Кападокия 2019

• 50 459
  • 657
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте! Ще се радвам да споделите през кои местни агенции резервирахте зелени/червени/сини турове.

# 436
  • Sofia
Ние полета с балон над Cat Valley u зеления тур ги направихме с тази агенция
https://www.cappadociaballoontravel.com.tr/home/
Червения тур не беше точно червен, защото имахме по програма от агенцията някои неща, които се препокриваха със стандартния тур. За него избрахме местен гид, който Mama Blonde ми препоръча и останахме изключително доволни.
За зеления тур е хубаво да е професионален екскурзовод, защото включва доста исторически места, отдалечено е. Ние бяхме група от 15 човека. Между манастира Селиме,  който е на 85км от Гореме, и подземния град Каймаклъ имахме много приятна разходка в долината Ъхлара и обяд край реката. Екскурзовода ни разказа много интересни факти, стегнато, разбираемо, без излишна фактология и дати. Страхотен ден беше , видяхме много, научихме много и всичко беше много добре разпределено, така че да не се изморим много.
С нашия човек си бяхме само ние тримата. Единия ден ходихме до открития музей, където откарахме около 2часа и половина, после ходихме на гости на негов приятел да видим истинска пещерна къща в която се живее, после разходка до Ортахисар и Учисар. Изморихме се доста и по негово предложение оставихме Pasha Bag за друг ден. А и беше прав, че няма да е добре да гледаме две големи скални формации в един ден. Окото свиква и спира да възприема. Така че отидохме в Pashabag  друг ден. Той е в комбинация с Zelve. По принцип не е включено в червения тур, а определено си заслужава да се види. Отделихме му около 2 часа, но започна да превалява и си тръгнахме. Не остана време за Зелев. Общо взето предимството на този човек е, че сами си правите програмата, отделяте колкото време искате на това, което ви е интересно. Той не е професионален екскурзовод, така че видяхме и гледната точка на местните. Цените са му без конкуренция. Може да запази и полет с балон, пак на много по-ниски цени. Давам координатите му с удоволствие на всеки, който има нужда.
Имахме едни ползотворни 4 дена, видяхме почти всичко. Остана ни време и да си починем. Честите превалявания вечер ни попречиха на разходките из градчето и ни провалиха следобеда на последния ден, но пък така ще има какво да видим като отидем пак. А ние със сигурност ще се върнем.

# 437
След 2 дни ще сме във кападокия,как ли ще е времето

# 438
След 2 дни ще сме във кападокия,как ли ще е времето

Пуснете си "синоптик", напишете търсен град Невшехир и ще видите

# 439
  • Sofia
Имайте предвид, че и прогнозата и времето се сменят много бързо. Ако ще летите с балон, запазете си още първата сутрин, за да имате повече шансове.

# 440
Здравейте,

Имам няколко общи питания относно Кападокия към онези, които са ходили, и някои конкретни към хората, пътували с агенция. Ориентирах се към тази в скрития текст, предвид, че е самолетна и е с чартър от София:

Скрит текст:
https://bookandgo.bg/%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D0%B0/ … 2%D0%BA%D0%B8/169

Ден 1 София – Летище Невшехир – Кападокия
Излитане от летище София за Невшехир с директен чартърен полет. Кацане на летището в Невшехир. Посрещане от представител на фирмата партньор и трансфер до Кападокия. Допълнителна екскурзия до крепостта Учхисар Калеси и Аванос (бонус от агенцията). Учхисар (Uçhisar) е малко градче, което се намира на най – високата точка в Кападокия на 5 км. от Гьореме и на 7км. от Невшехир. На върха се намира замъкът Учхисар, откъдето се открива невероятна гледка към околността с множество скални домове. Много от тях са непроходими и не могат да бъдат разгледани. В замъка има и скални църкви - може би поради близостта му с Гьореме. На върхът на замъка има и византийски гробове, но са разрушени и ограбени от иманяри. Някои от живописните долини, през които можете да стигнете до Гьореме са Долината на гълъбите и Долината на любовта. Трансфер до хотела и вечеря (ако е включена в цената). Нощувка.

