Работа, CV-та, HR-и, съвети - 65

• 38 359
  • 732
  •   1
Отговори
# 600
  • Другата България
Именно, един омагьосан кръг се получава и се питаш къде е истината и кое е по-добър вариант.
За квалифициран човек да, да мете улици не е рентабилно. Но ако няма друг изход за 1000 лева...ами не знам, не съм се замисляла по този въпрос, не ми  се е налагало и дано не ми се наложи. Но пък в един труден период от живота ми, без работа и доходи /добре, че беше кратък/ сериозно обмислях едно предложение за санитарка в една частна болница. За 900 лева чисто.
"Бай бабо да ме не стига" са казали умните хора. Че ако ти дойде до главата...

# 601
Така е затова се записах на курс по програмиране. Че с тези 1200 бруто...е в кол център дават и повече но там е още по-гадно.

# 602
Да, де, ама колко от нас имат висше образование + стаж и поне 1 чужд език и пак, като идат на интервю, им казват 1000-1200 лв. макс, дори бруто. Заплата, каквато се дава на чистачка/продавачка без опит дори.
Оказва се, че вложените труд и пари в образование не са с особено голяма възвръщаемост. После - защо нямало читави кадри?!?

ПС: Преди няколко години на едно интервю шефът ми хвали фирмата - колко са велики, как работят с чужбина и не знам какво си. Накрая ми рече 700 лв. бруто, на което го попитах дали се шегува или подиграва с мен. Той беше доста учуден как не съм съгласна и че това била чудесна стартова заплата. Рекох - възможно е, ако е на седмица....

В момента е точно така в някои сфери. Последните 20-тина години университетите избълваха сериозно количество специалисти, от които бизнеса реално не се нуждае. Всеки втори завършил я икономика, я някаква бизнес администрация и пазара се пренасити от такива кадри. И когато има голямо предлагане, а търсенето е малко се получава какво? Цените падат. За една административна позиция могат да кандидатстват 1000 човека и съответно работодателя да избере този с най-малки изисквания и претенции и на когото да плати по-малко. За чистачка няма да има толкова кандидати и работодателя от немай къде, дава толкова, колкото на секретарката в офиса. И така кръга се затваря.

# 603
Да, де, ама, както с всичко и цената на труда е пряко свързана с качеството. Работодателите наемат най-непретенциозните, с най-малко изисквания, но и най-малко знания и умения. После - Няма качествени кадри! Затворен кръг.
Кадри има, ама не са съгласни да работят за по-малко от чистачка.

# 604
Но в същото време има и голямо пренасищане. За една позиция кандидатстват над 100 човека, от които примерно 30 биха били подходящи, а накрая избират един. Не виждам голям шанс човек да изпъкне толкова, че да пребори конкуренцията, колкото и да е добър.

# 605
  • Другата България
А според теб как избират най-подходящия?

# 606
Според мен избират най-вече по квалификациите, може да си се представил блестящо на интервюто, но в крайна сметка, ако има някой с квалификация и опит, който те търсят за позицията, е по-вероятно него да изберат.

# 607
  • Другата България
И аз горе-долу така ги виждам нещата.
Аз съм писала много пъти - в същия този период, в който бях без работа, кандидатствах усилено по всевъзможни обяви за търговски представител. Нищо общо нито със стаж, нито с опит, нито с квалификация - просто предишната ми работа беше свързана с всекидневно пътуване в региона, познаване отлично на пътната мрежа /но не и на търговската/, чисто шофьорско досие, комуникативност и много, ама наистина много контакти.
И...нищо, не ме взеха никъде. Заради липса на опит - казваха си ми го. Въпреки, че на интервютата ги "продавах" тях Laughing, не стана.
Накрая си намерих работа в сферата, в която ми е и дипломата, и опита, и квалификациите, и стажа.
Затова ти казвам, че е добре да се ориентираш какво точно искаш и да понатрупаш опит.

