Цветарки - продължаваме да обменяме опит !

• 57 459
  • 446
  •   1
Отговори
# 210
Искам да помоля за съвет  PraynigПодариха ми бенджамин ,но не съм го присадила защото ме е страх.Да изчакам ли да се разхлади ,ще издържи ли в този почва?

Не виждам проблем да го пресадиш,ако му е малка саксията,примерно.Не е капризно разстение.
Бенджаминът е много ефикасен при електросмог.Моят седи до телевизора.

# 211
Добре Peace Hug

Минавам на следващият проблем Mr. Green
Юка -
Купих си юка с много дебели стебла /два бр. в саксията/. В оранжерията, от където я купих казаха, че мога ако искам да ги разделя, което и направих.
Малкото тръгна много добре, но високото стебло нещо доста му изсъхват листата и постоянно почиствам ново изсъхнало листо.  Примерно на 3 дни изсъхва по едно. Вече почти не й останаха листа  Sad
Седи на западен прозорец, има доста слънце, поливам я, торя я, овлажнявам листата.
Каква би могла да е пирчината?
Да не би да ториш много? newsm78Моята юка също беше с две стъбла,но изчаках с разделянето,все не можех да се наканя.Беше се разболяла,но я излекувах.Държа я на североизточен прозорец и се развива много добре.Торя я два пъти в годината.поливам умерено.Не овлажнявам листата,не смятам,че е необходимо.Наскоро пусна нови издънки. GrinningЮката може да издържи и на температури до минус 10 градуса. Peace

# 212
  • София
Смених й мястото, с една идея по-слънчево, пак на западен прозорец.
Ще разредя торенето, добре.
Бях чела някъде, че когато листата изсъхват това е признак на недополиване. Ако загниват - значи се преполива.
Листата на моята юка изсъхваха, затова си мисля, че не я поливам често, макар че я поливам на 4-5 дни.
Благодаря ти за съвета! Grinning

# 213
Уф за белите не мо9га да ти кажа нищо,но ако имаш черни вече съм им спец по трепането #2gunfire
Би ли споделила как се справяш с черните мушици - аз очевидно си ги въдя в една-две саксии, казаха ми да забода кибритени клечки с фосфора надулу и да намаля поливането, но очевидно не помага  Sad
Съвети приемам всякакви  Hug

# 214
  bouquet
Здравейте момичета!Дайте савет за бонзай!!!Подариха ми бонзай - бенджамин и беше много готин : малко кипро дравче с малки листенца! .... но сега новите " листенца " стават все по-големи  , каэаха ми че  се режат ... ама как  точно

# 215
  bouquet
Здравейте момичета!Дайте савет за бонзай!!!Подариха ми бонзай - бенджамин и беше много готин : малко кипро дравче с малки листенца! .... но сега новите " листенца " стават все по-големи  , каэаха ми че  се режат ... ама как  точно
Имах такъв,но нещо не можах да го уредя и загина Sad .Ами грижите за бонзай са си цяло изкуство ,което не владея.Мисля,обаче ,че се подрязват клонките,а не листата.За начинаещи няма да е лесно! Wink
Съветвам те да не бързаш с рязането и без друго е голям стрес за растението смяната на обстановката.Засега поливай умерено и му избери подходящо място. Peace

# 216
Смених й мястото, с една идея по-слънчево, пак на западен прозорец.
Ще разредя торенето, добре.
Бях чела някъде, че когато листата изсъхват това е признак на недополиване. Ако загниват - значи се преполива.
Листата на моята юка изсъхваха, затова си мисля, че не я поливам често, макар че я поливам на 4-5 дни.
Благодаря ти за съвета! Grinning
Вивиан,и от преполиване изсъхват листата.Различните растения реагират различно.Аз моята юка я имам от свекървата.Тя искаше да я хвърля,защото беше болна от брашнеста мана и не беше успяла да я" изцери".Листата и бяха посипани с бял прашец и половината бяха изсъхнали.А свеки редовно си преполива цветята. Wink
Важно е на дъното на саксията да направиш дренаж,за да се оттича излишната вода и да не загниват корените!Успех!

# 217
  • София
Мерси, ще го имам в предвид!  bouquet

# 218
  bouquet
Имах такъв,но нещо не можах да го уредя и загина Sad .Ами грижите за бонзай са си цяло изкуство ,което не владея.Мисля,обаче ,че се подрязват клонките,а не листата.За начинаещи няма да е лесно! Wink
Съветвам те да не бързаш с рязането и без друго е голям стрес за растението смяната на обстановката.Засега поливай умерено и му избери подходящо място. Peace

Смаляването на бонсаите се прави главно чрез системни подрязвания на корените и короната. Според ефекта, който се постига, подрязванията се разделят на формиращи и поддържащи. В периода, необходим за постигане на желаната форма, се използват и двата вида. Чрез формиращите подрязвания, се намалява височината на растението и дължината на неговите корени, а чрез поддържащите се благоприятства развитието на нови разклонения и се спомага за смаляване на размерите на листата. За да се запази формата и да се подпомогнете правилния растеж на бонсая, редовно се изрязват пожълтелите листа, премахват се някои от долните клонки, както и нежеланите разклонения.

# 219
Благодаря.Значи да не губя надежда.
В краен случай ще си имам един голям бонзай... Embarassed

# 220
Ами гадовете ги трепя с препарат от магазина,не си спомням името му и със сапунена вода Peace

# 221
Ами гадовете ги трепя с препарат от магазина,не си спомням името му и със сапунена вода Peace
Да разбирам ли, че това е отговор по повод моят въпрос относно летящите черни мушици ? Ако да- благодаря !
Сапунена вода казваш- какво с нея ?

# 222
  • преди Варна/сега Горна Оряховица
Момичета,гледайте днес предаването ИСКРЕННО И ЛИЧНО - ще се говори за цветя  flower

# 223
  • София-в сърцата на моите деца
За юката- не обича да е на пряко слънце, а на по - сенчесто място . Моята си стоеше на едно място 10 год. и стана 2м. Обича да я поливат. И не обича да я местят. То всички растения не обичат да ги местят непрекъснато, иначе се разболяват!!!!А за бонсая знам, че трябва да е в малка саксия, иначе тръгва на корени. А колкото до торенето- утайката от сутрешното ви кафе или съдържанието от пакетчето чай  върши идеална работа! Действайте!!! newsm10

# 224
  • София
Здравейте ! Имам един въпрос а именно, дали ще оцелее орхидея, която цъфти в момента а аз я пресадих. Беше в една много тясна саксия, корени стърчаха отвсякъде, даже бяха някои засъхнали ... Та с цел да я спася, я пресадих, но нали сега не е време за пресаждане ...
Дано оживее  Confused

Общи условия

Активация на акаунт