Отговори
# 570
  • Русе
Децата са толкова различни и обобщенията и клиширанията са съвсем неуместни. Освен всичко малко днешни деца се остават да бъдат подтискани и тормозени на тема училище. Сигурно има и такива, ама са по-скоро рядкост. Аз се опитах да натискам и тормозя и все още правя някакви опити, ама не ме отразяват. Не е станал зависим, нито изнервен , не се отразява на психиката му ни най-малко.

# 571
  • София
Но примерът с дръвчето, не е много добър. Няма как едно 8-9 годишно дете да е успяло да посади дръвче и то вече да дава плод, чисто от ботаническа гледна точка. Освен, ако не са садили някоя доста голяма фиданка.

Зависи. Прасковата например дава първи плод много рано. Големият изяде такъв като беше на 11 години. А и къде съм писал, че имам предвид 8-9 годишни?

Ами не си, но си написал "дечица" и аз някак си ги представих много малки Smile

# 572
Но примерът с дръвчето, не е много добър. Няма как едно 8-9 годишно дете да е успяло да посади дръвче и то вече да дава плод, чисто от ботаническа гледна точка. Освен, ако не са садили някоя доста голяма фиданка.

Зависи. Прасковата например дава първи плод много рано. Големият изяде такъв като беше на 11 години. А и къде съм писал, че имам предвид 8-9 годишни?

Ами не си, но си написал "дечица" и аз някак си ги представих много малки Smile

Мда. Забравил съм кавичките...

# 573
Вижте, няма начин дете, което има нужда от постоянен надзор, за да постига определени резултати (каквито и да са те), да е повод за гордост. Не е ненормално, не са идеални, случва се, но извинете ме, няма как това да се изтъква като някакво постижение за родителя, независимо от резултата на детето.

Ами ако за новите резултати й се налага да го контролира и натиска, за мен това не е успех, а постоянен тормоз и стрес за детето. След като тя го твърди, иначе аз откъде да го знам това.

Това четенето с разбиране за нищо го нямаме в тази тема. Къде Bliss твърди, че си "контролира и натиска" детето за "новите резултати"?!? Усещането като чете страничен наблюдател е че имате някаква предистория двете, но е досадно вече.

# 574
Заклевам се, Попеа я отразих след като се появи в тази тема и Мецан я спомена няколко пъти. Сега го разбирам какво е имал предвид. Аз предистория с нея нямам. Но става леко изнервящо да се опитвам да комуникирам в нормални рамки с радиото. Затова ще престана.

# 575
 А аз чак сега разбирам какво е имал предвид Ежко с онзи пост за настървените харпии Joy
Ок, Блисс, ти си перфектният суперотговорен родител, който бди неотлъчно над детето си, не изпуска от контрол нищо и винаги дава най-доброто, а аз съм безотговорен плазмодий с дете от бавноразвиващо се ЧУ  Joy Да са живи и здрави, както се казва, "пилците се броят наесен" - за теб, де, моите са преброени вече.  
С Мецан имаме стара "форумна любов" Laughing

П.С Добре че не съм станала учител, в днешно време това явно е самоубийствена професия.

П.П.С. Само в името на точността и понеже беше питано "Къде Bliss твърди, че си контролира и натиска детето за новите резултати", слагам го в скрит текст:
Скрит текст:
Това четенето с разбиране за нищо го нямаме в тази тема. Къде Bliss твърди, че си "контролира и натиска" детето за "новите резултати"?!? Усещането като чете страничен наблюдател е че имате някаква предистория двете, но е досадно вече.
Ти нещо или не загряваш вече доста време, или умишлено интерпретираш. Нима си мислиш, че аз пиша домашни? Или вися нон стоп над главата? Нищо подобно не се случва. Но всеки ден знам на кой урок са по всеки предмет и съм в състояние да я изпитам за качеството на наученото. Задълженията са си на детето. Организацията на времето също. Контрола на процеса е мой.

Очевидно, аз за разлика от теб, не съм от родителите, които оставят образователния процес само на училището. И не оставят нещата ей така на самотек. А всички семейни занимания и фън извън ученето нямат отношение към обсъжданата тема.

