Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 фев. 2019, 10:18 ч.

Предюбилейна 199-та НЕМСКА тема

 • 21 485
 • 477
 •   2
Отговори
# 45
 • София
 • Мнения: 3 183
Peapink,
В нашата гимназия можеше да се напише с кое дете искаш да си в една паралелка, но в 7 клас разформироват паралелките наново и правят нови. Така че пак не е сигурно.

# 46
 • Пловдив
 • Мнения: 784
   И аз мисля, че езикът не е гръцки, а древногръцки. При нас в една от гимназиите с хуманитарен профил първият чужд език не е английски, а латински. И аз бях много изненадана, но имам приятелка, която преподава точно латински и древногръцки и споделя, че наплива е много голям. Дори там децата масово избирали като писмена матура тази по латински.

# 47
 • Германия
 • Мнения: 1 316
   И аз мисля, че езикът не е гръцки, а древногръцки. При нас в една от гимназиите с хуманитарен профил първият чужд език не е английски, а латински. И аз бях много изненадана, но имам приятелка, която преподава точно латински и древногръцки и споделя, че наплива е много голям. Дори там децата масово избирали като писмена матура тази по латински.

Смъсълтът на ученето на латински в гимназията е, че в университета за много специалности има изискване за познания по латински - Latinum или Lateinkenntnisse. На мен ми трябваха Lateinkenntnisse за специалност английска литература/филология и ми беше изключително трудно.

# 48
 • Пловдив
 • Мнения: 784
 Тео, така е. А и  отскоро въведоха предварителен изпит за медицинските специалности. Не съм се задълбочавала, но съм чувала, че част от него е върху специфична медицинска терминология.
    Съвсем друг е въпросът доколко едно дете в 4-ти клас може да погледне толкова напред в бъдещето си, а пък как се изкарва диплома 1-1,2 за медицина си е трети въпрос.Thinking

# 49
 • Германия
 • Мнения: 1 316
Ами те децата не могат, но родителите най-малкото се опитват. Много е относително дали латинския ще е от полза на детето в университета, защото едно че нещата се променят, а и от от университет до университет има разлика в изискванията. Все пак не всеки ще стане лекар, най-малкото никой не може на 10 години да ти каже какъв иска да стане като порасне ( и действително точно това да му е професията 10-15 години по-късно 😉)

# 50
 • Мнения: 9 465
За латинския в гимназиите има две опции - в 10 клас държат Latinum или ако не успеят да минат този изпит, се явяват на матура в 12/13 клас.
Дъщеря ми успя да го мине в 10 клас и това ѝ отпадна от главата като проблем. Тя си го избра като опция заради желанието ѝ да учи медицина, но при нея нещата стоят на кантар, защото няма да може да влезе с NC, ами ще се явява на изпит. Още не е решила обаче къде иска да учи.

# 51
 • Germany
 • Мнения: 316
В сайта на гимназията пише гръцки, аз също помислих за древногръцки, нещо като нашите класически гимназии. Аз латински и английски въобще не ги броя. Доколкото виждам те са задължителни навсякъде и се въвеждат съоветно в 5 и 6 клас. Следващите езици преглеждам аз. Нали знаете как някое дете е добро в спорта, друго рисува прекрасно, та моето решава задачи. Не го карам насила или нещо такова, то просто усеща цифрите. Не знам как даже да го обесня Wink Най-обикновено дете си е, но има усет в математиката. Та затова и го мисля толкова. Благодаря на всички, ужасно сте ми полезни.

# 52
 • Мнения: 336
Латинският не е задължителен, зависи от гимназията. При нас първият чужд език е английски, вторият е по избор (френски или латински), третият е италиански и е само да избралите езиков профил.

# 53
 • Немция
 • Мнения: 1 512
В гимназията, на която сме се спрели, латинският също не е задължителен, по желание се избира. И въпреки че гимназията не е подчертано природоматематическа, предлага допълнителни часове по интереси, както и природоматематически. Много родители се насочват към тази гимназия, защото профилирането не е силно изявено и много родители не знаят дали в 8 клас детето все още ще има интереси , като в 4 клас. И искат да има добра основа по всички предмети.
Природоматематическият профил е набрал популярност напоследък и гледам , че при нас навсякъде го предлагат, дори и някои Реалшуле-та, вероятно на по-ниско ниво.
Като отидете на място, постепенно ще ви се изясни кое ви се струва добре за детето ви. И ние си мислехме едно, ама решихме друго. Crazy И моят , големият син е със засилен математически интерес.

