Отговори
# 660
  • София
Моите големите са породени (1г4м) и второто е кърмено до 15-16 месеца. Без баби. Който има желание намира начин, който няма желание намира оправдание. И го казвам като майка, провалила се с кърменето на първото дете. И аз си имам оправдания, но се чувствам виновна и до днес.
Ако жените могат да решат да не кърмят, просто защото не ги кефи, и трябва да сме толерантни... А жените, които правят децата си вегетарианци, просто защото месото тях не ги кефи, защо към тях не сме толерантни? Не е много различно.

По темата. Ходихме на нефролог. Обясниха ми как всички бебета трябва да пият еднакво количество вода, независимо дали са на АМ с три заместени хранения, или сучат на два часа денонощно като моето. Свекърва ми беше с мен и Фъркаше от щастие.

# 661
Днес бяхме на консултация за физическото развитие на малкия и се сетих за един бисер, който чух, когато баткото беше на път да проходи: "Няма да тръгне преди да стане 9кг." Ето и диалога, който проведох с лекарката:
- Слабичък е и затова не е стабилен при ходене. Хапва ли?
- Да. Вече започна да яде по повече. (Огледа го още малко как ходи и явно й просветна нещо)
- Рахитичен е и заради това е хипотоничен. Колко качи първите 3 месеца?
- Около 4кг.
- Заради това е значи. Бил е на АМ нали? Joy

От едната крайност в другата за 5 минути

# 662
  • София
Диди, то нищо не им изнася Laughing Каквото и да кажеш-все е било проблем.
Спомням си с първата ни педиатърка, беше голям ботур, не я харесвах. Отивам на консултация някъде за 2 или 3 месец на бебето, не помня. И си викам"Сега ще ме пита колко кърмения имаме...8 ми изглежда приемливо за тези месеци, ще е доволна". Пита ме тя, казвам 8 и "Ааа...много са, 7 трябва да има".
Та каквото и да кажеш-все ще е зле 😂

Кактус, наистина трябва да има двустранна толерантност. Както аз приемам техния избор(е, насаме с мене си може да си мисля някакви неща, важното е да не го показвам), така и те трябва да ме разберат, че вярвам в естественото отбиване и ще кърмя детето си и до 4-5 ако има нужда от това.
Скрит текст:
Написах това назад, защото аз самата съм имала разни такива усещания, които моментно са ме натоварили в кърменето, но и съм говорила с жени, които са го изпитали.
Повечето жени спират да кърмят, заради погрешна информация и липса на адекватна подкрепа. Не, че не им се е искало. Но и повечето хора рядко признават грешки или чистото и просто нежелание. Затова после все някой друг е виновен. Страшно много истории съм чувала от рода"щях да си уморя от глад детето, заради консултанта/педиатъра...добре, че реших да му дам АМ" . Но за опитна майка, причините са ясни, когато чуе цялата история. Когато си вътре в нея не можеш да я проумееш в цялост и си изнамираш свои си причини.
Иначе, консултантите са обучени и да помагат за "некърменето". За спиране на лактацията, за приемане на решението да не кърмиш. Много жени не искат категорично да кърмят, но се обвиняват. Работа на консултанта е да ги подкрепи. Те не са само за диви и ентусиазирани кърмачки. Макар, че носи голяма радост и удовлетворение да подкрепяш жена с много проблеми, която обаче издрапва и се справя.
Братовчедка ми роди наскоро, с нея съм емоционално обвързана...бях песимист, имаше проблеми доста...и макар, че имаше желание, не мислех, че ще се справи(главно заради неадекватната подкрепа вкъщи). Отдръпнах се, за да щадя моите си чувства, но добре, че тя беше упорита и ме търселе. Успява досега, много съм горда с нея и се чувствам виновна, че за да не се натоварвам, се бях отдръпнала
.

# 663
Включвам се с прясна случка от вчера . С майка ми и каката бяхме на разходка. Аз разбира се с раницата с бебето. По едно време малката огладня , аз обикновено се скътавам да кърмя някъде по-настрани от навалицата, но сега не можах, че на по-затънтените алеи щяха да ни изядат комари. Започвам аз да кърмя и майка ми учудено " Тук ли ще кърмиш сега!? " . Преди да успея да ѝ отговоря се включи каката " Ще си кърми където си иска. Да не би да искаш сестра ми да стои гладна." И после се обръща към мен " Кърми си мамо спокойно, нека видят, че кърмиш и другият път да не гледат така любопитно " 🤣  Каката бързо сряза майка ми, обаче нея явно от вътре си я човърка та след малко пак се включи " Стига вече с това цико /гърда, кърмене/ , заради него и това, че все сте залепени не можете една без друга / което явно е лошо/." Аз иронично и подмятам " Добре, от утре минаваме на боб направо" и майка ми "Детето би яло , ако му дадеш" 😂
Другите и бисери не са много по темата, но си умрях от смях като ми направи забележка да не свалям шапката за слънце на малката, че ще настине. Днес даже ми звъня да ме пита добре ли е детето след вчера 🤣  Каката се пошегува с нея, че днес ще я облечем с ескимоса, да е спокойна.

