка се изкарва за 3 месеца и не е нужно това да се случи  в 12 клас, може да се случи в 3 курс в университета, например. Може и в Германия, и в Холандия да се случи, а може и в САЩ. Това е дребна работа и не си струва времето и нервите точно в този важен момент.

Последна редакция: чт, 14 фев 2019, 11:21 от Анонимен

# 232
ЗДП е публикуван в бр 13 от ДВ от 12.02 - оня ден.
Разгледах го, но не намирам нищо по въпроса с кубатурата на колите на младите шофьори. Поне аз не го намирам, за разлика от куп други дивотии.... възможно е да го обсъждат още, както казва антея, може и да влезе в промяната на Правилника за приложение на Закона, който трябва да публикуват до 6 месеца, не зная.

Книжката е необходимост, за кой повече, за кой по-малко, разбира се. В нашия случай - без кола, особено в лошо време (дъжд, сняг, вятър) е супер неприятно, има едни 10-ти минути туризъм, които в такива условия и денем са изпитание, за вечер и сама девойка, съвсем.
Но - така е, няма всички хубавини накуп за повечето неща.
А колкото до тайминга - като се има предвид времеемкостта на процеса, струва ми се, че последната година на гимназията е подходящо, доколкото няма голямо натоварване в училище, свършва се по-рано, после са балове и т.н., така че ако се организираш от есента и си в добра школа с читав инструктор, за 2-3 седмици ще сте отметнали листовките до пролетта ще си минал поне две-три явявания пред изпитващите, ако имаш късмет да ти дадат книжка, добре, ако не- можеш да с явяваш едва ли не всяка седмица, стига да има дата за твоята школа...
За подкупи никой и дума не е отварял, просто в нашия случай изпитващите бяха стриктни и си искаха да покриеш допустимия брой грешки за половинчасовото или там колко е - 60 минутното кормуване по маршрута, като съгласете се , няма как един заек с дори 60 часа (двойно) взет хорариум да не направи грешки в Софийската лудница - работен ден, 16-17 часа, първият път Лозенец с тия баири и изискване да се паркират...., другия Слатина, третия някъде Хаджи Димитър - Сухата река ги  бяха забили, зимата, мокро и сняг дори имаше първия път, ми то навсякъде е кошмар за човек с 30 год стаж, да не говорим за изпит....
(Фран, стискам палци, да е хубаво поне времето)
Та, важен, важен 12 клас, ама после е по-сложно. Не е въпросът до парите, просто досадата е в повече.
А е необходимост в днешно време, спор няма, никакъв фетиш или престиж...

Не само жени, има и мъже, които не стават. Просто има не-шофьори, това е. И не се научават цял живот.

# 233
  • София
И аз не участвам, но това е причината за късането. В схемата е винаги намесен инструкторът.

Има решение без подкуп: да се яви на изпит в малък град, примерно,  Кърджали, Смолян. Ще си го вземе, защото може да кара.

# 234
Е, това значи е от скоро.
Голямата ми дъщеря си го взе от първи, или май от втори път, не помня.
Според мен ги късат да може всичко да е по два/три пъти платено-и допълнителните часове, и таксата за изпит.
Ми да ходим в Габрово тогава. Пък и там половината град познавам. Ще го вземе от раз.
Стефан, благодаря! Слънчево го дават. Дано!
А колко е подкупът?

Последна редакция: чт, 14 фев 2019, 12:27 от Фран

# 235
  • София
ох, сега май трябва да се оттегля тихо и да умра от срам, щот според Ежко съм 2/3 имбецил (не мога да плувам и карам колело - последното, като се опитвах да се науча на велосипеда на приятелка, понеже наш'те нямаха пари и време за такива луксове, счупих заден фар на лада 1500 на комшията и сетете се дали това не беше последният ми досег с велосипед...)

Ежко, а, запрИ се малко с тия категоричности. И аз много страдам от тях, ма някак поне се опитвам да се саморитвам отзад по-често...

# 236
ох, сега май трябва да се оттегля тихо и да умра от срам, щот според Ежко съм 2/3 имбецил (не мога да плувам и карам колело - последното, като се опитвах да се науча на велосипеда на приятелка, понеже наш'те нямаха пари и време за такива луксове, счупих заден фар на лада 1500 на комшията и сетете се дали това не беше последният ми досег с велосипед...)

Ежко, а, запрИ се малко с тия категоричности. И аз много страдам от тях, ма някак поне се опитвам да се саморитвам отзад по-често...

абсолютно същото преживяване имах и аз, краткият ми досег с велосипед беше докато не счупих при сблъсък емблемата, стърчаща над предния капак на един паркиран мерцедес, сещате се какъв лукс и гордост е било това за едно време, и баща ми трябваше да обикаля из битака, за да купи на собственика нова Simple Smile)

# 237
счупих заден фар на лада 1500 на комшията

Ужас! Е, не знам сега за размера на подкупа, ама тогава какви връзки в Мототехника са му трябвали на горкия, за да се обзаведе отново с Лада с два здрави стопа..
Сигурно до края на живота си не ти е говорил....
А, добавила си къде се е намерил фара - естествено, на битака.... Тогава ромите си бяха цигани, при това честни - как уреждаха секции и телевизори от ЦУМ
И двете имате уважителни причини да не можете да карате колело, просто сте извинени.

# 238
Сигурно до края на живота си не ти е говорил....
И двете имате уважителни причини да не можете да карате колело, просто сте извинени.
Grinning
Дамите никога не са виновни, Стефане! Grinning
Но ако напиша, че изискванията ми важат само за мъжкия пол, ще ме погнат за сексизъм Grinning

# 239
Миленита, кое е третото, за да видя аз къде съм? Не плувам и колело карам. Даже за 45-тата годинка подаръкът от любимия беше колело с незнамсиколко скорости. За човек учил се на Балканче на село това чудо все още ми се вижда нещо като Ферари.

Общи условия

Активация на акаунт