Коя е последната книга, която подарихте на детето си? - 12

• 79 979
  • 639
  •   1
Отговори
# 510
https://m.helikon.bg/166473-7-те-навика-на-високоефективните-тийнейджъри.html

Издание за тийнове, на база на книгата за възрастни със същото име.

# 511
  • София
Здравейте! Дъщеря ми е на 10 години, наесен ще бъде в четвърти клас. Още от съвсем мъничка се опитвам да ѝ вдъхна любов към книгите и си мислех, че до първи клас съм успяла, когато в края на учебната година тя успя да прочете всички книги, които даде госпожата за лятото. Проблемът дойде след това. През новата учебна година не искаше да погледне нищо за четене, а аз продължавах да ѝ чета за лека нощ и да слуша ѝ беше много интересно. Така "прочете" Тайната градина, започнах да ѝ чета Без дом, но тъжните моменти я разстроиха и вече не иска да я погледне. От тогава до сега иска да чете само леки романчета, в които има само смях и нищо друго. Като се върна назад във времето до днес уж е прочела доста заглавия, но ме тревожи, че нито една книга не я грабва и не я чете с удоволствие, така да я привлече, че да няма търпение сутрин като се събуди и да я грабне. Питам я дали прочетеното ѝ е харесало, винаги получавам отрицателен отговор. За това лято има 10 книги, които да прочете, засега е прочела само 1!!! Емил от Льонеберя. И понеже е забавна, питах я дали ѝ е харесала и отново получих отрицателен отговор. Сега се мъчи с Робинзон Крузо, преди това започна Том Сойер и я остави. Поставих ѝ задача, докато е при баба си, освен да дочете Робинзон Крузо, да започне и една енциклопедия за чудесата на света. Всички мои усилия се посрещат с неодобрение. Самата аз много обичам да чета и като свърша една книга, веднага взимам следващата. Детето не е зависимо от технологиите, няма телефон, няма таблет, като е вкъщи детски предавания са разрешени само в петък, събота и неделя и то не цял ден, а сега при баба и телевизорът прави проблеми, та и това не гледа. В училище е отличничка, няма слаби оценки никъде. Дори госпожата ѝ ми каза, че силната ѝ страна е литературата, прави уникални съчинения и има развито мислене на анализатор. Но това не го виждам как би могло да е така, без да има любов към четенето. Не знам къде бъркам.

# 512
sugar baby, никъде не бъркаш. Това са днешните деца за които голяма част от световната калсика няма никакъв смисъл. Не засяга тяхното време и битие. Не им носи удовлствое по никакъв начин. А за литературата изучавана в училище съвсем пък да не говорим.
Малкият ми син е на 12 в момента чете Хобит на английски. Пак подчертавам на английски Simple Smile
След като беше едно изключително четящо дете в началните класове, така миналата година премина на четенето на Манга (комикси на английски език), добре поне че са на ниво С1 та има някакъв смисъл.
Личното ми мнение е, че задължителната литература по БЕЛ го отказа от активното четене. Когато започна с четенето четеше книги избрани от него и от мен като : Последните деца на земята, Скъдъгари плезант, Бабата бандит, всичко на Роал Дал. После дойдоха училищените като Том Сойер, Под Игото и т.н. - отказа се - трудни за разбиране от неговият светоглед.
За разлика от това на курса по английски четат адаптиирани книги за съответната възраст - чете Мартин Лутер Кинг, Гъливер и т.н. но всичко е адаптирано по 30 на страници на разбираем език.
Сега сме в пазарене, защото иска да чете Властелина на пръстените, но на английски - аз пък искам да го прочете на български Simple Smile