# 608
1000 лв. да метеш улиците?! Crazy
Това проверено ли е, или така си пишете?
По моя информация в Пловдив, на "братята и сестрите" дават МРЗ за тази дейност.
То ако е така, всички ще дойдат в София да метат.

# 609
А аз явно съм извадила голям късмет....когато ме взеха на сегашната ми работа нямах грам опит или стаж свързан с нея, но интервюто мина много добре и шефа директно ми каза, че ме е харесал за позицията и мисли, че ще се справя с работата. Та зависи и от фирмата и политиката й.

# 610
Не избират само по квалификация. Има много субективизъм и естествено праг колко могат да ти дадат. На едно от последните интервюта, на които съм била преди време не ме одобриха заради заплатата, която поисках. Квалификация, опит точно в тази сфера, солидни познания в областта, доста си говорихме с интервюиращия, но като казах какви пари искам и интереса на му секна на мига. В последствие разбрах, че са наели човек с малък опит в сферата, но с далеч по-ниски изисквания за заплата и допълнителни придобивки. Някак не мога да приема за нормална заплата 1000-1500 лв за мениджърска позиция, в която ръководиш екип, носиш отговорност и са те натоварили със свърхочаквания.

# 611
  • Другата България
Аз не казвам, че е само по и заради квалификация.
Но основно поне според мен това се гледа.
Субективизъм има, естествено, напълно съм съгласна.

# 612
Другото, поради което не могат да си намерят точния човек, е, че се изискват една камара знания и умения, да се върши какво ли не за възможно най-ниското заплащане.
Човек, който би работил за 1000 лв. сравнително добре дадена работа, не кандидатства по тези обяви, защото изискванията са до небесата, а хората, които ги покриват искат подобаващо заплащане.

В една от фирмите, в които работих, искаха английски език, на който за 6 г. ми се налагаше да пиша по два мейла /еднакви/ на месец. Защо е нужно да се изисква "fluent english", когато реално не е нужен? Имаше една колежка, която точно затова напусна. Каза, че при тези изисквания в обявата, е смятала, че всеки ден ще си тренира езика, а така го забравя.

# 613
Пак аз, спешно ми трябва съвет от вас Grinning  Получих писмена оферта за работа от първото място, да кажем по-доброто. Обаче предложеното заплащане е под очакванията ми. На второ интервю ме питаха за очаквано заплащане. Варианти според мен, или не са склонни да го дадат, което ме съмнява, но не е изключено, или е вариант да се е получило недоразумение по отношение на това дали коментираме нетна или брутна сума... Може точно сега от притеснение да съм пропуснала да уточня нетна, а не ме питаха. Офертата е с брутни суми доста над посоченото от мен число. Доста нелепа ситуация. Има ли вариант за културен опит да се предоговаря оферта без да изглежда алчно, или в този случай следва да се примиря с евентуалната грешка и просто да реша да/не. Има доста други придобивки, както и потенциал за актуализация, което малко замазва положението. Благодаря!

# 614
Пак аз, спешно ми трябва съвет от вас Grinning  Получих писмена оферта за работа от първото място, да кажем по-доброто. Обаче предложеното заплащане е под очакванията ми. На второ интервю ме питаха за очаквано заплащане. Варианти според мен, или не са склонни да го дадат, което ме съмнява, но не е изключено, или е вариант да се е получило недоразумение по отношение на това дали коментираме нетна или брутна сума... Може точно сега от притеснение да съм пропуснала да уточня нетна, а не ме питаха. Офертата е с брутни суми доста над посоченото от мен число. Доста нелепа ситуация. Има ли вариант за културен опит да се предоговаря оферта без да изглежда алчно, или в този случай следва да се примиря с евентуалната грешка и просто да реша да/не. Има доста други придобивки, както и потенциал за актуализация, което малко замазва положението. Благодаря!

Как хем доста по-висока брутна, хем по-ниско заплащане?!?

Общи условия

Активация на акаунт