И още:
Хаха, ама защо си правите труда да и говорите. Тя не схваща изобщо какво и се обяснява (не само от мен), защото е запозната само с бавноразвиващите се ЧУ. Безпредметно е да се спори.
Всеки е свободен да избира училища. И всеки е свободен да лимитира ангажираността си към детето си според собствените си разбирания и възможности. Никога не съм съжалила и за секунда, че съм избрала частното пред държавното, пък дори и две години да сме били в частно на втора скорост.

От две години ангажиментите ми са изключително лимитирани. Контрола не отпада все още, защото говорим за блейкащо деветгодишно в зародиша на пубертета. Но нивото по всички предмети е съвсем друго. Wink

Последна редакция: пт, 08 мар 2019, 15:17 от Анонимен

# 576
  • София
Но става леко изнервящо да се опитвам да комуникирам в нормални рамки с радиото. Затова ще престана.
Ох, благодаря ти Simple Smile И на мен ми беше странно как не си поставила по-рано диагноза на велоергометъра на Poppea, 'щот по принцип си точен раннен диагностик, бих казала дори доктор Хаус-ът на нашата тема Simple Smile)) Но да, де, аз в момента, в който си наложих да й прескачам постовете, понеже се убедих, че е безсмислено да ги чета, си върнах нормалния пулс на четене и полезност на темата.

Иначе честит празник, "момичета
и на 20, и на 30 по две
даже до смърт да обичаме,
пак не падаме на колене.

На земята отдавна сме стъпили здраво,
на ръце не ни носят, не целуват ръка.
Даже своите рицари неведнъж утешаваме
върху крехтите си уж рамена." Flowers Rose

# 577
  • София
Айде и едно за татковците, да не се почувстват пренебрегнати на днешния ден:

Моят татко
Ние с татко първи сме приятели,
откриватели сме и изобретатели.
Двамата сме супершахматисти,
велосипедисти, футболисти.
Заедно във къщи майсторим,
а когато нещо развалим ,
слушаме смирено и внимателно
маминото слово назидателно
Nerd.
Щом от работа се връща ,
в мой другар се той превръща,
и на Батман и на Спайдърмен
често си  играе с мен.
Но за важните неща
той е много строг баща.
Ако някоя задача
много мен ме затруднява,
татко мигом я решава
и подробно обяснява (коментар: ангажиран родител, браво Yum!).
Той е моят пример и герой.
Господи, благодаря ти,
за този чуден татко мой.

# 578
Този ден е на вас, мамите, Аш...
Честит ви празник и от мен.
Flowers Rose

Последна редакция: пт, 08 мар 2019, 20:33 от Ezhko

# 579
Ей, ама не ни броят за хора тези англичани и това е.
Понеже се зачетох в темата за студентите в Холандия, там Стефан е дал линк към сайт, който обяснява какви са трудностите за британските студенти да следват медицина в Холандия, там си е съвсем по темата, но аз като гледах въпросния сайт и забелязах следните редовце:
Universities in Central Europe often have their own entrance exams although apparently in Bulgaria and Romania these are not always required. The exams in these countries typically consist of a multiple choice exam in chemistry and biology. If you can get a good grade at A' level in these subjects you shouldn't have any trouble passing the exam.

Абе първо, защо да е очевидно, че в България и Румъния не се искали приемни изпити, което освен че е нагла и гадна лъжа, ами е написано с огромно презрение - очевидно в България и Румъния не винаги се искат, т.е. там е такова ниско нивото, че е просто очевидно според англичаните.
А това не само, че изобщо не е вярно, а приемните изпити в България за медицина са ужасно трудни и децата започват от 10 клас още да се готвят по частни уроци по биология и химия, които освен много трудни, са и много скъпо платени - около 50 кинта на урок, знам със сигурност от познати с деца, които искат да учат медицина. И знам, че без уроци и яка подгтовка децата нямат никакъв шанс, ако ще да са отличници на квадрат по биология и химия в елитна гимназия, тъй като материалът на изпитите е много труден и част от него дори и не се учи в училище.
Пък то, видиш ли, според ингилизите било някакъв си затворен тест по биология и химия, разбирай - елементарен, и който бил имал А ниво в Англия, нямало да има никакви проблеми разбийш ли с изпитите в България, то ако изобщо има такива, са супер лесни за англичаните, те вийш ли докторати по биология и химия правят още в гимназиите...

