Работа, CV-та, HR-и, съвети - 65

• 38 347
  • 732
  •   1
Отговори
# 615
Сигуро е имала предвид "под", обаче едно е "очаквана заплата", друго е "желана", нали...

# 616
Отговори им, че много ще се радваш да работиш при тях, но възнаграждението е под очакванията ти. И вече чакаш дали ще ти направят нова оферта. Виж в интернет има доста образци на отговор за подобна ситуация.

# 617
Отговори им, че много ще се радваш да работиш при тях, но възнаграждението е под очакванията ти. И вече чакаш дали ще ти направят нова оферта. Виж в интернет има доста образци на отговор за подобна ситуация.

Трябва и да добави някакакъв въпрос май. Simple Smile

# 618
Пак аз, спешно ми трябва съвет от вас Grinning  Получих писмена оферта за работа от първото място, да кажем по-доброто. Обаче предложеното заплащане е под очакванията ми. На второ интервю ме питаха за очаквано заплащане. Варианти според мен, или не са склонни да го дадат, което ме съмнява, но не е изключено, или е вариант да се е получило недоразумение по отношение на това дали коментираме нетна или брутна сума... Може точно сега от притеснение да съм пропуснала да уточня нетна, а не ме питаха. Офертата е с брутни суми доста над посоченото от мен число. Доста нелепа ситуация. Има ли вариант за културен опит да се предоговаря оферта без да изглежда алчно, или в този случай следва да се примиря с евентуалната грешка и просто да реша да/не. Има доста други придобивки, както и потенциал за актуализация, което малко замазва положението. Благодаря!

Как хем доста по-висока брутна, хем по-ниско заплащане?!?

Имах предвид, че съм посочила на интервюто число Х, имайки предвид нетна сума, а допускам, че може да е разбрано като брутна. Офертата е например за Х +200 брутна заплата, но това преизчислено в нетна сума е по-ниско отколкото ако беше Х нетно. Дано успях да обясня.

# 619
Не искам  да обидя никой, но кандидатстването за работа е двустранен процес - както те преценяват дали Вие сте подходящ кандидат, така и Вие сте длъжни да зададете своите въпроси и да прецените дали те са подходяща компания за Вас, дали бихте си паснали. А не те да разпитват само и кандидатът да се чувства като на криминален разпит.
Значи вчера нямах нито време, нито ми се кълвеше от телефона да ти кажа това, което исках.
Ще ти дам пример със сина ми - не знам на колко години си, той е на 25+. Също като теб - с дипломи, сертификати, езици, стаж в чужбина и т.н. Работи още от студентските години, и да, започна като стажант за 600 лева. Става въпрос за София. От тогава, до днес, смени няколко работни места, вкл. и в чужбина, едва сега, след почти вече около 7-8 години трудов стаж получава заплата 2500 чисто. И не говоря за IT сектора или такава компания. Взеха го обаче не заради сертификатите и дипломите, а заради стажа, опита, нещо, което ти нямаш. А същевременно искаш да получаваш. Да, не искаш много, но пък тропаш с краче и казваш "Няма да им работя на тия за без пари". Ами недей, но явно има кой да те издържа - нещо, което синът ми не искаше - да е на толкова години и да е на мама и тате на врата. И се справи, при това доста добре.
Другия момент, който вече по-нагоре са ти го казали-колкото повече стоиш и не искаш да им работиш на гадните работодатели, толкова повече дипломите и сертификатите ти се "обезценяват". Пазара на труда е толкова динамичен, специално в София, всекидневно се "бълват" нови и нови такива като теб, с дипломи и сертификати и това, че ти не искаш да работиш работодателя изобщо не го вълнува. Той работници ще си намери, но ти в един момент да не се окажеш само с претенциите си. Защото добре е да искаш, но е добре и да можеш да предложиш нещо релевантно насреща. А фирмите искат опит, стаж, не всички горят от желание да си наемат необучени кадри и те да си ги обучават. Потърси някаква такава фирма, но дали ще ти предложат това възнаграждение, което очакваш - времето ще покаже.
Докато има хора, които работят за 600 лева, пазарът на труда отива на зле.
@Auspicious е борец, тя знае какво иска и го устоява, накрая ще намери как да го получи!  Тя, и хора като нея, 'работят' за вдигането на заплатите на пазарно ниво - като няма хора за 600, фирмите ще започнат да дават 700.
Ако не работиш, не значи, че си легнал на врата на родителите. Може да е изкарала достатъчно пари в чужбина и да си живее от нейни спестявания. Може и да я издържа някое гадже, няма лошо в това. Може да има наследство и т.н., акции, ценни книжа.