Ден 2 Кападокия
Закуска. Свободно време или възможност за допълнителна екскурзия до известното поклонническо място Гьореме (срещу допълнително заплащане). Мястото е прочуто с уникалните с красотата си пещерни селища, изсечени в скалите домове и цели дворци, паметник, намиращ се под защитата на ЮНЕСКО. Ще бъдете възхитени от изсечените от камък гостни и спални, манастири и църкви. Ще видите и светини на православна Византия: школата на свети апостол Павел, стенни образи на православни светци, Библейски сюжети в древни фрески. Посещение на долината Паша Байлар – природен феномен с “приказни” скални комини, издигащи се на височина 30 – 40 метра и център за обучение на монаси. В края ще посетите характерна за местността занаятчийница за производство на килими. Ние ще Ви покажем всички стадии на производство. Ще имате възможност да си купите някое от уникалните творения. Също така при желание от Ваша страна, ще Ви бъде предложена Обзорна екскурзия с въздушен балон над приказния пейзаж на Кападокия (срещу допълнително заплащане). Вие ще можете от птичи поглед да разгледате неповторимата красота на това място. Вечерта ще имате възможност, при желание, да вземете участие в удивителна кападокийска вечер, където можете да се насладите на местния фолклор и интересни танци (срещу допълнително заплащане). Връщане в хотела. Вечеря (ако е включена в цената). Нощувка.

Ден 3 Кападокия
Закуска. Възможност за допълнителна екскурзия до подземния град Каймаклъ, Юргюп, Орта Хисар и Мустафапаша (срещу допълнително заплащане). Отпътуване за един от подземните градове. Там изцяло под земята са прокопани десетки километри галерии - сразяващи помещения, построени още преди 4000 години от хетите, стигащи понякога до 20 етажа надолу в земните недра. Те са служели за всичко, с което трябва да разполага един град – резервоари за вода, складове за жито, мелници, обори, жилищни помещения. Според някои историци, в кападокийските скални обители и подземни градове са живели до 80 хиляди жители. Специално за Вас ще има възможност за допълнителна екскурзия „Сема“ - вечерта ще можете да се насладите на мистична церемония, наречена "въртящи се дервиши" с хипнотизираща молитва и божествено служение, в един от приказните керван – сараи (срещу допълнително заплащане). Също така, ще Ви бъде предоставена възможност да разгледате магазини за кожени и бижутерски изделия. Връщане в хотела. Вечеря (ако е включена в цената). Нощувка.

Ден 4 Кападокия - София
Закуска. Възможност за допълнителна екскурзия (организира се на място) или свободно време. Трансфер до летището в Невшехир за директен чартърен полет до София.

Имате ли впечатления от MITHRA CAVE HOTEL? Насочила съм се към него, по-скъп е от доста от останалите към програмата, но видях, че има добри отзиви в Букинг и изглежда приятно място.

Доколко програмата (в скрития текст) е пригодена за хора с намалена мобилност? Нямам предвид инвалиди, но майка ми е със сърдечно заболяване и като върви по-дълго или по-бързо, или ако тръгне да катери баир, се задъхва и я стяга сърцето, та не ми се рискува. И също - видях, че споменавате много стълби. Никога не съм ходила в района, не мога да си го представя дори, та да питам - предвид програмата, кое е добре да пропусне?

Като цяло искам да отидем заради балоните и заради дервишите, че и двете са й голям мерак на майка ми. Аз лично искам да видя подземния град (там тя ще е пас, не е за нея), но от магазини/фабрики/подобни организирани посещения не се вълнуваме и мисля, че ще предпочетем да ги пропуснем. Как се процедира в такъв случай? Седиш в автобуса или на припек някъде, докато останалите от групата са еди къде си, или...? Съжалявам, не знам как да си задам точно въпроса, защото не сме пътували с организирана екскурзия от двайсет години, и тогава нямахме подобни ограничения, та си ходехме наред навсякъде, обаче сега не ми се поемат рискове в препускане насам-натам, и накрая да си развалим преживяването. Или резервираме през агенцията само полета и хотела, и вече там на място с местни агенции организираме балона и дервишите, а другото време го броим за свободно за разходки?