Ми не мога да се сдържа, и то на официален сайт такова презрително отношение, то поне да е вярно...щото точно медицина и в България много трудно се влиза и много трудно се завършва...

Ето го въпросния пасквил:
https://www.astarfuture.co.uk/study_medicine_abroad.html

То виждаш ли, поначало всички, естествено, си искали да учат във ОК, ама тези, дето не можели да влязат, щото било много трудно, можело да отидат в чужбина...в интерес на истината в статията се казва, че и в чужбина не е лесно и който не го бива да учи, няма да успее...освен в аборигенски страни като България и Румъния.
Казват, че е трудно: he main reason why we say this is because it is tough to follow a medical degree abroad and you must be academically capable. Otherwise you will be wasting your time.
И после е този бисер как не винаги се изисквали приемни изпити в България и Румъния.

# 580
  • София
Ами ... за съжаление могат и да имат известно право :/ не знам точно какви изпити държат чужденците за нашите медицински университети, но последните години имахме досег с трима такива (двама братя и сестра им), от пакистанските бритци, баща им е лекар в Лутън и те последователно следваха медицина в Плевен. ‘Ми честно казано не знам какви лекари ще излезе от тях, но знам, че не блестят с интелект и живеят кат животни. И основно британските студенти там са с колониален/имигрантски произход, та със сигурност изборът е по-лесното и по-евтиното :/
Но за съжаление пренебрежителното отношение си е факт. Виждам го и по работата с британски фирми. Особено в сферата, в която работя, е направо отвратително: ние сме пазарът трета ръка и се държат асъл кат с подопечни.

Последна редакция: пт, 08 мар 2019, 23:33 от Milenita

# 581
  • София
Мецане, чужденците не държат същите приемни изпити като българските ученици /които наистина са трудни и минималният бал за прием е много висок/. Те държат изпит по английски, по биология и химия на английски. Не знам какви точно са изпитите, но нищо чудно да са под формата на тест с избираем отговор, а не развиване на теми по биология и решаване на задачи по химия с подробно разписване. Сайтът от линка е насочен към британци и условията за тях за следване на медицина в чужбина и вероятно визира изпитите за чужденци.

# 582
То е ясно, че сайтът е за британци и касае техните условия за кандидатстване. Но все пак не ми се вярваше, че може да има различни приемни изпити и за чужденците да са много по-лесни. И въпреки това, това apparently звучи изключително пренебрежително. То и още има, ама...We are aware that many agents of Bulgarian medical schools in particular are engaged in price competition at the moment. We don't work with any Bulgarian or Romanian medical schools and some Bulgarian medical schools do not work with agents, for example Medical University of Sofia. If anyone is claiming to be a representative of this university, you can be pretty sure it isn't true. Even more worryingly, we are also aware of agents looking to charge students more money if their A' level results are below BBB, sometimes as much as £500 for every grade below this benchmark. There is no justification for this; it is quite simply exploitation of weaker students' desperation....We do not list most options in Bulgaria and Romania but they are proving to be popular for British students, primarily for financial reasons.

Демек за нищо не стават, ма барем са евтини Grinning
Сега, че повечето български университети действително не стават, го знаем всички, но точно медицинските не са от тях. Медицината и в България е (все още) на много високо ниво. Имам предвид университетите. Отношението към пациентите в болниците наистина е бетер в аборигенска страна, ама това е друга тема.

# 583
Мецане, медицината за българи. Чужденците, както и в други университети далеч не са подложени на същото като българските студенти.

# 584
Ми то това си е чиста дискриминация тогава:)

Общи условия

Активация на акаунт