Една глупава ситуация..

• 12 842
  • 300
  •   1
Отговори
# 165
Евала, че даваш! Браво! 👏🙂Но! Темата не е за безвъзмездно даване на пари,каквито са случаите описани от теб! Тука става въпрос за заем, а вече дали ще си ги вземат, когато им ги пъхат в ръка си е тяхна работа! Съвсем различни ситуации!

Явно е крайно невероятно да си представите, че тогава просто могат да отидат и да подпишат, без иху-аху.

Абсурт, всъщност за кауза съм давала неведнъж, за болни деца, за роднини, изпаднали в истинска нужда. И все още давам, вероятно за разлика от теб, ежемесечно за едно дете - осигурявам му храна, дрехи и възможност да се изучи. Ето това е, лично за мен, смислена кауза - да промениш животът на един човек, който няма нищо. А не да хвърля едни пари, които съм изкарала, за да напоя 50-100 човека. Сега по-ясно ли ти стана? Гледай си твоите сметки, не бери грижа за моите.

# 166
  • Другата България
Но тука акцентите бяха други. Това ми беше странно.
Именно.
И като питаш странични неща глас в пустиня. Laughing
Щото така ѝ удобно.
Оффф, добре че нямам такива роднини.

# 167
Явно е крайно невероятно да си представите, че тогава просто могат да отидат и да подпишат, без иху-аху.

Абсурт, всъщност за кауза съм давала неведнъж, за болни деца, за роднини, изпаднали в истинска нужда. И все още давам, вероятно за разлика от теб, ежемесечно за едно дете - осигурявам му храна, дрехи и възможност да се изучи. Ето това е, лично за мен, смислена кауза - да промениш животът на един човек, който няма нищо. А не да хвърля едни пари, които съм изкарала, за да напоя 50-100 човека. Сега по-ясно ли ти стана? Гледай си твоите сметки, не бери грижа за моите.
❤️

# 168
  • София
Алекс, беше към друга потребителка, която извади кристалната топка и отсече, че не давам за каузи. Ми не, давам.

Ели, ще ни кажеш ли какво решихте? Simple Smile

# 169
Да даваш за нещо,което е смислено за теб или да даваш за нещо,което е смислено за другия ?
Първото е его,второто желание да помогнеш на някого да сбъдне собствените си желания.
Всеки решава.

# 170
  • Испания

Не е зле да се чете. Не само да се пише.

Никога не съм давала Заем нито на моите нито на братята на мъжа ми. Обичам всички и си помагаме за всичко. Ние сме най-големите и в двете семейства и буквално си "отгледахме" малките, докато бяха студенти живяха у нас и двамата ( моя и неговия малки братя) са живяли у нас с години докато завършат.  И на двамата съм давала джобни и съм им плащата университетските такси. Никога не сме искали нищо  и никога не бих поискала нищо да ми се връща.

Брат му на мъжа ми ни поиска заем, но ако му дадем парите никога няма да приемем една стотинка обратно.

Основната ми причина да не искам да дадем тези пари е защото са пари хвълени на вятъра за прищявка и за нещо което отричам. Колкото и да правя щаслив брата на мъжа ми, предпочитам да ги дам или за нещо важно и полезно или за прищявките на децата ми.

Не искаме да си разваляме отношенията с брата на мъжа ми и искаме да е щастлив, затова сега решихме с мъжа ми, буквално сега говорихме за това, да му дадем 1/3 от парите, които ни поиска. Даваме ги като подарък.

Ще му кажем защо и съм убедена, че познавайки ни ще ни разбере.

Някой ме пита дали ще отидем на сватбата.
Брата на мъжа ни помоли да отидем с уговорката, че няма да ходим на церемонията, която ще е църковна. Това услове го постави мъжа ми и аз напълно го подкрепям.

Аз само чета и съм си вързала ръцете на фльонга, за да не пиша.

# 171
  • Другата България
Не внимаваш.
Ще благоволят да дадат 1/3 от сумата, която е поискана.
Това им се е откъснало от сърцето, решено е уж заедно.
Няма да идат на църковната церемония. Щото мразят сватби.
Дори и на най-близките си хора.
Но на други доуточняващи въпроси отговор нъцки, дори и на този колко е тази така споменавана сума и откъде ще дойдат другите пари. Явно е тайна, или пък гузна съвест, казва ли ти някой....

