Отговори
# 345
Фран, в края на 80-те със сигурност приемаха в 5 клас. Класирането ставаше с явяване на олимпиадата по математика. (Призма ме изпревари Simple Smile )
Не беше ли обаче СЛЕД завършен 5-и клас? Мисля, че тогава малките ги приемаха 5 срещу 6-и

# 346
  • София
Фран, в края на 80-те със сигурност приемаха в 5 клас. Класирането ставаше с явяване на олимпиадата по математика. (Призма ме изпревари Simple Smile )
Не беше ли обаче СЛЕД завършен 5-и клас? Мисля, че тогава малките ги приемаха 5 срещу 6-и
Не мога да се сетя, сега се хвърлих в размисъл Thinking

# 347
Приемаше  се след 5 ти клас. До някое време беше с резултата от Олимпиада. Може би 90 та вече имаше изпит.

# 348
Rosss, санака, относно истерията мисля, че не се доизказах - не виждам как може да няма истерия за прием в училище, в което за 18 места се явяват 200 кандидата, или за училище, в което за 60-70 места се явяват 400 кандидата. Тази статистика едва ли е била чак такава през 1999 и 2000 г. Помните ли колко деца за колко места са се борили тогава - просто би ми било интересно да споделите, ако помните.

Истерията е в голямото желание да се влезе в 2-3 училища, а не в това, че родителите се престарават. Защото ако кандидатстваш с първо дете при шанс то да влезе в размер около 1:10 (или по-лош), само от тази информация човек би се стреснал (лично аз бих), без дори все още да е започнал каквато и да е подготовка.

Истерията идва от главите на родителите, които са по-информирани за добрите заведения, по-богати и по-амбициозни спрямо родители преди 90-те.  БГмама допринася за истерията. 
За първите випуски на АК кандидастваха над 10:1, но истерия нямаше.  Сега са много по-малко, но истерия има?
Броя и имената на елитните гимназии не се е променил през годините.  Броя на родените деца е намалял двойно.

Учениците в Америка имат рекордни нива на непогасени кредити за образование и надценената добавена стойност на стандартното формално образование започва да се разкрива лека полека.  Този проблем ще се задълбочи с напредването на технологиите.

# 349
  • София
Преди 15-18 г. вече имаше "истерия" и за АК.

# 350
  • София
mitochondria, съжалявам, нищо не мога да кажа за АК, децата ми са малки още. Но при наплив от 10:1 за ПУК и твърда убеденост, че държавните училища в началния курс не стават, не ми прилича като истерията да е просто плод на някаква родителска заблуда. По-скоро на прагматизъм ми избива.

# 351
  • Cobrs
Според мен първоизточникът на проблема с нискокачественото образование на децата и силно конкурентната среда е в занижените изисквания за прием на бъдещите учители във ВУЗ. Родителите се адаптират към средата. Поради липсата на осъзнато гражданско общество, способно да отстоява интересите си, висшето образование у нас е меко казано посредствено. Малкото специалности, изключение от това правило, дават добра теоретична основа и плачевна практическа насоченост. Извинете ме, че генерализирам, нормално е да го правя във форума, най-малкото защото по този начин не се налага да обяснявам какво искам да кажа всъщност. Ако някой желае да работи за кауза у нас, смисленото висше образование и квалификацията на учителите са за мен най-приортетните области.

# 352
  • софия
Аз без да съм се замисляла дълбоко по темата за ЧУ съм на мнение, че ако сега ви се струва истерия, не ми се мисли какво ще е след едни 10-ина години. При положение, че последните няколко години кандидатстват децата на родители живели в едни трудни години назад и въпреки това достигнали успеха да могат да плащат за образование, не ми се мисли какво ще е в следващите години със сегашните родители, които стават все по-самоуверени, все по-платежоспособни, все по-взискателни, все по-придирчиви...
Хайде, дано се появяват все по-добри ЧУ, в крайна сметка само конкуренцията им е в състояние истински да ги дърпа напред.

# 353
  • софия
Според мен първоизточникът на проблема с нискокачественото образование на децата и силно конкурентната среда е в занижените изисквания за прием на бъдещите учители във ВУЗ.
ако трябва да сме честни, в учителските специалности влизат най-вече неуспелите в други. Не става въпрос за примерно 5-те % мечтали да станат учители. На времето моята съквартирантка в Студ град говореше за себе си в множествено число. И понеже приятеля и често живееше при нас, никога не можех да разбера дали говори само за себе си или за тях двамата. Иначе беше много красиво момиче, мечтало да учи право, но изкарало 2,75 и беше последвало вероятно 378 желание - начална педагогика с чужд език....
 Сега разни кампании като "заедно в час" и подобни се опитват да върнат честта и силата на учителската професия, но какво е една капка в морето......

