Отговори
# 330
  • София
За ISEE изпита (за колежа след 8 и 9 клас), когато търсех информация миналата година, ми
направи впечатление, че в САЩ се предлагат частни уроци. Също така и там има много частни школи и летни лагери за състезателна математика. Техните SAT- ове са аналог на нашите матури. И те си имат много учебници на различни издателства за САТ овете, че даже ги актуалузират и преиздават ежегодно. Мисля , че и там, и у нас, обаче расте разликата между високообразованите и тези, които не си дават зор.

Последна редакция: ср, 20 фев 2019, 15:13 от Prizma

# 331
  • София
Някак си стана така, че училището само не е достатъчно. Затова и много хора в другата тема се чудят за полудневно. Не, само в Холандия, но и в Норвегия и Франция в начален курс започват доста по-леко и после напъват (от познати там ми е информацията). А при нас добрите училища след 4-ти клас са кът и затова сме принудени да започваме по-отрано с подготовката, та дано се вредим:)

# 332
  • София

2. Щото братчедите са разкостили училището до състояние груб строеж и крадат от дворове и къщи, когато стопаните ги няма.

Не си прав. И когато са там стопаните крадат. Smirk Иначе, не всички села са като описаните от теб, освен по т. 1 може би.

Рос, не само родените през 2001, но и родените през 1999 не се просто записваха в СС. И тогава си имаше тест по бел и мат за 1-ви клас, както и пробен ден за ПУК /при това беше цял ден/. И имаше приети и неприети. Просто родителска истерия нямаше. Никой не го приемаше като нещо особено, а още по-малко като нещо, изискващо подготовка. А тенденцията към нарастване на истерията и пресата в последните години е очевидна и си права, че е притеснителна. И аз съм търсила за себе си обяснение откъде идва това. Мисля, че тръгва от родителите, а оттам се получава един омагьосан кръг. И истерията не приключва с приема. Понесени от инерцията, родителите продължават да се състезават, незнайно с кого, и ако детето не изкарва само 6-ци - ужас!, дали не трябва да му търсим частни уроци. А това е, винаги е било, и ще продължава да бъде безумие за мен. Но докато за мен е малко вероятно да загубя здрав разум, защото помня и други времена /а и от малка съм си разумна Laughing /, младите родители, обяснимо, се понасят по течението и товарят децата абсолютно ненужно. Плашеща е тази тенденция и е вредна за всички, не само за преките участници.

# 333
Колкото до Западна Европа. Не знам за другите държави, но в Холандия в начален курс си е лежерно, поне каквото съм чувала. Частните училища са по-скоро изключение.
На уроци се ходи малко преди матурите, който не се чувства уверен.

Санака много добре ме е разбрала! И проблемът е, че истерията се задълбава и след още 10 год не ми се мисли как ще е. Санака бяхме много близки с майката и просто спомена, че е записала детето. Дори не е казвала за пробен ден или подобни. После само сме коментирали, че ако не почнеш от предучилищна има препитване.
В този форум имаше тема "Клуб родители ЧО" или подобна около 2007-8г. Не помня да са коментирани такива напъни нито за СС, нито за някъде другаде ( В АК беше друга таксата и правеше изкл.)
Другото, което е плашещо са сумите. Не ги мисля родителите с две и три деца и при това от ДГ.

Скрит текст:
Сигурно, ще се принудя да разбера как е в САЩ и за мой огромен ужас, може би точно там, за където е писала Данибон. Татко Мецан от раз бръкна в рана.

# 334
Скрит текст:
...От ранна детска възраст си товарим децата с голямо количество информация и изискване на умения от тях. Това не е толкова лошо. … В сравнение- децата навън ( визирам Холандия) не са така натоварени и пресирани. От 08:30 до 15:00 най-късно на училище. Няма някакъв голям обем за учене в къщи.И изкараш ли 6 от 10 на матурите и като общи оценки(това си е чиста тройка) си приет в университет.

Чудя се къде и какво е сбъркано, че да се налага децата ни да бъдат тествани още на 6 години.
Rosss, отваряш интересна тема, която много ме вълнуваше в периода малко преди моите деца да навършат 6 и все още пазя мили спомени. От това, което съм чела и разучавала - не мисля, че има чак такава разлика между нашите деца и тези в чужбина, ако говорим за … да речем "западна Европа и САЩ" по отношение на натоварването до 7-8 годишна възраст. В англоговорящия свят например preschool е горе-долу възрастта между 3 и 5 години, когато ги учат не само да разпознават буквите, но и да ги пишат и да правят думи с тях, а в България това умение се усвоява по програмата на МОН в последната година преди 1ви клас. Имах колега англичанин, който отглеждаше децата си в България. Когато синът му стана на 4, таткото с изненада и възмущение установи, че в тукашните детски градини децата изостават от английските връстничета по уменията, свързани с азбуката. Също съм виждала какво правят за децата си познати семейства англичани, холандци, французи - водят ги на много допълнителни дейности (най-вече спортове и музика) и следят като орли дали са написани домашните. Т.е. в България не виждам някакво особено пренатоварване, даже има малко изоставане в периода до 1ви клас. Още помня едно прекрасно изписано писмо с ръкописни букви на дете на познати, които живеят в САЩ (българи, писмото беше на български) - детето беше на 6 г. В България даже чак такива умения не владеят децата. Отделно за натоварването, в едно от спряганите за натоварени училища - Света София - няма домашни през седмицата, а домашното за събота и неделя въобще не е кой знае какво.