# 620
Така е затова се записах на курс по програмиране. Че с тези 1200 бруто...е в кол център дават и повече но там е още по-гадно.

Миналата година от два кол центъра ми предлагаха по 900 чисто, искаха английски и по възможност втори чужд език. За QA 1200 чисто и 1000 чисто за тех съпорт. На този фон един приятел започна като шофьор на бус без ден стаж за 1800 чисто

Някак не мога да приема за нормална заплата 1000-1500 лв за мениджърска позиция, в която ръководиш екип, носиш отговорност и са те натоварили със свърхочаквания.

Наскоро обявиха мениджърските заплати за основни сектори в София - варират около 10 хиляди, хиляда може да взима някой "мениджър" на водопад примерно Grinning

# 621
  • Другата България
Скрит текст:
Не искам  да обидя никой, но кандидатстването за работа е двустранен процес - както те преценяват дали Вие сте подходящ кандидат, така и Вие сте длъжни да зададете своите въпроси и да прецените дали те са подходяща компания за Вас, дали бихте си паснали. А не те да разпитват само и кандидатът да се чувства като на криминален разпит.
Значи вчера нямах нито време, нито ми се кълвеше от телефона да ти кажа това, което исках.
Ще ти дам пример със сина ми - не знам на колко години си, той е на 25+. Също като теб - с дипломи, сертификати, езици, стаж в чужбина и т.н. Работи още от студентските години, и да, започна като стажант за 600 лева. Става въпрос за София. От тогава, до днес, смени няколко работни места, вкл. и в чужбина, едва сега, след почти вече около 7-8 години трудов стаж получава заплата 2500 чисто. И не говоря за IT сектора или такава компания. Взеха го обаче не заради сертификатите и дипломите, а заради стажа, опита, нещо, което ти нямаш. А същевременно искаш да получаваш. Да, не искаш много, но пък тропаш с краче и казваш "Няма да им работя на тия за без пари". Ами недей, но явно има кой да те издържа - нещо, което синът ми не искаше - да е на толкова години и да е на мама и тате на врата. И се справи, при това доста добре.
Другия момент, който вече по-нагоре са ти го казали-колкото повече стоиш и не искаш да им работиш на гадните работодатели, толкова повече дипломите и сертификатите ти се "обезценяват". Пазара на труда е толкова динамичен, специално в София, всекидневно се "бълват" нови и нови такива като теб, с дипломи и сертификати и това, че ти не искаш да работиш работодателя изобщо не го вълнува. Той работници ще си намери, но ти в един момент да не се окажеш само с претенциите си. Защото добре е да искаш, но е добре и да можеш да предложиш нещо релевантно насреща. А фирмите искат опит, стаж, не всички горят от желание да си наемат необучени кадри и те да си ги обучават. Потърси някаква такава фирма, но дали ще ти предложат това възнаграждение, което очакваш - времето ще покаже.
Докато има хора, които работят за 600 лева, пазарът на труда отива на зле.
@Auspicious е борец, тя знае какво иска и го устоява, накрая ще намери как да го получи!  Тя, и хора като нея, 'работят' за вдигането на заплатите на пазарно ниво - като няма хора за 600, фирмите ще започнат да дават 700.
Ако не работиш, не значи, че си легнал на врата на родителите. Може да е изкарала достатъчно пари в чужбина и да си живее от нейни спестявания. Може и да я издържа някое гадже, няма лошо в това. Може да има наследство и т.н., акции, ценни книжа.
Говоря за стаж, в медия, на половин работен ден и граждански договор.
И да, 600 лева чисто за това нещо преди десет години почти си беше добро подпомагане на един студент. Освен това после му стоеше хем добре в СВ-то, хем му беше добър начален старт да се ориентира иска или не иска да прави това, което беше решил да прави.
Не мисля, че тази цифра би могла да бъде някакъв ориентир за пазара на труда и това накъде отива той, точно този пример.
И за сведение, в провинцията има много хора и в момента, които работят за такова заплащане, дори и в някои държавни институции. Така че сарказмът ти е излишен. Дълбокомислените ти разсъждения пък за това как е възможно да се издържа потребителката дори и няма да ги коментирам.

