Отговори
# 420

Важното е, при избора човек да сложи на кантара най-важните за него неща и да не изпада в заблуди, че доброто училище ще научи уроците вместо детето - навсякъде отговорността пада върху ученика и неговата постоянност и самостоятелна подготовка. мма и татко помагат до време. Колкото и добро да е едно училище, в крайна сметка развитието на ученика в него е съвсем отделна тема. Кое е добро, може да се анализира чак в края на годината.

Това е и моето мнение. За мен ролята на училището се преекспонира в стремежа да бъде свалена отговорността за резулатите на детето и не само академичните, но и личностните. А всъщност училището е само помощник, основната роля е на родителите/семейството и като казвам това, нямам предвид те да учат с детето и да го подготвят, а да изградят у него необходимите качества то само да учи, да се развива и да надгражда. Основен принцип за мен е детето да може самостоятелно да си учи уроците от 1 клас още, така е било с моите родители, така беше и с моето дете. Ако има нужда от помощ за нещо, тя се дава - дали чрез частни уроци, дали от родителя, но си остава инцидентна помощ за наваксване на пропуснато, а не системен подход в подготовката. Разбирам, че има различни случаи, но според мен това трябва да е стремежът на всеки родител.

# 421
  • София
Poppea, подкрепям мнението ти. Това мисля е и идеята на много родители. Обаче, проблемът е когато виждаш, че детето ти трябва да е усвоило нещо, а в училище никой не го е казвал. Не можеш да го пратиш да си прочете учебника, защото там...не го пише. И когато това се случва често се принуждаваш да обучаваш сам детето или с уроци. Иначе съм 100% за изграждането на самостоятелност от колкото може по-рано. Ако учебниците бяха малко по-човешки, дори и при липса на късмет с учителя пак щеше да е по-добре. Елица е напълно права, че за днешната система огромна роля е отредена на учителя, а учителите стават кът...

# 422
Ей сега прочетох че и Харвард да завърши човек, пак е нещастен, така че за кво е всичкото това. Впечталих се де, че хора, дето са завършили Харвард и дето печелят над милион долара годишно, са нещастни.
Ето какво пише някой си Charles Duhigg:
I'm a graduate of the Harvard Business School - and when I went to my 15th reunion last year, I was surprised at how many of my classmates were unhappy at work. Miserable, even.

It turns out being professionally discontent isn't all that unusual. One classmate I spoke to earns $1.2 million a year, but he hates his job. He's miserable. And the truth is, no matter how much you get paid, a bad job is still terrible, particularly when you have to spend 10 to 12 hours a day doing it.

# 423
  • София
Нищо изненадващо няма. Високата заплата осигурява битов комфорт, но не и щастие. За мен щастлив човек е този, който отива с желание на работа и се прибира с удоволствие вкъщи. В допълнение - чуди се как да организира уикендите си, за да може да се види с всичките си приятели.
Все пак, по-кофти е хем да мразиш работата си, хем да получаваш малко пари за нея. Grinning

ПП. Офф, няма да пиша повече от телефона. Като се прочета после и ми иде да се гръмна.

Последна редакция: вт, 26 фев 2019, 19:38 от sanaka

# 424
  • София
и
ПП. Офф, няма да пиша повече от телефона. Като се прочета после и ми иде да се гръмна.
И аз така!

Е, за какво са ви тези телефони тогава Joy
Питайте някой от тези, които разпределяме я ЧУ, я в ДУ дали тези устройства са за говорене или за чатене Joy

# 425
Фу, Призма си изтрила линковете, а не можах да ги прочета. Много жалко. Хеле единия го имам отворен на пустия телефон, дето сте прави, че и аз не знам за кво ми е, та да видим ще мога ли да го прочета. Верно не са за чатене. Ама и от таблет е същата работа. Само от компютър става, а като децата гледат филми на компютъра, ние откъде да пишем!

# 426
  • София
Desem, няма какво да ги питаме тези - с два палеца пишат на телефона толкова бързо, колкото аз пиша на компютъра с десет пръста. Joy Обаче аз нито виждам буквите без очила /вече Frowning1 /, нито мога да нацеля копчетата. 

Къде изчезна постът на Призма?

# 427
Вероятно сама ги е изтрила, но са много интересни, на тъпия телефон ми беше останал поста й и като кликнах на линковете, ми се отвориха. Та сега ги чета

# 428
  • в страната на чудесата
Е постни ги де.

# 429
  • София
Вероятно сама ги е изтрила, но са много интересни, на тъпия телефон ми беше останал поста й и като кликнах на линковете, ми се отвориха. Та сега ги чета
Ами дай ги насам и ние да ги четем

# 430
https://www.science37.com/blog/college-depression-suicide-data/

https://www.dailymail.co.uk/health/article-6481305/Ivy-League-sc … g-new-report.html
Накарахте ме на дърти години да се изпотя.  Нямам представа как се копира линк през телефона, досега си играх и това постигнах.
Общо взето пише за депресии и самоубийства в Айви Лийг, ужасна работа, не го знаех това.

Последна редакция: вт, 26 фев 2019, 23:28 от Татко Мецан

# 431
  • В офиса
Аз не ги прочетох, ама погрешно ми се струва разсъждението: ученето в топ университети води до увеличаване на вероятността за самоубийство.
По-вярно е: Наличието на свръх-развит мозък едновременно води до увеличаване на вероятността да те приемат в топ университет и некорелирано с това да се самоубиеш.
Сега, съгласете се, че ние обикновените хора понякога изобщо не можем да разберем какво става в главите на свръх-умните. Това е и дар и бич, същевременно. Предполагам, обаче, че ние всички тук, както и децата ни, не сме от свръх-умните, така че да не ги мислим самоубийствата в Айви лигата.

# 432
  • София
Постнах ги единствено в отговор на Мецан. Затова после ги изтрих и нямам намерение да повдигам дискусия. Не може да се очаква, че Айви лигата е билет за щастие и успех. Проблемът с депресиите и самоубийствата е много сложен и е свързан със свърхочаквания, висока натовареност, изолация, силно конкурентна среда и т.н.

Последна редакция: ср, 27 фев 2019, 08:24 от Prizma

# 433
  • София
Аз пък ги прочетох и съм неприятно изненадана колко са повърхностни. Изброена някаква "статистика", лепнати определения и никакъв опит да се изследват причините.

Последна редакция: ср, 27 фев 2019, 08:30 от Sharky*

# 434
  • София
Сигурно има и по-професионални статии по въпроса, не съм търсила.

Общи условия

Активация на акаунт