Предюбилейна 199-та НЕМСКА тема

• 37 458
  • 747
  •   1
Отговори
# 75
  • Немция
Дени-мени, само 1/5 от кандидат-студентите по медицина получават място, отделно е нужна много висока оценка от матурата, под 1,3 нямаш шанс за място, като се има предвид, че трудно се получава толкова висок Абитур в Германия. Оказва се, че само с максимална оценка от Абитур 1.0, 1.1 имаш добри шансове за място като студент по медицина. За място може да чакаш и 7 Crazy години. Ако започнеш следване в чужбина, това чакане чувствително се съкращава.
Абсурдът е, че има  нужда от лекари, има недостиг от години, внасят се кадри от цял свят, а всъщност подходящи кандидати в Германия има достатъчно. Затова и е добре, че ще се внесат различни промени в закона.

# 76
  • Англия
Това за 7те години чакане го слушах скоро по радиото. Но това означава ли седем години кандидатстваш на ново или те слагат в някаква листа за чакане. Защото, ако нямаш добра матура, и 100 пъти да кандидатстваш, пак не е логично да получиш място. Както и ако си във Вартелисте...

# 77
Има списък с чакащите.

Не мисля, че българче, чийто български не е съвсем занемарен, не би се справило в български ВУЗ.
Като знам аз с какъв немски започнах тук... ooooh!Обаче много бързо влязох в час. 

Абсурдът е, че има  нужда от лекари, има недостиг от години, внасят се кадри от цял свят, а всъщност подходящи кандидати в Германия има достатъчно. Затова и е добре, че ще се внесат различни промени в закона.
Ахъм. И така създават недостиг на лекари в други страни.
Преди време гледах документален филм по Арте точно по темата и за пример за страна с недостиг на лекари беше избрана България... Млада лекарка се канеше да емигрира с цялото си семейство, защото в БГ не успяваха да се справят финансово (тя категорично не искаше да взима подкупи). Кадрите от България бяха от циганска махала (разбира се!), където лекар от Молдова се опитваше да окаже първа помощ на пиян циганин.

# 78
  • Немция
С начина на чакане също не ми е съвсем ясно, нямам личен опит, може да се ангажира адвокат, който да се бори за правата ти да получиш място. Затова сега ще се променя закона- и за тези, които са работили през това време в областта на медицината да имат по-голям шанс. Например Rettungssanitäter или са направили Аусбилдунг като медицинска сестра. Тоест няма да се гледа само оценката , а и други критерии, които могат да подобрят шанса за място.

Този филм по Арте сме го гледали, но не си спомням как се казваше.... newsm78

# 79
Благодаря ви за обясненията. Не знаех, че има листа на чакащи. По принцип навсякъде е трудно да влезеш медицина. Затова май в България все още си провеждат кандидатстудетски изпити за медицина. Ако не влезеш тази година, пробваш догодина наравно с всички.

# 80
  • Пловдив
   За тези, които се интересуват от висшето образование в Германия тук във форума има много полезна тема "Университетите в Германия". Тази година покрай кандидатстването на дъщеря ми от чисто любопитство се зачетох в нея. За децата, които живеят тук, голяма част от информацията в темата не е от значение, но точно кандидатстването в медицинските специалности е много подробно обяснено. Изумих се колко навътре са някои родители в темата.
  И още един съвет към тези, които ще кандидатстват това лято: следете кога отварят портала за кандидатстване в общежитията, че там пък каква драма е не ми се говори. На много места може да се кандидатства за място в общежитие много преди да кандидатствате в самия университет.

# 81
  • в сърцето на един мъж...
Веч, до колкото знам за Варна, медицинския си приема немски студенти и мисля ги обучават на немски. А много ходят там, защото в България е единственото място, на което разрешават да се учат върху труп.

# 82
На английски учат във Варна.

# 83
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
в Пловдив срещнах доста немци, но незнам на какъв език учат.
за английски е сигурно, за немски - незнам...

