Отговори
# 135
E, как би могло да се спори конструктивно с човек, който в прав текст ти казва, че например Харвард е реклама и недобър университет
Не съм казала това, а че не е толкова по-добър, колкото рекламата му го показва и колкото му е по-висока таксата в сравнение с ТУ Мюнхен или ТУ Берлин, или ТУ Цюрих.

Това си го цитирам, за да не изчезне!

А сега:
във всяка държава има различна социална система и тя обхваща образование, здравеопазване, пенсионно, инфраструктура и пиша тн, защото нас ни касае образованието.
В държави с много високи данъци, държавата ги връща под формата на облаги, като дотира образованието. Това се случва в Германия, Франция, Холандия, Швеция и др държави, които твърдят, че не са комунистически, но комунизма ги тресе.
В други държави университетите са малко като банки, някой имат бюджет сигурно по-голям от бюджета на България и го управляват на борси, фондове, дарения от алъмнита и някаква прашинка са таксите ( затова и не малък брой студенти са на стипендии- пълни и частични). Това го допояснявам- от парите им няма да спечелят, но ако си подберат умни кандидати, макар и без доходи, ще си пазят реномето. Естествено, че има и на пълни такси. Децата на богатите да не са глупави.

Но нито едните, нито другите университети разчитат на таксите, за да оцелеят. Финансирането им е основно от другаде

По твоята логика, тъй като в България образованието е най-евтино и никой не го рекламира, сме по-добри от Харвард!

Последна редакция: чт, 07 фев 2019, 18:41 от rosss

# 136
  • София
Попея, не го приемам като заяждане. Всъщност аз съм съгласна с голяма част от поста ти, досежно образованието като държавна политика в някои държави /конкретно в Европа/ и по-бизнес ориентацията му в други.
Не си спомням обаче, да съм участвала в дискусията е или не е АК либерал артс училище и да съм изразявала мнение в едната или другата посока, просто не мисля, че понятието е относимо към училищното образование. И в АК, както и във всички други училища си има учебен план по години и класове и не можеш свободно да си избираш какви предмети ще учиш. Дори изборът на профили не може да влезе в понятието либерал артс. По-голямата възможност за ориентация в интересите, която АК дава, според мен идва предимно от клубовете /елективите донякъде/. Да уточня, за тези, които не знаят, че нямам дете в АК и мнението ми е формирано на база информация от многобройни познати и приятели с деца там и от самите деца. Може нещо да ми убягва. За мен клубовете са едно от най-големите предимства на АК. Има активна клубна дейност, която се дължи, както на добрата организация, така и на необходимостта от CAS. 
Иначе, аз намирам, че либерал артс системата никак не е лоша. Наблюденията ми са, ме младите хора са все по-неориентирани при избора си на бъдеща професия, а често подходът им за ориентация е погрешен - това, че обичаш математиката, не означава непременно, че ще се чувстваш щастлив като инженер, а не като юрист например, или изключваш правото от избор си, защото не обичаш историята /а правото няма нищо общо с историята всъщност/ и т.н. И като че ли все по-често сменят кардинално професионалния си избор, след като поучат избраното година-две. А това е свързано със загуба на време, ново кандидатстване, загубени пари и т.н. Не е фатално, но е по-добре ако може да се избегне, а либерал артс системата дава възможност за това.

ПП. Извинявайте за множеството грешки! Писах на телефона, а не мога да ги целя тези копчета и това е! Joy Май ги поизчистих.

Последна редакция: чт, 07 фев 2019, 21:19 от sanaka

# 137
Отново да ви отвлека в друга посока в опит да вляза в час...
Някакви мнения и отзиви за образование в скандинавски страни? Сравнение с Холандия и Великобритания?

# 138
Някакви мнения и отзиви за образование в скандинавски страни?
Не мога да помогна с мнение, но моля, ако имаш желание, разкажи някой път повече за ПЧМГ в гимназиален етап/ в замяна мога да препоръчам добри скандинавски филми/.

# 139
Немалко хора сменят специалността. В Германия е много разпространено. Вече взе да става досадно повтарянето на едно и също и опитите за обиди.
Аз  имам приятелка, която започна педагогика в България, учи две години и след това замина да учи строително инженерство в Германия.  Завърши преди години и в момента работи по специалността, включително последният ѝ проект беше за една голяма немска банка.

