Работа, CV-та, HR-и, съвети - 65

• 38 369
  • 732
  •   1
Отговори
# 555
@chr12013
на интервюто, можеш да питаш, когато ти предложат.
Предварително си подготви какво ще питаш още преди интервюто и много мисли какво е добре изобщо да питаш.
Подробностите, може да ти каже само човек отвътре, ако имаш. Един кандидат, който  пита за колегите си (стари/млади/мъже/жени, в стая/в хамбар), на мен ми говори, че има някакви притеснения в тази насока.
Ако си се върнал в БГ, това ще породи интерес и ще те питат винаги, защото потенциално можеш да се завърнеш в къщата си в Калифорния, примерно, и те пак остават без работник.

Според мен не са длъжни дори да дадат на кандидата думата за въпроси. Те представят позицията, работата, фирмата в началото на интервюто. Пък, ако интервюто има и кръгове, подробностите ще ви станат ясни в ледващите.

@Miss_Kaprisse -
аз бих избрала първата фирма - 30 мин път не са толкова много! Че 30 мин много хора прекарват в задръстванията на София! Ще си ходиш с кола. Човек трябва да си тежи на мястото и да прави това, което му носи най- голяма радост.Не пишеш имаш ли малки деца, защото тогава близостта до ДГ е важна също.

# 556
Ами аз си признавам - мразя да се занимавам с административни неща. Но със стопанско у-е от УНСС само такива намирам или само за такива ме викат на интервю. Обичам да рисувам, но графичните дизайнери не взимат повече. И затова все повече се замислям за програмиране или нещо друго в ИТ. Като ще седя по цял ден пред екрана поне да плащат добре. А и си ми харесва ровичкането по компютри и като хоби.
Съществува, но това донякъде зависи и от твоята нагласа.
Не били длъжни, но аз лично не подписвам преди да ми покажат работното място. Имаше един кол център - дъни музика, около теб се надвикват, 900 лева бруто за София заплата (нето 700?!), ами не мерси!

И да питам - като съм в пробен период мога ли да напусна без предизвестие?

# 557

И да питам - като съм в пробен период мога ли да напусна без предизвестие?
Зависи, ако са ти дали договор, в който и двете страни имат  изпитателен срок, да.
Но обикновено в България, само работодателите имат такова право (да те махнат без обяснения в изпитателен срок).

# 558
Не искам  да обидя никой, но кандидатстването за работа е двустранен процес - както те преценяват дали Вие сте подходящ кандидат, така и Вие сте длъжни да зададете своите въпроси и да прецените дали те са подходяща компания за Вас, дали бихте си паснали. А не те да разпитват само и кандидатът да се чувства като на криминален разпит.

# 559
да, но интервюиращите нямат време и интерес, още повече, ако са решили вече да не ви вземат, да обясняват кое как е и защо така е.

# 560
Брей, колко незаменими кадри има, подходящи за западни държави, пък всички се бутат в мръсната София за ниски заплати :Д
Принципно не би трябвало да е проблем да те освободят в пробния период...като цяло губиш предимно парите, доколкото съм запозната.

# 561
Принципно не би трябвало да е проблем да те освободят в пробния период...като цяло губиш предимно парите, доколкото съм запозната.
Ако предизвестието е в полза на работотадетя, му дължиш сума, равна на заплатата ти за неотработения срок на предизвестието.

# 562
Каква западна държава, ако ще работя такова нещо то поне да е в хубав град. София не е такъв (от София съм между другото). Ако имаше как отдавна да съм в някой хубав град като Русе, Пловдив или морските.
Но работата е предимно тук. Не, че е толкова грозна, но хората са основния й минус...