Последна редакция: ср, 20 фев 2019, 22:27 от Амели

# 354
  • София
Според мен първоизточникът на проблема с нискокачественото образование на децата и силно конкурентната среда е в занижените изисквания за прием на бъдещите учители във ВУЗ. Родителите се адаптират към средата. Поради липсата на осъзнато гражданско общество, способно да отстоява интересите си, висшето образование у нас е меко казано посредствено. Малкото специалности, изключение от това правило, дават добра теоретична основа и плачевна практическа насоченост. Извинете ме, че генерализирам, нормално е да го правя във форума, най-малкото защото по този начин не се налага да обяснявам какво искам да кажа всъщност. Ако някой желае да работи за кауза у нас, смисленото висше образование и квалификацията на учителите са за мен най-приортетните области.
С това съм съгласна, защото като последица най-естествено и удобно е децата на средната класа да посещават кварталното училище (да не говорим колко по-евтин е този вариант). Но за да се случи това, има неща, които трябва да се променят - повече квалификации и капацитет и по-добра организация на дейността, също повишаване на заплащането на учителите, премахване на приема с връзки, трикове и фашификации в първи клас и т.н., не са едно и две.

# 355
Тази тема я чета с удоволствие, но не пиша - едното ми дете работи, другото учи, според БГ мама - където трябва.
Включвам се, за да отбележа и да благодаря за чудесния анализ на Стефан Б.
Който е далеч от процесите, може би не знае, но последните години в София се преместиха да живеят огромна част от богатите хора на България, от цялата провинция. Много са, като прибавите и наследниците на разни политици, кметове и вся осталная крадлива сволоч, стават наистина много. Лесните пари също са невероятно много. Внуците на всичките тези нови софиянци са таман за ДГ и училище. Така се увеличава неимоверно платежеспособното търсене.
Та въобще няма да се учудя в следващите 3-5 години, ако не тресне яка криза, да се разширяват и появяват нови ЧУ.

ПП Навремето жена ми, като отиде до СС, да види къде са приели детето, каза: "Бе тия да не са луди, на кучето в г.. а някъде".

# 356
  • софия
ъъъъъъъ ....аз предпочитам да си мисля за онези възпитани, интелигентни, успели млади хора Simple Smile Конспирации и процеси са ми далеч от интересите.

# 357
ПП Навремето жена ми, като отиде до СС, да види къде са приели детето, каза: "Бе тия да не са луди, на кучето в г.. а някъде".

То само ли си отиде да кандидатства?

# 358
Не, с мен, тайно, беше ми любопитно. Не го записахме детето там. Тогава нямаше сегашните истории, нямаше тази слава училището, но явно добре се справят хората, браво. Малко връзкарско си беше онези години, не че и сега не е така по всички търсени начални училища.

# 359
  • Sofiq
Една от основните причини за прием и подбор, според мен е за да може училищата да си подберат деца и родители по техен "еталон".
Никой не иска агресивни деца, а всяко ЧУ иска да предостави на родителите онази спокойна за учене среда, заради която в крайна сметка основно родителите предпочитат ЧУ пред ДУ. Не случайно се носят легенди, как в ДУ децата се пребиват от бой едно друго и слушат чалга в училище, а в ЧУ са строени мирно като войници и в междучасията седят на стола си в класната стая с книга в ръка:)
За съжаление, в общия случай съм наблюдавала и в частни и в държавни (в междучасията) младежи с развързани връзки на маратонките да търчат нагоре надолу по етажите, блъскайки по пътя си малките или да обменят по Вайбър всичко, за което родителите смятат, че е табу. То откакто има Интернет, вече няма табу за децата. Да не забравим и Папи Ханс, чиято едноименна песен образова и най-малките:)))
Обикновено на пробните дни си проличава характера на детето и с опитен психолог подборът наистина е удачен.
Тестовете не определят дали дадено дете е бъдещ инженер, лекар, математик, а само дали детето е възпитано, спокойно, учтиво и свикнало да работи усърдно.
И като резултат,  това води до хомогенна среда както на деца, така и на родители.
Защото ЧУ си избират и родители, макар и не толкова очебийно. И не по лъскавата кола, а дали са интелигентни, образовани  и евентуално готови да работят с децата си допълнително, за да имат децата по-високи успехи и да решават проблеми с дисциплината.
Това, че ЧУ са хомогенни, помага на родителите, защото знаят какво да очакват от по-известните ЧУ, за които вече има информация. Вместо да се чудиш училище А или Б, просто научаваш профила на училището и локацията и чуденето намалява до 1-2 опции.

Общи условия

Активация на акаунт