Имаме една гимназия, където за език по избор се предлага турски, следователно има наплив на деца от турски фамилии там.

...а пък как се изкарва диплома 1-1,2 за медицина си е трети въпрос.Thinking
Наскоро четох, че ще смъкнат леко претенциите за толкова висок бал, ще увеличат леееко бройката за студенти по медицина , както и други промени в изискванията, тъй като са нужни повече лекари. Системата е тромава и бавно се променя.

# 54
 • Berlin
 • Мнения: 8 964
Така, като чета... моето дете май нищо не го влече, само да рита топка. Smiley На него му е скучно в училище, а ние вкъщи май не можем да го занимаем добре. Уж математиката му харесва, но когато му давали нещо по-сложно в час, се отказвал и не искал да го пробва, сега му харесва да пише ръкописно, много се старае, а пише с лявата ръка. Satisfied При нас, в задния двор почти, е една класическа гимназия, която е с висок бал по матурите, предполагам, че е добра, но не е нашата май. Ще ходим по дните на отворените врати.

# 55
 • Germany
 • Мнения: 316
Аа, не така abs. Влечението да риташ топка си е екстра. И там се искат умения, координация. А, ако отглеждаш следващият Роналдо 😉

# 56
 • София
 • Мнения: 3 183
Peapink ,
Основните езици са най-често английски, латински и френски. Оттам нататък различните гимназии като  3 чужд език могат да предложат - испански, италиански, руски, гръцки, турски  арабски т.н. Зависи какви преподаватели имат. В нашия град има и руски и гръцки, явно има достатъчно деца  да ги избират в някои гимназии.
Abs,
И на моят син му дай само топка да рита. Не сте единствени.
 

# 57
 • Англия
 • Мнения: 845
На мен ми е още рано да мисля за гимназии, но сякаш бях чула, че децата от българското училище в нашия град можели да си го признаят като чужд език. Има ли нещо вярно? И като първи или втори чужд език?

# 58
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 11 973

Наскоро четох, че ще смъкнат леко претенциите за толкова висок бал, ще увеличат леееко бройката за студенти по медицина , както и други промени в изискванията, тъй като са нужни повече лекари. Системата е тромава и бавно се променя.

аз като си бях сега в Бг чух нещо от една близка приятелка, което ме потресе. вярвам й, защото преподава на студенти. Tired

Скрит текст:
от известно време забелязвам, че моят град в Бг е пълен с млади хора, чужденци. ама най-различни: немци, италианци, забулени, но азиатци, Малайзия или там някъде, пакита и какви ли не
не са целевата група туристи, които биха посещавали града, та я питах дали има идея какво правят в града.
тя ме "светна": медицинският и стоматологичният факултет са отворили обучени на английски. затова и този наплив на чужденци.
потресаващото идва сега: тя ми каза, че при някои нивото е толкова ниско, че още в самото начало подписват декларация, че никога няма да практикуват в Бг.!
няма да ви обяснявам, че ги оставят да избутват, защото плащат такси.
до сега немците ходеха в Австрия да следват медицина, сега тенденцията е да ходят в Румъния и България...

# 59
 • Немция
 • Мнения: 1 512
Немски кандидат- студенти по медицина, които не получават студентско място в Германия, от години имат възможност да следват другаде, не само в Австрия. Дълго време се спрягаше Будапеща, сега на различни места в Източна Европа имат тази възможност. От известно време насам Пловдив и Варна приемат такива чуждестранни студенти- има и възможности и на немски да се следва медицина, но не си спомням в кой от двата  градове. За нивото не знам какво е, едно време и другите чуждестранни студенти по медицина , които са учили в Бг, нямаха кой знае какво високо ниво, вземаха по-леко изпитите.

Общи условия

Активация на акаунт