Базедова болест - тема 8

• 24 662
  • 735
  •   1
Отговори
# 660
Момичета, моля да ме извините ако някъде сте коментирали и съм го пропуснала, но утре ми е ден за изследвания, а от днес съм в цикъл. Ще има ли проблем с резултатите?

# 661
Не са искали от мен и аз не съм се съобразяала.

# 662
Което и ендо да съм питала, всеки ми е казвал, че няма значение дали си в цикъл или не, то TSH то не скача току-така когато си в цикъл и когато ти свърши. Но ако искаш може да изчакаш за това успокоение. Какво значи ден за изследвания, не може ли да ги пуснеш след няколко дена?

# 663
Обсъждаха нещо в темата за Хашимото няколко пъти, ама съм късопаметна. По принцип не е проблем и може да се изследваш, но да се имало предвид, че в тия дни можело да покаже малко по-висок резултат за ТСХ. Май това беше. Е, не като ако си в хипер да те изкара в норма, някакви десетици там.
Аз лично за толкова години съм се изследвала всякак. И много често по време на МЦ. Просто като почна една контола да правя всеки месец и все по едно и също време се случваше. Разлики никакви. По-точно - ако е налице хипер, няма да те изкара в норма.

Леми, и ти си пускала, когато си в МЦ. Smiley Ние изобщо не ги отчитаме тия. Ама за хората в хипо, може би и десетиците са от значение.

# 664
Аа, докторята си слагат 0,20 в рамките на лабораторна грешка. Абе....незначително е, примерно дали ще ти е 1.3 или 1.5 например, за нас де.

# 665
Написах ден за изследвания не защото някой ми го е определил,  мога да изчакам. Просто предупредих че утре ще закъснея в работата. Така че благодаря ви че ми отговорихте бързо. Утре отивам. Бъдете здрави всички. ♥️

# 666
Привет и от мен! Hug
Отдавна ви чета и се каня да пиша...

Диагностицираха ме с базед преди година и половина, но се чувствах зле години преди това. Мислех, че е ПР/депресия/невроза, костите много ме боляха, виеше ми се свят, треперех и т.н.

Баща ми имаше базед (пи радиоакт.йод), та съм запозната със симптомите.
За 7-8 години 2 пъти ходих на ехограф и изследвах хормони, всичко видимо беше наред, чак на третият се разбра.
Що ужасни лета изкарах преди това, много зле ми ставаше на слънце.

След като го откриха, още след първите 3 месеца влезнах в ремисия и по разписание постепенно намалях метизола, като последният месец преди прегледа го спрях.
И резултатите бяха... потресаващо зле. Пак вдигнахме дозата, пак се пооправих. И така...

Качих и доста килограми- и преди да ми открият болестта, и след това.

Сега не мога да заспя, покрай овулацията, преди само преди цикъл, вече и в двата случая... Сърби ме тялото или ме бодат иглички и се будя, четох някъде като възм. причина ендокринно заболяване. Има ли и други с такива симптоми?
Ставам, мажа се с кремове, тупам завивки, къпя се... 🤪😄😂

Последна редакция: ср, 30 окт 2019, 03:08 от Анонимен

# 667
Да не би да е от хапчетата?

# 668
Сърбежа ли... мисля, че не... и преди да започна лекарствата, се е случвало. Вечер като легна, белези по кожата няма. Казват, че една от възможните причини за това може да е базед (например тук), с ендо не съм го коментирала още.

Merelenda, много професионално пишеш и хубаво обясняваш по темата! Flowers Hibiscus
Лекар ли си, ако не е тайна? Simple Smile

Последна редакция: ср, 30 окт 2019, 04:23 от Анонимен

# 669
О, не, не. Те лекарите време за форуми нямат Satisfied
Аз също съм имала описаните сърбежи. Понякога след почесване се появяват по 1-2 подутинки, като пъпка от ухапано и минават за минути.
Но понеже казват, че и от тиреостатиците може да е, затова се зачудих. Неведнъж са сменяли лекарства именно заради сърбежите. Но явно си е типично за Базеда.
Събудих се в 3:00. Пак ми се обърка сънят. Ще има да дреме през деня. Съсипва ме това спане на части. Искам да си легна нормално към 23:00, примерно, и да се събудя в 7:00, ама нъцки. Качественият сън е мираж от години.

# 670
Случвало ми се е, и по тялото, и по лицето.
Правила съм и две сериозни алергични реакции да го наречем, Първата беше преди да ме диагностицират с базед - станах на едни огромни плюски по тялото, втората беше преди да направя рецидив - поду ми се лицето и главата, алерголожката каза че най-вероятно е от щитовидната. С кортикостероиди ме оправяха.

# 671
  • София
Здравейте,
След още две седмици на 3x1 резултатите станаха ТСХ - 0.612 , ФТ4 - 10.80, намалиха ми дозата на 2по1 и след
още две седмици положението стана ТСХ - 3.980 , ФТ4 - 11.60, Днес минах при Начев и той ми каза още на 2по1 за поне още две седмици за да имам ТСХ над нормата и след това да мина на едно хапче за две седмици и после контрола - някой друг лекуван ли е така с нарочно поддържане  в другата крайност? .. според лекаря така се намалявала вероятността от рецидив
Общо взето ТСХ както беше 0,005 за две седмици скочи много а ФТ4 отиде под нормата

# 672
И моя сън беше ужасен , кратък и некачествен, дълго време, години, много преди да ме диагностицират, но напоследък спя много и се будя 1-2 пъти на нощ само, което е супер. Излязоха ми резултатите.
TSH 2.61 реф. 0,3-5,0
FT4 0,82 реф. 0,7-1,48
Май съм добре , а? Такова ниско FT4 никога не съм имала. Дали това че е почти на долна граница е причина така да спя. Чувствам се добре. Утре ще ида при ендокринолога да каже.

# 673
Сали, заради хипото е вероятно. Добри резултати като за нас.

Гостенче, нормален подход. Слушай доктора. Не при всеки се процедира така. Някои доктори целят хормоните да не ходят нагоре надолу и все да са в нужни стойности, но по-честата практика е именно да скочи още ТСХ, да потиснат Т4 и Т3 и после да намалават дозата, за да не стане лутане с по 1 таблетка нагоре, 1 таблетка надолу, ако само се целят в идеални стойности.

# 674
  • София
Цял месец да седя в хипо функция не е ли малко множко ,никак не се чуствам комфортно, затова и питам другите така ли са ги лекували , за последните две седмици съм качил 8-9 кг. и съм станал един спокоен и флегматичен с топ не могат да ме мръднат, да не си остана за постоянно в хипо:).... но да иначе правя каквото каже Начев , и за тези който се интересуват да ходят при него разбрах че, вече в сряда няма да приема в Майчин дом имал лекции тогава, най-много да дойде за половин час около 13 часа.

Общи условия

Активация на акаунт