Базедова болест - тема 8

• 24 769
  • 735
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Момичета има ли шанс от тези лекарства железата да влезе в норма и да възстанови функциите си? Случвало ли се е такова нещо в този форум.Много ме притеснява и напълняването честно казано ,надявам се не само да го овладея ,но и да сваля 5-7 излишни кг .

Всичко ще бъде наред.
Септември 2018 ме диагностицираха с Tsh <0,005 (2-4) и Ft4 42 (9-17). Trab 3.17
И сега след лечение 10 месеца Tsh 2.20; Ft4 15 (резултати от вчера) и Trab 0,80.

И като имаш предвид, че имах множество здравословни проблеми и операция, но жлезата си беше под контрол с медикаментите.
Килограмите ми са 56 (при активен Базед никога не можех да кача над 53, колкото и да се тъпча).

# 466
  • София
Това с килограмите при мен е точно обратно- май месец бях 86, след като установиха Тиреотоксикозата преди две седмици, се претеглих 93, като в момента се движа повече, работя повече и не съм почнал да ям повече иначе около 85 съм вече поне 10 години.
Гледам да е с храненето ,но аз ям два пъти на ден и едната доза ми е без храна.Тиреотоксикоза ми е диагнозата ,за сега.
При теб кратко на мен ми написаха от първият път пет ред" Тиреотоксикоза с дифузна гуша, следствие АТЗ, в ДД Хашитоксикоза , най-вероятно Базедова болест, активна фаза,първи епизод:).. и после за капак Галева добави и Тиреодит на Хашимото в ехото... така и не разбрах какво е ДД:)
сега си имам от всичко по малко
иначе за напълняването според мен си е до психическа нагласа и добро настроение, да не го мислиш много много

# 467
Тиреотоксикоза е състояние, не конкретно заболяване. Неизяснена причина за хиперфункцията, която в последствие може да се установи дали е на база автоимунно заболяване, като Базедова болест, или Хашимото (Хашитоксикоза), дали Автоимунен тиреоидит неуточнен. Има и други тиреоидити започващи с хиперфункция на щитовиднатам, но се лекуват по друг начин.

the guest, твоето е сходно на моето описание в началото. Тиреотоксикозис/Хашитоксикоза, вероятен автоимунен тиреоидит/ Базедова болест.
Първо пишеха първите три, след рецидива добавиха Базедовата болест + нодозна струма, тъй като вече имах и възли в жлезата. Когато попитах доктора в крайна сметка какво имам от всичко написано- каза ми, ми то едно и също. Simple Smile Реално съм си с Базедова болест + нодозна струма (това си е отделно заболяване). Ако в първите месеци бях минала от хиперфункция в трайна хипофункция, вече тиреотоксикозата щеше да се окаже на фона на Хашимото, започнало с хиперфумкция и минало в трайна хипофункция. Затова на тия ранни етапи от лечение, рядко поставят категорична диагноза.
А лекуват хиперфункцията при Хашитоксикоза и Базед по един и същи начин. С тиреостатици. Хипофункция ли е - ясно с какво се лекува.
В хода на лечението се изясняват тия неща.
Е, да, при някои хора от самото начало е ясно точно за какво се касае. Но не при всички. Това се изяснява по време на лечение.
Относно това :ДД Хашитоксикоза и на мен не ми е ясно, но ще да е някакво съкращение при ехографска находка, нещо от рода на "долу вдясно". Поне така ми звучи Smiley Гледайки структурата на жлезата с ехография, описват там разни участъци. Горе вдясно, долу вдясно, хипоехогенна структура, еди си каква структура,едната типична при Базед, другата при Хашимото и т.н.

No_frame, има момичета от темата в ремисия след лечение. Не са малко. Доста от тях не пишат, обяснимо защо. Не ги мисли тия работи, а спокойно се хващай за лечението и с вяра за оздравяване. Много, много голям процент от лечението е в главата и мислите. Smiley  Излиза така, че както си живял сега, трябва коренно да промениш нещата. Болестта ни е болест най вече на емоции , стрес, обвинения, самосъжаления, връщане към миналото и т.н., и също не рядко на хормонални промени при раждане, аборт, бременност.
Последвани от продължително боледуване, най-вече вирусни и бактериални инфекции, които могат да отключат заболяването.
И не на последно място, тия шоковите и извънредни състояния, като внезапна загуба на близък, катастрофи, силна уплаха и т.н.
По мое наблюдение, като че ли по се повлияват от лечение и постигат ремисии хората, които са отключили заболяване след бременност, аборт, раждане, отолкото тия, чиито проблеми са в главата и с емоциите най-вече, и подложените на системен стрес, тревожност и т.н. Даже тези с шоковите състояния може по-бързо да се съвземат, от тези, клито са подложени на системен стрес и мрачни мисли и депресия.
Така че, човек може да опита да промени някои неща, да се опита да гледа по друг начин на живота и да си помогне много, за постигане на ремисия.

