Отговори
# 360
  • София
Чудя се защо заспа темата, а то имало нова. Заспалата съм аз значи Simple Smile Връщам се да чета.
Междувременно - кажете как човек да добие някаква представа и откъде да започне относно кандидатстването в чужбина?

# 361
Ели, темата е закована даже, защото е "важна". Не, че ще изпадне на втора страница, добре си върви. Най-отгоре в раздел "Училища". Grinning Благодаря на всички, които се включват.

Моите и двете дъщери сами си решиха къде да кандидатстват и къде да учат.
Ние с баща им сме ги оставили сами да се ориентират по този въпрос и почти не давахме съвети.

# 362
  • София
Междувременно - кажете как човек да добие някаква представа и откъде да започне относно кандидатстването в чужбина?

И аз ги мисля тези неща, уж е малко рано, обаче времето напредва.
Вариант А: Европа с избор на специалност. Предимства:  по-лесно се влиза, по-близо, по-предвидим прием.
Недостатъци: Трябва детето да е наясно какво ще учи. Неяснота с Брекзит. Изисква се време и умения да бъдеш самостоятелен - пазаруване, готвене. Възможни проблеми с настаняване.
Вариант В: Далечна дестинация /САЩ/. Има опции като Канада и Далечен Изток,  не съм проучвала. Предимства: Можеш на място да решиш какво ще учиш, може и да смениш първоначалните си намерения. Кампус. Недостатъци: Отдалеченост. Непосилни такси без финансова помощ. Непредвидимост на приема (малък брой интернешънъли, прием зависещ от много фактори, вкл. и късмет). По-сложна подготовка.
Вариант С: А + B. Изисква много усилия, но може би дава повече варианти.

# 363
  • София
Ели, изяснявате си най-напред специалността, езика, преценявате дали целта е отвъд Океана, в Азия или в Европа. Набелязвате си след сериозно четене кои унита представляват интерес, едва тогава задълбавате в изисквания, срокове и сие, после почвате (девойката почва) да гони исканото..Simple Smile
Моите днес пребориха една бариера по този път към исканото, дойдоха резултатите от Германия, имам си още две моми с 4хС1 Simple Smile Ще се пие днес..червено, бЕло, розе..

Последна редакция: чт, 21 фев 2019, 10:13 от пенсионирана русалка

# 364
Честито Русалка. Много успехи пожелавам!

# 365
  • софия
Русалке, честито и успех накъдето са се запътили девойките! Браво!

# 366
Русалката,
Все с такива хубави новини да те радват и трите!
Какво й трябва на майчината душа:heart_exl:

EliG,
С каквъв език, кой клас сте сега, ориентировъчна насока за учене, девойка или момче?
А иначе има теми в подфорума за висше и за Германия, и за UK, и за Холандия, и за Скандинавието

# 367
  • София
Русалке, браво на децата! Успех по пътя, който са избрали!

Специалността - математика, или и с химия, чиста или инженерна, хм;  езикът за жалост е само един - английски (в края на 11 клас г-жата каза, че ще могат да вземат сертификати);  отвъд океана - по-скоро ми се струва, че няма да избере, хм; университетите ми се струват сложна работа - как човек да разбере кои да избере от всичките, наистина не зная какво се гледа. Чета темите за университетите от поне година, но всеки е със своите си особености.

Фран....
пп редактирах се, че звучеше двусмислено

Последна редакция: чт, 21 фев 2019, 11:27 от EliG

# 368
  • софия
Русалке, браво на децата! Успех по пътя, който са избрали!

Специалността - математика, или и с химия, чиста или инженерна, хм;  езикът за жалост е само един - английски (в края на 11 клас г-жата каза, че ще могат да вземат сертификати);  отвъд океана - по-скоро ми се струва, че няма да избере, хм; университетите ми се струват сложна работа - как човек да разбере кои да избере от всичките, наистина не зная какво се гледа. Чета темите за университетите от поне година, но всеки е със своите си особености.

