Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 30
Никога не съм ползвал паркомясто или гараж в/пред блока и нямам представа от практическата страна на нещата и за нея имам нужда от помощ. Иначе на теория нещата стоят така:
Какво бихте избрали:
1. Гараж - 15 000Е
+ голям, широк(спрямо паркомястото)
+ може и нещо вътре човек да си сложи, т.е. да спести от мазе
+ топло през зимата без чистене на сняг
- цената
- отваряне, затваряне ежедневно на всяко излизане
2. Подземно паркомясто - 10 000Е
+ цената спрямо гараж
+ топло през зимата без чистене на сняг
- по-тясно за паркиране, места, които не стават за гараж
- някой може да ти одраска колата
- вероятно трябва човек да има и мазе 1500Е
3. Паркомясто в двора - 6 000Е
+ цената, по-широки от подземните, по-бързо паркиране и излизане
- зимата трябва да се чисти сняг, лятото може да те понавали докато стигнеш
- вероятно трябва човек да има и мазе
не е ясно има ли шанс да се сложат навеси(ендкави, хубави, на цяла редица, не циганийки)

И още, ако предположим, че след 10г доста от нас ще карат електромобили или някакъв вариант на зареждащи се хибриди, това дали е плюс за гаража или има как да се измисли и на паркомясто?

# 1
 • гр. София
 • Мнения: 197
Ползвам/вала съм и трите варианта. Не случайно гаражът е най - скъп. Има още няколко плюса, които си забравил - прибираш се, но не искаш / не можеш в момента да разтовариш колата; можеш предварително да си качиш багажа (при подготовка за пътуване); ако вали дъжд (не по - малко гадно е) - не те мокри до костите + вътрешността на колата.

# 2
 • Мнения: 268
Ако имам пари за гараж бих избрала него. Друг плюс на гаража е, че можеш да сложиш СОТ за всеки случай и да ти е по- спокойно особено ако караш кола, която крадците ще набележат. За съжаление в момента съм в такава ситуация да избирам, но пари за гараж нямам, затова мисля да наема. Подземно паркомясто също е приличен вариант. Паркомясто в двора пак става ако си с ограничени финанси, все пак 10-15 000 евро не са малко пари. Важното при паркомястото в двора е дали то е номерирано по някакъв начин и чрез документи можеш да докажеш, че точно това е твоето място и никой друг няма право да спира на него. Общо взето трябва да се прецени дали тези 15 000 евро наистина можете да вложите в гараж или е по- удачно да изберете по- евтин вариант. Ако нямате проблем с парите- с 2 ръце съм за гараж.

# 3
 • Мнения: 191
Още един минус на паркомястото. Един клиент беше купил подземно паркомясто. В съседното място неумел шофьор паркираше големия си джип и върху част от мястото на нашия клиент. Нашият клиент на практика често не можеше да паркира, защото от другата му страна имаше колона.
Също трябва при паркомястото трябва да видиш дали не купуваш идеална част от целия гараж или от дворното място, което си е минус.
Да дадеш пари за паркомясто навън е абсурд. Живея в затворен комплекс, в който част от хората нямат гаражи и паркират на паркоместата в двора. Редовно ги гледам зимата как чистят и загряват коли в студа и/или в снега.
Мазе си трябва. За колелета, куфари и всевъзможни неща, на които мястото им не е в апартамент.

# 4
 • Мнения: 8 241
Когато купувахме имахме избор измежду трите и избрахме подземно паркомясто, защото:
- По-евтино е от гараж, но предлага същата защита от природните стихии.
- Подземното паркомясто всъщност беше по-широко от гараж (обратно на казаното от теб). И това е така, защото местата са разположени в реда колона - 2 места - колона - 2 места - колона .... И макар формално очертанията на всяко място да са нормално широки, зад колоната остава половин метър ничие място. И това място позволява да си паркираш колата почти опирайки колоната и въпреки това да можеш да отваряш вратата колкото си искаш широко. Това важи и за другата, заради паркирането близо до колона.
- Имахме си отделно мазе
- За паркоместата има общо почистване и основно миене (напролет след тежка зима е отврат от нанесени пясък и други боклуци). В гаражите всеки сам си чисти и изнася.
- Относително лесно паркиране - вратата е с дистанционно. За външните паркоместа пък има бариера, та все едно. На практика няма разлика.
- Общият гараж е с ограничен достъп и коли не са драскани, може и да си оставиш нещо вътре.


Относно електромобилите - за бързо зареждане трябва мощна станция с трифазен ток. Бях чела някъде, че на 220 волта зареждането трае 16 часа. Та ако стигнем до там ще се наложи специално прокарване на инсталации за зареждане.

# 5
 • Пловдив
 • Мнения: 1 533
За подземно паркомясто трябва да се провери дали подземието не се наводнява. Не са една и две сградите, където паркоместата си ги имате, но не може да се ползват заради наводняване.
Като се има предвид, че повечето семейства ползват 2 коли, при възможност бих взела гараж и паркомясто. Пък ако не ползвам едното, винаги може да се даде под наем.

# 6
 • София, Bulgaria
 • Мнения: 1 595
При наличие на избор гаражът е за предпочитане, освен всички написани вече плюсове, гаражът е самостоятелен обект и може при желание да се продаде на всеки. За разлика от паркоместа/ външно, подземно/ те са идеални части от земята или сградата и могат да се продадат само на човек, който има собственост в сградата, т.е на съсед от блока, което е ограничаващо.

# 7
 • Мнения: 2 960
Бих купила гараж.

# 8
 • София
 • Мнения: 88
Друг е въпроса, че в някои квартали предлагане на гаражи практически няма. От няколко години дебна офертите за Дървеница и мусагеница, но оферти няма.

# 9
 • София
 • Мнения: 985
Гараж или подземно място бих избрала аз. В момента ползваме подземно място, вярно е че не става за буркани, но няма лед, сняг, стъргане, през лятото не е 50+ градуса в колата. Т.е. почти всички плюсове на гаража, а надземното няма нито един от тях. Такова бих гледала само ако всичко друго е разпродадено и много много се влюбя в апартамента.
"Покриване" с навес си е отделен строеж с документация, а и паркоместата са идеални части, така че не го считам възможно.

# 10
 • Най-красивия град
 • Мнения: 5 358
Към едното жилище имаме гараж.Единствения минус е,че ако имаме багаж ,трябва да го мъкнем до входа и по стълбите.
Иначе в гаража освен колата държим и трите ни велосипеда,тротинетката и ролерите на детето.
Към второто ни жилище имаме подземно парко място- по-добре е,защото до там слизаме направо с асансьора.

Общи условия

Активация на акаунт