Отговори
  • Мнения: 216
Здравейте дами,
Пиша за да помоля за съвет относно домашните пюрета, които правят на бебето си. Налага ми се да купувам плодове и зеленчуци от магазина (най-често големите вериги) като гледам да взимам "био", защото все пак е за моето детенце и искам най-доброто за него като  всяка майка. Пределно ми е ясно, че не може да става и дума за натурални зеленчуци и затова знам , че трябва да се киснат, за да излязат поне част от нитратите и другите гадости от тях. Вече два пъти кисна за по час в студена вода.Четох, че е по-добре да се киснат със сода за хляб. Безопасно ли е това за бебе? По колко време се киснат? Белят ли се предварително? Посъветвайте ме.Имам нужда от помощ, понеже съм доста неуверена, когато става дума за здравето на детето. Освен това четох, че има някакви машинки за измерване на количеството нитрати. Някой има ли такава и има ли полза от нея? Ще са ми полезни всякакви съвети свързани с правилното приготвяне на храна за бебето. Не знам дали това е правилното място за въпроса ми и се извинявам, ако съм сбъркала групата, но тук крайната дума ще има администратора. Благодаря ви предварително. 😊

# 1
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 598
По принцип да, киснат се в сода бикарбонат, абдолютно безвредна е.Нямаш ли възможност да отскочиш до някое село или малко градче, от където да си закупиш домашно производство сезонни плодове и зеленчуци?
Ако пък толкова се притесняваш , защо не ползваш готови пюрета, там би следвало да има някакъв контрол?

# 2
  • Варна
  • Мнения: 10 493
Нитратите са водоразтворими. И киснене в чиста вода ще ти свърши работа.

# 3
  • Мнения: 216
По принцип да, киснат се в сода бикарбонат, абдолютно безвредна е.Нямаш ли възможност да отскочиш до някое село или малко градче, от където да си закупиш домашно производство сезонни плодове и зеленчуци?
Ако пък толкова се притесняваш , защо не ползваш готови пюрета, там би следвало да има някакъв контрол?
Няма кой да ми пази бебето, за да ходя да купувам по селата, а и трябва предварително да знаеш къде точно да отидеш,  а аз не знам. А още е студено, за да пътуваме дълго време. Иначе до скоро и давах готови био пюрета, но ми се искаше да яде домашна храна, а и все повече ме убеждават, че те са по-вредни. Когато става дума за бебето ми става все по-трудно да взимам решения. Все не знаеш дали си избрал най-доброто наистина. Благодаря Ви за отговора.😊А знаете ли колко време се киснат и дали се белят предварително?

# 4
  • Варна
  • Мнения: 10 493
Аз ги кисна към час, понякога повече.
Моето дете вече е голямо и не треперя толкова над него, но имам папагали, които по принцип са си махнати. Ако мога да се снабдя с домашни плодове и зеленчуци късна есен взимам с чували, останалото прекарвам през вода.
Междо  другото аз, че съм дърто магаре и в момента зелена салата не мога да ям, скъсвам се да повръщам, а лятото нямам проблем, цели купи изяждам. Което ме навежда на мисълта, че причината е в нитратите в тях през зимата.

# 5
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 598
Мисля, че 30- тина мин са достатъчни, не се белят, иначе самият продукт поема много вода и вкусът му се разводнява.
Моят съвет е да избягвате големите вериги и да наблегнете на пазарите с родно производство.

# 6
  • Мнения: 936
Аз търся домашни зеленчуци или купувам от био магазини. Винаги накисвам във вода с хлебна сода зеленчуците няколко часа преди готвене. Давам домашен заек и пиле.
Имам и аз същите притеснения като теб, но мисля че това е максимума, който мога да направя.

