Отговори
# 495
  • София
Абсолютно, подкрепям казаното за болницата о акушерките. Още в началото на темата писах за бисерите бълвани там. А, аз майка за път седя и слушам с отворена уста, още малко до пода ще падне. Съветваха ме да кърмя новороденото си бебе на 3 часа, '' защотото честото кърмене не води до нищо добро! ''.
И постоянно ме питаха '' ти пак си си го сложила това бебе на гърдите ''.
Последния ден се скарах с едната, главна акушерка, защото бебето ми ревяло.. Ами ще реве взеха ми го за преглед (някакъв ортопед щях да ги гледа, точно преди изписването, но се забави), точно преди да я накърмя, връщали ми я след 10 минути, то стана 2часа... Милото бебе беше посиняло от глад.. Ама много ясно защото сигурно самоназ кърмех в цялото отделение. В кошарите на другите имаше шишенца АМ и на всяко мрън им ги дават. Но аз им казах изрично, че го спираме и да го запишат на табелката там, че не искам АМ. Таа ми я върнаха ревяща да я кърмя и пак я взеха. Направо бях побесняла.

# 496
Еуфория, то наистина излиза, че не просто не помагат в болницата, не само, че пречат, ами на всичкото отгоре трябва за да кърми човек да се кара с тях. И аз съм се карала. Над мен над леглото залепен постер с инструкции за кърмене  - пише да не се дава вода. Направиха ме на две стотинки защо не давам. Ами тоя постер над главата ми защо сте го турили. Не четат дори собствените си печатни материали за кърменето.

# 497
То честно казано и това с успешното налагане на режим (режим на новородено?!!) в болницата е пълна глупост. На мен ми мина мисълта първата вечер да го оставя на акушерките, защото имах много дълго раждане, държа ме еуфорията, но до вечерта се бях скапала вече. Но някак инстинктивно си ми залипсва детето и отидох да си го взема, куп бебета плачеха, нашето включително. Реват си миличките и това е, при все, че май вечер ги носят на 3 часа. Аз повече не им го дадох де, минавал е по един преглед и тоалет на ден и толкова.

И не е проблемът с липса на време за четене, а в приоритети. Аз работих до седмицата преди да родя, пък се бях запознала с това-онова. Хората четат, ама за колички, залъгалки и каквото се сетите, а не за как минава едно физиологично раждане, четвъртия триместър и т.н. Но е много жалко, че медицинските работници често повече пречат, отколкото помагат. При мен не беше толкова фрапантно, АМ му дадоха веднъж 30мл с чашка, питаха ме предварително; за вода никой не е споменавал. Обаче неонатологът си държеше на 15 минути на гърда и това е, всеки път ме питаше, но аз много не знаех езика тогава и нещо в стил  “да, да” ще да съм измрънкала, без да се обяснявам.

И да редактирам за трети път, че да е по темата Blush Не знам за вас, но мен са ме питали кога ще давам сокче, придружено с обяснения пък как стържели ябълка, пък после претривали през цедка, цедели през марля. При положение, че детето все пак е на 10 месеца и вече си гризе (колкото успява Stuck Out Tongue Winking Eye) ябълка, за какво ми е да ѝ давам сок?

Последна редакция: вт, 21 май 2019, 23:47 от Фиффи

# 498
Ама дори и да не четат, как става тоя номер... противно на всички инстинкти. Най-естественото нещо като заплаче бебето е да го гушнеш и да го накърмиш. Ще го слушам аз да се мъчи и да плаче, а ще гледам часовника или ще купувам всевъзможни шезлонги, люлки и т.н. вместо да го гушна аз... Не мога да си го представя даже. Бях гледала скоро реклама във фейса за нещо като възглавница, вибро-люлееща се, която имитира усещането от майчина прегръдка... Кому е нужно всичко това.

Но пък да ви обнадеждя малко - има и болници, в които помагат за кърменето. Аз преди да родя не бях чела и ред, Но акушерката каза, точно както си го пишем и тук: на всяко мрън на гърда; и ми показа правилната поза, и ми обясни каквонинзащо да правя. Колежката и от нощната смяна пък ме успокоява в 3 през нощта, че е нормално да иска през час да суче, че хълца и че повръща и ми вдъхна много кураж. Та има такива болници и акушерки.

# 499
Мда и любимата ми фраза “не го взимай, ще свикне на ръце”. Щото нали до първи клас ще го нося после. На мен това ми е най-станното, щото с две породени мрънкам, оплаквам се, уморено ми е, ама някой като плаче ставам, гушкам, кърмя и т.н. Колко време ще са бебета? Големият на 2 и половина и вече чат-пат бяга от прегръдки Joy та сякаш не съм го свикнала толкова.