И последно, кой период е по-подходящ за полета с балон? Средата на октомври (това ни е възможността за тази година), или май-юни (не знам дали тази програма ще я има догодина, но да речем, че ще търся алтернативна)? Лятото в жегите не е опция, юни до средата най-късно.

Гледах да организирам сама всичко, ама то излиза адски скъпо - в Буукинг 3 нощувки в тоя хотел за същите дати са 1500 лв. с все отстъпките, отделно самолетните билети са 1600 лв., и то с прекачване, без да смятаме балона и евентуално допълнителните екскурзии. Отделно и че трябва да го организирам сама, а в Турция досега съм ходила само в Истанбул, и то преди 20 години последно, и сякаш не се наемам.

Благодаря предварително и се извинявам за лаишките въпроси, но наистина нямам идея какво и как.

# 441
  • Sofia
Като се има предвид състоянието на майка ви, ви препоръчвам да си организирате сами екскурзиите на място според това какво искате да видите и какво ви интересува. Открития музей на Гореме ще й е интересно. Просто няма да се катери да влиза по всички църкви. Крепостта Учхисар ще я пропусне, ще ви изчака и ще разглежда в подножието. Долината Паша Байлар е равна, като разходка в парка е, но не я препоръчвам в един ден с открития музей. Има си ходене, а и двете места са много красиви, ако ги гледате едно след друго няма да усетите второто. До долината е и музея Зелве, влиза се с един билет. Силно ви препоръчвам катедралата Селиме, която не я видях в програмата, но е част от зеления тур, който предлагат всички агенции на място. Комбинират я с подземния град, долината на гълъбите, разходка в каньона Ихлара и обяд край реката. Подземния град ще го пропусне, катедралата ще я разгледа по-бавно, няма да се катери навсякъде. Мъжа ми също в със сърдечни проблеми и катерихме там бавничко. Подземния град му се отрази доста зле, но настояваше да влезе. Зеления тур ни беше с агенцията, с която летяхме. Останалата част от програмата само ние тримата и местен гид Ние избрахме какво да видим и колко време да му отделим. Ще ви изпратя контакти на лични. За конкретния хотел нямам мнение, ние бяхме в Дервиш, всичко беше наред. Но хотела е на 2-3 минути изкачване на нагорнище, иначе е в центъра. Вижте  къде е този, който сте избрали. Доколкото виждам на картата трябва да е в ранната част, близо до центъра. Октомври според мен е по-добре от Май/Юни. Тогава ще е жега, а и цените на балоните от Май тръгват нагоре.

Последна редакция: вт, 20 юни 2023, 19:41 от Monadirs

# 442
Супер, супер, супер много благодаря. Едно е какво казват от агенцията, друго е да ти разкаже човек, който е ходил и който също е имал някакви ограничения. Heart

# 443

Гледах да организирам сама всичко, ама то излиза адски скъпо

Еми, не избирайте този хотел, ние си организирахме сами посещението и ни излезе доста по-евтино.
Още повече, че хотела ви е в хълмистата част, по калдъръмите, там автобус няма как да влезе - бая зор ще видите всички да се катерите и багажа.
Изберете си хотел в ниското, нашия беше в края на градчето Ючхисар, от него се виждаше крепостта, а в далечината сутрин излитащите балони Simple Smile
Още повече, че имате човек на възраст и с проблеми - ще се чувствате ли добре, ако ангажирате цяла група да се съобразява с вас ? И какъв е смисъла да плащате за посещния, да ви возят натам - насам , а вие да дремете в автобуса или изобщо да не ходите, а да лежите в хотела?
Имате избор да проучите предварително отделните забележителности и да прецените дали да отидете, и през колко време да спирате да си почивате, без да карате някой да ви чака.
Аз съм с дископатия и други проблеми, и ходенето по равно 200м и съм до тук, трябва да седна.
Открития парк Зелве, го обикаляхме 3 ч, еми доста ходене, и на горе, и стълби.
Ако имате някакви въпроси, може да ми пишете на лс Simple Smile