Сега, за кандидатстването, за което също повдигна въпрос - вероятно знаеш, че задачите са предимно логически. Те могат да бъдат много забавни и могат лесно да бъдат заучени. Когато напливът е голям, трябва да има нещо, по което да ги подбират, няма как. И преди се чудих, и сега продължавам - не зная какъв процент от децата в чужбина се обучават в частни училища - т.е. не мога да преценя доколко популярни са тези училища в чужбина, за да може да се направи сравнението между България и останалите страни и от това да се направи извод нормално ли е да има изпит за приемането. Само си спомням, че бях проверявала за Копенхаген и информацията, до която се добрах, бе, че има частни училища, има много желаещи и списъците с чакащи са дълги.

Не мога да направя сравнение за периода след 4-ти клас. Само си спомням за една съученичка от гимназията, която замина в 10 клас в САЩ и там се подготвя за кандидатстване в университет. Казваше ни, че никога преди това не е учила толкова много. Приеха я в Ivy League университет, може за това да е бил целият зор.

За себе си мисля, че в нашето образование по-големият зор е в състезанията по математика - както писа Фран, сборници във всяка стая се решават във всяка свободна минута. Всичко друго ми се струва в рамките на нормалното.
Споделям мнението. Мисля, че Рос няма чак толкова широка представа за "чужбина" (Зап. Европа и САЩ, основно, и Канада), колкото си мисли, че има. И там има различни родители и различни подходи към образованието. Но като цяло, искаш ли най-доброто, трябват не по-малко, а може би дори повече усилия, защото конкуренцията е още по-голяма. Не само в САЩ, и в ОК има истерия с приема и частни уроци:
https://www.theguardian.com/education/2018/dec/05/an-education-a … -private-tutoring
An education arms race’: inside the ultra-competitive world of private tutoring

Последна редакция: ср, 20 фев 2019, 16:41 от Анонимен

# 335
  • София
Rosss, санака, относно истерията мисля, че не се доизказах - не виждам как може да няма истерия за прием в училище, в което за 18 места се явяват 200 кандидата, или за училище, в което за 60-70 места се явяват 400 кандидата. Тази статистика едва ли е била чак такава през 1999 и 2000 г. Помните ли колко деца за колко места са се борили тогава - просто би ми било интересно да споделите, ако помните.

Истерията е в голямото желание да се влезе в 2-3 училища, а не в това, че родителите се престарават. Защото ако кандидатстваш с първо дете при шанс то да влезе в размер около 1:10 (или по-лош), само от тази информация човек би се стреснал (лично аз бих), без дори все още да е започнал каквато и да е подготовка.

# 336
  • София
Рос, може би твоите познати са останали с такова впечатление, защото тогава казваха веднага при вземане на детето от пробния ден, дали е прието или не. Мисля, че и преди съм споделяла, че когато ми казаа, че е страхотно дете и с удоволствие ще я приемат, една не се изсмях. И през ум не ми беше минавало, че има възможност за неприемане, мислех, че просто се записваш, а пробният ден е само за да види детето как се чувства. Обаче не приеха нийната приятелка.
Като казахте за САЩ, се сетих за един филм, който гледах скоро - "A kid like Jake". Акцентът на филма е друг, но описва цялата картинка с томашната училищна истерия. И си е направо дежавю с моментната ситуация в България, включително в частта с презентациите на училищата.

Аш, нямам представа. Със сигурност за ПУК са били доста по-малко, защото тогава малцина родители се ориентираха към ПУК в училище изобщо. Самата аз щях да я оставя в детската градина за ПУК, ако не я бяха преместили на отвратително място. Основният прием беше в 1-ви клас. Но тогава, именно поради тази причина, имаше друго - около половината деца от ПУК не продължаваха в 1-ви клас /в 1-ви клас в класа бяха 50/50 стари и нови деца/. Това е по-кофти вариант, според мен.

ПП. Рос, дори родителската терминология се е променила. Навремето казвахме "записах" детето в Х училище, а сега казваме "приеха" детето в Х училище. Grinning

Последна редакция: ср, 20 фев 2019, 17:08 от sanaka

# 337
Rosss, санака, относно истерията мисля, че не се доизказах - не виждам как може да няма истерия за прием в училище, в което за 18 места се явяват 200 кандидата, или за училище, в което за 60-70 места се явяват 400 кандидата. Тази статистика едва ли е била чак такава през 1999 и 2000 г. Помните ли колко деца за колко места са се борили тогава - просто би ми било интересно да споделите, ако помните.