# 664
  • София
Майка ми вчера беше у нас за няколко часа, не сме се виждали от месеци. Баба ми пратила по нея тутманик и аз се тъпча в свободна минута. Малката (6м все още) нагъва кайсии на половинки и малини. Майка ми "а на детето няма ли да дадеш?!" 😂 Казвам "не, не е захранена още с белтък и сирене" при което тя ме изгледа унищожително "а не ставай сега от тия! Нищо й няма!" 😂 Изкефи ме как се е калила с големите и сега въобще не й направи впечатление че детето яде цели плодове, даже напротив 😁😁

# 665
Настинката е най-големия враг на всяка баба. Онзи ден се наложи от колата до входа (20м) да се приберем в дъжд. Съвсем лек, летен дъжд. Бебо в раницата, с качулка, но с голи крака без ЧОРАПИ!!! Цяла вечер слушах "Ох, дано не сме простудили детето. Ох, дано се размине!" Все едно преспи сме газили.
По темата:
Майка ми: Ти много харесваше каша "Слънчо" Хумана не близваше, обаче кашата много я харесваше.
Аз: *мълча и кимам*
М: И сестра ти я обичаше. И леля ти Г. онзи ден се сети, че К. (братовчед ми) много е ядял такава каша,  а тя го кърми доста дълго, до годинка, че може и повече.
Аз: То така трябва.
М: Да, да, ти си знаеш. Ама кашата всички много я обичахте.
Аз, усещайки накъде бие: То още има каши ¤Слънчо", но нали знаеш, че Влади не яде каши и пюрета.
М: Да, знам, знам. Но много я харесвахте.

Почти бях готова да взема една каша и да му дам да яде сам. Ама върху килим в трапезарията на баба му Smiling Imp Обаче в магазина им прочетох състава и... килима ще живее още.

# 666
Свекър ми цяла зима се кахъри за едно петно АД на бузката на бебето. Казах му, че може да се дължи на консумацията на млечни продукти или яйца от мен или на студа. И един ден пита защо не му дам парче бисквитена торта с прясно мляко нишесте какао и захар (малкият беше на 10 месеца). А на който и да кажех, че не яде каши ми предлагаше да пробвам с банановата на Слънчо, защото всички бебета я ядяли.Joy

# 667
Моето бебе банан не яде под никаква форма. Алелуя бейбе Joy

# 668
Аз я купих  на Слънчо, да я пробвам. Викам си какво пък толкова за от време на време. Ей, все едно отрова и дадох, изобщо не схвана дори, че това е храна. Не знам това ли е банановата, но имаше и банани уж. Дайте някакви идеи как да я направя с нещо, че поне аз да я изям. Хич не обичам да хвърлям, ама и на мен ми е много гадна.

# 669
При нас елда + просо много се яде, но само ако има сирене (аз купувам фета), иначе не става.

# 670
  • София
Имаше една бисквитена на Слънчо, с години си я купувах за себе си ☺️ И до днес бисквити с прясно мляко му е любимата закуска на големия.
Трето дете гледам, вчера разбрах какво е кисел 😳 и моите никога не са опитвали попара. И аз не съм и не бих близнала такова нещо в съзнателния си живот 🤮
Днес видях един дядо да храни внуче с пюре в парка. Къде намират такива дядовци не знам. Аз още не съм срещнала лично дядо (мой дядо, баща ми, свекър ми, бивш 'свекър'), който би бутал количка, би хранил, сменил памперс..Абе каквото и да било. Дори да се сети за нещо два пъти че да се кахъри.

# 671
Патриархат,майка, комунизъм...

# 672
При нас в парка си има дядовци с колички. Баща ми пък беше безработен цялата есен, зима и пролет. Веднъж не поиска да дойде да гледа бебето, дори съм го молила не веднъж. Дори когато писах и защитавах дипломна работа не дойде. Но предимството е, че не ми се меша, а и ми се възхищава на методите за отглеждане. От него единствения бисер беше в родилното за бозата - гледа ме как си кърмя и все едно му присветва някаква лампичка в главата и казва на майка ми - "Ей жена, бързо, трябва да вървиме да купуваме много боза за детето (за мен демек)" Викам тате то дори да помагаше от де ще ми намериш боза с хубави съставки. Ама така съм чувал казва, трябва задължително да се пие много боза.

# 673
Аз пък да похваля моя баща, той би напуснал работата си, за да дойде да гледа детето. По-адекватен е с бебето, отколкото свекито даже. Grinning Бисери няма от него, но затова пък и той обича да й дава сладко.

# 674
  • Плевен
Здравейте момичета.Снощи осъзнах едно много важно нещо,а именно защо някои майки бързат със захранването на децата си(Знаете,на 2 месеца сокче).Ами много просто-защото на 5 годинки трябва вече да са на бира  ooooh!. Вчера разбрах как дълго чаканото дете заченато инвитро,кърмено едва няколко месеца,но за сметка на това вече пие биричка!Аз си "мъчих" детето с 4 години кърмене,а тяхното на 5 вече бира пие.Каква лоша и изостанала майка съм значи!Да не позволявам на детето си до почти 7 годишна възраст да опита нещо различно от кърма,вода и сок.Миналата година на сватбата на приятел му позволихме да опита глътка-две фанта.Това му беше.А наборите му са вече на бира!

Общи условия

Активация на акаунт