# 513
  • София
sugar baby, никъде не бъркаш. Това са днешните деца за които голяма част от световната калсика няма никакъв смисъл. Не засяга тяхното време и битие. Не им носи удовлствое по никакъв начин. А за литературата изучавана в училище съвсем пък да не говорим.
Малкият ми син е на 12 в момента чете Хобит на английски. Пак подчертавам на английски Simple Smile
След като беше едно изключително четящо дете в началните класове, така миналата година премина на четенето на Манга (комикси на английски език), добре поне че са на ниво С1 та има някакъв смисъл.
Личното ми мнение е, че задължителната литература по БЕЛ го отказа от активното четене. Когато започна с четенето четеше книги избрани от него и от мен като : Последните деца на земята, Скъдъгари плезант, Бабата бандит, всичко на Роал Дал. После дойдоха училищените като Том Сойер, Под Игото и т.н. - отказа се - трудни за разбиране от неговият светоглед.
За разлика от това на курса по английски четат адаптиирани книги за съответната възраст - чете Мартин Лутер Кинг, Гъливер и т.н. но всичко е адаптирано по 30 на страници на разбираем език.
Сега сме в пазарене, защото иска да чете Властелина на пръстените, но на английски - аз пък искам да го прочете на български Simple Smile

Уау... Възхитена съм! Имате чудесно дете! Английският език определено не е силна страна на моето дете. Поздравления за това, което сте постигнали! Изключително впечатляващо!

# 514

Уау... Възхитена съм! Имате чудесно дете! Английският език определено не е силна страна на моето дете. Поздравления за това, което сте постигнали! Изключително впечатляващо!

Ха..ха изобщо не е впечатяващо Simple Smile Беден речник на български, трудно разказва.
Той иначе е в училище със засилено изучавне на английски, та езика не му е проблем. Но просто дадох пример какви хубави и добре направени книги има на английски. И приятни на български. но в училище дават на децата едни и същи неща от 20 години.

# 515
Затова списъците, които дават госпожите са препоръчителни. Важното е да четат. Когато пораснат ще отбират.

Последна редакция: ср, 20 юли 2022, 11:40 от Г-жа Рамацоти

# 516
Sugar baby, потърсете някакви по-момичешки историйки, нещо тип дневник, но все пак да има някакъв сюжет, идея и речник...
И, да, да ме прощават класиците, но и на мен не ми се четат.

# 517
  • София
Sugar baby, моята дъщеря също има проблем със списъка за лятото, ако се придържа към него. Но както и преди мен написаха, задължителната литература не отговаря на интересите на днешните деца. Та тези книги бяха и в нашите списъци на времето!
Моето дете много харесва поредицата за Лили Чудото. Чете ги на един дъх. Препоръчвам, макар да не е в училищния списък. След като ги изчете, започна да посяга и към други книги. Не всичко я грабва, но и при нас възрастните е така - едни книги четем с интерес, други ни отегчават.
Миналото лято в читателския дневник описа доста книги извън списъка и не всички от списъка, но беше поощрена от учителката, която каза, че за нея е важно да види, че децата са чели и осмислили прочетеното , дори то да не е от списъка.

# 518
  • Berlin
Ох, а на мен ми се иска да имаме някакъв списък с книги за четене, че поне оттам да му дойде на малкия малко мотивация за четене. Той просто не иска и отказва, с голям зор започва да чете по малко, и то след дълго настояване от наша страна. Даже се чудя дали да не го оставя, ама пък не знам дали ще може да си прочете урока по-натам (2ри клас в Берлин). Аз чета вечер  разни книжки, в които я се заслуша, я не.

Hope for two, остави детето да чете на какъвто език иска. Големият на 8-9 години беше и пожела да прочете Властелина на немски, а бяхме в Германия от около 2г. Ами прочете си го, каза, че е разбрал всичко, даже изкоментира, че имало много стари думи, които рядко се използват сега. Иначе сега също е на тема манга, но съм казала, че само от библиотеката може да взима, каквото имат. Няма да купувам тези книжки, поредиците са от по 50-100 книжки и се четат за 10мин.
Иначе по темата последно взех приказки на Оскар Уайлд. Още не сме я започнали, но книгата изглежда разкошно - голяма, с твърди корици, хартията е бяла, хубав едър шрифт, мирише на ново. Направо е удоволствие да я държиш и разлистваш. Пише, че е нов превод, надявам се да е хубав, макар че няма как да сравня.