# 563
А въобще има ли фирма, в която изпитателният срок е в полза на двете страни? Аз такива "будали" не познавам, защото законът е изцяло в полза на работодателя. И да, има фирми, които си държат напускащите служители не защото ще свършат много работа, а защото няма кой да дойде на тяхно място

# 564
А въобще има ли фирма, в която изпитателният срок е в полза на двете страни? Аз такива "будали" не познавам, защото законът е изцяло в полза на работодателя. И да, има фирми, които си държат напускащите служители не защото ще свършат много работа, а защото няма кой да дойде на тяхно място

….и понякога от злоба. Особено ако знаят, че човекът иска да започне нова работа.

# 565
  • Другата България
Не искам  да обидя никой, но кандидатстването за работа е двустранен процес - както те преценяват дали Вие сте подходящ кандидат, така и Вие сте длъжни да зададете своите въпроси и да прецените дали те са подходяща компания за Вас, дали бихте си паснали. А не те да разпитват само и кандидатът да се чувства като на криминален разпит.
Значи вчера нямах нито време, нито ми се кълвеше от телефона да ти кажа това, което исках.
Ще ти дам пример със сина ми - не знам на колко години си, той е на 25+. Също като теб - с дипломи, сертификати, езици, стаж в чужбина и т.н. Работи още от студентските години, и да, започна като стажант за 600 лева. Става въпрос за София. От тогава, до днес, смени няколко работни места, вкл. и в чужбина, едва сега, след почти вече около 7-8 години трудов стаж получава заплата 2500 чисто. И не говоря за IT сектора или такава компания. Взеха го обаче не заради сертификатите и дипломите, а заради стажа, опита, нещо, което ти нямаш. А същевременно искаш да получаваш. Да, не искаш много, но пък тропаш с краче и казваш "Няма да им работя на тия за без пари". Ами недей, но явно има кой да те издържа - нещо, което синът ми не искаше - да е на толкова години и да е на мама и тате на врата. И се справи, при това доста добре.
Другия момент, който вече по-нагоре са ти го казали-колкото повече стоиш и не искаш да им работиш на гадните работодатели, толкова повече дипломите и сертификатите ти се "обезценяват". Пазара на труда е толкова динамичен, специално в София, всекидневно се "бълват" нови и нови такива като теб, с дипломи и сертификати и това, че ти не искаш да работиш работодателя изобщо не го вълнува. Той работници ще си намери, но ти в един момент да не се окажеш само с претенциите си. Защото добре е да искаш, но е добре и да можеш да предложиш нещо релевантно насреща. А фирмите искат опит, стаж, не всички горят от желание да си наемат необучени кадри и те да си ги обучават. Потърси някаква такава фирма, но дали ще ти предложат това възнаграждение, което очакваш - времето ще покаже.

# 566
Както споменах, нямам възможност да се издържам в София на по-ниска заплата. Работила съм не за 600лв БРУТО, а за много под 600лв и много добре знам какво е да трупаш уж някакъв опит и после  пак е недостатъчен, пак почваш от нулата и се въртиш в порочен кръг. Не е като да нямам грам опит. А стажове съм правила няколко пъти, за без пари и такива, които са много нископлатени, само и само да имам "стаж". Реалността е, че този стаж не ми върши много работа, повечето позиции искат специален стаж в специална област и то примерно 2-3 години, аз и да имам годинините, може да нямам съответната област, а че бих могла да се спрвя с работата, никой не го интересува. Отделно, че какъвто и да наемат ще е нов и без съвсем никакво обучение поне първите дни няма да мине. Не мисля, че искам много при условие, че мога да предложа много повече на работодателя.

# 567
С 1500 лв. под наем в София пак ще е трудно.
Като сметнеш наем, режийни, храна, малко  дрехи и забавления пак ще мизеруваш.
Но трябва да се почне от някъде за да може след известно време ти да поставяш условията.

# 568
  • Другата България
Именно, това казвам, че трябва да се започне от някъде.
Работодателят няма как да знае ти какво можеш да предложиш само от дипломи и сертификати. Някакъв опит, дори и минимален такъв би ти дал евентуално някакво предимство.

# 569
За какви позиции и сфера става дума?

Общи условия

Активация на акаунт