да ви кажа, започвам да се отчайвам от училището. по-скоро от майките  Crazy
Скрит текст:
все едно съм в детската градина  Twisted Evil
две деца се скарали, майките и те, сега не си говорят, реват ми на мен, всяка със своята версия. децата междувременно вече отново са приятели  Joy
аз ги отсвирвам деликатно, но това не им пречи да ми звънят и да ме занимават с новости... Crazy

Förderung: учителката била некомпетентна, не можела да овладее класа  Crazy
затова и майките висели по час и нещо над главите на децата да си пишели домашните... Crazy
аз казах, че не вися, сигурно съм вече Rabenmutter  Crazy
някои деца работели с материали вече за втори клас, защо не всички (защо ли?....  Whistling)
това било проблемен клас, целия квартал знаел. аз например не знам и не виждам да е проблемен клас....  ooooh!

прясно-прясно от днес: аутистът ще празнува рожден ден и е поканил деца от класа.
майките надават вой как гостите щели да бъдат осакатени от него...
пак ми реват на мен.
казах им, като не искат да ходят децата, просто да откажат. какво толкова?!
е не, нали Indoor spielplatz ще е на аванта... ама как да опазят златните яйца.... Sick

и това е първи клас...  Party

# 84
  • Немция
Сетих се как се казва филма по Арте- Sofias letzte Ambulanz. Та всеки с дертовете си-аз с името на филма, други с друго като майките-приятелки на Ася. Simple Smile Wink

# 85
Нашето училище пък не е с много добра репутация, а квартала да не говорим. Ама, така е в емигрантското гетото.😉 Затова и никой не се натиска да учи с материали за горния клас. Кажи, който учи материала за втори клас, да помоли да го преместят  във втори клас. При нас така правят след великденската ваканция - който може повече, отива в по-горен клас, който не се справя, се връща един клас назад. 😊
Ася, съжалявам, че си се озовала между чука и наковалнята с тези майки. За рожденния ден мисля, че не е само до аванта, а и до репутация, сакън някой да не каже, че не сме широкоскроени.

Последна редакция: сб, 09 фев 2019, 00:25 от Deni-meni

# 86
Дени-мени, само 1/5 от кандидат-студентите по медицина получават място, отделно е нужна много висока оценка от матурата, под 1,3 нямаш шанс за място, като се има предвид, че трудно се получава толкова висок Абитур в Германия. Оказва се, че само с максимална оценка от Абитур 1.0, 1.1 имаш добри шансове за място като студент по медицина. За място може да чакаш и 7 Crazy години. Ако започнеш следване в чужбина, това чакане чувствително се съкращава.
Абсурдът е, че има  нужда от лекари, има недостиг от години, внасят се кадри от цял свят, а всъщност подходящи кандидати в Германия има достатъчно. Затова и е добре, че ще се внесат различни промени в закона.
Аз в преден пост писах за NC - Numerus Clausus или за ограничението за допускане за обучение във ВУЗ или университети, което е обвързано с оценките и което ще отпадне при промяна в закона за обучение по медицина.
При дъщеря ми притесненията са, че очаква  in worst case да има оценка 2,2, при best case ще има 1,3, което пак няма да ѝ стигне да влезе.

# 87
Има списък с чакащите.

Не мисля, че българче, чийто български не е съвсем занемарен, не би се справило в български ВУЗ.
Като знам аз с какъв немски започнах тук... ooooh!Обаче много бързо влязох в час.  

Ахъм. И така създават недостиг на лекари в други страни.
Преди време гледах документален филм по Арте точно по темата и за пример за страна с недостиг на лекари беше избрана България... Млада лекарка се канеше да емигрира с цялото си семейство, защото в БГ не успяваха да се справят финансово (тя категорично не искаше да взима подкупи). Кадрите от България бяха от циганска махала (разбира се!), където лекар от Молдова се опитваше да окаже първа помощ на пиян циганин.

Така е, да. Малкият ми син е студент по медицина и след завършването си не иска да остава да работи в България. Лошото е, че не е единствен, повечето му приятели, познати и колеги имат същите намерения. Жалко. Темата е дълга и тъжна. Но не мога да обвинявам децата за тези им решения. В крайна сметка, всеки иска трудът му е да е адекватно оценен.

# 88
Аз съм сигурна, че архитектите, инженерите и шлосерите също искат труда им да е оценен адекватно, но това наистина е друга тема.

# 89
Да не отваряме темата и за заплащането в сферата на културата в България...

Общи условия

Активация на акаунт