# 7
  • Мнения: 11 311
Аз само искам да напомня, някакси, каква е целта на захранването, с идеята да не се тормозиш толкова с това всичко да е "био" и "домашно". И аз и всички, които тепърва захранваме първо дете, винаги искаме най-доброто за детето, то я ясно, но впоследствие се оказва, че крайностите няма как да се поддържат, когато след време детето вече не е само в твои ръце. Сега захранваш с цел, утре, в други ден, като тръгне детето на ясла/градина, да яде всичко без проблем, да не гладува когато не си до него и да не получава алергии, да се развива здраво. В ясла/градина, мислиш ли, че някой осъществява такъв "био" контрол...? Уви. Научи го и на купешко и на домашно, защото ще ти е от полза, когато за яденето на детето се ангажират други. Няма да е все маминото, за съжаление. Достатъчно е да спазваш добра хигиена при почистване на съставките и да не го приучваш само и винаги към "био", защото навън (в градината, в парка, в ресторанта) нищо "био" не се предлага за ядене и рискуваш "биото" да се превърне в каприз и глад. Мисли го от тази гледна точка, че е по-важно детето да не стои гладно, от колкото да яде задължително "био". В момента захранваш, за да се научи да яде самостоятелно (без мама) всичко. Това е целта на захранването - самостоятелно и всичко. Просто все някога трябва да го свикнеш и на не био и тогава се губи смисъла сега да го свикваш само на био.
Надявам се да ме разбереш правилно.

# 8
  • Варна
  • Мнения: 10 493
То това с Биото е малко наша илюзия. Дори  в повечето биомагазини не е био.
А домашните плодове и зеленчуци без изобщо никаква химия се разболяват  или бръмбари ги изяждат. Че да, не бъдете крайни.

# 9
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 598
Между другото, биото в магазина не е това, което си мислим и представяме.

# 10
  • Варна
  • Мнения: 10 493
Между другото, биото в магазина не е това, което си мислим и представяме.

Не е ами, начин да ни вземат двойно и тройно повече пари.

# 11
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 598
Между другото, биото в магазина не е това, което си мислим и представяме.

Не е ами, начин да ни вземат двойно и тройно повече пари.
В България да, в страната, в която живея има био продукти на цената на нормалния продукт, или с някаква минимална надценка. Но, че не е био, спрямо нашите представи, в това спор няма.

# 12
  • Мнения: 11 311
Между другото, биото в магазина не е това, което си мислим и представяме.

Не е ами, начин да ни вземат двойно и тройно повече пари.

Grinning Точно. Био ще бъде само ако сама си произвеждаш всичко в градинката и на полянката.

# 13
  • Варна
  • Мнения: 10 493
amy_nka пак не е точно такова био, което ние си представяме. Имаме къща с двор наблизо и от време на време помагам на свекървата. Ако доматите не ги напръскаш един читав няма да откъснеш. Разболяват се още като зелени. Прасковите няколко години ги мори някаква болест, къдрилка ли се казваше, пръскаш, за да лекуваш. Картофите ако не ги напръскаш бръмбари ги изяждат. И общо взето ако имаш два реда домати за лично ползване можеш да рискуваш без да напръскаш, ако стане, стане. Но когато е за продажба никой не рискува.
Относно животните пилетата са толкова махнати и поголовно мрат, често се налага лекарства да им се дават.
И това не е от днес, това е от времето на бабите ни. Ние сме си създали някаква илюзия, че в домашното химия няма. Има, просто е в по-малко количество.

# 14
  • Мнения: 4 247
За животновъдството не мога да кажа, защото нямам представа.
За растителната продукция, обаче мога да кажа няколко неща.
1. В биологичното производство е допустимо използването на пестициди, но точно определени, включени в специален списък. Това да предимно екстракти от определени растения, с доказани свойства в борбата с болестите и неприятелите. Така че и биото се пръска.
2. Всички препарати имат карантинен срок, упоменат в документацията им, както и на етикета.
Когато сам си произвеждаш растителната продукция, която консумираш, имаш възможност да използваш регулярните препарати за конвенционално производство, но спазвайки карантинните срокове си гарантираш някаква чистото на продукцията.
3. Вярно е, че био плодовете и зеленчуците са по-дребни, с не толкова добър търговски вид, често с белези от нападение от болести и неприятели. Лъскавите, едрите, ярко оцветените плодове и зеленчуци, освен дето са отгледани с много химия, са съхранявани също с такава. Помислете как един домат стига от Израел до България посред зима.
Оранжерийните зеленчуци, пък са най-големия ад. Плодове и зеленчуци, които се предлагат като прясно производство извън сезона си, са най-неподходящата храна за малките деца.

Общи условия

Активация на акаунт