Цветарки - продължаваме да обменяме опит !

• 56 476
  • 446
  •   1
Отговори
# 105
Днес си засадих няколко кострилки от фурма  Simple Smile
Знаете ли след колко време ще изникнат? И сега къде да държа сандъчетата - на по-тъмно и хладно или няма значение къде?

# 106
  • Варна, а по празниците в Ямбол
Днес си засадих няколко кострилки от фурма  Simple Smile
Знаете ли след колко време ще изникнат? И сега къде да държа сандъчетата - на по-тъмно и хладно или няма значение къде?

Въоръжи се с търпение... Не мога да кажа колко но поне 2 месеца, че дали не е и повече, няма да ги видиш. Аз веднъж си посадих и след като ми омръзна да ги чакам повече от 2 месеца, реших да ги разровя. Тогава установих, че тръгват първо надолу, докато стигнат дъното на саксията и после от дъното нагоре....
Така, че според моята теория ще стане по-бързо само ако не ти е много дълбока саксията. Успех!

# 107
  • София
Мами, помагайте! Вече трета година се мъча да отглеждам кротон и все неуспешно  Rolling Eyes

Два ми умряха, третият го купих миналият август от БИЛЛА, та в него ми е надеждата. Изобщо не расте, зимата помислих че съм го загубила - остана с три листа... на пролет пусна нещо като грозд на върха и помислих, че ще цъфти, но грозда закърня и изсъхна Sad  Сега съм го изнесла на балкона,  пусна две филизчета със зачатъци на листа. Четох къде що има из нета писания за него. Гледам го по предписанията:на завет и слънце, почвата е винаги влажна, всеки ден пулвелизирам. Още си е в оригиналната саксия с купешката почва - и понеже предишните два умряха при смяна на саксията - незнам какво да правя. Моля, дайте ми съвет каква почва да търся и кога е подходящото да го преместя? Кажете и с каква тор да го подхранвам - много го харесвам това цвете и ми се ще да "тръгне" най-после...

# 108
Положението с кротона и при мен е същото. Имах преди време два и двата умряха и аз се отказах. Не знам защо е толкова капризно това цвете и защо не му върви с мен Mr. Green ?

# 109
Кротона е и моето любимо цвете, само дето и моя опит с него е горчив. Първия си кротон отгледах от "бебе" - порастна до определен размер и спря да расте или на мен така ми се стори  newsm78 , пресадих го и до 1 месец вече нямах кротон... а живя пустия му 5-6години в една саксия, при течения и нередовно пръскане на листата, без да му опадат или да имам проблеми с гледането му. Направооо... все се обвинявам, че не съм забелязала евентуални гадинки по него и затова се спомина, ма знам ли  newsm78 Следващите ми опити не бяха толкова дълготрайни, но там имаше измръзване и цялата партида бебчета  Sick

# 110
Днес си засадих няколко костилки от фурма  Simple Smile
Един съвет и от мен. По добре да са всяко в отделна малка саксия, защото като ти израснат малко и ги прехвърляш в отделни саксии може да им нарушиш коренчетата, които са много крехки и да загинат. Това от личен опит. И аз ги бях засадила в сандъче 4-ри на едно място и после ги унищожих без да знам. Една приятелка ми обясни причината.
Има и още един начин за фурмите: Слагаш ги в чашка с вода и там си пускат коренчета и тогава ги засаждаш, но става мнооого бавно.

# 111
Ети, изчакай с пресаждането!
daniabc, грешката ти е в изречението "всеки ден пулвелизирам"  Laughing Трябва да е по "50 пъти на ден пулвелизирам" (горе-долу  Wink) Просто кротонът изисква висока въздушна влажност. Единственото, което мога да те посъветвам е да го държиш в близост до няколко други саксии с цветя (по възможност с прилична листна маса) и да го пръскаш всеки път като минеш покраъ него...

# 112
katyadjin, cvete_m, благодаря ви за отговорите  Hug Значи ще има да чакам доста, докато видя резултата. А много ми се иска да поникнат по-бързо, че да си ги сложа за украса в хола. И съм ги насадила по 4 в 2 сандъчета, ще видим какво ще излезе. Може и да си ги оставя там, щом има вероятност да се прецакат  Thinking

# 113
katyadjin, cvete_m, благодаря ви за отговорите  Hug Значи ще има да чакам доста, докато видя резултата. А много ми се иска да поникнат по-бързо, че да си ги сложа за украса в хола. И съм ги насадила по 4 в 2 сандъчета, ще видим какво ще излезе. Може и да си ги оставя там, щом има вероятност да се прецакат  Thinking

А пък за украса в хола, ще има доста да почакаш, за абитуриенскат на малката може и да стане добра украса Wink

# 114

А пък за украса в хола, ще има доста да почакаш, за абитуриенскат на малката може и да стане добра украса Wink

#Crazy #Crazy #Crazy
Лелеее, ти почти ме отказа да си ги гледам и поливам  Tired

# 115
Dominika , недей ти пък чак толкова. Ето това са моите палми. Гледам ги от 3 години и това е резултата. При тях само се е настанило и едно калдаръмче от миналата година:

# 116
нямама време да изчета всичко, затова направи ще питам  Embarassed имам палма, обаче известно време се наложи да стои на терасата и част от листата изгоряха. по средата на листото има една такава ръждива жилка или пък цялото листенце е жълто. дали ще се оправят, като я вкарам вътре или трябва да ги режа тия листа?  newsm78 ако е второто, доста постна ще остане горката палма  Embarassed

# 117
  • София
нямама време да изчета всичко, затова направи ще питам  Embarassed имам палма, обаче известно време се наложи да стои на терасата и част от листата изгоряха. по средата на листото има една такава ръждива жилка или пък цялото листенце е жълто. дали ще се оправят, като я вкарам вътре или трябва да ги режа тия листа?  newsm78 ако е второто, доста постна ще остане горката палма  Embarassed
Не се притеснявай.
Отрежи прегорелите листа, сложи я на сянка, натори я и тя ще се оправи.
Всяко едно премахване на листата /подрязване/ стимулира по-бързият растеж.
Дори всички листа да премахнеш - пак ще избият и пак ще имаш хубава палма  Wink

Последна редакция: вт, 11 юли 2006, 18:07 от denis_d

# 118
Калатея ми подариха миналата год и до пролетта листата и едно по едно покафеняха и изсъхнаха!Толкова ме яд,спазвах всички изискавания!Сега всички съм от отрязала до корен,но ми е жал да я хвърля.Дали има шанс да пусне ново листо? 

Да! Поддържай почвата едва влажна и стискай палци!

Момичета,дори не успях да извърша процедурата по пресаждането докато се наканя да купя пръст,днес видях че Калатеята е пуснала ново листо и на път е още едно!Много съм щастлива!При това положение да предприемам ли пресаждане или да изчакам?

Изчакай до есента сега не е подходящо време за пресаждане

# 119
Много я харесвам тази тема.Не пиша много тук ,но  я чета и давате много хубави съвети!  bouquet
Реших да ви покажа и моите цветя: http://www.snimka.bg/album.php?album_id=48662

Имам и един въпрос.Пред блока имаме много здравец и аз си взех едно клонче с корените.Има ли някакви изисквания към засаждането за да се хване,ако въобще се хване Laughing

Последна редакция: ср, 12 юли 2006, 15:54 от sneji_

Общи условия

Активация на акаунт