Частни училища - информативна тема 24

• 51 312
  • 795
  •   1
Отговори
# 75
Нямам идея как, но не познавам съсед с дете в ДГ, който да не е класиран в градината до нас или в краен случай, до 120-то (една съседка води дете в 120 и друго в ДГ Лозичка май се казваше). Моят също нямаше проблем за ДГ навремето, имаше проблем за 35-то, 'щото нямаше райониране и нямаше места, въпреки че сме му в района.  Вярно, обаче,  че до ДГ Славейкови поляни постоянно спират коли и свалят деца, което ми говори, че има сума ти деца извън квартала -  често минавам покрай нея на път за вкъщи. Как, защо, не знам. Или пък родителите ходят с кола на работа, а все пак живеят наблизо и свалят детето, преди да тръгнат на работа - това също е вариант.

Пък кой където иска, там да купува и после да си води/вози децата.  

Последна редакция: чт, 07 фев 2019, 12:15 от Анонимен

# 76

Но явно много хора предпочитат да пестят от жилище, а да правят разходи за ЧДГ и ЧУ, за транспорт, на време и нерви за возене и т.н. Всеки си знае причините, не искам да влизам в спор за ДУ/ЧУ,  само посочвам очевидното - и то е, че 1) ДУ и ДГ са почти винаги съвсем наблизо (откъдето тръгна приказката) и 2) има и добри ДУ близо до ДГ, но трябва да живееш в района им.
Боже и в тази тема ли започна същата мантра?!
От какво жилище са спестили например живеещите в Изток?
Там е 119то. До него има и градина. Нито училището е читаво, нито градината е върхът.
Да не говорим за аргумента на Блис, че нещата са динамични.
Както 145то в Младост беше много добро заради Шилер, така не се знае като няма достатъчно конкуренция вече, какво ще е след 6-7 години.

И аз така мисля. Ще си купувам аз имот, щото училище Х било наблизо. И колко години е това училище? Ако детето в 5 клас отиде в СМГ? А ако иска да свири и отиде в Музикалното? А ако иска да рисува и отиде в Художественото? Като купувам имот, преди още да се е родило детето, ще знам аз какви желания ще има то и кое училище е добро...ми несериозно е) Simple SmileSimple Smile
И накрая ще се окаже, че ще имаш три деца и едното ще иска в Музикалното, другото в СМГ и третото в Художественото. Най-добре три апартамента до трите училища, че да ги водите пеш-ти, съпругата и някоя баба.

# 77
Благодаря за интересната тема.

# 78
  • София
Ей това никога не би ми хрумнало - близост до добро училище, като критерий за избор на жилище. Просто не би ми минало през акъла, а се мисля за човек, който обмисля решенията си от всички гледни точки.  Satisfied
Мецане, последно къде се влиза по-лесно от ДГ - в Харвард или в Кеймбридж?
Развеселихте ме, бе, хора! Joy Hug

# 79
  • София
Защо, Санака, в цял свят хората така си избират жилище, това определя в голяма степен и цените на жилищата в кварталите.
Сега, малката разлика е, че там има някаква стабилност Simple Smile Тук, както Блис каза, е въпрос на година-две едно училище да си промени статуса.

# 80
Няма майтап, ама и в Харвард,  и в Кеймбридж се влиза по-лесно, отколкото в държавна детска градина в София. Grinning Който не е кандидатствал, само той не знае Simple Smile Че е шега, шега е, но в нета има средно колко кандидата за едно място се борят в Харвард, по спомени май беше 7 и нещо, а за някои градини в София има по 15-20 кандидата за място Grinning Ми ето в нашата, в не толкова желан квартал, в който нямаме ново строителство и не е пренаселен, ми 30 деца с нашите точки кандидатствахме за 2 места, смятай за кво става дума.

# 81
  • София
Ужасно се забавлявам с такива интерпретации на статистика Simple Smile

В софийска градина кандидатстват всички деца, които искат, за Кеймбридж се осмеляват единици, които имат силно желание и вяра, че това е тяхното място.