Истерията е в голямото желание да се влезе в 2-3 училища, а не в това, че родителите се престарават. Защото ако кандидатстваш с първо дете при шанс то да влезе в размер около 1:10 (или по-лош), само от тази информация човек би се стреснал (лично аз бих), без дори все още да е започнал каквато и да е подготовка.
През 1999-2000 беше веднага след голмата криза от 1997, така че и възможностите  за плащане са били далеч по-малки от сега. Сега всеки плаче колко е зле, ама масово вадят по 6 К евро за ЧУ - ако не можеха да си го позволят, нямаше да има и такъв наплив към ЧУ.

# 338
  • София
...И там има различни родители и различни подходи към образованието. Но като цяло, искаш ли най-доброто, трябват не по-малко, а може би дори повече усилия, защото конкуренцията е още по-голяма...
+ 1, и както каза Призма, с което съм напълно съгласна:
Мисля , че и там, и у нас, обаче расте разликата между високообразованите и тези, които не си дават зор.

# 339
  • София
Само да уточня, че нещо се изгубихме в превода Simple Smile , не говорим за прием 1999-2000г., а за прием на деца, родени 1999-2001.

# 340
  • София
Само да уточня, че нещо се изгубихме в превода Simple Smile , не говорим за прием 1999-2000г., а за прием на деца, родени 1999-2001.
Хаха, аз го разбрах, че са кандидатствали през '99, 2000 г. Joy! Няма драма Grinning... те същите изводи важат горе-долу и за кандидатствалите 2005, 2006 предполагам (относно брой кандидати спрямо брой места).

# 341
В рамките на десет години всичко се преобърна.
Трябва 2005 г. да е било, когато по средата на трети клас с голямата ми дъщеря, една приятелка ми казва, че в СМГ има прием след 4-ти клас.
Проучих набързо нещата, отидох и записах девойката при Цветкова, която е топ преподавател и си имаше свободни места.
Сега какво чудо е: Или трябва да имаш вътрешен човек/учител да те запише при познат преподавател, или се нареждаш на опашка от полунощ, или се записваш там, където са останали места.
Някой знае ли от коя година СМГ приемат от 5-ти клас?

Последна редакция: ср, 20 фев 2019, 20:31 от Фран

# 342
  • София
Някъде около 1986 са стартирали с прием след 6 клас и малко по-късно - с прием след 5 клас.

# 343
Малката е 99 набор.
записахме я в Шилер, беше ни под носа. Пратихме я на пробен ден в СС, предложиха да я запишат, но след като колега, чиято жена още е директорка ми каза, че няма начин да говори с нея да пипнат малко безумната такса от 2000 евро тогава, решихме, че толкова пари за начално образование няма да дадем, Шилер беше 50 кинта членският внос (там не е частно училище, само един вид немска занималня, но са пак цял ден ангажирани)
Тогава бяха други измерения наистина.
Действително, напоследък цените полудяха, както във всичко друго, така и за услугата частно образование. Но крушката си има опашка, има много лесни пари. Има много хора, мигриращи в големия град, които
А. търсят жилище и надуват наемите
Б. купуват жилища и надуват цените на НИ
В. Уверени в утрешния ден (и във властта, която ги крепи) теглят кредит за жилището и надуват ипотеките.
и всички те са с наследници, които си търсят място в заведенията , ако може по-добрите, демек частните.

Въпросът е какво ще стане утре, ако
А. Властта се смени (малко вероятно, алтернатива работеща, засега, за съжаление, няма, няма интерес за това, а няма и достоверна система, която да отчете вота)
Б. Затегне се безконтролното вдигане на доходите повсеместно, което наблюдаваме последната година и в частност намали рязко геометричното увеличаване на отклонени средства, финансиращи ликсозните стоки и услуги, в т/ч. частните училища (малко вероятно, също, за да работи схемата са нужни, казано е - хляб и зрелища).
В. Промени се пазарната ситуация и лихвите поемат нагоре, което при тази степен на проникване на ипотеките и стоките на кредит и отчайващото безхаберие на новобогаташа българин (включително боравене с банкови продукти - теглене на кеш от кредитни карти и т.н.) ще го накара да смята повече, виждайки растящата вноска по кредита - това е силно вероятно, но предвид А и Б ще се преодолее.
Да му мислят бедните.
И европейските данъкоплатци.
Така че, инвестирайте в частни училища, ще направите пари.
Засега.

П.С. Дали да не погледна през прозореца....

# 344
  • София
Фран, в края на 80-те със сигурност приемаха в 5 клас (преди или след). Класирането ставаше с явяване на олимпиадата по математика. (Призма ме изпревари Simple Smile )

Последна редакция: ср, 20 фев 2019, 17:47 от Аш

Общи условия

Активация на акаунт