# 140
Шарки,
Твърдо прескачам постовете на Попея вече. Излишно се натоварваш.

Код,
Не мисля, че някой ще ти отговори за скандинавските унита тук,  но имаше тема.

Ако търсиш обучение на английски, можеш да погледнеш и американските университети в Германия и Австрия.
Дават стипендии за академични успехи и не само. Могат да направят и комбинация от стипендия и заем от тях.

# 141
Аз никъде не съм твърдяла, че в гимназията някой може да проспи математиката и после да следва за инженер. Но не знам защо се изключва възможността, че може да си е учил добре по няколко предмета в добра гимназия и след като реши да сменя специалността да навакса с курс или друго.  Естествено, който е задълбавал в гимназията, ще му е в пъти по-лесно и няма да му се налага да се занимава допълнително.

# 142
  • София
Само скролвам постовете на Попея, но на два пъти вече  виждам, че коментира мнението ми за това какво образование дава АК. Ето какво съм писала:

Не знам дали АК е либерал артс, не съм срещала такава заявка. На откриването тази година чух президента да говори за "holistic approach" - т.е. да разглежаш и подхождаш към нещо от всичките му страни и в неговата цялост.

Нямам опит с езиковата година /8 клас/ на АК.
Детето ми учи по новата програма , т.е. 9 и 10 клас общообразователна подготовка. В  9 клас това са седмично по 4 часа история, природни науки  по 2,5 часа, БЕЛ - 3 часа, МАТ - 3 часа, Втори чужд език - 2 часа, Първи чужд език /АЕ/- 3 часа, Философия - 1 час, физическо 3 часа, ИТ, Музика и ИИ - по половин или 1 час на седмица /според МОН/. Допълнително има 3 часа АЕ,  1,5 часа избираеми предмети /избор от МАТ, БЕЛ, АЕ и втори чужд език/ и 2 часа elective /те не са задължителни/.
В 11 и 12 клас ще е профилирана подготовката.
Кой както иска да я определя тази програма, тя си е на МОН.
За мен разликата в АК идва от начина, по който се преподава /ползване на презентации, видеа, начина, по който се учи литература в часовете по АЕ, лабораторните занятия са в групи по 2-3 ученици /, начина по който протичат часовете /участие на учениците, дискусии, презентации, работа в екипи/, и в много голяма степен - от вида и многообразието на домашните задания /да прочетеш статия или изгледаш видео и да отговориш на въпроси към тях, да  водиш бележки към раздел от учебника, да извадиш термини и понятия от даден урок, да направиш макет, презентация + теоретична част, проучване и писане на есе върху зададен проблем и т.н./, както и комуникацията с учителите /има часове за консултация и в тях можеш да коментираш въпроси, свързани с обучението/.

Последна редакция: пт, 08 фев 2019, 12:52 от Prizma

# 143
  • София
Моята гледна точка е каквито и часове да има, те да са интересни и полезни.

# 144
Стефан,
Можеш ли да ни разкажеш за университета в Маастрихт.
Мисля, че там е малко по-евтино и ако не се лъжа, ти беше писал, че студент си е наемал квартира в Белгия. Белгия е наемите са по-нормални цени и Маастрихт е на границата. А там е невероятна красота и климатът е по-мек. Според мен прекрасно място за живеене, но не познавам никой учил там. Наблизо е и тройната точка ( границата на Белгия, Холандия, Германия)

Последна редакция: пт, 08 фев 2019, 14:49 от rosss

# 145
Я за разнообразие да ви пробвам с една задача:

Едно дете става на осем години и празнува първия си рожден ден. През коя година може да е родено детето?
А)1196
В)1596
С)1896
Д)1996
Е) 2396

# 146
Горкото!

# 147
  • Русе
С)1896 ? Щот 1900 не е високосна, че се деляла на 100.

# 148
  • в страната на чудесата
С)1896 ? Щот 1900 не е високосна, че се деляла на 100.
И не се дели на 400 без остатък Simple Smile

# 149
Абсолютно.

Много сте бързи. Браво! С помощ от Гугъл? Или вие тези неща си ги знаете?

"Новият календар премахва високосните дни за годините, отговарящи едновременно на следните две условия:
годината е кратна на 100;
годината не е кратна на 400.
Както в Юлианския календар, годините 1600 и 2000 са високосни, но за разлика от него, 1700, 1800, 1900, 2100 не са."

Хубава петъчна вечер на всички!

Общи условия

Активация на акаунт