Отговори
# 375
  • София
Амели, благодаря ти за изчерпателния отговор!!! Наистина точно така се чувствам - не знам откъде да го подхвана Simple Smile Ако се сетиш за още нещо, моля те сподели с нас.
Относно тези по-екзотични специалности - как се информирахте за тях? Предполагам, че със сигурност не знам поне 1/3 от нещата, които могат да се учат с основа математика.
Благодаря и на другите, които се включват по темата!

# 376
  • софия
Амели, благодаря ти за изчерпателния отговор!!! Наистина точно така се чувствам - не знам откъде да го подхвана Simple Smile Ако се сетиш за още нещо, моля те сподели с нас.
Относно тези по-екзотични специалности - как се информирахте за тях? Предполагам, че със сигурност не знам поне 1/3 от нещата, които могат да се учат с основа математика.
Нещо много се разписах Simple Smile

Скрит текст:
Аз говоря за подбора на специалност и университет по принцип. Специалността на дъщеря ми е в сферата на изкуствата. Но то е същото предполагам като с математиката - под думата изкуства има десетки разпределения, . Според мен и няма значение специалността, проучването, процеса е едно и също изпитание.
Даже малко по-трудно ни беше докато си направим наши филтри, след като не можехме да разчитаме на общите класации.
Ние избрахме подхода на отхвърлянето. Тя е в училище по изкуствата, но започна да проявява интерес към въпросната университетска специалност някъде в края на 10 кл. В 11 се записа на едногодишен курс. Целта на курса беше да провери дали е нейното нещо. Толкова стабилна проверка беше, че направо закова посоката. След това беше ясно- много проучване, защото за нас с баща и това е напълно непозната материя.
Иначе наистина специалностите са трудно нещо. Трябваше доста да почетем за да се образоваме за разликата между две или три близки специалности. Когато бяхме в самите университети питахме студентите, които ни придружаваха,  говорихме с преподавателите. Ще се изненадате колко са приветливи хората и как ще те успокоят и окуражат да си зададеш и най-глупавия въпрос. За тях е ясно, че предстои един млад човек да направи много важен избор в живота си и за да го направи максимално вярно се нуждае от максимално количество отговори..
В единия университет например, се бяха постарали да намерят представител-преподавател не просто  в областта, а такъв, който работи и преподава и е .....българин. Беше изключително полезна среща.
На единия университет си позволихме да зададем въпроса "Добре, измежду тези университети, защо смятате че трябва да избера вашия?" Аз мислих, че ще се проявим невъзпитани...но хората ни най-малко не се впечатлиха. казаха си на глас плюсове, минуси. Трети пък си позволихме да попитаме колко кандидатстват, колко приемат... не зная дали в имейл бих си позволила да задам такива въпроси, факт е, че в хода на разговор среща, усещаш дали може да си ги позволиш...изобщо, определено съветът ми към всеки бъдещ кандидат е ако може да си го позволи да отиде, Съчетава се чудесно с посещение на някоя и друга галерия, музей, парк, концерт и т.н.

Иначе тези срещи тук с университетите, които се организират от агенциите, не мисля, че ни бяха много от полза. Може би като загрявка, да влезеш в ритъм, да се почустваш по-в свои води... Но реално информация, различна от написаното в уеб-сайтовете не получихме.

П.С Обещавам, няма повече.

Последна редакция: чт, 21 фев 2019, 14:54 от Амели

# 377
Напротив, давай още - освен, че е изключително интересно, но ще е и много полезно на тези, на които им предстои кандидатстване.

# 378
Но не е само в България така, чел съм на сайта на Данибон за САЩ, просто ужасни крайности са достигнати там, каквито слава Богу при нас няма. Още от раждането се планира кой месец да стане, за да може детето като кандидатства - за детска градина! - да е по-голямо с няколко месеца и да има повече шанс, пък за градина го записват още от раждането, пък не можеш да се добереш по телефона, а друг начин няма, пък частни уроци по какво ли не от бебешка възраст още и колко хиляди долара струвал кой вид уроци....потресаващо е.

Ето го впрочем...
http://www.danybon.com/chastno-obrazovanie/gradini-manhattan/

Освен това, близо 2 милиона долара струва на богато семейство в Америка образованието на едно дете – от бебе до университет от „Бръшляновата лига“
Този текст е копиран от Danybon.com. Прочетете повече на http://www.danybon.com/obrazovanie/universitet/2-miliona-razhodi … ato-dete-amerika/

Татко Мецан,

Това което е написала Дани е така, но това не е цялостната картина за САЩ и за всички възрасти.Тя е писала за детска градина в първата статия
Малко поразпитах и проучих.
До 4 год и в САЩ, дори и в Холандия се оправяш как ще си гледаш детето. Платено е, защото не е задължително.
Така е.