# 519
Здравейте! Дъщеря ми е на 10 години, наесен ще бъде в четвърти клас. Още от съвсем мъничка се опитвам да ѝ вдъхна любов към книгите и си мислех, че до първи клас съм успяла, когато в края на учебната година тя успя да прочете всички книги, които даде госпожата за лятото. Проблемът дойде след това. През новата учебна година не искаше да погледне нищо за четене, а аз продължавах да ѝ чета за лека нощ и да слуша ѝ беше много интересно. Така "прочете" Тайната градина, започнах да ѝ чета Без дом, но тъжните моменти я разстроиха и вече не иска да я погледне. От тогава до сега иска да чете само леки романчета, в които има само смях и нищо друго. Като се върна назад във времето до днес уж е прочела доста заглавия, но ме тревожи, че нито една книга не я грабва и не я чете с удоволствие, така да я привлече, че да няма търпение сутрин като се събуди и да я грабне. Питам я дали прочетеното ѝ е харесало, винаги получавам отрицателен отговор. За това лято има 10 книги, които да прочете, засега е прочела само 1!!! Емил от Льонеберя. И понеже е забавна, питах я дали ѝ е харесала и отново получих отрицателен отговор. Сега се мъчи с Робинзон Крузо, преди това започна Том Сойер и я остави. Поставих ѝ задача, докато е при баба си, освен да дочете Робинзон Крузо, да започне и една енциклопедия за чудесата на света. Всички мои усилия се посрещат с неодобрение. Самата аз много обичам да чета и като свърша една книга, веднага взимам следващата. Детето не е зависимо от технологиите, няма телефон, няма таблет, като е вкъщи детски предавания са разрешени само в петък, събота и неделя и то не цял ден, а сега при баба и телевизорът прави проблеми, та и това не гледа. В училище е отличничка, няма слаби оценки никъде. Дори госпожата ѝ ми каза, че силната ѝ страна е литературата, прави уникални съчинения и има развито мислене на анализатор. Но това не го виждам как би могло да е така, без да има любов към четенето. Не знам къде бъркам.
Не се притеснявайте, никъде не бъркате. Понякога ние, родителите, искаме да дадем на децата си цялото познание на света сега и веднага, но не винаги става така. Децата не са машина, която да програмираме според нашите желания и разбирания за живота. Те са си отделни личности и няма нищо страшно в това да не харесват нещата, които ние харесваме. Даже противно на всеобщото мнение според мен не е болка за умиране и да не обичат да четат въобще. Е, хубаво е разбира се и трябва да ги подтикваме към това, но ако всеки път удряме на камък, е по-добре да поуспокоим топката и да спрем да ги натискаме. Познавам много интелигентни и успешни хора, които не обичат да четат художествена литература, но това не им е провалило живота. Има достатъчно други канали на информация в днешно време, има и достатъчно други изкуства, към които човек може да проявява интерес и литературата просто да не е едно от тях. Въпреки това аз мисля, че за всяко нещо си идва времето, може и Вашето дете да започне да чете с повече ентусиазъм по-нататък. Съветът ми е да не я натискате, нека си чете каквото й е интересно, дори на Вас да Ви се струва повърхностно и глуповато. Лека-полека може да се насочи и към по-стойностните неща, но дори и това да не стане, светът няма да се свърши, нито пък нейното бъдеще. Единственото, което трябва да й обясните е, че когато в училище имат литература, която задължително трябва да се прочете, а тя не го направи, ще се наложи да си понесе последствията след това - двойка ли, забележка ли ще е, и аз не знам още, защото и моят син все още нямат задължителни четива. И той не е голям любител на четенето, оставям го да чете каквото и когато иска с единствената уговорка, че по-нататък ще си носи последствията от решенията, без да мрънка и да се сърди на другите. Изчел е немалко неща всъщност, но тези, които са му харесали, се броят на пръсти: "Патиланско царство", "Войната на таралежите", "Васко да Гама", "Пърси Джаксън", на Астрид Линдгрен повечето, "Хвърчащата класна стая" на Кестнер и май това е (не броя "Дръндьовците", от тях ми се повръща, но ги е издъвкал всичките Grinning ).
Та така, поощрявайте, но не притискайте.

# 520
Здравейте, попадна ми тази тема на първа страница Simple Smile
Писах, писах какво взехме за малката ми дъщеря от алеята на книгата и после гледам, че съм в подразделение 7-18 г. Joy Та ще оставя само частта за голямата.