# 82
  • София
Аз съм "за" да се съобрази избор на жилищен квартал с близост до добро/желано частно или държавно училище за началния етап (1-4 клас или 1-7 клас, както дойде) - не че аз съм го направила навремето, когато купувахме, но ако може да се спести от времето за транспорт, защо да не се спести. Просто от тази гледна точка. И сега някой от обкръжението, когато тръгне да купува, но още няма деца, това е едно от нещата, за които аз се сещам - има ли наблизо хубаво училище.

# 83
Ужасно се забавлявам с такива интерпретации на статистика Simple Smile

В софийска градина кандидатстват всички деца, които искат, за Кеймбридж се осмеляват единици, които имат силно желание и вяра, че това е тяхното място.

Е не вярвам да мислиш, че го казах сериозно, не си ли личи, не знам. Несравними са изобщо нещата, разбира се.

# 84
Защо, Санака, в цял свят хората така си избират жилище, това определя в голяма степен и цените на жилищата в кварталите.
Сега, малката разлика е, че там има някаква стабилност Simple Smile Тук, както Блис каза, е въпрос на година-две едно училище да си промени статуса.
Абсолютно е така, и по мое мнение, тук все повече заприличва на там. Ами аз не мисля, че толкова бързо си променя радикално  статуса, може от 1-во да стане 5-то или от 5-то - 10-то, ама все ще си е добро, да кажем, в първите 10-15 % на София. Освен другото, класациите на ДУ трябва да се гледат отделно от тези на ЧУ заради разликата в броя явили се, те не са съпоставими в общия случай, в ДУ като цяло се явяват всички деца, в ЧУ могат да са и 5 % от децата, най-силните. Така че ако едно училище е било в топ 30  на ДУ преди години, е много вероятно и сега да е там.
То и там, по света, училищата не стоят на едно място, и там правят реформи, и там учителите не достигат. Вие защо си мислите, че само тук се случват тези неща?

# 85
В чужбина е друго, там, зависи от чужбината, но всички училища са на едно ниво, например скоро говорих с един белгиец, който живее тук и детето му е в ЧУ - той каза, че в Белгия никой не ходи в частни училища, освен деца на чужденци - експати. Така било и в Холандия, той е нидерландец и познава и там, а всички знаем, че и във Финландия примерно също всички училища са едно ниво. Такива драстични разлики между училищата, каквито има тук, вероятно има само в други пост-соц страни и то не във всички, та такива паралели с чужбина не са оправдани. Пък и не знам кой може да каже "как правят чужденците" - чужденци всякакви и правят различни неща, както и тук. Ето ние с Бърди сме от различни планети, няма как по нито едно нещо да сме на едно мнение, ами то и при чужденците е така.
Има го и това с радикалната промяна на нивата, ето училището до нас в момента е ужасно, а съседите казват, че навремето е било хубаво, децата им са го завършили и са доста успели в живота. Ама сега никой, който не си е изпил мозъка, няма да отиде в него да учи.
Училището не е постоянна даденост, за да се избира жилище според него - началното училище е 4 години, после прогимназията много често е друга, а пък гимназията почти винаги е друга. Заради това 4 години да ти е близо, да преценяваш даване на огромни средства, които са ти за цял живот...ми не се вързва някак си.

# 86
В чужбина е друго, там, зависи от чужбината, но всички училища са на едно ниво, например скоро говорих с един белгиец, който живее тук и детето му е в ЧУ - той каза, че в Белгия никой не ходи в частни училища, освен деца на чужденци - експати. Така било и в Холандия, той е нидерландец и познава и там, а всички знаем, че и във Финландия примерно също всички училища са едно ниво. Такива драстични разлики между училищата, каквито има тук, вероятно има само в други пост-соц страни и то не във всички, та такива паралели с чужбина не са оправдани. Пък и не знам кой може да каже "как правят чужденците" - чужденци всякакви и правят различни неща, както и тук. Ето ние с Бърди сме от различни планети, няма как по нито едно нещо да сме на едно мнение, ами то и при чужденците е така.
Има го и това с радикалната промяна на нивата, ето училището до нас в момента е ужасно, а съседите казват, че навремето е било хубаво, децата им са го завършили и са доста успели в живота. Ама сега никой, който не си е изпил мозъка, няма да отиде в него да учи.
Училището не е постоянна даденост, за да се избира жилище според него - началното училище е 4 години, после прогимназията много често е друга, а пък гимназията почти винаги е друга. Заради това 4 години да ти е близо, да преценяваш даване на огромни средства, които са ти за цял живот...ми не се вързва някак си.
Няма такова нещо. Повечето ми рода живее в чужбината, и в Европа, и отвъд океана, училищата си имат рейтнинг и всички първо това гледат, когато избират жилище. А и аз имам контакти покрай работата си, това просто не е вярно. Е, ако живеят на село, е друго, но в големите градове е същото като в София. Например в Брюксел има голямо разделение по квартали, вкл. и за училищата, като говорим за Белгия.

