Базедова болест - тема 8

• 24 759
  • 735
  •   1
Отговори
# 480
Оказа се, че всъщност при първата операция не ми е махната едната половина на жлезата, а само част от единия лоб. Явно така е преценил тогава докторът.
Сега също се надявам да ми махнат само част от жлезата и да не се налага да пия хапове.

Не знам какво искам....искам да съм здрава Sad

# 481
Чакай да видим ТРАК-а какво ще покаже.

# 482
Ева, пожелавам ти го.
Пусна ли го Трака?

# 483
Ева, пожелавам ти го.
Пусна ли го Трака?

Благодаря много на всички! Още не съм. Четох някъде, че е най-добре да се пускат тези изследвания след цикъл, та другата седмица ще е Simple Smile

# 484
Ева, той Трака ако е разбутан, е все едно в цикъл ли си или не.

# 485
Ева, той Трака ако е разбутан, е все едно в цикъл ли си или не.

Simple Smile Права си, май си търсех причина да отложа изследването. Стигат ми толкова лоши новини за тази седмица. Другата седмица съм на линия, обещавам Simple Smile

# 486
За ТРАК-а, както е писала Леми, няма никакво значение. Може да го пуснеш по всяко време на деня, независимо яла ли си, пила ли си, в цикъл ли си. Това са антитела, или ги има в повече, или не.
Иначе, ако мислиш да пускаш с ТСХ, има значение. Добре е да е сутрин на гладно и жадно, за всеки случай. За цикъл, има съвсем леки колебания. Не е примерно да си в хипофункция, или в норма, и да те изкара, че си в хипер.

# 487
  • София
и Начев каза че, Trab, FT3 и 4 могат да се пускат и след храна но до обяд и без да си пил кафе и алкохол
а иначе TSH само сутрин на гладно и може да си пил само малко вода.

Сега се зачетох в листовката на Метизола и вътре е написано да се внимава и има риск от следното:
"- ако развиете Базедова болест или това състояние се влоши по време на лечението, тъй като това може да бъде свързано с развитие на болестта на щитовидната жлеза;"

Много се зачудих това защо го пише вътре като и на мен и на много други им дават именно Метизол за Базеда?

# 488
Изобщо не ми става ясно какво са имали предвид. Като че ли някъде са се изгубили в превода.
Но да кажем, че:
Цитат
Метизол се използва при свръхактивност на щитовидната жлеза (независимо от нейния вид), при тиреоидна криза, при подготовка за тиреоидектомия и като подпомагащ препарат при лечение с радиоактивен йод.
... и понеже не се ползва само при Базед, евентуално ако се стигне до отключване на заболяване, да се внимава. Ама то какво да му внимаваш. Следиш показателите така или иначе.
Не ми е много ясно, но знам че при нас главно (тия които сме с Базед) следим левкоцити, чернодробни показатели, ЦРП/СУЕ и следим за обриви. Това ни касае. Ако нещо излезе извън норма, или има наличен нетърпим обрив, просто сменяме лекарството, намаляват ни дозата, включват ни добавки за алергии, за черния дроб и т.н.

# 489
  • София
Аурора, ти си още на хапчета, нали, не сте ги спряли?

Йесс, пия си ги. На 11-тия месец съм. 🎡

Еве, съжалявам, че така се е получило😕

# 490
Здравейте Дами,
майка ми е на 75 год и има базедова болест ( от 25 г около) и не се е излекувала до сега . Лекува се само с метизол ( последни данни за да поддържа в норма пие по 3 бр / ден )
От Добрич сме, д-р Велкова лекуваща.
От няколко години д-р Велкова я приканва да пие радиоактивен йод.
До сега  не се е бе решила .
Трябва време да влезеш в норми , след което преглед от д-р в Св Марина , той определя дали си годен за радиоактивен йод , но ...... тругнали сме по този път , влезе в норма и подддържа сега лятото  .

НО АЗ ОЩЕ НЕ СЪМ УБЕДЕНА ЗА ТОЗИ ЙОД .
Ако имате информация , вие или по -възрастен е минал по този път  , моля  за всяка информация , която ще ми е от полза .  В Света Марина ще ходим . Препоръки при кой от докторите да минем прегледа окончателния - който определя дали си годен ? Опасности ? Как сте се справили вие ?
ГЛАВНИЯ въпрос на , който не мога да си отговоря  : Добре ли е за 75 г жена или по-добре да е не го пие ????
Колко + и колко - има ?

И още нещо :  майка ми става много нервнлятото . Сега Уж хормоните са в норма и тя много старателно си пие метизола за да ги поддържа ,  а е отслабнала и е много, много раздразнителна .
Как да успокоим тази нервност и раздразнителност ?? ?

Ще съм ви много благодарна
Е-mala ми е velikova_r@abv.bg
Хубав ден от мен

Последна редакция: вт, 06 авг 2019, 13:31 от r_velikova

# 491
Здравейте! Ето това са ми резултатите от днес, този път ги пуснах в Бодимед:

TSH   S       0.01       µIU/ml     0,27 - 4,20    
TSH-R-Ab   1.00       IU/l     0 - 1,75

Понеделник имам час за преглед, този път директно в ендокринологията отивам. Ще съм благодарна, ако коментирате.

# 492
  • София
Еве, може би затова не се чувстваш зле откъм симптоми, тъй като антителата са ок.
Може би е остър тироид? Лаик съм, знаеш, просто си мисля.

# 493
Ендокринолога ще каже най-добре, но се чудя, дали не е тръгнал рецидив. Thinking
Ето моите изследвания при рецидива, добре, че си ги пиша в темата, та си ги намирам 😸
TSH-R-Ab   S         0.58        IU/l     0 - 1.75
TSH   S        0.063        µIU/ml     0.27 - 4.2     ECLIA
Free Т4 (fT4)   S        24.36        ng/l     9.30 - 17.00

# 494
Aurora, Lemy, благодаря за отговорите!  При рецидив не трябва ли и ТРАК да е извън граница? При мен е в граници, както виждам и при теб, Lemy е бил. Много ми е интересно какво ще каже докторката понеделник.

Общи условия

Активация на акаунт