# 444
Сигурно заради самолета излиза скъпо, иначе няма нищо скъпо...

# 445
  • Sofia
Тук малко не съм съгласна - нашият хотел също беше на хълмче, където автобуса не може да стигне. Дойде малко бусче, организирано от Онекс, за тези, които бяхме на недостъпните места - общо 3 семейства и ни закара до хотелите.
Не мога да сравня преживяването от настаняването в Гореме и това в Ючхисар. Гореме е в центъра на събитията. Разкошно е да се разхождаш между множеството коминчета, да ги гледаш приказно осветени вечер. Да хапваш в множеството и най-различни ресторантчета. Балоните се виждат не в далечината, а в небето над теб от многобройните тераси над хотелите, което е голяма част от преживяването Там истински се усеща атмосферата на Кападокия.
Има вариант да не ангажират цяла група и да плащат само за това, което искат да посетят. Точно тази част от екскурзията могат и да си я организират сами, като се възползват от само от полета и хотела от агенцията.

# 446
Ние бяхме в Hera Cave Hotel в Гьореме, който е на равно и автобуса ни остави пред вратата на хотела. Центъра беше близко според нас и се стигаше по равна улица. И на мен Гьореме повече ми хареса в сравните с Учхисар.

Иначе дневните екскурзии са си по цял ден. Ако не искате да посещавате дадено нещо може да изчакайте пред автобуса или до него. Нямам спомен дали автобуса беше постоянно отворен. За откритият музей мисля, че ни остави почти пред входа, но после трябваше да ходим около 15 мин до паркинга. Не беше изкачване, така че не би трябвало да е проблем.

# 447
Ама, хора, моля ви, никой не говори да ангажираме цялата група - точно това искам да избегнем, като си изкараме максимално пълноценно двете и на нормална цена. За двете днес ми дадоха оферта за този хотел за 1900 и няколко лева за трите нощувки със закуска (плюс полетите в двете посоки, застраховки и асистънс), а за същия период ако сами си купуваме самолетните билети, са хем с прекачване, хем само те излизат над 1500 лева.

Ще пиша на хотела да ги питам колко баир е баирът до тях - не ни трябва да е съвсем на равно, а и като сме си двете, бавнично ще го качим, то не е майка ми съвсем да не може да се движи. Ще разгледам и други хотели от програмата, но държа на Гьореме, предвид написаното и от Monadirs.

Другите неща ще си ги организираме сами, гледах много оферти и в GetYourGuide, Monadirs също ни беше много полезна със съобщенията, които ни изпрати (отново благодаря). Като гледам повечето неща - те те вземат от хотела и те връщат пак там, а извън нещата, които искаме да видим - колкото излезем, толкова. Ще видим центъра, ще се разходим из градчето, и то това ще е. Няма да поставяме рекорди.

Пак благодаря на всички, всяко мнение ми е полезно. Виж, да ме питате за Италия, ще ви дръпна лекция и ще ви направя програма, каквато в агенция не могат и да си представят, обаче тук наистина съм в напълно непознати води.

# 448
  • Sofia
Надявам се да си направите незабравима екскурзия и после да споделиш тук изживяното.
За мен Кападокия беше само балоните докато не започнах да чета повече. Изчетох темата два пъти и много благодаря на тези, които са си направили труда да пишат подробно. Благодаря и на Mama Blonde  за ценните впечатления и хора, с които ме свързва. Четох и Trip advisor, рових за мнения в Гугъл мапс, писах си с местни агенции.
Живот и здраве пак ще се върнем за една по-лежерна почивка и дано успеем да се порадваме на гледката на балоните от терасата на Дервиш.
И дано скоро се възползвам от офертата за препоръки за Италия ❤️❤️❤️

# 449
  • София
Записвам се да ви следя и чета, харесах самолетна екскурзия с хотел в Гьореме. https://www.booking.com/hotel/tr/dervish-cave-house.bg.html?aid= … ucfs=1&#hotelTmpl
За полета с балон се чудя дали да организирам на място, много ми се стори, агенцията го предлага за 500лв. на човек.

Общи условия

Активация на акаунт