# 172
Всеки си има разбирания за смислено, аз примерно смятам големите сватби със 150+ гости за танто за кукуригу - даваш Х за цялото джамбуре и се молиш да получиш 2Х.
Нали знаете коя е най-честата фраза в първата брачна нощ? 'И тук само 50 лв! И това ми било приятел!'

# 173
Какво означава твоите пари?
Даваш ги на заем и тебе те вълнува само и единствено кога ще ти ги върнат!
Щом излизат от моя джоб, значи са мои.
Къде съм написала за връщане? По-склонна съм да ги дам безвъзмездно, когато става дума за близък човек.
Не става дума за парите. А за полезен съвет, който ще им е от полза в живота напред. Ако го карат така - да нямат 1 лев в джоба и нищо зад гърба си, но вземат заеми за иху аху, скоро ще стигнат дъното.

Твоите пари се заемат от някого. От момента на заемането вече нямаш морално право да държиш на човека сметка.Имаш право да очакваш само да ти се върнат в обещания срок. Даването на пари с желания за разпореждане над тях не е никаква добрина. Бих избягала с двеста ако някой ще ми дава заем при такива ,,условия,,.
Но до преди момента на заемането аз решавам какво да правя парите си.
Неправилно съм се изразила. Не бих поставяла каквито и да е условия, просто ще кажа "не" на въпроса дали ще ги дам.

# 174
  • София
Да даваш за нещо,което е смислено за теб или да даваш за нещо,което е смислено за другия ?
Първото е его,второто желание да помогнеш на някого да сбъдне собствените си желания.
Всеки решава.
Ма разбира се, те всички хора, които помагат на деца, домове, болни и прочие го правят заради гадното Его. Тук има цял подфорум за благотворителност, Его до Его са се събрали. Като вземете да ги дрънкате такива, ви се чудя на акъла. Както и да е.

Мерси, Мери Simple Smile Това с церемонията, признавам си, не го разбирам. Аз бих отишла, без значение в какво вярвам или не.

# 175
Нина*, Някой?  Как така "някой" ще ми иска пари? Не, че не са ми искали.... Но малки суми и да, някойто - не връща! На просто някой, не се дават пари! (Нямам предвид безвъзмездното дадено, като Таис)
Разбира се, че сериозно!
Ако ще е човек на който му имам доверие и съм решила да дам, защото имам тази възможност в дадения случай, мен ще ме интересува само КОГА ще ми ги върне и дали има това намерение и желание.

# 176
Merri_An,

Не зная подорбности по останалата част от финансирането. Когато някой дойде да ми говори за сватби не му искам подробен бизнес план...

Не зная за колко гости искат да го правят. Само зная къде, защото от там тръгна разговора.

# 177
Всеки решава.
Ма разбира се, те всички хора, които помагат на деца, домове, болни и прочие го правят заради гадното Его. Тук има цял подфорум за благотворителност, Его до Его са се събрали. Като вземете да ги дрънкате такива, ви се чудя на акъла. Както и да е.

Мерси, Мери Simple Smile Това с церемонията, признавам си, не го разбирам. Аз бих отишла, без значение в какво вярвам или не.

Дрънкаш ти.
В случая с благотворителността е друго.
Там става дума за безизходица. И нуждите са конкретизирани.
Когато става дума за заем и ти си мислиш,че твоят смисъл е и смисълът на искащият заема и държиш да задоволиш твоя смисъл,а не неговия - това е болно его.

# 178
  • Другата България
Merri_An,
Не зная подорбности по останалата част от финансирането. Когато някой дойде да ми говори за сватби не му искам подорбен бизнес план...
Не зная за колко гости искат да го правят. Само зная къде, защото от там тръгна разговора.
Grinning Ок, така да бъде.
Въпросът беше дали девойката ще се включи.
Което е съвсем в реда на нещата.

# 179
  • София
Братът на мъжа ти ще се жени. Сватбата не е чужда, а на близък роднина. Ако ти самата си против брака, нямаш право да налагаш своите разбирания на другите. Аз ако бях щях да помогна с радост.

Общи условия

Активация на акаунт