Последна редакция: чт, 01 авг 2019, 00:28 от Merelenda

# 468
Мереленда изключително много съм ти благодарна за времето което отделяш и информативните постове -започват да ми просветват разни синапси в мозъка 😁  и да ги свързвам ,малко по малко ❤️

# 469
А, за нищо.
На думи е много лесно, а реалността е различна, знаеш.
Знаем какво трябва да направим, друг е въпросът, че малцина от нас го правят.
Но много е важно да се научи човек да не му пука. Един живот живеем. Опитвам се и аз. Понякога успявам, понякога изпадам в големи дупки и трудно се съвземам, но продължавам. Къде ще отида...
Психика. Какво да правиш.

# 470
Затова ендокринолозите казват че жлезата се лекува и със спокойствие. Обаче в днешно време къде спокойствие. Възхищавам се на хора за които всичко е черни и бяло. Принципни, праволинейни, не изпадат в съмнения, колебания и самообвинения. Винаги са убедени в правотата си и не му мислят много. Мислите носят много силна енергия. Така че трябва да мислим повече положително.

# 471
Аурора, ти си още на хапчета, нали, не сте ги спряли?

# 472
Момичета, лоша новина от днес - пуснах само ТСХ и е 0.012. От 8 м. съм без лекарства.

Моля, кажете какво да правя Sad  Да взема направление от личната за ендо, но да пусна ли други изследвания преди това?

# 473
Според мен е нужен само ТРАК и с ТСХ-то и резултата от ТРАК-а отиваш при доктор. Но ти прецени. Рядко при рецидив (понеже ги хващаме навреме) се разбутват Т4 и Т3, но ТСХ и ТРАК показват именно, дали се касае за рецидив. Разбира се и ТСХ може да повториш с ТРАК-а.
Съжалявам.

# 474
Благодаря много, Merelenda. Утре ще пусна само трак и тсх в друга лаборатория, да видим. Шибана работа, хем толкова добре се чувствам, нито сърцебиене, нито изнервеност, никакви симптоми нямам.

А направление за какво да взема, всъщност - ендо или хирург направо?

# 475
И двата си рецидива не усетих в началото, именно защото като се следим ги хващаме навреме.
Казвам аз на доктора: "Ами аз се чувствам много добре", а той ми отговаря: "Ти си добре, ама ТСХ-то в нулата". Проверих го на следващия ден, защото не исках да повярвам и се затвърди с две нули отпред. После и ТРАК потвърди ситуацията.

Относно направлението, може и хирург, да, но имай предвид, че ще трябва да попиеш 2, а може и 3 месеца лекарства, да скочи ТСХ и тогава да мислиш за операция. Един вид, хирургът ще трябва да те проследи и назначи дата на есен за операция.  ТРАК в случая няма да го проследяват после, ако се решиш на операция.
Според мен може първо да вземеш час за ендокринолог, да потвърди или отхвърли рецидив. Ако се потвърди рецидив и кажеш, че си решена на операция, ще назначи терапия, ще те проследи и евентуално като се уговориш с хирург за операция, вече да ти издадат и нужното направление (зависи при кой хирург и дали по каса). Знаеш му реда.

# 476
Merelenda, благодаря тии много!

# 477
Ева, това първи рецидив ли ти е?
На мен при съмнения за рецидив са ми искали или тсх и трак, или тсх, фт4 и трак.

# 478
Lemy, преди години имах хипер и тогава се влачих няколко години с хапове, родих и след това ме оперираха.
15 години си бях добре и преди 2 г. пак се обади жлезата, година и нещо пих хапове и нищо....

# 479
О да, вярно, сетих се. Искаш да ти махнат и другата половина ли?

Общи условия

Активация на акаунт