# 622
Прави ми впечатление че в Джобс няма почти никаква дистанционна работа. Къде търсите такава?

# 623
Хич не им е зле на държавните служители на 600 лв
от т. нар проекти си докарват до ок 2000

# 624
Прави ми впечатление че в Джобс няма почти никаква дистанционна работа. Къде търсите такава?

Аз никъде, но ти ако имаш заложби, може да провериш във фрийлансърски сайтове и групи във ФБ.

Pepina_n3, ти не би ли предпочела да работиш за 600 лв. вместо да стоиш гладна.?

# 625
Аз проверявам в групи във ФБ (remote jobs) и в гугъл търся, но резултатите, които ми излизат са 99% за Щатите/Канада/Австралия и Западноевропейски държави, за България не откривам нищо.

Последна редакция: вт, 28 май 2019, 22:24 от Auspicious

# 626
Имс група "Фрийламсъри". Има и бг сайт "фрийланс" нещо си.

# 627
Ако съм принудена, ще работя, ясно е.
Заплатите се формират и на пазарен принцип (има и др фактори) - ако има много желаещи да работят за 600, работодателите ще опитат и на 500. Обратно, ако никой не идва за 500, ще предложат 700.
Мнението ми е насочено натам, хората да се замислят, че могат да влияят на пазара. И да имат ясни планове какво и за колко искат да работят, къде се виждат след 3-5-10г?

# 628
Сякаш се чудиш какво да измислиш...  Ма то всеки иска да работи за много, но понякога няма къде и единственото предложение е за малко.

# 629
  • София
Скрит текст:
Пак аз, спешно ми трябва съвет от вас Grinning  Получих писмена оферта за работа от първото място, да кажем по-доброто. Обаче предложеното заплащане е под очакванията ми. На второ интервю ме питаха за очаквано заплащане. Варианти според мен, или не са склонни да го дадат, което ме съмнява, но не е изключено, или е вариант да се е получило недоразумение по отношение на това дали коментираме нетна или брутна сума... Може точно сега от притеснение да съм пропуснала да уточня нетна, а не ме питаха. Офертата е с брутни суми доста над посоченото от мен число. Доста нелепа ситуация. Има ли вариант за културен опит да се предоговаря оферта без да изглежда алчно, или в този случай следва да се примиря с евентуалната грешка и просто да реша да/не. Има доста други придобивки, както и потенциал за актуализация, което малко замазва положението. Благодаря!

Как хем доста по-висока брутна, хем по-ниско заплащане?!?

Имах предвид, че съм посочила на интервюто число Х, имайки предвид нетна сума, а допускам, че може да е разбрано като брутна. Офертата е например за Х +200 брутна заплата, но това преизчислено в нетна сума е по-ниско отколкото ако беше Х нетно. Дано успях да обясня.

Коментирала съм оферта с положителен краен резултат, няма нищо страшно в това. Да не се изказвам негативно, но понякога си мисля, че се пробват да минат по-тънко, но в случая може и недоразумение да е станало. И недоразумение бруто/нето ми се е случвало, затова винаги подчертавам, че имам предвид очаквано нетно заплащане. Даже тук се е коментирало кандидатите в какви цифри следва да представят очакванията си - брутни или нетни.

Общи условия

Активация на акаунт