Предюбилейна 199-та НЕМСКА тема

• 37 441
  • 747
  •   1
Отговори
# 60
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
в Пловдив учат мисля на английски.

за Румъния чух, че след 3тата година трябва да пишат изпитите на румънски, имат и практика с болни из разни сега и трябва да говорят езика.
за пловдив не съм чувала такива неща, плямпат си на английски.

# 61
  • Пловдив
   В Будапеща ходят много немци, но изкарват първите две години и после когато трябва да влезнат в клиниките и да общуват с пациентите настава ужаса с унгарския език и правят всичко възможно да се върнат в Германия.
   Ясно е, че в България по-лесно да изкарва диплома около 5,80 и с добро владеене на езика българчетата успяват още на първата година да влезнат медицина в Германия. На немците може да им се наложи да чакат години в листа на чакащите.

# 62
  • Berlin
На мен много ми липсва педиатъра на децата от България. С малкия толкова често се виждахме през 1вата му година (за съжаление), че си я чувствах като член от семейството. Мисля да ги заведа на един профилактичен, когато се приберем за празниците в София. Laughing

Аз съм чувала преди години, че напливът на чужденци да учат медицина в България е, защото обучението е по-кратко и на ниво ...

# 63
  • Немция
Хм, не знам колко следването на медицина в Бг е на високо ниво, не съм убедена в това. Има наплив на чужденци, защото после имат право да работят в държава от ЕС, дипломата се признава. Практическото обучение на кандидат-доктора в Бг доста куца, а както се знае във всяка професия практиката е от голямо значение . Имаме познат- българин, който преди да завърши следването си по медицина в Германия, не знам защо реши първата си практика да я прави в софийска болница. Е, избута някой и друг месец и бегом пак в Немско да си продължи практическата година. Беше крайно недоволен и за него беше загуба на време. Зависи, разбира се, къде и на кого ще попаднеш, той действаше без "връзки". Действието се развива преди 2 години.

Последна редакция: чт, 07 фев 2019, 12:43 от Бибит

# 64
У нас се обмисля също опцията да учи в България, ако не променят системата за кандидатстване тук. Единственият ѝ проблем ще бъде, ако иска да се обучава изцяло на български, защото не го владее до степен да учи от бг учебници. Но ако имат опция английски, за нея ще е супер, защото много добре се оправя - почти като 3 матерен език ѝ е.

# 65
ana.ana,

досега всички опити на мои познати във Франкфурт (дотук са 2) за признаване на българския език като 3 чужд са удряли на камък. На теория имаме право, на практика не става. Това за деца, които тук са започнали училище и са учили български редовно поне 5 години в българското неделно училище. За дошли в 7-8 клас от България тук им го признават, явявят се на изпит. Има в Хесен право една професорка да изпитва. Останалите не се допускат до изпит, въпреки че хорариума им стига. Говорим за деца, които са учили в бъларко училище с програма и учители за всеки клас поне по 4 часа седмично по български учебници като матерен език. Е, засега не става.

# 66
  • Немция
Вечке, не знам какви са условията, но може да е опция за дъщерята следване на медицина и в Англия, щом е с много добър английски?

# 67
  • Англия
Таксите там са в десетки хиляди на година, животът също е значително по-скъп от в Германия. След излизането от ЕС пък няма да спадаме към по-евтината категория, а ще си плащаме наравно с всички overseаs.

Последна редакция: чт, 07 фев 2019, 17:51 от ana.ana

# 68
  • Germany
Deni-meni, мисля че някъде четох, че това признаване важи само за деца, които идват от България след 4 клас. Ако са родени тук или са си започнали 1 клас тук, не важи за тях.

# 69
  • Berlin
И аз не изключвам университет в България, макар че имаме доста годинки още до там, ама да избутаме Grundschule-то, пък после ще го мъдрим. Laughing

# 70
Вечке, не знам какви са условията, но може да е опция за дъщерята следване на медицина и в Англия, щом е с много добър английски?
Мислили сме по въпроса, но заради споменатото от Ана
Таксите там са в десетки хиляди на година, животът също е значително по-скъп от в Германия. След излизането от ЕС пък няма да спадаме към по-евтината категория, а ще си плащаме наравно с всички overseаs.
сме се отчаяли, защото там е такъв батак, че не знам накъде в неделя. Тя ще държи езиков тест по Кеймбридж, с който ще има право да учи във всички англоговорящи страни, но къде ще се получат нещата - времето ще покаже.

# 71
Дъщеря ми пък щяла да следва в Малта. 😂
Хазяйката ми каза, че ще ходи това лято във Варна заедно с две други съседки, чиито синове учели медицина там. Много им било хубаво и билиг, годишната такса само 8 000 евро. И нейният син искал, той сега завършва гимназия, но дори и не се надявали да го приемат тук, а и там бил сладък студентски живот.

И аз четох нещо за сваляне на изискванията за прием за медицина тук, даже нещо споменаваха за решение на Върховния съд. Пишеше и че болниците Асклепиос от години имали договор с университета в Шчечин за практика на немските студенти, отскоро и с Варненския медицински университет.

# 72

И аз четох нещо за сваляне на изискванията за прием за медицина тук, даже нещо споменаваха за решение на Върховния съд. Пишеше и че болниците Асклепиос от години имали договор с университета в Шчечин за практика на немските студенти, отскоро и с Варненския медицински университет.
Да, ще има промени в изискванията за прием за медицина, но преди 2020 няма да се случи нищо. Аз дори не храня надежда и преди 2022 да се променят сериозно нещата. Освен това ще увисват и всички от списъците с чакащи.
Ситуацията отдавна плаче за промяна, защото има селски райони, в които вече има сериозна нужда от семейни лекари и подозирам, че промените в приема ще бъде обвързан с договори за работа точно в селските райони.

# 73
  • Немция
И ние знаем за едно момче-германче, което е почнало медицина в Пловдив, не знам колко учат, но студентският живот бил сладък там, купонът вървял, разходите са сравнително ниски и смятал там да си завърши, баща му му ходи редовно на гости . Simple Smile
Така че , Вечке, живот  и здраве, ще стягаш куфарите! Mr. Green

# 74
Peapink,
Вероятно е така,  както казваш. Аз просто споделям опит на мои познати. Наистина според разните му там конвенции имаме право да се признае българския език в дипломата като език на ЕС след изпит пред държавно признат изпитващ, но на практика след като не се учи в никое немско училище, поне в Хесен, не става.
Какъв е проблемът със следването на медицина тук? Много кандидати с еднакви дипломи? Накрая макар и без диплома за дъщерята ще се окаже, че е добре, че учи български в неделното училище. И тя иска да става лекар, е при нас е чак след 7  г.😉

Общи условия

Активация на акаунт