EliG, звучиш ми като мен до преди няколко месеца. Направо изпадах в ужас КАК точно се избира уни. Особено когато започваш търсене от нулата без никакво знание за никакви унита. Е, да, всички знаем, че Хравард е велик и толкова. Ние поне бяхме с такъв старт в подбора.
Даже изтормозих и форума с въпроса "как, бе хора, как избрахте"
Към днешна дата мога да ти споделя нашия опит Simple Smile
Скрит текст:
С много четене. Ама с МНОГО четене. Първо започвате от специалността, или поне общо интересите на хлапето. После отваряш класациите на The Gardians, The sun, what uni, which uni, the complete uni guide...изчиташ всички интересни линкове, които излизат в резултатите на гугъл при търсене "best unis in the world" и така нататък. Постепенно ще започне да ти се очертава все по-ясна картинка и да се открояват едни 10-15 университета. И започвате да лягате и ставате с техните сайтове, да четете, разглеждате снимки, галерии,, препрочитате, търсите класации вече с по-конкретни измерватели, мнения на студенти, на отпаднали, на прехвърлили се там и оттам, разглеждате в ютюб (има много информация от разни влогове на студенти, не само официалните канали на унитата)
Правите си една таблица (нашата стана огромна) в гугъл докс , споделен файл и всички заинтересовани лица попълвате постепенно. (аз попълних дори и нивата на престъпност, оказа се много улесняващ ход, два три университета отпаднаха набързо)  
Когато успеете да ги смъкнете до 7-8-10 броя е времето, в което да се хванете и да посетите на място, стига дестинацията да позволява това. Мисля, че това е най-полезния ход, който ние предприехме.
На място картите се разместиха драстично и смятам, че това определи избора на уни при нас.  
И като казвам нас, нека не оставате с идеята, че ние избираме вместо детето. Решението е негово, но смятам за задължително родителското участие в избор за нещо, което няма достатъчно инфо. При хлапето специалността е рядка - не става въпрос за математика, мио, компютри -специалности за които по-може да се намери инфо от другарче в Бг. Така че, когато младия човек се сблъска с термини, описания и непонятни анализи, е добре родителя да се включи с поясняващ  и помагащ режим.
Та на място, както казах картите се разместиха, водещ в нашата екселска таблица (пък и от впечатления от сайта му) изпадна директно от класацията ни. Друг , който беше в средни позиции всъщност се настани на топ 1 място. Един, който детето пренебрегваше на място стана фаворит, а трети, който аз пренебрегвах ме изненада приятно и така някак лесно имахме подбор на желани места. Един много обещаващ  университет пък на място отпадна не защото е лош, а защото е твърде модерен и хлапето се чувстваше абсолютно не на място. баща и много се тормози, че този отпадна....ама както казахме, нейни са си решенията. В един момент се чувстваш доволен, защото,  който и да избере детето ти от селектираните все няма да сбърка. Е, сега започва голямото чудене - като те приемат навсякъде....ама моята работа е свършена, сега хлапето да се терзае Simple Smile Но тя има жокер - на място очите и светнаха в единия университет, направо се почуства вкъщи там!

Последна редакция: чт, 21 фев 2019, 12:03 от Амели

# 369
И аз съм забелязал, че почти винаги нещата на място, на живо, изглеждат много по-различни, отколкото в интернет, включително когато иде реч за почивка, екскурзия, даден град или имот. Много е ценно това, което казваш как посещението на място драстично е обърнало класациите ви.

Да те питам тогава, за какво е този къртовски труд с много четене в интернет, който описваш, че сте извършили преди това? Съвсем без четене е ясно, че не може, но не е ли могло четенето да бъде 10 пъти по-малко, като да се сведе само до това кои са добрите уни по интересуващата ви специалност и тогава посещението на място да се окаже решаващо, както е и станало всъщност?

# 370
  • софия
Ами ако бяхме планували от самото начало да посетим унитата на място, вероятно нямаше да е толкова много четенето. От друга страна какво значи много/малко - ти започваш да проучваш нещо и в хода на проучването откриваш все повече инфо. Изникват неща, които не си знаел че съществуват като фактор, съответно започваш и на тях да обръщаш внимание... Така де, точно защото не сме могли да вземем решение сме решили да пътуваме...ама то и пътуването стана случайно, защото попаднахме на мега евтини билети.
Между другото смятам всичко това за много обогатяващо за кандидат-студента, защото нашето посещение на университетите се случи извън всякакви официални дати за отворени врати и тя трябваше да пише на всички избрани унита и да създаде заедно с тях стройна програма кой кога ще посетим. Показателно беше и отношението на унитата, начина по който протичаше комуникацията, в последствие това се превърна също в критерий. Единия университет не благоволи нито веднъж да отговори....остава въпроса колко са адекватни и своевременно  реагиращи...ей такива неща.
И какво точно наричаш къртовски труд в проучването - ти от ПУК възрастта на детето четеш и се информираш за училища в гимназиален етап. Нима това не е труд? просто не е концентриран както при нас - ти четеш и се информираш години наред, а ние сме отделили за проучване на университет 7-8 месеца.