Наскоро взех за нея "Сянката на щуреца", мернах, че е коментирана. Тя като цяло не чете, не тая никакви надежди за задължителната литература, викам си поне нещо увлекателно да прочете. Аз харесвам Юлка от времето когато пишеше тук и издаде "Тина и половина" с емотиконки от форума, беше велико за времето си Grinning "Сянката на щуреца" ме заинтригува, мисля и аз да я прочета после.

# 521
И аз съм с проблема на sugar baby.
Дъщеря ми ще бъде осми клас и още я чакам да започне да чете.

Абсолютно същата история е и при нас - като беше малка, съм й прочела всички интересни детски книжки, които ми бяха известни. Надявах се по този начин да я приобщя към четенето. После тя прочете сама няколко смешни и забавни книги за Дръндьо и няколко на Роалд Дал. Уви...

Не й е интересно.
Казва ми, че не й е приятно да стои неподвижно и да чете книга.
Свързвам този проблем с цялата интерактивност, която ни залива отвсякъде и носи много по-бърза и интересна информация.

Последните години започва книги и не ги дочита - Хари Потър, Здрач, книги на Стивън Кинг.
Сега мъчи Кери на Стивън Кинг. Надявах се да й е интересна, защото е за тийнейджъри и за гимназия. На половината е и чете по две страници на седмица. Значи към 2030 година може и да я приключи.............. Rage

Просто не знам с каква книга мога да я заинтригувам. Омръзнало ми е да купувам книги и да си стоят така.
Очевидно не съществува подходяща книга...Disappointed Relieved

# 522
  • На топло в неговото сърце.
Ох, Утро77 и при мен е така, но моят син е на 16г. Вече се отказах.

# 523
Grinning
И аз съм с проблема на sugar baby.
Дъщеря ми ще бъде осми клас и още я чакам да започне да чете.

Абсолютно същата история е и при нас - като беше малка, съм й прочела всички интересни детски книжки, които ми бяха известни. Надявах се по този начин да я приобщя към четенето. После тя прочете сама няколко смешни и забавни книги за Дръндьо и няколко на Роалд Дал. Уви...

Не й е интересно.
Казва ми, че не й е приятно да стои неподвижно и да чете книга.
Свързвам този проблем с цялата интерактивност, която ни залива отвсякъде и носи много по-бърза и интересна информация.

Последните години започва книги и не ги дочита - Хари Потър, Здрач, книги на Стивън Кинг.
Сега мъчи Кери на Стивън Кинг. Надявах се да й е интересна, защото е за тийнейджъри и за гимназия. На половината е и чете по две страници на седмица. Значи към 2030 година може и да я приключи.............. Rage

Просто не знам с каква книга мога да я заинтригувам. Омръзнало ми е да купувам книги и да си стоят така.
Очевидно не съществува подходяща книга...Disappointed Relieved
Не се кахърете толкова Grinning И аз изхабих сума ти нерви поради липсата на читателски мераци у моя хубостник. Вече се примирих, че няма как всички хора да обичат това занимание. И да ви кажа - вече ми е доста по-спокойно. Периодично напомням и подтиквам, ако стане - добре, ако не - здраве да е. А това за личния пример могат да го разправят на старата ми шапка (е, при някои сигурно работи, но при други определено не). Синът ми вижда този пример всеки ден. Отделно от това до 7-годишна възраст му четяхме всеки божи ден, без пропуск, след като тръгна на училище и се научи да чете гладко, го ръчках постоянно сам да я върши тази работа, по мъничко поне... Еми не ще и не ще. Не че не чете изобщо, но определено му е мъка и гледа всячески да заобиколи тази дейност. Даже ако не четеше бързосменящите се субтитри на филмите още от 2 клас, щях да си помисля, че има някакъв дефицит детето Satisfied
Имайте предвид и нещо друго. Понякога любовта към четенето идва в по-късна, по-осъзната възраст. Така че нищо не е загубено все още Stuck Out Tongue Winking Eye

# 524
О, да! Има надежда. Аз заобичах четенето, когато аз реших да чета, а не когато някой ме е карал. Затова мразя списъците със задължителна литература за лятото

Общи условия

Активация на акаунт