След това ако живееш в хубав район , имаш и хубави държавни училища. Често даже апартаментите в тези квартали са по-скъпи, заради определен school district. Част от данъците ти отиват за издръжка на общината, в която живееш, а тя издържа училищата. И така има и елитни държавни училища в хубавите райони и за съжаление и не толкова хубави в по-бедните райони.
Както и Призма спомена , се получава и една диференциация в образованието, според социалния статут.
Но не е задължително училището да е частно, за да е сред най-добрите. Но определено говорим за елитно у-ще в елитен квартал
Ето ти и статия на Мама Нинджа по въпроса
https://mamaninja.bg/%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0/%D0%BE%D0%B1%D1%80 … zovanieto-v-sasht

# 379
  • София
Рос, мисля, че същото може да се каже и за София, както и за останалите големи БГ градове. В София, добрите основни училища са концентрирани изключително в района на Лозенец. А с въведеното райониране на първолаците, достъпа съвсем се ограничава. Днес Лозенец не е top of top, но до преди 10-15 години беше.

# 380
  • София
В София, добрите основни училища са концентрирани изключително в района на Лозенец.
Не мисля, по-скоро из центъра (133-то, 38-мо, 32-ро, 7-мо), в район Триадица (73-то, 20-то …), Младост (125-то, 145-то, 55-то), и Лозенец (но не изключително концентрирани Wink)

# 381
  • София
Аш, това са СУ, аз говоря за ОУ.
Иначе, да, за горните класове  са в центъра.

# 382
  • София
Е, има ли значение дали е СУ и ОУ, като всички се избиват да учат в тях от 1-ви до 7-ми клас (помните ли в 73-то какви опашки бяха, по 1000 деца се записваха да кандидатстват). В 20-то също много трудно се влиза за първи клас. Желани училища са.

# 383
  • София
Не твърдя, че са само в Лозенец. Казвам само, че са повече на фона на други квартали, а именно 139 ОУ, 122 ОУ, 120 ОУ, 107 ОУ. А и 35 СУ, тогава. Wink Гледам 21 СУ, за което нищо не знам и не го споменавам.
Има и няколко ЧУ, за които обаче нямам мнение, но вие може и да ги знаете...

# 384
  • София
Слънчевата, въпросът като цяло според мен трябва да е има ли добри училища в т.нар. престижни квартали на София. В този смисъл трябва да гледаме и СУ-тата, защото напливът за тях в 1 клас е голям. А само по ОУ ако ще мерим, в Триадица от добрите са 20 ОУ, 41 ОУ, 104 ОУ и, разбира се, от СУ-тата - елитното 73-то. Освен това в началото говорехме за райони, сега минахме на квартали. Няма значение, и така, и иначе - в Лозенец има добри училища, на хубавото лошо не може да се каже, но не са crème de la crème

# 385
От Лозенец по- юбаво нема, това е ясно и отдавна си го знаем. Ама нерде Лозенец за нас с гайдите. Всяка жаба да си знае гьола.

# 386
  • София
Добре, Триадица и Лозенец и си стискаме ръцете! Joy
Захванах се за ОУ, защото за мен славата на СУ, поне известните, е покрай истерията в 7 клас и колко желани училища са тогава, а това няма нищо с принципа на уседналост, който вече се налага... Както и да е, разбрахме се.
Сравненията са не съвсем точни, защото в някои от изброените училища има прием и след 4ти клас, та пак човек може да избяга от "гетото". Ние живеем в "прекрасния Люлин", и ако бях оставила детето до 7 клас, в което и да е от кварталните училища, не мога да предвидя сега къде щеше да е позициониран.... Най-вероятно, пак в кварталното...

# 387
Няма за какво да си стискаме ръцете по коментарите ти тук, но чисто приятелски може. Прочетох линка на Росс за образованието в училищата в САЩ. По мое мнение, отвратително. Да не кажа и по- силна дума. Наред с всичко друго, и там водещо е квартала, както ти внушаваш, че е тук. Не знам за там, но тук определено не е така и слава Богу!

Последна редакция: чт, 21 фев 2019, 20:32 от Татко Мецан

# 388
Тепърва хората ще осъзнават,  че е хубаво да си в квартала на добро училище, но някак още им трябва време (те някои живеят в регион без училище, така че какво говорим) . Пък и в БГ бюджетът е силно централизиран и варианта с издръжка от данъците на местните е доста неприложим. Засега.
Но го има и другото-че в хубавите квартали лека полека се обособява определена среда и тя влияе на местното училище. Е не е чак подбраната среда на ЧУ, но са все хора от една черга.
Подчертавам, че говоря за основно училище. От 5 ти клас децата се придвижват сами (ако не живее в някой "нов" квартал), така че местното училище не е чак от такова значение (стига да има вариант за преместване).

# 389
С тази разлика, че при тях има ясни правила как се правят класациите на училищата. И например държавното им номер едно е с 99% proficient Math ; 99% Reading и само айви лига се целят учениците им.

Общи условия

Активация на акаунт