Частни училища - информативна тема 24

• 51 305
  • 795
  •   1
Отговори
# 60
За влизането в ДГ ми е болна тема... Районирането е по административен район. А че ДГ ти е на 2 минути, ако се водиш в съседния район-честито. Нас ни бяха класирали на 15 минути с кола. Не че няма по-близки ДГ. Но все пак бяхме от малкото класирани от приятелите ни.
И благодарение на това чудо, последва частна ДГ и сега ЧУ. Налага се сериозно да си балансираме бюджета, но засега май се справяме, дано и в бъдеще е така.

# 61
Има ли деца, които са канени на втори кръг в Питагор за първи клас под формата ма пробен цял ден? Моето дете е на такъв ден в края на месеца, а до сега срещам, а и тук чета основно за деца, които са били като втори кръг само за 2-3 часа в училището, в началото на февруари, а и вече са приети. Т.е. местата се запълват преди да са минали всички допуснати до втори кръг.

Може би са оставили за накрая само тези с по-слаб резултат от изпита, за да са им резерви след като съберат по-добре представителите се деца. Може би е друго.
Просто това чакане ме влудява и търся начин да разбера логиката.

# 62
  • София
ficho_linka, не се панирай излишно Grinning. Помня, че и аз бях така. Но в крайна смета - прието, не прието - детето няма да остане необразовано, пък и единият прием нищо не показва кой знае какво за способностите му на тази възраст. Навремето в ПУК в СС се кандидатстваше на един кръг и нашата дата беше съвсем накрая - и аз пукнах от притеснение, е, за какво?

Amelie, честито!

# 63
  • Пловдив/София
Ами за държавните градина и училище едно до друго на теория много хубаво, на практика... не ни приеха в градината до нас, която не е лоша. А районното ни училище не става. Тоест шансът да имаш до вас хубави градина и училище и да приемат двете деца в двете... е доста малък. А в частното на 10мин не гледат точки, брой деца и адреси... затова казах, че е още един плюс на частното образование.

# 64
  • София
По темата с допълнителните занимания.
Азбуки и Светлина затова ги харесахме. Предлагат занимания по интереси от 4 и нещо до 5 и нещо. Ако искаш, и детето иска - опции прекрасни.
Имат програма сходна на другите училища и разни клубове в основната програма, после си взимаш детето или остава за още 1 час, в които дни по каквито спортове или арт или....списък с 20 неща поне. Светлина изрично обясниха, че дори и да не се доплаща за допълнителни занимания, детето е обгрижвано до 17 и нещо. (Но пък във всички стаи, които видяхме имаше по 1 2 деца сами да чакат да се появи учител....🤣 )
Ето че някои ЧУ следват нуждите на родителите и децата. Или поне на мен така ми изглежда. …...

Бих се съгласила напълно, ако вместо "нуждите" пишеше "удобството" Simple Smile. В нуждите, аз лично, влагам доста по-широк смисъл Simple Smile

# 65
Ficho_linka, разбирам те, и аз така се чудех и психирах, хората около мен бяха вдигнали ръце вече.
Аш, благодаря! Много се радвам, ти също имаше детенце там, нали?

# 66
Ами за държавните градина и училище едно до друго на теория много хубаво, на практика... не ни приеха в градината до нас, която не е лоша. А районното ни училище не става. Тоест шансът да имаш до вас хубави градина и училище и да приемат двете деца в двете... е доста малък. А в частното на 10мин не гледат точки, брой деца и адреси... затова казах, че е още един плюс на частното образование.
При вас така се е случило, разбирам, но все пак ти обоббщи като цяло за ДУ и ДГ, а ставя ясно, че има ДУ и ДГ едно до друго и не е само при вас така, в цяла София ДГ и ДУ са строени да са наблизо, така са планирани. От там нататък е въпрос на лична ситуация. За някои шансът е малък, за други е голям, зависи. Идеята ми беше, че такова обобщение няма как да е общовалидно, то е само за вашата конкретна ситуация, защото например за децата на познато семейство, едното в ДГ Славейкови поляни, а другото в 107-мо, шансът е 100 % .

# 67
Хахах Дани, ами отивайте в Петър Берон. Там от 16.30 до 17.30 има хиляди занимания срещу допълнително заплащане.  
Ако не ви пречи, че нивото на образование е ниско това е вашето училище.

Честно, преди години и аз си мислех колко е гот това. Сега смятам, че всякакви зелени, бели, бембени училища в учебно време, всякакви силно рекламирани занимания за удобство на родителя са просто допълнителен финансов приход за несправящи се с основната си задача директори и собственици на ЧУ.
Дъщеря ми ходеше в ПБ на балет. Бяхме доволни. Но плуване и други занимания организирах извън училището.

Личното ми мнение е, че ЧУ трябва да се концентрират върху образователната услуга, а не върху облекчаване на родителските ангажименти и време.

Всъщност Аш трябва да кажем, че някои ЧУ следват собствените си финансови нужди и интерес, като предлагат пждобен тип услуги на родителите.

Попеа, това че има и са близко как отговаря на изискването все пак и да са читави? Защото един родител тръгнал да търси варианти в частното образование търси точно по-добрата алтернатива на ДУ.

# 68
Скрит текст:
Хахах Дани, ами отивайте в Петър Берон. Там от 16.30 до 17.30 има хиляди занимания срещу допълнително заплащане.  
Ако не ви пречи, че нивото на образование е ниско това е вашето училище.

Честно, преди години и аз си мислех колко е гот това. Сега смятам, че всякакви зелени, бели, бембени училища в учебно време, всякакви силно рекламирани занимания за удобство на родителя са просто допълнителен финансов приход за несправящи се с основната си задача директори и собственици на ЧУ.
Дъщеря ми ходеше в ПБ на балет. Бяхме доволни. Но плуване и други занимания организирах извън училището.