Ти избирай, както искаш, но в Западна Европа са готови да плащат луди пари за ипотека или наем в квартал с добро училище. В САЩ и Канада - също. И не защото всички училища са еднакви, не дават децата си в ЧУ, а защото са скъпи, дори за стандарта им, и не могат да си ги позволят в общия случай. По-евтино им излиза да тъсрят място с добро ДУ.

Не може да сравняваш нивото на училището по соц.-а с нивото му след промените - не са съпоставими.  На Запад не е имало такива промени като тук, все пак.

# 87
Аз в последния момент си промених решението да търся училище с английски. В началото търсех училища само с немски. Двата типа са в различни краища на София. Та, не виждам как ще ме устройва това с жилището.
В чужбина се правят същите схеми като тук. Пресен пример имам от тази година за Баден Вюртемберг. Хората си направиха договор за наем, за да попаднат в района на по-желано училище. Там няма  условие за уседналост и ако се местиш скоро, с договора може да кандидатстваш в новия район. Е, разбира се трябва да познаваш някой, живеещ в района  Wink

# 88
Нямам идея как, но не познавам съсед с дете в ДГ, който да не е класиран в градината до нас или в краен случай, до 120-то (една съседка води дете в 120 и друго в ДГ Лозичка май се казваше). Моят също нямаше проблем за ДГ навремето, имаше проблем за 35-то, 'щото нямаше райониране и нямаше места, въпреки че сме му в района.  Вярно, обаче,  че до ДГ Славейкови поляни постоянно спират коли и свалят деца, което ми говори, че има сума ти деца извън квартала -  често минавам покрай нея на път за вкъщи. Как, защо, не знам. Или пък родителите ходят с кола на работа, а все пак живеят наблизо и свалят детето, преди да тръгнат на работа - това също е вариант.

Пък кой където иска, там да купува и после да си води/вози децата. 

Районирането не работи толкова добре колкото ни се иска. Първо, защото районите на училищата са големи, за да покрият и новите квартали, в които не се строят училища - например, районът на обсъжданите 120, 35 и 107 обхваща Симеоновско шосе до Околовръстното. И второ, защото за училищата с добри отзиви родители се регистрират при близки, познати или срещу заплащане на подходящото място - аз в нашата община бях свидетел на въпрос от страна на служителката "Вие за детска или за училище си сменяте регистрацията?". Мои познати се бяха регистрирали майката на един адрес, а бащата на друг, за да покрият две училища. А в 120 миналата година като специфични критерии, от училището си бяха разширили района от другата страна на Ев. Георгиеви.

Скрит текст:
1.    120 ОУ „Г.С. РАКОВСКИ”,
        107 ОУ „ХАН КРУМ” и
        35 СУ „ДОБРИ ВОЙНИКОВ”:

бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, бул. „Драган Цанков”, бул. „Пейо К. Яворов”, бул. ”Симеоновско шосе”, ул. „Околовръстен път”, по река „Драгалевска”, ул. „Филип Кутев”, ул. „Атанас Дуков”, ул. „Люба Величкова”, ул. „Атанас Дуков”, бул. „Никола Й. Вапцаров”, ул. „Трепетлика”, бул. „Джеймс Баучер” ул. „Св. Теодосий Търновски”, бул. „Свети Наум”, бул. „Черни връх” до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”;

Последна редакция: чт, 07 фев 2019, 14:07 от Patitsa Edna

# 89
Целият диалог по темата е абсурден. На запад от нас културата на придобиване на недвижим имот е коренно различна от нашата. Да не говорим къкъв % хора в България имат собствено жилище и какъв е той в други страни в Европа. Отделно, че там стандартно в хубавите квартали са с добри училища, докато тук изобщо няма такава зависимост.

Общи условия

Активация на акаунт