# 500
Ох а моята ЛЛ, като и разказвам, че малкия почти не плаче и тя: " Ама той ме се разплаква, или вие не го оставяте да плаче?" Защо, по дяволите, трябва да го оставям да плаче?? Беше наплашила таткото, че от ден първи свиквали  бебетата на ръце и много трябвало да внимаваме. Иначе се интересува от бебеносене, и даже ми обяснява (не ч имаше нужда) колко полезна била позицията в раничката... нали не е точно на ръце Grinning
И за да не е спам- обяснявам на майка ми, че бебо няма да опита захар поне до година и половина, а шоколад още по до късно и тя: Аз вас едно време не съм ви мъчила така Grinning

# 501
Похвали я коя е, ако искаш в скрит текст, дай Боже второ да има, си сменям болницата.
Аз раждах в частна, която се рекламира за про-кърмене с идеята да има адекватни акушерки и понеже там изражда АГто ми...ами неадекватна работа беше. Водата, студено АМ и залъгалката. Караха ми се, че от водата не е пито...

Аз казвам нямам кърма, ама никой не седна да ме провери, да предложи помпа. АГто ми като дойде да ме види вечерта ме светна,че още не е слязла кърмата, но аз да слагам детето, че ще дойде, да съм спокойна. Ако не беше кърмаческата тема, никога нямаше и да засуче. Като се сетя как като се прибрах и цял ден ревах и с помпата в леглото и като пуснах някакви мижави 3-4 капки...каква радост и надежда ме обзеха.
И един поздрав за феновете на Game of Thrones, по темата е
Скрит текст:

# 502
  • някъде в орбита...
Аз вас едно време не съм ви мъчила така
Майка в началото пусна тази реплика на няколко пъти Satisfied

# 503
Ахахаха, това от игра на тронове ме разби. Ще събудя детето от смях 😂

# 504
Похвали я коя е, ако искаш в скрит текст, дай Боже второ да има, си сменям болницата.

Скрит текст:
Медика - Русе, не знам. дали ти върши работа

Имаше си и не толкова,добри неща. Например шишето с "вода", която в деня на изписването разбрах, че е глюкоза. Но пък никой не ме е карал насила да давам нищо.

Ако някой ви пита Крали Марко ли ще си правите детето, може да му кажете Не, Тормунд ще е.

# 505
Най-странно ми беше изказването на една майка с бебе в неонатология: „Потекоха капки коластра и не знам какво да правя. Да цедя ли? Не искам да цедя, защото коластрата ще свърши и няма да мога да дам най-ценното на бебето ми.” За бебе, което ще престои неопределено време в кувьоз в болница, която не разрешава носене на кърма, най ценно е поддържането на поне някаква лактация, а не коластрата.

За жалост в голяма пловдивска болница определяните като „най-добри” в града неонатолози хранят недоносените с  АМ вместо кърма, защото:„Чрез кърмата могат да се пренасят болести като хепатит и опасни бактерии.” А защо при налични изследвания за ХИВ и хепатит и при заявено желание да се направи микробиологично изследване пак отказватникой не ми обясни. Кърмата и кърменето били за „здрави недоносени”. Cry

# 506
За жалост в голяма пловдивска болница определяните като „най-добри” в града неонатолози хранят недоносените с  АМ вместо кърма, защото:„Чрез кърмата могат да се пренасят болести като хепатит и опасни бактерии.” А защо при налични изследвания за ХИВ и хепатит и при заявено желание да се направи микробиологично изследване пак отказватникой не ми обясни. Кърмата и кърменето били за „здрави недоносени”. Cry

На мен в МБАЛ Надежда (София) ми обясняваха, че няма нужда да се цедя, при положение, че детето не беше при мен първите дни. Даваха си му АМ и никой не ме попита дори дали имам или не коластра/кърма, за да му я дават. После пък ми казаха, че нямало смисъл да опитвам да го слагам на гърда, защото щом се бил научил на шише в първите дни, нямало да иска гърдата. За щастие не ги послушах и малкият е вече на 8+++ и все още не сме опирали до АМ.

Наскоро в парка случайно чух млади мъже да коментират жена, която 'въобще каква майка била', че си кърмила детето през нощта.

# 507
Цитат
То едно време са ги и кърмили до 3г. Не, че и сега няма подобни случаи.

Това е казано в контекста на вредните практики от едно време, които бабите ни са ползвали.

# 508
Направо престъпление срещу децата извършваме с дългото кърмене Joy

Marquise, мъжете като цяло не разбират от хранене на деца, еле пък от кърмене. Веднъж като беше на около годинка баткото бях аготвила зеленчукова супа с елда вместо ориз. Мъжът ми изключително възмутено възкликна: „И си сложила кашкавал в супата? Похабила си го.” Объркал елдата с едам.Joy

# 509
Родителите ми са много ентусиазирани, че малкия няма да яде пюрето. Направо са по надъхани за ЗВБ от мен даже. Толкова са надъхани, че сутринта баща ми си тика чинията с юфка, с прясно мляко и захар, под носа на бебето, да си вземе, ако иска JoyGrinningJoy Не е реплика, но пак си е абсурдно.

А сестра ми като видя по скайп, че малкия дъвче коричка хляб, пита дали съм спялала да кърмя, щом яде вече. Милата е толкова неориентирани в бебешките неща, че се чудя един ден като имам племенници как ще ги гледа.

Общи условия

Активация на акаунт