# 371

Можеш да питаш в различните теми и да чуеш мнения на студенти/майки в такива специалности.
Съветите на Амели са хубави и предполагам, че касаят предимно UK.
За редките и екзотични специалности (мое мнение) приемът е една идея по-лесен и офертите по-ниски.(На Амели визирам, че са екзотични и може да очакват по-добри оферти). Мое си мнение, няма гаранция, че е меродавно. Просто ми е направило впечатление
За УК има много класации, които могат да ви служат за ориентир.
За Холандия бих разгледала за тези специалности само: Delft; Leiden; Eindhoven; Erasmus

Aмели,
Университетите с голям наплив, нямат възможност да отговарят на всяко запитване за посещение. Ако отидете на организиран ден на отворените врати е ОК, но ако сте извън такива дати е доста сложно за тях. Трябва да ви прикачат някой да ви развежда, показва, обяснява, комуникира преди това. Ако е само за един човек, може и да могат, но ако им се яви върволица.
Знам за случай, в който дните на отворени врати съвпадат с други ангажименти и съответно хората са помолили по възможност за дати в българските ваканции. Няма отговор- и е нормално. Съответно по друга линия, студент от университета се свързва с адвайзора на първокурсниците и моли да потърси някой, който е съгласен да развежда бъдещ кандидат и да му разяснява. Нещата се случват по сложен начин вярно е, но хубаво уни само по тези причини, не бих зачеркнала

# 372
  • софия
Скрит текст:

Можеш да питаш в различните теми и да чуеш мнения на студенти/майки в такива специалности.
Съветите на Амели са хубави и предполагам, че касаят предимно UK.
За редките и екзотични специалности (мое мнение) приемът е една идея по-лесен и офертите по-ниски.(На Амели визирам, че са екзотични и може да очакват по-добри оферти). Мое си мнение, няма гаранция, че е меродавно. Просто ми е направило впечатление
Скрит текст:
За УК има много класации, които могат да ви служат за ориентир.
За Холандия бих разгледала за тези специалности само: Delft; Leiden; Eindhoven; Erasmus

Aмели,
Университетите с голям наплив, нямат възможност да отговарят на всяко запитване за посещение. Ако отидете на организиран ден на отворените врати е ОК, но ако сте извън такива дати е доста сложно за тях. Трябва да ви прикачат някой да ви развежда, показва, обяснява, комуникира преди това. Ако е само за един човек, може и да могат, но ако им се яви върволица.
Знам за случай, в който дните на отворени врати съвпадат с други ангажименти и съответно хората са помолили по възможност за дати в българските ваканции. Няма отговор- и е нормално. Съответно по друга линия, студент от университета се свързва с адвайзора на първокурсниците и моли да потърси някой, който е съгласен да развежда бъдещ кандидат и да му разяснява. Нещата се случват по сложен начин вярно е,
...но хубаво уни само по тези причини, не бих зачеркнала
Относно подчертаното, разбира се, че само за това не бих зачеркнала и аз никое уни... толкова са комплексни нещата. Но дори топ уни, с най-големия наплив, намери начин, не просто да ни разходи, но и да изкара водещ специалността да си поговори с нас. За мен това качва автоматично рейтинга на унито. (но тук вече са субективните фактори според разбиранията на всеки)
Не разбрах в какъв смисъл да очакваме по-добри оферти Simple Smile Че няма опасност да ни закопаят с искане за диплома 6,00 и н-брой матури за 6,00? Слава богу, да, така е! Но пак си е сериозно усилие и труд, просто в друга посока.

# 373
Не разбрах в какъв смисъл да очакваме по-добри оферти Simple Smile Че няма опасност да ни закопаят с искане за диплома 6,00 и н-брой матури за 6,00? Слава богу, да, така е! Но пак си е сериозно усилие и труд, просто в друга посока.
Съвсем правилно си ме разбрала! Дават постижими оферти ( а не примерно изхвърляне с три матури 6.00).
Не омаловажавам нито труд, нито усилия, някак унитата са малко по-благосклонни за по-специфични специалности.

# 374
  • софия
Така е, Рос, такива специалности имат други измерватели, съответно тежестта на дипломата не е толкова голяма!

Общи условия

Активация на акаунт