Личното ми мнение е, че ЧУ трябва да се концентрират върху образователната услуга, а не върху облекчаване на родителските ангажименти и време.

Всъщност Аш трябва да кажем, че някои ЧУ следват собствените си финансови нужди и интерес, като предлагат пждобен тип услуги на родителите.
Попеа, това че има и са близко как отговаря на изискването все пак и да са читави? Защото един родител тръгнал да търси варианти в частното образование търси точно по-добрата алтернатива на ДУ.
Пипи говореше само за близост, не е споменавала за ранкинг, все пак. А ДУ предлагат това, и дори има добри ДУ, които предлагат това. Може и да са близо, и да са читави, като си купиш/наемеш жилище в района на читавите ДУ - какво да ти кажа друго? Аз смятам, че при избор на жилище това трябва да е основен критерий за хора с малки деца. Но явно много хора предпочитат да пестят от жилище, а да правят разходи за ЧДГ и ЧУ, за транспорт, на време и нерви за возене и т.н. Всеки си знае причините, не искам да влизам в спор за ДУ/ЧУ,  само посочвам очевидното - и то е, че 1) ДУ и ДГ са почти винаги съвсем наблизо (откъдето тръгна приказката) и 2) има и добри ДУ близо до ДГ, но трябва да живееш в района им.

# 69

Точно така е. Най-после един пост на Пипи, с който напълно да се съглася:) Да не говорим пък за Лозенец точно, там списъкът с кандидати за държавните градини е около 7-8 деца за едно място, повечето остават навън. Понякога се борят над 10 деца за 1 място, лесно може да се види в системата на ИСОДЗ, поне можеше ние като кандидатствахме, скоро не съм влизал. Лични познати имам, които се принудиха да дадат детето си в частна градина, без изобщо да искат това, просто не можаха да влязат в държавна две години поред. Кореняци Лозенчани, там родени, там живеят от поколения. Чак на третата година вече успяха и се прехвърлиха в държавна. Имам пък една позната, която си даде детето във "Веда" само защото не можа да го уреди в държавна градина, те са пък в "Света Троица" и Веда им беше близко, никак, ама никак не искаха частно. Караха до ПУК в частно просто от немай-къде и като стана детето ПУК, веднага го записаха в държавно.
Та с детските градини е много тегаво положението! То в Кеймбриж се влиза по-лесно. Нас ни приеха в държавната градина до нас след томбола! Чакаха над 30 деца за две места, и нас ни изтеглиха на томбола, голям късмет. Та детето ходи 6 месеца в държавна градина. После като доброволно се отказахме, много познати ни обявиха за луди.

Да има човек до себе си хем добра градина, хем добро училище - държавни, хем да приемат и двете му деца в тях, граничи с научна фантастика:) Дори и в Лозенец, ми там просто е по-трудно да се влезе в детска градина, отколкото в Харвард.

# 70
Нещата в Лозенец не седят толкова невъзможно към днешна дата. Е, може би няма да ти приемат детето в градината до училището, но все ще е някъде сравнително близо.

Както и да е, идеално щастие няма, важно е след компромисите,  които правите да се чувствате печеливш,  а не прецакан.

# 71
Ми ето, то и сега се вижда - да цъкнем на произволна градина в Лозенец, примерно ето
https://kg.sofia.bg/isodz/stat-rating/not-rated/302/2969

Некласирани - 150 деца само от последното класиране на 19.01. Некласирани от другите 2 класирания - пак по 150. Гледаме 2016 набор примерно, масово възрастта, в която децата тръгват на градина (ясла). Приети 44 деца общ прием и 16 с хронични заболявания. Т.е. приети 44 на фона на 450 неприети, 1:10.
Ще влезеш, ама другия път. Въпрос на луд късмет е.

Доп. И цели 32 деца от некласираните са с 9 точки. Мисия невъзможна. Ние имахме мисля че 8,1 точки, колкото е нормално да имат всички родители, които не работят в системата на МОН. Добре, че не бяхме в Лозенец, а в друг район със значително по-малък наплив, и въпреки това с нашите точки имаше над 30 деца за 2 места - и ние нямаше да влезем, а разиграха томбола за тези места, щом точките са еднакви и взеха, че ни изтеглиха нас. В Лозенец с нашите точки въобще никакъв шанс, и до томбола нямаше да стигнем.

Последна редакция: чт, 07 фев 2019, 11:40 от Татко Мецан

# 72
Бе едно училище от прекрасно запада точно за 2 години, ако подменят директора с неподходящия. Точно никога това ще ми е един от основните критерии за избор на имот. Абсурд!

# 73
И аз така мисля. Ще си купувам аз имот, щото училище Х било наблизо. И колко години е това училище? Ако детето в 5 клас отиде в СМГ? А ако иска да свири и отиде в Музикалното? А ако иска да рисува и отиде в Художественото? Като купувам имот, преди още да се е родило детето, ще знам аз какви желания ще има то и кое училище е добро...ми несериозно е) Simple SmileSimple Smile

# 74
  • Пловдив/София
Именно. Нашият имот го имаме от преди да имаме деца. Няма как да знам дали след 10+ години училищата ще запазят рейтинг,или ще построят ново ЧУ наблизо...

За пример- до нас имаше прилично държавно с испански език. Десетина години по-късно чувам, че нивото много е паднало, вече има само английски, който никакъв английски не е, базата е под всякакви критика- все едно бомба е паднала...Ами няма как това да е нашето училище,какво като ни е районно.

хаха, Мецане, НАЙ-накрая такъв пост, с който си съгласен, ще си го сложа в рамка Simple Smile))

Общи условия

Активация на акаунт